pytanie nowej;-)

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Wto mar 09, 2010 17:23 pytanie nowej;-)

Jestem nowa na tym forum i tak samo krótko mam zwierza;-)
Wyczytałam że:

"Kastrację przeprowadza się w momencie osiągnięcia przez kotkę dojrzałości płciowej; istnieją w tej kwestii dwie szkoły - jedna mówi, że kocicę należy wykastrować przed pierwszą rują, aby zapobiec nowotworom sutka, duga, że lepiej poczekać do pierwszej rujki gdyż zapewnia to prawidłowy rozwój organizmu. Decyzję najlepiej pozostawić zaufanemu weterynarzowi."

Proszę o poradę-nie wiem czy lepiej szybciej, czy później dokonać sterylizacji?Hmmmm

Kotka ma 4-5 miesięcy

kseniainc

Od: Pon mar 08, 2010 0:01

Post » Wto mar 09, 2010 18:01 Re: pytanie nowej;-)

Ostatnio właśnie rozmawiałam na ten temat z moją wetką.
Zdecydowanie po 1-szej ruji! Ten pierwszy raz musisz przetrwać! I to jest opinia wiekszości weterynarzy.
Sterylizuje sie młodsze kotki tylko w przypadku, kiedy są to kotki niczyje, wolno żyjące, schroniskowe, aby zapobiec niechcianej ciąży i nowych miotów.
Też mam kotkę w wieku 6-cio miesięczną i nie wiedziałam co zrobić. Stara swoją sterylizowałam dopiero po 4 latach, ale nie polecam, bo ruje strasznie wykańczają zdrowotnie starsze koty.
Najlepiej po 1-szej ruji.
Takie jest moje zdanie i moich wetów, których pytałam.

jasdor

Od: Sob wrz 19, 2009 11:51

Post » Wto mar 09, 2010 18:25 Re: pytanie nowej;-)

Przeczytaj sobie ten watek, bo zdania na ten temat sie roznia i najlepiej sobie wyrobic wlasna opinie...
viewtopic.php?f=10&t=106876
Osobiscie zaluje, ze 3,5 roku temu nie wiedzialam, ze mozna wysterylizowac kotke przed rujka, bo moze wtedu Fifinka by nie sikala :?
Przed rujka zalatwiala sie wylacznie do kuwety, jak dostala rujke, to sikala doslownie wszedzie, no i teraz niestety, mimo iz wysterylizowana, posikuje sobie czasem a to na lozko, a to na dywanik lazienkowy, a to na podloge... ech. Kocham ja i tak, ale wolalabym, zeby byla wylacznie kuwetkowa jak przed rujka...
Obrazek
"Il n'y a pas de chat ordinaire" (Colette)
Trójkot - Puszek i Szatony

Birfanka

Od: Pon lip 06, 2009 9:48

Post » Wto mar 09, 2010 19:02 Re: pytanie nowej;-)

Czekanie ze sterylizacją do po-pierwszej-rui to mit. Trudno powiedzieć, z czego wynika, może z chęci uzyskania pewności, że kicia jest dojrzała, może z przesądów typu "jedno musi urodzić". Żaden z dobrych lekarzy weterynarii, z którymi rozmawiałem nie hołdował temu poglądowi. Lekarz powinien poradzić sobie z oceną sytuacji i tego, czy kotka jest gotowa do zabiegu. Co więcej, twierdzili, że prawdopodobieństwo zachorowania na guza sutka jest mniejsze w przypadku wczesnego zabiegu.

janykiel

Od: Wto lip 05, 2005 19:54
Lokalizacja: miejscowy od 2002: ex Gandalf Jarka, ex janykiel3, ex ascalithion:P, ex Jose AB

Post » Wto mar 09, 2010 19:09 Re: pytanie nowej;-)

Dziękuję za odpowiedzi, myślę, ze zdecyduję się przed 1rują.Tylko......wiek kotki jest domniemywany-jest to kotka z ulicy i najprawdopodobniej ma 4-5 miesięcy. Hmmm, mam ją zaledwie i niespełna 2 dni u siebie. Mysle, że warto poczekać, aż się dobrze zaklimatyzuje w moim domu i dopiero wtedy można dokonac zabiegu;-)

kseniainc

Post » Wto mar 09, 2010 19:16 Re: pytanie nowej;-)

Rozsądnie. Jeśli kicia nie musi się spieszyć, warto jej dać czas na aklimatyzację, uspokojenie, odnalezienie w nowej sytuacji. To na pewno pomoże jej dojść do siebie po zabiegu. Jeśli po drodze trafi się rujka, trudno, przetrzymacie i wtedy na zbieg. Jeśli nie, to nie ma co na nią czekać. Tak czy owak, ma kicia szczęście:)

janykiel

Od: Wto lip 05, 2005 19:54
Lokalizacja: miejscowy od 2002: ex Gandalf Jarka, ex janykiel3, ex ascalithion:P, ex Jose AB

Post » Wto mar 09, 2010 19:29 Re: pytanie nowej;-)

Zdecydowanie po 1-szej ruji!

A niby czemu? Jeśli masz kotkę z ulicy może być w ciąży :!: poczekaj tydzień żeby się zaaklimatyzowała i umawiaj kastrację.
AnielkaG

Post » Wto mar 09, 2010 20:39 Re: pytanie nowej;-)

Jeśli kotka z ulicy to może trzeba przegląd zrobić? Wiesz, robale, choroby zakaźne...
Gratuluję koteczki i witam na forum :D

MaybeXX

Od: Pon sie 13, 2007 17:18

Post » Wto mar 09, 2010 20:45 Re: pytanie nowej;-)

Kotka jest z ulicy, ale u mnie znalazła się przez adopcję;-) Była ok miesiąc w innym domu i pod okiem weterynarza;-) Tak czy inaczej ten tydzień jestem jej winna;-)

kseniainc

Post » Wto mar 09, 2010 20:47 Re: pytanie nowej;-)

dziekuję za powitanie stałej bywalczyni forum z jastrzębia;-)

kseniainc

Post » Czw mar 11, 2010 8:35 Re: pytanie nowej;-)

Moja młodsza dziewczynka ma 5 m-cy i właśnie jest juz po pierwszej rujce. Byłam z nią u weta przy okazji zawożenia starszej na sterylkę i lekarz powiedział żeby poczekać do przynajmniej aż skończy 6 miesięcy. Fakt że mała jest drobniutka, taki kociaczek - poczekam zgodnie z sugestią lekarza co najmniej miesiąc. Może po prostu pokaż ją też lekarzowi i niech on zdecyduje ? :)

Maykaw

Od: Śro wrz 09, 2009 19:45

Post » Czw mar 11, 2010 8:56 Re: pytanie nowej;-)

Maykaw pisze:Moja młodsza dziewczynka ma 5 m-cy i właśnie jest juz po pierwszej rujce. Byłam z nią u weta przy okazji zawożenia starszej na sterylkę i lekarz powiedział żeby poczekać do przynajmniej aż skończy 6 miesięcy. Fakt że mała jest drobniutka, taki kociaczek - poczekam zgodnie z sugestią lekarza co najmniej miesiąc. Może po prostu pokaż ją też lekarzowi i niech on zdecyduje ? :)

Nie czekaj! Przez ten miesiąc kotka może Ci wejść w ruje permanentną i nie znajdziesz momentu na bezpieczną kastrację. Jeśli Twój wet boi sie kastrować, bo kotka drobniutka, zapraszam do mojego na Żoliborz. Kastruje moje 3-miesięczne z wielka wprawą.

A.
Obrazek

agal

Od: Pon lut 03, 2003 17:48

Post » Czw mar 11, 2010 10:36 Re: pytanie nowej;-)

Birfanka pisze:Przeczytaj sobie ten watek, bo zdania na ten temat sie roznia i najlepiej sobie wyrobic wlasna opinie...
viewtopic.php?f=10&t=106876
Osobiscie zaluje, ze 3,5 roku temu nie wiedzialam, ze mozna wysterylizowac kotke przed rujka, bo moze wtedu Fifinka by nie sikala :?
Przed rujka zalatwiala sie wylacznie do kuwety, jak dostala rujke, to sikala doslownie wszedzie, no i teraz niestety, mimo iz wysterylizowana, posikuje sobie czasem a to na lozko, a to na dywanik lazienkowy, a to na podloge... ech. Kocham ja i tak, ale wolalabym, zeby byla wylacznie kuwetkowa jak przed rujka...

dokladnie, moja ragusia przy pierwszej rui tez sie rozsikala, na szczescie szybko ja ciachnelismy i od czasu sterylki jest ok - natomiast nasza 3 kotka zaczela podsikiwac poza kuwetą, bo poczula rujkowego szczocha - lepiej nie ryzykowac - zresztą pogadaj z Janą - wzgledy zdrowotne tez swiadcza za sterylką przed pierwszą rują

tillibulek

Od: Czw gru 18, 2008 15:04