Szylkretki są piękne. 78. Proszę o zamknięcie.

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto mar 02, 2010 23:25 Re: Szylkretki są piękne. 78.

kociczka39 pisze:
kalair pisze:Łapulki.
Obrazek

kalair pisze:Iriskowy łapek.
Obrazek

To jak,na kiedy się umawiamy?przynosisz mi je :1luvu: :1luvu: :1luvu: do schrupania[/quote]
Oczywiście! Dbam o to, by były świeżutkie! :lol: :lol:
Obrazek
Obrazek

kalair

Od: Czw maja 24, 2007 21:07

Post » Wto mar 02, 2010 23:25 Re: Szylkretki są piękne. 78.

OKI pisze:
kalair pisze:
Kociara82 pisze:ciekawe, co temu pysiowi sie teraz marzy, sni... tak slodko spi... :1luvu:

Myszy?
:lol: :lol:
Ktoś się kiedyś zastanawiał, czy zwierzęta śnią..Hmm..

Myszy! Na pewno Myszy! Taaaakie grrroźźźne Myszy :twisted:

:ryk: :ryk: :ryk: :ryk: :ryk:
Obrazek
Obrazek

kalair

Post » Wto mar 02, 2010 23:26 Re: Szylkretki są piękne. 78.

dune pisze:
kalair pisze:
dune pisze: bozenka niezly przysiad musialas zrobic do tej fotki :ryk:

A nawet legnięcie na podłodze.... :mrgreen:

ja jutro poszukam fotki motyla co jak ja robilam to zległam doopskiem we wrzosowisku
w calej kolonii maslaków....no pi eknie wygladalam jak wstałam :ryk: :ryk: :ryk:

Mogę sobie wyobrazić! :lol: :lol: Poszukaj! :mrgreen:
Obrazek
Obrazek

kalair

Post » Wto mar 02, 2010 23:28 Re: Szylkretki są piękne. 78.

A co do snu.. :mrgreen:

O czym śnią zwierzęta?
Zwierzęta śnią, a ich sny odzwierciedlają to, co robiły przed zaśnięciem

Marzenia sennie nie są wyłączną domeną człowieka. Wśród naszych braci mniejszych są gatunki prowadzące znacznie intensywniejsze życie we śnie niż my. Choć tego, co wówczas widzą i czują, możemy się tylko domyślać.
Sen nie musi oznaczać odpoczynku. W marzeniach sennych lub w koszmarach możemy przeżywać dzikie, wyczerpujące przygody. To, co jest udziałem człowieka, odnosi się również do zwierząt. Istnieje bowiem wiele dowodów świadczących o tym, że także zwierzęta śnią. I że ich sny odzwierciedlają to, co robiły przed zaśnięciem.

Udowadnia to doświadczenie przeprowadzone w Massachusetts Institute of Technology. Badacze zarejestrowali aktywność mózgu czterech szczurów nagradzanych w trakcie biegu w kołowrotku. Okazało się, że później, gdy gryzonie pogrążyły się we śnie, ich mózg wykazywał taką samą aktywność, a gałki oczne poruszały się w podobny sposób. Podczas kolejnych faz snu mózg szczurów funkcjonował tak, jak gdyby nadal trenowały w kołowrotku: naukowcy byli nawet w stanie określić, w jakim punkcie zabawki szczur znajduje się w danej chwili snu.

W przypadku zwierząt uwaga naukowców skupia się na badaniu występowania marzeń sennych w fazie snu paradoksalnego. Każdy właściciel psa lub kota z pewnością zaobserwował nieraz, jak jego czworonożny przyjaciel podczas snu wzdryga się, przebiera nogami, popiskuje. Oznacza to, że śni. Ponownie przeżywa sceny z polowania, swoje lęki, zadowolenie. Jednak nie wszystkie zwierzęta doświadczają paradoksalnej fazy snu. Ryby, gady (prawdopodobnie za wyjątkiem żółwia) i owady odpoczywają nie śniąc. Jeszcze inaczej jest u ptaków: fazy snu paradoksalnego są u nich bardzo krótkie, trwają od kilku sekund do najwyżej jednej minuty, w dodatku znacznie częściej zdarzają się u piskląt niż u dorosłych osobników.

Naukowcy zdołali zarejestrować przebieg snu u prawie setki różnych gatunków ssaków. Doszli do wniosku, że sen paradoksalny występuje u wszystkich gatunków należących do tej grupy zwierząt za wyjątkiem delfina i kolczatki australijskiej. Badania ujawniły również inne zaskakujące fakty: umiemy dziś podać, kto śni więcej, a kto mniej. Choć uważa się, że sen paradoksalny umożliwia rozwój bardziej skomplikowanych funkcji mózgu, okazuje się, że najdłuższy czas trwania tej fazy występuje u najprymitywniejszych ssaków: pancernika i oposa, u których całkowita długość fazy REM wynosi od 5 do 6 godzin na 18 godzin codziennego snu. Ze snem paradoksalnym trwającym przeciętnie 2 godziny w ciągu jednej nocy człowiek sytuuje się między kretem a świnią, zdystansowany pod tym względem przez jeża, kota czy nietoperza.

Podczas odpoczynku fazy snu następują po sobie kilkukrotnie. U różnych gatunków odstęp między fazami snu paradoksalnego bywa różny. U myszy są to 4 minuty, u kota 27 minut, godzina u konia, 90 minut u człowieka i 100 minut u słonia. Ta cykliczność wiąże się prawdopodobnie z metabolizmem podstawowym organizmu, (określającym zużycie tlenu w czasie jednej godziny w przeliczeniu na gram wagi). (…) Poziom metabolizmu podstawowego myszy jest 25 razy większy niż słonia, co oznacza, że zmiana cykli snu paradoksalnego występuje u niej 25 razy szybciej niż u niego – tak więc mysz śni częściej, ale za każdym razem o wiele krócej.

Czas trwania poszczególnych faz snu paradoksalnego jest różny u różnych gatunków. U ptaków trwają one po kilka sekund, u myszy krócej niż minutę, 20 minut u człowieka, około kwadransa u konia (ale tylko wtedy, gdy śpi w pozycji leżącej, a nie stojącej) i pięć minut u kozy. Żółw, nieruchomy przez większą część swojego życia, przejawia nieliczne objawy snu paradoksalnego, tak jak kajman, który w nocy oraz przez większą część pory zimowej jest pogrążony letargu i znajduje się w stanie przypominającym sen paradoksalny od siedmiu do ośmiu minut dziennie.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

kalair

Post » Wto mar 02, 2010 23:28 Re: Szylkretki są piękne. 78.

Tuski,

dzien caly spedzilem pod wanna :oops:

Mru

PS A wiem, ze to jeszcze nie koniec mojej udreki.
Dorota, Mru(czek), Chipolit, Norka, O'Gon (Burak); Balbina, Tygrysiunia, Bolek i Coco za TM

Dorota

Od: Pon maja 20, 2002 13:49

Post » Wto mar 02, 2010 23:31 Re: Szylkretki są piękne. 78.

Dorota pisze:Tuski,

dzien caly spedzilem pod wanna :oops:

Mru

PS A wiem, ze to jeszcze nie koniec mojej udreki.

Mru, trzeba było przyjechać do nas..Nie mamy wanny, ale Panów w Beretach też nie!
Obrazek
Obrazek

kalair

Post » Wto mar 02, 2010 23:43 Re: Szylkretki są piękne. 78.

kalair pisze:A co do snu.. :mrgreen:

O czym śnią zwierzęta?

Zwierzęta śnią, a ich sny odzwierciedlają to, co robiły przed zaśnięciem.
Marzenia sennie nie są wyłączną domeną człowieka. Wśród naszych braci mniejszych są gatunki prowadzące znacznie intensywniejsze życie we śnie niż my. Choć tego, co wówczas widzą i czują, możemy się tylko domyślać.
Sen nie musi oznaczać odpoczynku. W marzeniach sennych lub w koszmarach możemy przeżywać dzikie, wyczerpujące przygody. To, co jest udziałem człowieka, odnosi się również do zwierząt. Istnieje bowiem wiele dowodów świadczących o tym, że także zwierzęta śnią. I że ich sny odzwierciedlają to, co robiły przed zaśnięciem.

Udowadnia to doświadczenie przeprowadzone w Massachusetts Institute of Technology. Badacze zarejestrowali aktywność mózgu czterech szczurów nagradzanych w trakcie biegu w kołowrotku. Okazało się, że później, gdy gryzonie pogrążyły się we śnie, ich mózg wykazywał taką samą aktywność, a gałki oczne poruszały się w podobny sposób. Podczas kolejnych faz snu mózg szczurów funkcjonował tak, jak gdyby nadal trenowały w kołowrotku: naukowcy byli nawet w stanie określić, w jakim punkcie zabawki szczur znajduje się w danej chwili snu.

W przypadku zwierząt uwaga naukowców skupia się na badaniu występowania marzeń sennych w fazie snu paradoksalnego. Każdy właściciel psa lub kota z pewnością zaobserwował nieraz, jak jego czworonożny przyjaciel podczas snu wzdryga się, przebiera nogami, popiskuje. Oznacza to, że śni. Ponownie przeżywa sceny z polowania, swoje lęki, zadowolenie. Jednak nie wszystkie zwierzęta doświadczają paradoksalnej fazy snu. Ryby, gady (prawdopodobnie za wyjątkiem żółwia) i owady odpoczywają nie śniąc. Jeszcze inaczej jest u ptaków: fazy snu paradoksalnego są u nich bardzo krótkie, trwają od kilku sekund do najwyżej jednej minuty, w dodatku znacznie częściej zdarzają się u piskląt niż u dorosłych osobników.

Naukowcy zdołali zarejestrować przebieg snu u prawie setki różnych gatunków ssaków. Doszli do wniosku, że sen paradoksalny występuje u wszystkich gatunków należących do tej grupy zwierząt za wyjątkiem delfina i kolczatki australijskiej. Badania ujawniły również inne zaskakujące fakty: umiemy dziś podać, kto śni więcej, a kto mniej. Choć uważa się, że sen paradoksalny umożliwia rozwój bardziej skomplikowanych funkcji mózgu, okazuje się, że najdłuższy czas trwania tej fazy występuje u najprymitywniejszych ssaków: pancernika i oposa, u których całkowita długość fazy REM wynosi od 5 do 6 godzin na 18 godzin codziennego snu. Ze snem paradoksalnym trwającym przeciętnie 2 godziny w ciągu jednej nocy człowiek sytuuje się między kretem a świnią, zdystansowany pod tym względem przez jeża, kota czy nietoperza.

Podczas odpoczynku fazy snu następują po sobie kilkukrotnie. U różnych gatunków odstęp między fazami snu paradoksalnego bywa różny. U myszy są to 4 minuty, u kota 27 minut, godzina u konia, 90 minut u człowieka i 100 minut u słonia. Ta cykliczność wiąże się prawdopodobnie z metabolizmem podstawowym organizmu, (określającym zużycie tlenu w czasie jednej godziny w przeliczeniu na gram wagi). (…) Poziom metabolizmu podstawowego myszy jest 25 razy większy niż słonia, co oznacza, że zmiana cykli snu paradoksalnego występuje u niej 25 razy szybciej niż u niego – tak więc mysz śni częściej, ale za każdym razem o wiele krócej.

Czas trwania poszczególnych faz snu paradoksalnego jest różny u różnych gatunków. U ptaków trwają one po kilka sekund, u myszy krócej niż minutę, 20 minut u człowieka, około kwadransa u konia (ale tylko wtedy, gdy śpi w pozycji leżącej, a nie stojącej) i pięć minut u kozy. Żółw, nieruchomy przez większą część swojego życia, przejawia nieliczne objawy snu paradoksalnego, tak jak kajman, który w nocy oraz przez większą część pory zimowej jest pogrążony letargu i znajduje się w stanie przypominającym sen paradoksalny od siedmiu do ośmiu minut dziennie.

fiu fiu, ales wyklad nam walnela :D

kalair pisze:Obrazek
jakie sliczne :1luvu: Wrzuce na chomiczka sobie :)

A tymczasem mowie kretusiom dobranoc, bo lece spac :)

Kociara82

Od: Czw paź 09, 2008 22:20

Post » Wto mar 02, 2010 23:45 Re: Szylkretki są piękne. 78.

Wykład skopiowałam! :mrgreen: Dobrej nocki Oluś!
Obrazek
Obrazek

kalair

Post » Wto mar 02, 2010 23:46 Re: Szylkretki są piękne. 78.

Dobrej nocki wszystkim.
Obrazek
Obrazek

kalair

Post » Wto mar 02, 2010 23:52 Re: Szylkretki są piękne. 78.

kalair pisze:Dobrej nocki wszystkim.

No to good night :D
Obrazek

Myszolandia

Od: Pon sty 19, 2009 22:48

Post » Śro mar 03, 2010 1:11 Re: Szylkretki są piękne. 78.

Wykład przeczytałam :)

kalair pisze:Byłam mała i tak spałam..
Obrazek
Obrazek

:1luvu: Jessooo ale ona była słodziak.
No tak, pamiętam pamiętam oczarowała wszystkich :D

Dobranocka słońce.

Nelly

Od: Nie lut 10, 2002 9:36

Post » Śro mar 03, 2010 4:59 Re: Szylkretki są piękne. 78.

Hejka :D
Obrazek

kalair pisze:Iriskowy łapek.
Obrazek

:1luvu: :1luvu: :1luvu:
Tu jesteśmy http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=152188
Człowiek szczęśliwy to nie ten, który wszystko ma, ale ten, który cieszy się wszystkim, co ma.
Gabi 14.07.2016 (*), Duffy 06.04.2009 - 02.11.2020 (*)

bozena640

Od: Nie sty 11, 2009 17:23

Post » Śro mar 03, 2010 7:18 Re: Szylkretki są piękne. 78.

Radosnego dzionka!!!!

Bożeniu-ja cały czas :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: zaciskam,żeby wreszcie Ci się udało!-tak bym chciała przeczytac te radosna wiadomość!

Obrazek
Ostatnio edytowano Śro mar 03, 2010 7:35 przez kropkaXL, łącznie edytowano 1 raz
ObrazekObrazekObrazek
Tylko przyjaciele słyszą Twój krzyk , gdy milczysz i widzą łzy, gdy się śmiejesz
"Boże , chroń mnie od fałszywych przyjaciół -z wrogami sobie poradzę"

kropkaXL

Od: Wto sie 12, 2008 14:18

Post » Śro mar 03, 2010 7:27 Re: Szylkretki są piękne. 78.

Dzień dobry Kreciątka :)
Miłego dnia :kotek:

kothka

Od: Wto lis 09, 2004 12:50

Post » Śro mar 03, 2010 7:51 Re: Szylkretki są piękne. 78.

Nelly pisze:Wykład przeczytałam :)

kalair pisze:Byłam mała i tak spałam..
Obrazek
Obrazek

:1luvu: Jessooo ale ona była słodziak.
No tak, pamiętam pamiętam oczarowała wszystkich :D

Dobranocka słońce.

Szkoda, że tak późni przyszłaś.. :lol:
Obrazek
Obrazek

kalair