Napisałam takiego maila:
Po pierwsze gratuluję ciąży - pewnie jesteście bardzo szczęśliwi. Cieszę się też, że napisałaś co słychać u Magnusa. Szczurek do niego pasuje bo on taki śmiesznie wypłoszkowaty był.
Ale przyznam, że zmartwiły mnie bardzo te wieści. Bardzo często czytam o takich sytuacjach jak oddanie kota z powodu ciąży. Wiem że strach przed toksoplazmozą jest wielki ale przy zachowaniu elementarnej higieny nie jest to realne zagrożenie ze strony kota. Podstawa to żeby raczej nie sprzątać kuwet (toksoplazmozą od kota można zarazić się przez jego kał). A toksoplazmozą można zarazić się i przez surowe mięso, warzywa z zakażonej ziemi.
No i pytanie co będzie dalej. Bo zazwyczaj kończy się to tym, że potem też kot nie może wrócić do domu. Bo może podrapać dziecko, bo alergia albo coś innego. I tak koty kończą na wygnaniu w różnych miejscach ze startą dla rodziny bo zwierzak w domu to wielka radość.
Jako że obracam się w kocim towarzystwie to nie raz miałam okazję oglądać że kot, ciąża i dzieci dają się pogodzić. (Do poczytania jeśli masz ochotę
http://kocia_stronka.republika.pl/dziecko_z_kotem.html).
Pisałaś też że kocurek nie jest wykastrowany - i że może mieć własne potomstwo. Oby nigdy nie. W naszym kraju co roku rodzą się tysiące niechcianych kociąt. Skala tego zjawiska jest ogromna. Trzeba robić wszystko aby nie przyczyniać się do tego. Kastracja i sterylizacja kotów nierasowych to priorytet.
No i pytanie czy Magnus jest wychodzący? Bo przyznam szczerze taka wizja jest dla mnie przerażająca. Może zbyt dużo stykam się z kocim nieszczęściem ale już nie umiem patrzeć spokojnie na kota wychodzącego w mieście.
Basiu mam nadzieję, że nie pogniewasz się na mnie za ten list. Ale biorąc Magnuska na tymczasowanie wzięłam za niego odpowiedzialność. I on zawsze gdzieś siedzi w moim sercu, myślę o nim co jakiś czas. Dlatego proszę napisz mi jak dokładnie wygląda sytuacja Magnusa. Jakie są jego perspektywy. Bo w razie czego to my chętnie przyjmiemy go z powrotem.
Pozdrawiam i życzę Ci oraz maluszkowi dużo zdrowia i szczęścia