GaGoFiTooŚni i Przyjaciele - Śnieżka już śpi:(

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Śro mar 17, 2010 23:42 Re: GaGoFiTooŚni i Przyjaciele. Fil bardzo chory :(

Przytulam Was mocno i trzymam kciuki :ok:

Sama przez to przechodziłam ostatnio i wiem przez co przechodzicie :(
U mnie wszystkie kocie staruszki miały dobre wyniki badan a sekcja wykazywała, że kot żył już na kredyt :(

Wiem, że podejmiecie najlepszą decyzje...dla Fila :ok:
Obrazek Obrazek

Adria

Od: Pt paź 28, 2005 10:59

Post » Śro mar 17, 2010 23:45 Re: GaGoFiTooŚni i Przyjaciele. Fil bardzo chory :(

U Fila w rozmazie krwi (wczorajszym) wyszły komórki nowotworowe :( więc niestety jego badania nie są dobre.
Obrazek

ryśka

Od: Sob wrz 07, 2002 11:34

Post » Czw mar 18, 2010 10:12 Re: GaGoFiTooŚni i Przyjaciele. Fil bardzo chory :(

:( :(
Obrazek
http://www.forastero.pl hodowla kotów brytyjskich

Mysza

Od: Pon cze 02, 2003 10:17

Post » Czw mar 18, 2010 17:49 Re: GaGoFiTooŚni i Przyjaciele. Fil bardzo chory :(

Filecik ma wałeczki w moczu, więc prawdopodobnie coś się z jego nerkami zaczyna dziać, chociaż parametry nerkowe we krwi wyszły w normie... Poza tym pęcherz w normie :) co mnie cieszy, bo u niego trudno utrzymać właściwe pH moczu.
Serce będziemy konsultować u d-ra Niziołka, ale to za jakiś czas. Póki co i tak (w tym stadium i przy tej chorobie) nie podaje się raczej leków. Niestety ta paskuda ma zły wpływ na nerki, a nerki na nią. Dlatego trzeba to monitorować. Fil będzie dostał lek wspomagający pracę nerek i zmienimy dietę (co będzie trudne, ale konieczne), ze względu na stan jego żuchwy.
Niestety może się ona któregoś dnia po prostu złamać :cry: , dlatego ważne jest, by jak najmniej jadł twardych rzeczy - by nie musiał gryźć. Ze względu na podniebienie (dziura) odpadają wszelkie puszki z sosem, ze względu na pęcherz i konieczność zakwaszania powinna to być karma dla struwitowców. Będziemy testować dostępne pasztety. Chciałabym spróbować BARF, ale Fil nie lubi podrobów :o Zresztą większość naszych kotów nie lubi, wąchają z obrzydzeniem.
Zdecydowaliśmy z lekarzem, że nie będziemy go operować - nawet u młodego, zdrowego ogólnie kota byłoby to ryzykowne (konieczne wycięcie większej części dolnej szczęki, ból, możliwość przerzutów). Nie narazimy go na to, nie zasłużył sobie na dodatkowe cierpienia.
Obrazek

ryśka

Post » Czw mar 18, 2010 21:48 Re: GaGoFiTooŚni i Przyjaciele. Fil bardzo chory :(

Biedny Fil... Bardzo mocne kciuki!!!

Jeśli chodzi o pasztety dla struwitowców, to Kichocia najbardziej lubi Eukanubę Struvit i Hill'sa c/d, Trovet jest ok, Kattovit w miarę ok, zdecydowanie najgorzej smakuje Animonda Integra Struvit.
Obrazek

grrr...

Od: Pon paź 09, 2006 19:32

Post » Czw mar 18, 2010 23:27 Re: GaGoFiTooŚni i Przyjaciele. Fil bardzo chory :(

A które z nich są najbardziej suche?
Obrazek

ryśka

Post » Czw mar 18, 2010 23:51 Re: GaGoFiTooŚni i Przyjaciele. Fil bardzo chory :(

Hill'sowski pasztet (bo w puszkach są dwie wersje - pasztet i tzw. kawałki, choć to zupełnie co innego, niż te kawałki w saszetkach z sosem) jest w miarę suchy. Witz polega na tym, że w hurtowniach/sklepach często mają jeden rodzaj puszkowej karmy, albo też bywa ona mylnie opisana przez dystrybutora. Najłatwiej rozpoznać po kolorze blachy na puszce, tylko oczywiście nie pamiętam, czy pasztety były srebrne a kawałki złote, czy na odwrót :?
Zastanawiam się też nad tym, czy karma zakwaszająca będzie dobrym rozwiązaniem jeśli faktycznie Fil ma kłopot z nerkami. Ale to kwestia podłoża ewentualnego szwankowania nerek. Bo jedna rzecz to mocznica po zatkaniu dróg moczowych, polekowa to inna sprawa, a jest jeszcze trochę możliwości.
Nie wiem, jak wygląda sprawa tych wałeczków w moczu, ale jeśli pozostałe parametry są w porządku (ciężar!)a wcześniej bywały kłopoty z przytkaniem, to chyba już bym przymknęła oko. Owszem, w idealnym wyniku nie ma miejsca na wałeczki. Ale - no czasem mają prawo się pojawić, po intensywniejszym przepłukiwaniu chociażby.

Uruchomię jeszcze pamięć odnośnie konsystencji pasztetów puszkowych i jak mi się coś objawi, to dam znać.
A o Filu cały czas myślę ciepło.
smil
[Obrazek

smil

Od: Czw lip 14, 2005 20:48

Post » Pt mar 19, 2010 10:26 Re: GaGoFiTooŚni i Przyjaciele. Fil bardzo chory :(

O ile dobrze pamiętam, to Trovet jest chyba najsuchszy. Eukanuba też zdaje się jest stosunkowo sucha. Animonda to był taki twór animondowaty w dwóch smakach (to w zasadzie nie jest typowy pasztet dla kotów, raczej takie grubsze coś jak to u animondy - zaliczyłabym do suchych; miałyśmy to tylko raz, mam nadzieję, że dobrze pamiętam).

Hill's c/d "złota puszka" (dokładnie ta, do której dałam linka w poprzednim moim poście) to pasztet i bynajmniej nie suchy(bardziej taka papka). W saszetce Hill's c/d są kawałki w sosie. S/d nie kupowałam (wet zalecił c/d), więc nie znam. Saszetki RC urinary to też są kawałki w sosie.
Obrazek

grrr...

Post » Pt mar 19, 2010 11:19 Re: GaGoFiTooŚni i Przyjaciele. Fil bardzo chory :(

Czyli w złotej puszce Hillsa jest wersja "kawałki" (jakkolwiek dziwnie to rozdrobnione coś wygląda).
W puszce srebrnej powinna być naprawdę sucha wersja pasztetu.
smil
[Obrazek

smil

Post » Pt mar 19, 2010 11:37 Re: GaGoFiTooŚni i Przyjaciele. Fil bardzo chory :(

Problem w tym,że ja wszędzie widzę "złotą puszkę", "srebrnej" jeszcze nie widziałam w sklepach a kupuje to już jakieś pół roku i to jako podstawową puszkę. Nie wiem, może po prostu nie te sklepy odwiedzam.
Obrazek

grrr...

Post » Pt mar 19, 2010 13:24 Re: GaGoFiTooŚni i Przyjaciele. Fil bardzo chory :(

Eukanuba SU jest średnio mokra, ma trochę sosiku - chociaż niektóre puszki są jakby suchsze :roll: Trovet ASD jest, o ile pamiętam, suchszy - Cipiór woli Eukanubę, to już dawno nie kupowałam. A on ma na pewno struvity, wymaga zakwaszania :?: Bo jeśli to nerki, to Trovet np. ma przecież wersję RID, specjalnie na choroby nerek - ze zmniejszoną ilością białka, fosforu i sodu. Eukanuba też ma wersję renal.
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Pt mar 19, 2010 13:41 Re: GaGoFiTooŚni i Przyjaciele. Fil bardzo chory :(

grrr... pisze:Problem w tym,że ja wszędzie widzę "złotą puszkę", "srebrnej" jeszcze nie widziałam w sklepach a kupuje to już jakieś pół roku i to jako podstawową puszkę. Nie wiem, może po prostu nie te sklepy odwiedzam.

Pamiętam, że jak chciałam te srebrne, to specjalnie zamawiali dla mnie w lecznicy i bywały problemy. Możliwe, że już nie sprowadzają albo i w ogóle nie produkują (bo był w tej formie pasztet c/d i jeszcze i/d trzustkowa na pewno, a to też ostatnio widziałam same złote).
Kurczę, szkoda, bo z tego co ryśka pisze, to faktycznie ten pasztet mógłby się sprawdzić - był miękki, ale nic z niego nie ciekło.
smil
[Obrazek

smil

Post » Pt mar 19, 2010 13:56 Re: GaGoFiTooŚni i Przyjaciele. Fil bardzo chory :(

Wielkie dziękuję - będziemy teraz wiedzieli, których puszek nie testować.
Szukamy czegoś, z czego sos "nie wycieka", nawet pod wpływem gryzienia. Inaczej ten sos wyląduje w nosie.

PumaIM pisze:A on ma na pewno struvity, wymaga zakwaszania :?: .

Niestety, na pewno - od dobrych kilku lat. Rezygnacja z diety oznacza pH galopujące do góry.
Obrazek

ryśka

Post » Pt mar 19, 2010 13:58 Re: GaGoFiTooŚni i Przyjaciele. Fil bardzo chory :(

smil pisze:
grrr... pisze:Problem w tym,że ja wszędzie widzę "złotą puszkę", "srebrnej" jeszcze nie widziałam w sklepach a kupuje to już jakieś pół roku i to jako podstawową puszkę. Nie wiem, może po prostu nie te sklepy odwiedzam.

Pamiętam, że jak chciałam te srebrne, to specjalnie zamawiali dla mnie w lecznicy i bywały problemy. Możliwe, że już nie sprowadzają albo i w ogóle nie produkują (bo był w tej formie pasztet c/d i jeszcze i/d trzustkowa na pewno, a to też ostatnio widziałam same złote).
Kurczę, szkoda, bo z tego co ryśka pisze, to faktycznie ten pasztet mógłby się sprawdzić - był miękki, ale nic z niego nie ciekło.

Aha. A może warto byłoby spróbować tej animondy jednak? Nie wygląda to może za fajnie, ale cała zawartość tacki po wyjęciu jej z niej trzyma się w jednym kawałku (spojone jakąś galaretą chyba, jak to w animondzie), można np. pokroić. No i są dwa smaki. Kichocia to zjadała, choć bez wielkiego zapału.
Obrazek

grrr...

Post » Pt mar 19, 2010 14:05 Re: GaGoFiTooŚni i Przyjaciele. Fil bardzo chory :(

ryśka pisze:Wielkie dziękuję - będziemy teraz wiedzieli, których puszek nie testować.
Szukamy czegoś, z czego sos "nie wycieka", nawet pod wpływem gryzienia. Inaczej ten sos wyląduje w nosie.

PumaIM pisze:A on ma na pewno struvity, wymaga zakwaszania :?: .

Niestety, na pewno - od dobrych kilku lat. Rezygnacja z diety oznacza pH galopujące do góry.

No to nie, sos nie wycieka, ani z Eukanuby, ani z Trovetu tym bardziej. Eukanuba tylko miewa takie coś w rodzaju galaretki, niedużo i w momencie otwierania puszki jest już płynne - a czasem w ogóle tego nie ma. Ja wykładam ten pasztecik na miskę i rozdłubuję nożem - wtedy jest taka masa do zlizywania. Ale jest to miękkie i paciaste - faktycznie mogłoby mu chyba włazić do podniebienia...
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

[poprzednia][następna]