CHATKA BABYJAGI
1 kostka masła
1 szklanka cukru pudru
2 żółtka
500g twarogu (użyłam pół kubełka twarogu sernikowego z Biedronki)
cukier waniliowy
herbatniki Petit cośtam
2-3 łyżki kakao
Odrobina kawy mielonej lub rozpuszczalnej roztartej przez siteczko
Polewa czekoladowa (ja nie dałam)
1 kostkę masła utrzeć z pudrem i waniliowym, dodać żółtka, utrzeć ,dodać twaróg, utrzeć..
Masę podzielić na dwie części. Jedna zostawić, a do drugiej dodać kakao i trochę kawy mielonej do smaku. Rozłożyć folię aluminiową, na niej rozłożyć 15 herbatników 3 w pionie i 5 w poziomie w 3 rzędach blisko siebie, na nie nałożyć równo jasną masę. Na masę położyć następne herbatniki a na nie ciemną masę. Ciasto złożyć w piramidkę ciągnąć za dłuższe boki folii do góry, złożyć tak by w przekroju był trójkąt. Można polać polewą czekoladową i posypać posypką kolorową. Owinąć folią i gdy polewa wystygnie i wstawić do lodówki na całą noc. Podobno najlepsze jest na drugi dzień.
Obawiam się, że mi te herbatniki nie zmiękną i nie da się tego kroić. Mogłam na ciemną masę położyć jeszcze jedna warstwę ciastek i byłoby łatwo dzielić porcje. Mądra baba po szkodzie
