Gdy kot / kociak kradnie jedzenie...

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Wto mar 02, 2010 10:42 Gdy kot / kociak kradnie jedzenie...

Zakładam ten wątek (wyszukiwarka nic nie znalazła), bo poszukuję rad od doświadczonych w tej materii kociar. :)

U mnie sztuk dwa od lat, w domu rodzinnym i u dziadków futra były zawsze, ale nigdy nie kradły. Mam więc mały dylemat.
Czy to mija? Czy kot z tego wyrasta? Czy uczy się, że miska pełna i papu jest? Czy zawsze kradnie bo chodzi o nowość, inny smak, urozmaicenie?

Mam kociaka 7mcy. Od pierwszej chwili mam wrażenie, że doskonale wie co to kuchnia. Przypuszczam, że był kotem wychodzącym i zaglądał do tego pomieszczenia. Wie też, że nie wolno, bo jak wydam wyraźny dźwięk i machnę ręką w kierunku podłogi, to on od razu z blatu zeskakuje. Cholerny bystrzak mały. :) Włazi też na stół gdy jemy. Nasze jedzenie ogromnie go fascynuje. Mąż burknie i kot wie, że nie wolno, wycofuje się, ale próbuje z drugiej strony, bo może tam nikt nie zauważy. ;)
Gdy jemy oblizuje się.
Wpycha łapy do kubków, w których coś było, jakaś kapka mleka, kakao...
Przedwczoraj ukradł studzącego się mielonego ze stołu w kuchni. Ja przyprawionego mięsa nigdy nie chowam, bo moje tego nie ruszały nigdy, a tu szok... wchodzę do kuchni, a tam frytki samotne na talerzu, mięsa niet. 8O Wtrząchnął całego kotleta z cebulą, solą, pieprzem i ziołami. Szaleniec.

To wina karmienia resztkami czy konieczności ZDOBYWANIA pokarmu? Minie mu to? Co robić?

Gdy tylko wchodzę do kuchni kot jest zaraz też. Siada na blacie przy zlewie (gdzie pozwalam, bo piją wodę ze zlewu czasem), ale gdy się odwracam on się powoli przesuwa w moim kierunku. :) Ja wzrokiem na niego, on siada. Zezuję i udaję, że nie widzę - przesuwa się. I tak mnie w konia robi cały czas. :)

Poradźcie coś, bo mi między kanapkami chodzi. Nie mogę tel. odebrać, gdy coś gotuję, bo mi zeżre co mam na blacie... 8)

kropka75

Od: Śro lut 09, 2005 11:15

Post » Wto mar 02, 2010 10:46 Re: Gdy kot / kociak kradnie jedzenie...

Powiem tak, moje w mlodości wszystkie tak miały, teraz tylko najmłodsza-10 miesięcy, robi dokładnie to, co Twój. Mimo, że nie je tego, co ukradnie ze stołu. Jeszcze ma pretensje że to niejadalne ... Mam nadzieję, że jej to przejdzie, jest upominana, że tak powiem. :lol:
Ale sprawdzić musi, no musi i koniec. :wink: Pozostalej dwójce przeszło, choć jedna to glodomór straszny, więc myślę, że i tej przejdzie. :lol:
Obrazek
Obrazek

kalair

Od: Czw maja 24, 2007 21:07

Post » Wto mar 02, 2010 10:50 Re: Gdy kot / kociak kradnie jedzenie...

Trochę to może być "spuscizna" po gorszych czasach, ale sa koty i psy, które takie polowanie na kotlety traktują jako świetną zabawę... Możesz próbowac go wychować np. za pomocą spryskiwacza, ale najprościej jest chować jedzenie i nie zostawiac pełnego talerza bez nadzoru :wink: Gorzej jak inteligentny złodziejaszek zacznie otwierać szafki.....
kontakt telefoniczny: 786 116 007 Obrazek

Jeśli komuś coś zalegam (bazarek itp) proszę o kontakt- skleroza ;)

ulvhedinn

Od: Śro wrz 13, 2006 19:09

Post » Wto mar 02, 2010 10:58 Re: Gdy kot / kociak kradnie jedzenie...

Mój dorosły kot kradnie mimo, że głodny nie chodzi, jedzenia nigdy mu nie brakowało i normalnie jest niejadkiem :roll: Po prostu - ludzkie jest lepsze! Wylizuje również pozostawione bez opieki garnki, patelnie, deski do krojenia... Ostatnio dopadł patelnię po baaaardzo pikantnym leczo - smakowało mu i na szczęście nie odchorował. Musieliśmy się przyzwyczaić i chować jedzenie, innego wyjścia nie było. Kot wie, że nie wolno mu wskakiwać na stoły, ale jak nie patrzymy, to kto ma mu zabronić? :lol:

mmk

Od: Sob lis 28, 2009 22:42

Post » Wto mar 02, 2010 11:00 Re: Gdy kot / kociak kradnie jedzenie...

Szafki otwiera mój inny kot, więc żarło jest zagrożone i tak. Młody jeszcze nie czai jak to się robi, ale jak go poznałam przez te parę dni to obczai wszystko. To diabełek wcielony. :D

Spryskiwacz już jest w ruchu, bo smrodek podgryza mi jukę i włazi na palmę kokosową. Po kilku użyciach wie o co chodzi, wczoraj obczaiłam go jak wpada na meble, wkłada łapę między pnie juki, paca w ziemię i ucieka... :twisted:

A co do żarcia, to je zjada. I to bardzo chętnie. Wczoraj dostał twarożek razem z moimi. Moje futra grzecznie małą kuleczkę zjadły, taką wielkości paznokcia i zadowolone, a ten dostał szału serowego, dokładałam, dokładałam, myślałam, że mu się dupsko zaklei tym suchym serem, ale gdzie tam, łyżkę całą wtrącił. To samo ma z jogurtem naturalnym. Aż mu uszy chodzą. Wszystko jest smaczne.
Chrupki też.

Jedzenia nie zostawiam tak w ogóle, ale gorącego kotleta do lodówki nie schowam. :) Podobnie ciasta - musi się wystudzić i przeschnąć. I tu drugi dylemat. Upiekłam i trzymam w piekarniku, gdzie nasiąka wilgocią, bo wyjąć nie mogę. Muszę zjeść blachę w ciągu doby, przez kota. Meksyk. :twisted:

Oj tak, wylizuje talerze, miski... w nocy go słyszę w zlewie, jak szuka co tam do wylizania zostało. Dziś zalałam kubki wodą, więc nie mógł za dużo pokombinować. 8)

kropka75

Post » Wto mar 02, 2010 11:02 Re: Gdy kot / kociak kradnie jedzenie...

No bo upolowane jedzonko jest lepsze :)
A nie te nudne chrupki non stop dostępne w misce ;)
"Obcując z kotem, człowiek ryzykuje jedynie to, że stanie się wewnętrznie bogatszy."

Little20

Od: Śro sty 11, 2006 11:13

Post » Śro mar 03, 2010 8:16 Re: Gdy kot / kociak kradnie jedzenie...

Dla moich kotów lepsze jest jednak w misce. :) Tylko ten taki inny jakiś.

Tzn. moje też mają smaki, kocur mi np. chętnie wyliże pasztet z kanapki, ale nigdy nie kradł jedzenia. Kotka moja uwielbia corn flakesy, oliwki, suszone morele. Ale też nie kradnie, czeka czy się jej da, gdy człowiek je.

Tylko to diable takie bystre i łapczywe... a na blat kuchenny wraca jak bumerang. :?

kropka75