do braci up-owców, podnosicieli, hop-ców lakonicznych...;)

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Czw mar 04, 2010 8:40 Re: do braci up-owców, podnosicieli, hop-ców lakonicznych...;)

taizu pisze:...umiar jest zawsze wskazany...

I o to właśnie przez cały czas chodzi.
Obrazek

redaf

Od: Śro sty 25, 2006 21:32

Post » Wto mar 09, 2010 9:17 Re: do braci up-owców, podnosicieli, hop-ców lakonicznych...;)

Trochę Was rozumiem a trochę nie, ja kibicuję tej maleńkiej
viewtopic.php?f=13&t=104151&start=0
nie znam jej, wiem tyle co od założycielki wątku, dzwoniłam do schroniska parę razy, co ja więcej mogę napisać poza przysłowiowym hop up etc. :(
intencje macie dobre, ale nie uogólniajmy ....

ellza1

Od: Pt kwi 18, 2008 9:14

Post » Wto mar 09, 2010 14:26 Re: do braci up-owców, podnosicieli, hop-ców lakonicznych...;)

ellza1 pisze:Trochę Was rozumiem a trochę nie, ja kibicuję tej maleńkiej
viewtopic.php?f=13&t=104151&start=0
nie znam jej, wiem tyle co od założycielki wątku, dzwoniłam do schroniska parę razy, co ja więcej mogę napisać poza przysłowiowym hop up etc. :(
intencje macie dobre, ale nie uogólniajmy ....

Ellza1 - to co napiszę, to jest tylko i wyłącznie moje zdanie, i dyskutować o tym nie warto, uparta jestem :D

Co do uogólniania - zasady muszą być ogólne :D, poszczególne przypadki można rozpatrywać szczegółowo. Dlatego rozumiem wożenie na duże odległości kotów trudnych, którym trudno znaleźć dobry dom czy tymczas, ale trochę dziwi mnie to w odniesieniu do bezproblemowego buraska np.

Możesz "porozwieszać" ogłoszenia w sieci, w realu, wklejać banerki, ponamawiać znajomych na adopcję kota, sama go adoptować, zrobić zbiórkę na tego kota, sama wspomóc do finansowo, pomóc w transporcie - to tylko przykłady, bo nie znam szczegółów wątku.

Możesz w sposób bardzo realny pomóc kotom ze swojego otoczenia - połapać je na sterylki / kastracje, pomóc karmicielom zrobić czy ustawić budki, interwieniować w przypadkach kociej krzywdy, zamkniętych okienek itp.

I taka pomoc, w najbliższym otoczeniu, jest najbardziej efektywna dla kociej populacji - chociażby dlatego, że zmniejsza się zużycie czasu i koszty transportu - w tym samym czasie, za te same pieniądze można zrobić więcej.

A wpisywanie kilka-kilkanaście razy dziennie upów w kilka-kilkanaście-kilkadziesiąt wątków nie jest pomocą, tylko jej pozorowaniem.

Wiem, czepiam się.
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Śro mar 10, 2010 14:47 Re: do braci up-owców, podnosicieli, hop-ców lakonicznych...;)

annskr pisze:Wiem, czepiam się.

Nie czepiasz się, :mrgreen:
Jak napisałam - trochę intencje rozumiem
Staram się pomagać i realnie :D
Bezdomniaki karmię
Napisałam po prostu odczucia odnośnie tej kici której kibicuję, gdyby to było takie prostę, to zabrałabym ją do siebie, ale są różne względy ( kicia nie lubi kotów baaardzo, a my mamy 4, dodatkowo jeden białaczkowiec ....) sama wiesz
Podnosząc ją tak z 1 raz dziennie mam nadzieję, że ktoś sę w niej zakocha tak jak ja
Pozdrawiam serdecznie :ok:

ellza1

Post » Śro mar 10, 2010 15:50 Re: do braci up-owców, podnosicieli, hop-ców lakonicznych...;)

ellza1 pisze:Staram się pomagać i realnie :D
Bezdomniaki karmię

A sterylizujesz :?: :?: :mrgreen:

ellza1 pisze:
annskr pisze:Podnosząc ją tak z 1 raz dziennie mam nadzieję, że ktoś sę w niej zakocha tak jak ja

Razu dziennie nie czepiam się :wink:
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Post » Śro mar 10, 2010 19:45 Re: do braci up-owców, podnosicieli, hop-ców lakonicznych...;)

annskr pisze:A sterylizujesz :?: :?: :mrgreen:

:mrgreen:
nooo, ja osobiście nie, dziewczyny z kotkowa steryzlizują, ja pomagam chociaż finansowo czasami jak mogę, sterylizować, to trzeba mieć tymczas , u nas teraz słabo , pomagam na ile mogę....

ellza1

Post » Śro mar 10, 2010 19:50 Re: do braci up-owców, podnosicieli, hop-ców lakonicznych...;)

a Radomsko znowu daje czadu na pierwszej :?
czy leci z nami moderator?
Obrazek

15pietro

Od: Śro kwi 23, 2008 20:51

Post » Wto mar 16, 2010 10:55 Re: do braci up-owców, podnosicieli, hop-ców lakonicznych...;)

Prześledziłam wątek choc miałam tu nie zaglądać.
Kociarnia jest dla osob spoza miau znana jako miejsce do ogłaszania kotow. Sama zostałam tu skierowana, gdy zaczęłam mieć tymczasy. Więc ludzie szukający kota do adopcji zajrzą i tu. W psychologii mówi się o dwóch efektach: efekt świeżości i efekt pierwszeństwa. Efekt świeżosci polega na tym, ze najlepiej zapamiętuje się, najbardziej zapada w pamięci ostatnia informacja, a efekt pierwszeństwa - pierwsza. Uwierzcie mi, nawet jesli ktoś dobrnie do 3 i kolejnych stron to nie zapamieta tych kotow. Dlatego ja rozumiem upowanie. I mimo ze mi się nie podoba to nie jestem przeciwna. Psychologii się nie przeskoczy. A jak ktoś chce znaleźć kotu dom to nie ma innego wyjścia.
Jeśli osoba szukająca kota do adopcji traci cierpliwość przy przeleceniu upow i hopow to może stracić ją też, gdy kot będzie miauczał, sikał, drapał meble... Oczywiście to jest generalizacja, ale ja mam takie podejście. Zresztą - nawet jeśli ktoś rezygnuje z adopcji mojego kota zawsze pytam, czy na rzecz wzięcia innego i jeśli tak to naprawdę z tego się cieszę - bo jakieś futro znalazło dom i o to chodzi.
Bedę upować i trudno i rozumiem innych upowców. Zresztą - tu w tym wątku też upujecie mimo ze nie ma takiej potrzeby :mrgreen:
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Śro mar 17, 2010 12:45 Re: do braci up-owców, podnosicieli, hop-ców lakonicznych...;)

Mialam milczeć, ale:

Marzenia11, co innego upowanie jednego-dwóch kotów raz dziennie, co innego kilkunastu kilka razy dziennie - o to tylko chodzi. O umiar, o zrozumienie, że inne koty też są na kociarni.

Do ogłoszeń - oprócz kociarni miau - są adopcje mau i kilkadziesiąt albo kilkaset stron intenetowych podanych np w kocim abc, ogloszenia w gazetach, drukowane ogloszenia na "płotach". I zaręczam Ci, że większość kotów znajduje domy nie przez kociarnię, tylko wlaśnie przez te ogloszenia - uprzedzę pytanie, wiem z kilkuletniego doświadczenia adopcyjnego :wink:.
Czepiam się, ale może problem tkwi w nakładzie pracy? W tym, że łatwiej upnąć, niż wyszukać strony i wklejać, wklejać, wklejać?

Marzenia11 pisze: Zresztą - tu w tym wątku też upujecie mimo ze nie ma takiej potrzeby :mrgreen:

I owszem - te upy pochodzą z okresu, kiedy wątek nie był podwieszony :D

kalewala

Post » Śro mar 17, 2010 19:48 Re: do braci up-owców, podnosicieli, hop-ców lakonicznych...;)

annskr pisze:Do ogłoszeń - oprócz kociarni miau - są adopcje mau i kilkadziesiąt albo kilkaset stron intenetowych podanych np w kocim abc, ogloszenia w gazetach, drukowane ogloszenia na "płotach". I zaręczam Ci, że większość kotów znajduje domy nie przez kociarnię, tylko wlaśnie przez te ogloszenia - uprzedzę pytanie, wiem z kilkuletniego doświadczenia adopcyjnego :wink:.

wiem, bo sama oglaszam na wielu, wielu portalach, o ktorych własnie dowiedzialam się na miau... I najwięcej domow - jak narazie przynajmniej - jest z gumtree i z allegro.
Jednak to nie zmienia mojej opinii.
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Post » Śro mar 17, 2010 19:56 Re: do braci up-owców, podnosicieli, hop-ców lakonicznych...;)

A poza tym, myślę, forum to nie Wikipedia czy Dziennik Ustaw, ale i miejsce do pogadania. Z szacunkiem dla wszystkich, także takich, z którymi nie do końca się zgadzamy. A może się mylę?
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Śro mar 17, 2010 20:28 Re: do braci up-owców, podnosicieli, hop-ców lakonicznych...;)

taizu pisze:A poza tym, myślę, forum to nie Wikipedia czy Dziennik Ustaw, ale i miejsce do pogadania. Z szacunkiem dla wszystkich, także takich, z którymi nie do końca się zgadzamy. A może się mylę?

ja to bym chciala, żeby tak było, ale jest niestety bardzo, bardzo różnie..... dlatego głównie pilnuję swoich wątków i ostrożnie podchodzę do innych.

Marzenia11

Post » Śro mar 17, 2010 20:30 Re: do braci up-owców, podnosicieli, hop-ców lakonicznych...;)

taizu pisze:A poza tym, myślę, forum to nie Wikipedia czy Dziennik Ustaw, ale i miejsce do pogadania.

Ależ oczywiście.
Do pogadania na przykład o tym, jak Radomsko kilka razy dziennie up-ując na raz kilkanaście swoich wątkow na pierwszą stronę odbiera innym kotom szanse na znalezienie domu.
Obrazek

redaf

Od: Śro sty 25, 2006 21:32

Post » Śro mar 17, 2010 20:33 Re: do braci up-owców, podnosicieli, hop-ców lakonicznych...;)

Do pogadania tak sobie, miałam na myśli. Sorry za mało precyzyjne sformułowanie
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Czw mar 18, 2010 14:10 Re: do braci up-owców, podnosicieli, hop-ców lakonicznych...;)

Taizu, jasne, że do pogadania tak sobie i mnóstwo ludzi tak sobie gada, zresztą całkiem sympatycznie :D

Tylko zawsze sytuacje ekstremalne są badziej widoczne niż tzw norma - prędzej zauważysz gorący wątek z emocjami, bo ciągle jest u góry, często niestety te emocje biorą górę nad rozsądkiem :). , niż wątek z towarzyskimi pogaduchami :D.

kalewala

[poprzednia][następna]