Brak apetytu u kota, osowiałość, ospałość, wymioty.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lut 04, 2010 16:46 Re: Brak apetytu u kota, osowiałość, ospałość, wymioty.

Hej, nie wiem czy to tutaj powinnam pisać ale temat poniekąd by się zgadzał.
Od pździernika mam małą kotkę. Jest biała i urocza :) Ma około 7 miesięcy. Kilka razy byłam już z nią u weta na odrobaczanie, zatwardzenie i biegunkę. Dostała coś (nie wiem nie znam się) i przeszło. Od jakiegoś jednak czasu Kocik ma strasznie uciążliwą kupę. Załatwia się normalnie, do kuwety najczęściej :) ale z tej mniejszej "dziurki" pod ogonem non stop wydobywa się rzadka kupa. Rzecz w tym, że wszędzie mam ciemnobrązowe plamki (gdzie nie usiądzie :-/), nie mogę jej wziąć na ręce bo zaraz ja cała jestem ufajdana, ponadto potwornie śmierdzi (nie tyle nawet okolice odbytu co cały kot). Nie wiem co z tym robić. Nie jestem pewna czy kwalifikuje się to na wizytę u weta.
Ponadto, od jakiegoś tygodnia zauważyłam że jest jakby ospała i osowiała. Nie biega, nie bawi się, chodzi z takim "zawiasem". Praktycznie cały czas śpi. Ciężko jej również dogodzić w kwestii jedzenia. Na początku dostawała mokre saszetki (zalecenie weta), później domowe jedzonko typu ziemniaki z sosem, chleb z pasztetem lub zalany zupą, nie daję jej mleka bo miała po nim biegunkę. Po domowym jedzeniu miała zatwardzenie to wet kazał mi ją przerzucić na suchą karmę. Dostaje Kityket. Na początku było dobrze, jadła i jej smakowało. Od jakiegoś czasu kręci nosem i marudzi. Wogóle jest strasznie wybredna. Raz w tygodniu daję jej surowe mieso - również zalecenie weta - i to się sprawdza, ale z drugiej strony który kot by na to nie poszedł? :) Nie wiem co mam robić. Jeśli ktoś z Was miał podobny problem proszę o pomoc. Jeśli potrzebujecie bardziej konkretnych informacji na jej temat, napiszcie.

Pozdrawiam

aldisek

Od: Czw lut 04, 2010 16:23

Post » Czw lut 04, 2010 18:57 Re: Brak apetytu u kota, osowiałość, ospałość, wymioty.

Do weta natychmiast. Ta mniejsza dziurka to ujście pochwy. Możliwe, że kotka ma ostre zapalenie (otwarte ropomacicze). Domyślam się, że nie była sterylizowana. Czy jest możliwe, że miała kontakt z kocurem?

Sylwka

Od: Pt lut 11, 2005 10:52

Post » Czw lut 04, 2010 19:02 Re: Brak apetytu u kota, osowiałość, ospałość, wymioty.

Nie chcę się wymądrzać, ale na miłość boską, czym ty karmisz tego kociaka 8O Ziemianki 8O Kitiket 8O

jasdor

Od: Sob wrz 19, 2009 11:51

Post » Pt lut 05, 2010 8:12 Re: Brak apetytu u kota, osowiałość, ospałość, wymioty.

Jasdor nie wymądrzasz się. Pierwszy raz w życiu mam kota więc nie ma mi kto o tym powiedzieć. Jeśli wiesz lepiej to napisz a nie krytykuj.

Co do sterylizacji owszem, nie była. A z kocurem kontakt miała ale baaaardzo ograniczony. Na pewno się do niej nie dobierał.

aldisek

Od: Czw lut 04, 2010 16:23

Post » Pt lut 05, 2010 8:23 Re: Brak apetytu u kota, osowiałość, ospałość, wymioty.

Pytałam o kocura bo naprawdę niewiele trzeba aby kotka była w ciąży. W tym wieku najpewniej ma pierwsza ruję za sobą. Mogła być cicha rujka i nie zauważyłaś. Z "mniejszej" dziurki nie może wypływać kupal. Tak jak pisałam to ujście pochwy i cewki moczowej. Jeśli wypływa z niej cuchnąca wydzielina to jest to bardzo niepokojące. Możliwe że kotka ma stan zapalny macicy, możliwe że jednak była w ciąży i płody obumarły w jej brzuszku, itp. Tym bardziej, że tak jak piszesz kotka nie zachowuje się normalnie. Trzeba szybko iśc z nią do weterynarza, bo to może się skończyć śmiercią zwierzaka.

Sylwka

Od: Pt lut 11, 2005 10:52

Post » Pt lut 05, 2010 8:30 Re: Brak apetytu u kota, osowiałość, ospałość, wymioty.

Przepraszam Cię bardzo za swoją reakcję, ale kotu ziemniaków nie daje sie do jedzenia. Najlepiej żeby jadły karmy przeznaczone dla kotów,
-/ suche (bardzo dobre, zbilansowane składniki, których kotu potrzeba)
-/ w saszetkach lub puszkach (ale nie te z supermarketów typu whiskas, bo to mało wartościowe jedzenie bardzo)
-/ najlepiej kupować w zoologicznych, albo w internecie.No i trzeba trafić w smak, bo koty też swoje gusta mają
-/ a oprócz tego wołowina surowa (przemrożona), albo zaparzona, mięsko z kurczaka (nie dawaj wieprzowiny, nic co zawiera cebulę, mleka (można śmietankę, nawet taką do kawy)
Kot to drapieżnik i mięsożerca, tym się sugeruj, na pewno wiesz, co jadają drapieżniki.

I prośba poczytaj Miau, to jest skarbnica wiedzy!
A z kotem natychmiast idź do weta !
I jeszcze raz przepraszam, że na ciebie napadłam tak za to jedzenie :kotek:

jasdor

Od: Sob wrz 19, 2009 11:51

Post » Nie sty 09, 2011 12:55 Re: Brak apetytu u kota, osowiałość, ospałość, wymioty.

to możne mojej sis ktoś pomoże:

"Matylda (ok. 7 m-czna kotka) gdzieś od wtorku (04.01.2011) nie chce jeść, nawet najlepszych przysmaków, a jedzenie dosłownie zakopuje. Pije bardzo mało i ciągle chce spać. Z ruchliwego kociaka zrobiła się śpiącą królewną: nie chce bawić się piórkiem, w sumie to niczym. Jest bardzo osowiała. Stała się mocno wyczulona na dźwięki i jest lekko przestraszona... Nie jest to kotka wychodząca, ale ma styczność z kocurem wychodzącym (wykastrowanym). Była szczepiona. Teraz wet leczy ja na przeziębienie, ale ani nie kicha ani nie kaszle. Jak miała ok. 3 m-cy miała zapalenie nerek. Weterynarz, u której ją wtedy leczyłam, nie zdiagnozował choroby i dawał jej różne leki, ale jak się później okazało był one też na zapalenie nerek."
ObrazekObrazekObrazek

isollde

Od: Pon maja 11, 2009 19:24

Post » Nie sty 09, 2011 12:59 Re: Brak apetytu u kota, osowiałość, ospałość, wymioty.

Jesteś z Wrocławia. Znajdź w dziale weterynarzy polecanych dobrego weterynarza w swojej okolicy i pędź jak najszybciej. We Wrocławiu z tego co wiem, jest dużo dobrych weterynarzy.

Anka

Od: Sob mar 08, 2003 21:23

Post » Nie sty 09, 2011 13:00 Re: Brak apetytu u kota, osowiałość, ospałość, wymioty.

Robiłaś badania krwi? Może to nawrót zapalenia nerek?

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Nie mar 13, 2011 13:21 Re: Brak apetytu u kota, osowiałość, ospałość, wymioty.

Jak koty się czują, co powiedział wet??
Obrazek

cypisek

Od: Czw lut 26, 2009 18:44

[poprzednia]