keira11 pisze:Ale ja nie potrafię Jej uspać. Czułabym wtedy, że to ja ją zabiłam. Pojade z nią na kroplówkę podskórną. Boje się tylko, że znowu się zestresuje tak jak wczoraj. Chciałabym jej tego zaoszczędzić ale wole, żeby lepiej się czuła. Biedny ten mój Kotek. Chętnie bym się z nią zamieniła, tylko żeby nie cierpiała i żyła. Żeby odeszła kiedyś, za pare lat, podczas snu, tak spokojnie. Oddałabym za to wszystko.
W takim razie walcz. Ale pamiętaj, że walka też musi mieć jakiś sens, nie może polegać na bezsensownym przedłużaniu cierpienia, o ile kotka cierpi.
Jeśli kroplówki dożylne, to dwa razy dziennie. Dożylne działają bardziej radykalnie. Oba moje nerkowe koty przy gwałtownym podniesieniu się poziomów mocznika i kreatyniny dostawały kroplówki dożylne. Dwa razy dziennie po 200/250 ml. Draculowi wystarczył tydzień, Puticie nie. Puti dostaje teraz kroplówki podskórne.
Gdyby wet nie chciał/nie mógł zastosować kroplówek dożylnych, podawajcie podskórne, ale codziennie. Po tygodniu sprawdzenie wyników i jeśli będą nadal złe to dalej kroplówki.
Poza tym nie pisałaś czy robiłaś kotce jonogram? To "przewracanie się" może być wynikiem spadku potasu. Trzeba to koniecznie monitorować, gwałtowny spadek potasu stanowi bowiem bezpośrednie zagrożenie życia.
Oprócz kroplówek leki. Czy mnie się wydaje, czy podałaś kotce dodatkową dawkę fortecoru? Może tak tylko wynika z tego co napisałaś? Nie wolno tego robić. Ipakitine nie obniża poziomu mocznika, ona tylko wspomaga działanie nerek i jej zadaniem jest "wiązanie" fosforanów zawartych w mięsie i pokarmie. Największy sens ma podawanie ipakitine o ile karmisz kotkę mięsem. Zresztą o ile kot jest w złym stanie, lepiej żeby jadł cokolwiek, to co lubi, niż nie jadł, albo był katowany restrykcyjną dietą. Stres jest dla kota nerkowego zabójczy i nie należy go, w miarę możliwości, powiększać. Na ustawianie diety przyjdzie czas gdy uda Ci się wyprowadzić kota z tego stanu, w którym jest obecnie.
Próbuj, ale pamiętaj, że leczenie będzie długie i będzie wymagało dużego zaangażowania. Ile kotka ma lat?