Guzik i Feluś - GuFelkowej, niespiesznej kroniki, część 2

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw mar 11, 2010 20:35 Re: Guzik i Feluś - GuFelkowej, niespiesznej kroniki, część 2

Eh :ryk: :ryk: :ryk: Super!!!
Obrazek Obrazek

shira3

Od: Śro mar 11, 2009 21:51

Post » Czw mar 11, 2010 22:12 Re: Guzik i Feluś - GuFelkowej, niespiesznej kroniki, część 2

niom, fajne ma frędzle u sukienki :mrgreen:
ObrazekAnda i koty Obrazek

Anda

Od: Pon lut 02, 2004 14:46

Post » Pt mar 12, 2010 15:26 Re: Guzik i Feluś - GuFelkowej, niespiesznej kroniki, część 2

A gdzie tylne łapy?, w pierwszej chwili myślałam, że to końcowy fragment kurzych stóp :roll: , nawet kolor mi się zgadzał.

Bolkowa

Od: Pon gru 03, 2007 20:29

Post » Pt mar 12, 2010 15:29 Re: Guzik i Feluś - GuFelkowej, niespiesznej kroniki, część 2

O jakie fajne foto!
ObrazekObrazek

villemo5

Od: Sob maja 05, 2007 17:14

Post » Pt mar 12, 2010 20:18 Re: Guzik i Feluś - GuFelkowej, niespiesznej kroniki, część 2

Te kotki wyglądają wszystkie jak koćki z kurzu, takie spod szafy :D
Dziś było trochę zamieszania w domu tzn sprzątanie, którego unikam jak mogę, więc dla kotów jest to nie lada atrakcja, padły po wszystkim tak, jakby same umyły wszystkie podłogi i same latały z odkurzaczem :ryk:
Nastrój mam dziś lepszy, już nie tak depresyjny choć do dobrego humoru daaaaaalekooooo. Ale nic to. Jakoś damy radę.
Obrazek
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa. J. Tuwim

babajaga

Od: Wto mar 18, 2008 15:30

Post » Pt mar 12, 2010 21:40 Re: Guzik i Feluś - GuFelkowej, niespiesznej kroniki, część 2

Byle do wiosny babojago, byle do wiosny :ok: :ok: :ok:
Obrazek

magdaradek

Od: Pon kwi 14, 2008 9:24

Post » Pt mar 12, 2010 21:57 Re: Guzik i Feluś - GuFelkowej, niespiesznej kroniki, część 2

Naprawdę byle do wiosny. Przypomniało mi się, że jak lecieliśmy z TŻ'em na wszystkich świętych do Wenecji, to rano, kiedy tata odwoził nas na lotnisko, trzeba było skrobać szyby w aucie, bo był mróz. Jest połowa marca a my ciągle skrobiemy szyby. Może już dość?
Ale jest nadzieja. W tamtym roku wrzuciłam do ziemi pod oknem parę cebulek i dziś zauważyłam, że wylazły listki, chyba szafirków :D
Obrazek
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa. J. Tuwim

babajaga

Post » Sob mar 13, 2010 7:11 Re: Guzik i Feluś - GuFelkowej, niespiesznej kroniki, część 2

Ja widzę, że tu fanki Wallandera są. :D To melduję, że mam do opylenia płyty z tym serialem -
1. odcinki od 1 - 7 - każdy odcinek 90 minut - nówka w folii nie śmigana
2. odcinki od 8 do 13 - stan j.w
Na allegro można je nabyć po 79 zł sztuka , ja oddam za 50 zł sztuka lub, 90 zł komplet. :D Przepraszam Babajago za spam :oops:
ObrazekObrazekObrazek

pomponmama

Od: Śro paź 15, 2008 15:16

Post » Sob mar 13, 2010 10:51 Re: Guzik i Feluś - GuFelkowej, niespiesznej kroniki, część 2

Ależ spamuj sobie do woli :mrgreen: Myślałam, że już do nas nie zaglądasz :wink:
A my mieliśmy dziś jechać do rodziców TŻ'a, obrażą się jak nic, bo jak zobaczyłam, że zima ma czkawkę i znowu sypie śniegiem, że ho ho, to zrezygnowałam z 70km podróży :wink:
Obrazek

babajaga

Post » Sob mar 13, 2010 11:23 Re: Guzik i Feluś - GuFelkowej, niespiesznej kroniki, część 2

Jak to nie zaglądam? 8O No babiszonie ulubiony zaglądam, tylko czasem mam przerwy z racji wiadomych problemów :?
ObrazekObrazekObrazek

pomponmama

Post » Sob mar 13, 2010 11:31 Re: Guzik i Feluś - GuFelkowej, niespiesznej kroniki, część 2

Huston! Mamy problem!
Felunio nasikał przed chwilą centralnie na właśnie zdjęty z kaloryfera po praniu dywanik sprzed kuwety. Wołał mnie do zabawy ale mi się nie chciało (bo już wczesniej bawiliśmy się chyba z godzinę), poszedł do łazienki i zrobił siku. Ostatnio nasikał poza kuwetą w październiku 2008, wtedy z powodu niedomytej kuwety. Brzydziło się kociątko. Ale dzisiaj? Na wszelki wypadek i tak wyszorowałam kuwetę i wymieniłam żwirek. Zobaczymy co będzie dalej.
Obrazek

babajaga

Post » Sob mar 13, 2010 11:34 Re: Guzik i Feluś - GuFelkowej, niespiesznej kroniki, część 2

A może sobie kocio pęcherz przeziębiła jak Pomponik? Ty lepiej idź do weta. Pompon nie wyglądał na chorego kotka, a miał temperaturę :roll:
ObrazekObrazekObrazek

pomponmama

Post » Sob mar 13, 2010 20:18 Re: Guzik i Feluś - GuFelkowej, niespiesznej kroniki, część 2

Czekam jak na zbawienie na to drugie dziś sikanie Felusia i nic. Śpi.
Z tego wszystkiego ukleiłam ciasto bez pieczenia (piekarnik mój nadaje się tylko do przechowywania patelni). Ciasto nazywa się Chatka Baby Jagi :ryk:
Obrazek

babajaga

Post » Sob mar 13, 2010 20:28 Re: Guzik i Feluś - GuFelkowej, niespiesznej kroniki, część 2

babajaga pisze: Ciasto nazywa się Chatka Baby Jagi :ryk:

Jejku kiedyś jadłam baaaardzo dawno :1luvu: To takie z herbatnikami i serkiem? Daj przepisik plizzz :roll:
Obrazek Obrazek

shira3

Od: Śro mar 11, 2009 21:51

Post » Sob mar 13, 2010 20:40 Re: Guzik i Feluś - GuFelkowej, niespiesznej kroniki, część 2

CHATKA BABYJAGI

1 kostka masła
1 szklanka cukru pudru
2 żółtka
500g twarogu (użyłam pół kubełka twarogu sernikowego z Biedronki)
cukier waniliowy
herbatniki Petit cośtam
2-3 łyżki kakao
Odrobina kawy mielonej lub rozpuszczalnej roztartej przez siteczko
Polewa czekoladowa (ja nie dałam)

1 kostkę masła utrzeć z pudrem i waniliowym, dodać żółtka, utrzeć ,dodać twaróg, utrzeć..
Masę podzielić na dwie części. Jedna zostawić, a do drugiej dodać kakao i trochę kawy mielonej do smaku. Rozłożyć folię aluminiową, na niej rozłożyć 15 herbatników 3 w pionie i 5 w poziomie w 3 rzędach blisko siebie, na nie nałożyć równo jasną masę. Na masę położyć następne herbatniki a na nie ciemną masę. Ciasto złożyć w piramidkę ciągnąć za dłuższe boki folii do góry, złożyć tak by w przekroju był trójkąt. Można polać polewą czekoladową i posypać posypką kolorową. Owinąć folią i gdy polewa wystygnie i wstawić do lodówki na całą noc. Podobno najlepsze jest na drugi dzień.
Obawiam się, że mi te herbatniki nie zmiękną i nie da się tego kroić. Mogłam na ciemną masę położyć jeszcze jedna warstwę ciastek i byłoby łatwo dzielić porcje. Mądra baba po szkodzie :?
Obrazek

babajaga

[poprzednia][następna]