Wątek dla nerkowców - III

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Śro lut 10, 2010 23:05 Re: Wątek dla nerkowców - III

Tinko, dzięki za informacje i za linki.
Na tłumaczenie spokojnie poczekam, a w międzyczasie popatrzę na te anglojęzyczne strony.

Zdecydowaliśmy się też dzisiaj, w porozumieniu z wetem, na zastosowanie Azodylu. Mam nadzieję, że to pomoże Puti. A może uda się też zastosować u Dracula.
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Śro lut 10, 2010 23:13 Re: Wątek dla nerkowców - III

znam ten lek i jak pomógł?? ile u ciebie brał go kotek??
Obrazek

cypisek

Od: Czw lut 26, 2009 18:44

Post » Śro lut 10, 2010 23:25 Re: Wątek dla nerkowców - III

cypisek pisze:znam ten lek i jak pomógł?? ile u ciebie brał go kotek??

Podawałam kotce arthrofos cat (jako wspomaganie kuracji) oraz rovatinex (lek główny). Rovatinexu zużyłam jakieś dwa opakowania. Poza tym wykluczyłam z diety suchą karmę ku wielkiemu żalowi Rysi.
Pomogło.

casica

Post » Śro lut 10, 2010 23:36 Re: Wątek dla nerkowców - III

:lol: dziex
Obrazek

cypisek

Od: Czw lut 26, 2009 18:44

Post » Śro lut 10, 2010 23:38 Re: Wątek dla nerkowców - III

casica pisze:Zdecydowaliśmy się też dzisiaj, w porozumieniu z wetem, na zastosowanie Azodylu. Mam nadzieję, że to pomoże Puti. A może uda się też zastosować u Dracula.
Niektórym kotom pomaga, innym nie, ale chyba warto wypróbować. Ten link pewnie znasz:
http://www.kibowbiotech.com/PDF/Veteria ... ochure.pdf
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Czw lut 11, 2010 0:19 Re: Wątek dla nerkowców - III

Tinka07 pisze:
casica pisze:Zdecydowaliśmy się też dzisiaj, w porozumieniu z wetem, na zastosowanie Azodylu. Mam nadzieję, że to pomoże Puti. A może uda się też zastosować u Dracula.
Niektórym kotom pomaga, innym nie, ale chyba warto wypróbować. Ten link pewnie znasz:
http://www.kibowbiotech.com/PDF/Veteria ... ochure.pdf

Niestety zarówno w przypadku Azodylu, jak i tego produktu firmy Kibow, nie znam nikogo kto to stosował. Nie mówiąc już o porównaniu obu tych preparatów. Kłopot to transport do Polski, ze względu na konieczność przechowywania w odpowiedniej temperaturze. Znalazłam nawet sporo ofert różnych sklepów inetrnetowych, ale niektóre nie wysyłają poza granice USA i Kanady, a inne wysyłają bez opakowania pozwalającego na zachowanie temperatury.

casica

Post » Sob lut 13, 2010 17:52 Re: Wątek dla nerkowców - III

casica pisze:Tinko, dzięki za informacje i za linki.
Na tłumaczenie spokojnie poczekam, a w międzyczasie popatrzę na te anglojęzyczne strony.

Protokół terapii firmy Heel u kotów z PNN:

1-2 dzień (2 x dziennie) po 1 ml
Solidago compositum
Ubichinon compositum
Coenzyme compositum (SUC zastrzyk podskórny)

3-7 dzień (1 x dziennie) po 1 ml
Solidago compositum
Ubichinon compositum
Coenzyme compositum (SUC zastrzyk podskórny)

2. tydzień (co 2 dni po 1 ml)
Solidago compositum
Ubichinon compositum
Coenzyme compositum (SUC zastrzyk podskórny lub dopyszcznie)

3.-7. tydzień (2 x w tygodniu po 1 ml)
Solidago compositum
Ubichinon compositum
Coenzyme compositum (SUC dopyszcznie)
+ Hepar compositum (1 ml)

od 8. tygodnia (1 x w tygodniu po 1 ml)
Solidago compositum
Ubichinon compositum
Coenzyme compositum (SUC dopyszcznie)
+ Hepar compositum (1 ml)

Protokół w oryginale mogę wysłać tylko mailem.

Pozdrawiam serdecznie
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Sob lut 13, 2010 18:32 Re: Wątek dla nerkowców - III

Dziękuję Tinko :1luvu:
Wydrukuję to sobie i pokażę też lekarzowi :)

casica

Post » Sob lut 13, 2010 19:09 Re: Wątek dla nerkowców - III

Alido wysłałam Ci karmę. Powinna niedługo dojść. Trochę to trwało ale strasznie długo czekaliśmy na karmę :roll:
Obrazek

JaEwka

Od: Wto gru 11, 2007 11:37

Post » Pon lut 15, 2010 9:55 Re: Wątek dla nerkowców - III

11 lutego bylem z Niuniusiem na pobraniu krwi. Niestety dalej jest problem z krwinkami i zostal pobrany szpik kostny do badania w Niemczech.
Oto wyniki badan z 21 stycznia i 11 lutego.
WBC 10 3/mm3 5,5-19,5 6,3 5,2 L
RBC 10 6/mm3 5,8-10,7 brak odczytu w obu badaniach
HGB g/dl 9,0-15,0 15,8 H 16,1 H
HCT % 30-47 50,1 H 50,5 H
PLT 10 3/mm3 300-800 555 588
MCV Um3 41-51 40 L 41
MCH Pg 13-18 12,8 L 12,9 L
MCHC g/dl 31-35 31,6 31,8
RDW % 17-22 17,6 17,8
MPV Um3 6,5-15,0 11,4 11,3
WBC Flags AG1 EOS ( 2,4 ) AG2 EOS 3,7
%LYM % 0-99 10,7 16
%MON % 0-99 7,9 7
%GRA % 0-99 81,4 77
#LYM 10 3/mm3 1,2-3,2 0,6 L 0,8 L
#MON 10 3/mm3 0,3-0,8 0,4 0,3
#GRA 10 3/mm3 1,2-6,8 5,3 4,1
Biochemia: (tylko 21 stycznia )
ALT 92
FOSF.ALKAL_ALP 55
Kreatynina 2,1
BUN 24 norma do 33
Bilirubina Calk. 0,25 norma do 0,4
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
KRAWATKA KICIA BURASIA NIUNIUŚ

Pedro

Od: Nie lut 15, 2004 20:42

Post » Pon lut 15, 2010 18:06 Re: Wątek dla nerkowców - III

Bardzo proszę o porady i opinie... Tutaj mój wątek: viewtopic.php?f=1&t=107274

margo22

Od: Pt wrz 08, 2006 16:37

Post » Pon lut 15, 2010 21:07 Re: Wątek dla nerkowców - III

Witajcie.
Czytałam b. dużo na tym forum, ale już mam mętlik w głowie.
Mój kot tydzień temu miał robiona krew, wyniki: mocznica: mocznik powyżej 353, kreatynina 11,1!! Weterynarze dziwili się, że kot żyje, je, chodzi... Poszliśmy zanim do weta bo zaczął mniej jeść i schudł. Zawsze dużo pił bo od zawsze miał słabe nerki, ale dostawał renale.
Tydzień po leczeniu kot ma mocznik 316 a kreatyninę 9.
Kot miał tylno 1 i pól kroplówki dożylnej. pękają mu żyły nie nie da się w nie wbić, raz się udało drugi raz pęłka w trakcie. Po tygodniu kroplówek podskórnych wynik nieznacznie się poprawił, ale kotek je chętniej! Chowa się po kątach, ale zawsze był strachliwy.
Lekarze robili mu też USG. Kot nie ma jednej nerki, a drugą ocenili na ok 30%, może ten wynik się poprawi poleczeniu, ale nie robili mu drugiego USG jeszcze.
minął tydzień i nie wiemy co robić. Jesteśmy wyczerpani martwieniem się i nie chcemy usypiać kota ponieważ jest jeszcze pełen życia, liczymy na cud, który już się wydarza kot żyje i chce żyć z takimi wynikami, ale lekarze nie dają nam nadzieii. Mówili "to będzie cud jak kreatynina spadnie o 2", spadła, ale mocznik prawie w ogóle! Przez te żyły nie możemy robić dożylnych kroplówek. Chcemy dawać mu teraz sami podskórne, żeby go wzmocnić, żyły może się polepszą i może będzie... można zrobić mu kroplówki dożylne.
Potrzebuję porady, motywacji, nadziei...
- antybiotyk już wet. chcą odstawić, po 5 dniach, nie znam się, ale wydaje mi się, że słusznie. Ludzie też długo nie mogą stosować antybiotyków
- nadal dawać mu 2 razy dziennie kroplówki pod skórę?, ale nie same? nadal z witaminą B12 i z lekiem moczopędnym? dostawał furosemidum, to silny lek, ale jego stan jest poważny, więc może nie zmieniać na delikatniejszy?
- kot został odratowany jako kociak, cały zakatarzony schorowany, słaby, zawsze dużo pił, miał kłopoty z nerkami.( Rok temu wyniki miał nieznacznie podwyższone.) Przy tym jego wątroba teraz jest w normie, pęcherz też, nie ma płynu w jamie brzusznej. Jak na takie wyniki to b. dziwne! Być może kot od urodzenia ma nerki w fatalnym stanie. Nie liczę na to że będzie żył jeszcze 2 lata, chcę próbować obniżyć mu wyniki mocznika do 100, to byłby chyba kolejny cud. Chcemy poprawić jego komfort życia jak najbardziej się da i NIE CHCEMY GO USYPIAĆ PÓKI NIE CIERPI, JEST SAMODZIELNY, MA APETYT,w momencie kiedy odmówi jedzenia nie pozwolimy mu cierpieć.
Proszę poradźcie, co robić... jak wygląda robienie kroplówek samemu, tzn. ile to kosztuje, czy można samemu kupić je gdzieś taniej? U weta kosztują 35 dziennie. Robi się dla nas duża kwota. Nie wiem już co pisać. Weterynarze daja mu kilka tygodni max., ja widzę kota, który po tygodniu je chętniej jest raz weselszy, raz smutniejszy, jak każdy, Widzę kota silnego zdolnego do walki...

kokolo

Od: Pon lut 15, 2010 20:34

Post » Pon lut 15, 2010 21:27 Re: Wątek dla nerkowców - III

Ja mogę tylko doradzić w kwestii koroplówek (nie znam się jeszcze tak dobrze na lekach itp więc nie będę nic pisać żeby nie zaszkodzić niech się wypowie ktoś bardziej doświadczony - oczywiście leki podajemy tylko i wyłącznie po konsultacji z wetem)
My kupujemy płyn ringera na receptę 250 ml ok 3 zł + przelewnik 1 zł czyli są to groszowe sprawy. Kroplówki podskórne bardzo łatwo jest zrobić samemu w domu niech weci Ci pokażą jak to się robi. Mniejszy stres dla kota i o wiele mniejsze koszta.
I pamiętaj nie leczy się wyników tylko kota.

Możesz się skonsultować z dr Neską - Suszyńską bodajże jedynym specjalistą od chorób nerek w Polsce
http://www.nerkiwet.com/pages/aktualnosci.php to jej stronka
Obrazek

JaEwka

Od: Wto gru 11, 2007 11:37

Post » Pon lut 15, 2010 21:46 Re: Wątek dla nerkowców - III

kokolo pisze:Witajcie.
Jesteśmy wyczerpani martwieniem się i nie chcemy usypiać kota ponieważ jest jeszcze pełen życia, liczymy na cud, który już się wydarza kot żyje i chce żyć z takimi wynikami, ale lekarze nie dają nam nadzieii. Mówili "to będzie cud jak kreatynina spadnie o 2", spadła, ale mocznik prawie w ogóle!

Podstawowa zasada, jak pisała już Ja-ba - nie wazne sa wyniki ale stan samopoczucia kota!!! Jesli kotu poprawiło się samopoczucie to walczyc zawsze warto!!! Przy PNN standardem jest przy takich parametrach propozycja eutanazji :evil: :evil: :evil:

Przy takich parametrach kroplówki sa niezbedne. Podawajcie podskorne. To nic trudnego, trzeba tylko opanowac za pierwszym razem drzenie rak, a potem juz jest z gorki. Dzialanie kroplówek podskornych jest dokladnie takie samo jak dozylnych, tylko wchlanianie jest wolniejsze.
Tu mozecie znalezc fajny filmik, jak robic kroplowki:
http://partnersah.vet.cornell.edu/Cat-Owners-Guide-Kidney-Disease/Subcutaneous-Fluid-Therapy
A tu nawet zakładałam sama watek na ten temat: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=98745&hilit=kropl%C3%B3wki+podsk%C3%B3rne
Do kroplowek jak najbardziej w tym wypadku podac diuretyk ale nie furosemid! Za silny! Mozna spokojnie pozostac przy lespewecie, chba, ze jest zatrzymanie moczu lub skapomocz, jesli nie nie ma potrzeby walic furosemidem
Nie piszesz takze nic o pozostałych wynikach badań, a to jest bardzo istotne:
- morfologia - czy nie ma poczatkow anemii
- biochemia: poziom potasu, fosforu, wapnia i sodu DOPROWADZENIE TYCH 4 PARAMETRÓW DO NORMY JEST WAZNIEJSZE OD MOCZNIKA, to one w duzej mierze rzutują na samopoczucie kota
Dr Neska tez zawsze mi powtarzała/a najpierw martwimy się bichemia, potem obnizeniem mocznika.
- badanie moczu: w takim stadium niewydolności prawie na 100% jest stan zapalny wywolany zakazeniem bakteryjnym. W takim wypadku antybiotyk powinien byc podawany co najmniej 6 tygodni a czasami w bardzo zlych przypadkach ciagle-oslonowo. Mozna do tego wprowadzic oslone watroby - przy PNN bardzo dobry jest zentonil i KONIECZNIE osłonę żołądka
Czy kot wymiotuje? Jakie leki przyjmował do tej pory i jakie przyjmuje?

koconek

Od: Sob sie 08, 2009 15:41

Post » Pon lut 15, 2010 21:49 Re: Wątek dla nerkowców - III

Pedro trzymam kciuki , oby badania wyszły ok :ok: :ok: :ok:

koconek

Od: Sob sie 08, 2009 15:41

[poprzednia][następna]