Kiedy kastrować? Szmer w kocim sercu...

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pt lut 26, 2010 11:53 Kiedy kastrować? Szmer w kocim sercu...

Jak to jest z kastrowaniem kocurków?
Mruś ma już 10 miesięcy i powoli przygotowuję się do tej "przyjemności".
Na razie nie znaczy, zapach w kuwecie bez zmian, zaczyna trochę śpiewać.
Nasz wet uważa że najlepiej dla kota jest poczekać i wyciachać jak zauważę że dorósł. Czytam też o kastrowaniu młodszych kocurków i już nie wiem co robić.
Wiem że to lekarz podejmuje decyzję ale wybieramy się z Mrusiem na przegląd i chciałabym wiedzieć jak i o czym rozmawiać.

cd...
Byliśmy, kocio dokładnie osłuchany (zdarza mu się po biegach oddychać z otwartą paszczą, nie zauważyłam aby się męczył i długo odpoczywał), ma delikatny szmerek w sercu.
Zadzwoniłam też do innego weta, mam nie panikować bo młode koty często tak mają.
Chcę zrobić Mrusiowi badania tylko nie wiem od czego zacząć. Szukam wątków o kotach z podobnym problemem.
Ostatnio edytowano Pon mar 01, 2010 9:54 przez dorota13, łącznie edytowano 1 raz
ObrazekObrazek

dorota13

Od: Pt maja 09, 2008 12:06

Post » Pt lut 26, 2010 12:22 Re: Kiedy kastrować?

Kastruj już, na co czekac? Chcesz żeby zaczęło przepięknie pachnieć w mieszkaniu? zapach moczu utrzymuje się jescze miesiąc po kastracji...a baaardzo trudno go zlikwidować
AnielkaG

Post » Pt lut 26, 2010 12:26 Re: Kiedy kastrować?

Kastruj już :)
Nie ma na co czekać.

seidhee

Od: Czw sty 08, 2009 13:03

Post » Pt lut 26, 2010 13:46 Re: Kiedy kastrować?

Jeśli ma widczne jajka, znaczy bez obaw można kastrować - mój miał 6 miesięcy, ale że co nieco już było dorodne, to ciach i po kłopocie.
Obrazek

Alitka

Od: Wto cze 02, 2009 8:09

Post » Pt lut 26, 2010 13:52 Re: Kiedy kastrować?

Wiem że już można. Ale jeżeli rzeczywiście dla futrzaka jest zdrowiej jeżeli jeszcze poczekamy to wolałabym poczekać. Nie wiem tylko czy naprawdę ma to znaczenie bo od wetów słyszałam już różne bzdury.
ObrazekObrazek

dorota13

Post » Pt lut 26, 2010 14:03 Re: Kiedy kastrować?

Z tego co mówił mój wet podobno lepiej zanim się zorientuje do czego to oprzyrządowanie służy :roll: A zdrowiej? Podobno większe znaczenie ma dieta kota i sam zabieg niż wiek (byleby nie był za młody.., ale to oznacza kotki poniżej 4 miesiąca życia)
Obrazek

Alitka

Od: Wto cze 02, 2009 8:09

Post » Pt lut 26, 2010 14:05 Re: Kiedy kastrować?

Moje kocury są kastrowane w okolicach roku. To znaczy, jeśli da się tak dlugo wytrzymać. Nieżyjący rezydent zacząl znaczyć w wieku 7 miesięcy i po 3 miesiącach pozbyl się jajeczek. Starszy z obecnych mial 14 miesięcy - nigdy nie sikal po domu, ale zrobil się agresywny. Mlodszy mial rok, a od jakiegoś 8 miesiąca zdarzylo mu się parę razy siknąć pokątnie.
Moja wet twierdzi, że najlepszy wiek na kastrację to wlaśnie okolo roku. Oczywiście, jeśli kocisko nie zacznie wcześniej znaczyć. Podobno u wcześnie kastrowanych kocurów częściej zdarza się zatykanie cewki moczowej, ale pewnie zaraz tu ktoś napisze, że to bzdury. W każdym razie każdy z 6 kocurów, z którymi zdarzylo mi się mieszkać, byl kastrowany zgodnie z powyższym zalożeniem i żaden nie mial problemów z zatykaniem się.

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Pt lut 26, 2010 14:16 Re: Kiedy kastrować?

felin pisze:Podobno u wcześnie kastrowanych kocurów częściej zdarza się zatykanie cewki moczowej, ale pewnie zaraz tu ktoś napisze, że to bzdury.

Zgadza się - to bzdura :D :lol:

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Pt lut 26, 2010 14:29 Re: Kiedy kastrować?

Za to zbyt późna kastracja pozwala niektórym supersamcom nabrać niewłaściwych (z punktu widzenia życia kotów domowych) przyzwyczajeń, np. znaczenia terenu czy zapędów do pokrywania innych kotów, nawet jeśli po kastracji hormonalnie nie ma już możliwości krycia.
Obrazek

Agneska

Od: Wto paź 26, 2004 12:28

Post » Pt lut 26, 2010 15:58 Re: Kiedy kastrować?

Jana pisze:
felin pisze:Podobno u wcześnie kastrowanych kocurów częściej zdarza się zatykanie cewki moczowej, ale pewnie zaraz tu ktoś napisze, że to bzdury.

Zgadza się - to bzdura :D :lol:

Ja coś słyszałam o tym że hormony są kotu do czegoś potrzebne ale dokładnie nie pamiętam...
ObrazekObrazek

dorota13

Post » Pt lut 26, 2010 20:54 Re: Kiedy kastrować?

Niewątpliwie tak jak ludziom do prawidlowego wzrostu kości oraz ksztaltu sylwetki. U zwierząt i ludzi pozbawionych gonad we wczesnym okresie wyksztalca się specyficzna sylwetka kastrata - o dlugich kończynach, barylkowatej klatce piersiowej i slabych mięśniach. W innych też miejscach gromadzi się tkanka tluszczowa.

Agneska, to co piszesz nie do końca jest zgodne z prawdą. Przy kastracji usuwa się gonady ale zostaje przysadka, która pośrednio - również hormonalnie - wplywa na rozwój i utrzymanie cech plciowych. Wprawdzie w takiej sytuacji hormony te trafiają trochę w próżnię, ale z pewnością mogą warunkować część zachowań.

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Pon mar 01, 2010 9:58 Re: Kiedy kastrować? Szmer w kocim sercu...

Musimy poczekać, Mrusiowi muszę zrobić dokładne badania.
ObrazekObrazek

dorota13

Post » Pon mar 01, 2010 20:55 Re: Kiedy kastrować? Szmer w kocim sercu...

Jesli ma szmery, to zrobiłabym usg serca...
...

CoToMa

Od: Pon sie 21, 2006 14:34

Post » Pon mar 01, 2010 21:11 Re: Kiedy kastrować?

felin pisze:. U zwierząt i ludzi pozbawionych gonad we wczesnym okresie wyksztalca się specyficzna sylwetka kastrata - o dlugich kończynach, barylkowatej klatce piersiowej i slabych mięśniach. W innych też miejscach gromadzi się tkanka tluszczowa.

Nie wiem jak u ludzi (nie znam kastrowanych ludzi) ale jesli chodzi o koty, to nieprawda. Jeden z mitów wynikających z niewiedzy i strachu przed nieznanym.
Obrazek

Olivia

Od: Czw mar 20, 2003 20:51