Lamblie, każda rada na wagę złota!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lut 02, 2010 13:57 Re: Lamblie, FENBENAT potrzebny!

będę miała 1 opak fenbenatu..do piatku - jesteś zainteresowana ?
Obrazek Obrazek
PRZEPRASZAM ZA BRAK POLSKICH ZNAKOW.

Rakea

Od: Śro lis 14, 2007 23:56

Post » Wto lut 02, 2010 14:13 Re: Lamblie, FENBENAT potrzebny!

Fenbenat nie działa na lamblie chyba... http://www.veterynaria.pl/leki.php?cmd=info&id=731

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Wto lut 02, 2010 14:28 Re: Lamblie, FENBENAT potrzebny!

Baycox na lamblie nie działa na pewno, mimo informacji, które krążą po sieci. Na 11 kotów (moich rezydentów + ówczesnych i aktualnych tymczasów, w dwóch niezależnych rzutach w odstępie roku) potraktowanych baycoxem dawkowanym zgodnie z zalecaniami wszystkie (!) miały test dodatni.
Zanim odrobaczysz, poczytaj:
viewtopic.php?t=86719
i zanim nafaszerujesz kota metronidazolem, sprawdź, czy nie ma zwyczajnie alergii na gluten...

Nordstjerna

Od: Czw lip 06, 2006 20:52

Post » Wto lut 02, 2010 14:36 Re: Lamblie, FENBENAT potrzebny!

Furazolidon nie zlikwiduje lamblii do końca...kokcydiów zresztą też nie...zaleczy na tydzień, dwa i będzie nawrót.
Możesz poczekać na ten nawrót i wtedy dopiero dać Fenbendazol. Z tym, że przez 5 kolejnych dni, 10 dni przerwy i znowu przez 5 kolejnych dni.

A skąd Ty jesteś tak w ogóle ? jeśli z Warszawy, to ja fenbenat mam...mogę się podzielić. Z wysyłaniem to gorzej.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Wto lut 02, 2010 17:32 Re: Lamblie, FENBENAT potrzebny!

Jana pisze:Fenbenat nie działa na lamblie chyba... http://www.veterynaria.pl/leki.php?cmd=info&id=731

Działa ale nie jest to napisane w ulotkach (mam dwa żywe przykłady w domu :wink: ). Trzeba jednak podawać go dłużej niż w przypadku standardowego odrobaczania. Dawkę przelicza się na wagę kota. Według wetek do których ja chodzę podaje się 70mg fenbendazolu na kilogram kota. Czyli tabletka Panacur (250mg) starczy na około 3.5-4 kilo kota. Leczenie może być zatem dosyć drogie (licząc 10 dawek) bo jedna tabletka pewnie kosztuje kilka zł. Fenbenat jest znacznie tańszy.

Sylwka

Od: Pt lut 11, 2005 10:52

Post » Wto lut 02, 2010 18:29 Re: Lamblie, FENBENAT potrzebny!

Sylwka pisze:
Jana pisze:Fenbenat nie działa na lamblie chyba... http://www.veterynaria.pl/leki.php?cmd=info&id=731

Działa ale nie jest to napisane w ulotkach (mam dwa żywe przykłady w domu :wink: ). Trzeba jednak podawać go dłużej niż w przypadku standardowego odrobaczania. Dawkę przelicza się na wagę kota. Według wetek do których ja chodzę podaje się 70mg fenbendazolu na kilogram kota. Czyli tabletka Panacur (250mg) starczy na około 3.5-4 kilo kota. Leczenie może być zatem dosyć drogie (licząc 10 dawek) bo jedna tabletka pewnie kosztuje kilka zł. Fenbenat jest znacznie tańszy.

podobno działa i na lamblie :roll:
ale faktycznie brak tego w opisie, no i bądź tu człowieku mądry.
(ale dzikim dzikom i tak tylko to można przemycić)
Obrazek Obrazek
PRZEPRASZAM ZA BRAK POLSKICH ZNAKOW.

Rakea

Od: Śro lis 14, 2007 23:56

Post » Wto lut 02, 2010 21:20 Re: Lamblie, FENBENAT potrzebny!

Cała sytuacja ze zdrowiem Helki zaczyna mnie lekko frustrować..
Nie wiem, co robić, wet też nie wie, nie mam samochodu, żeby gdzieś dalej pojechać, a jedyny znany mi lepszy wet jest na zwolnieniu i nie wiadomo kiedy wróci do pracy.
Helka nadal bez zmian - qpale brzydkie, śmierdzące, rzadkawe. Dużo je (wylizuje talerze w zlewie nim zdążę załadować zmywarkę :)), pije, bawi się.
Mam wrażenie, ze ten furazolidon (dziś 5 doba) w jakiś sposób ustabilizował chorobę na pewnym poziomie, trochę lamblii wybił, ale na 100% jestem pewna, że jak tylko go odstawie, problem szybko wróci.
To mówicie, ze Panacur to to samo co fenbenat? Dostałam 2 tabletki 250mg, Helka waży 2kg, czyli powinna dostawać 1/2 tabletki raz dziennie przez 5 dni? Potem powtórka?
Dociągnę syropek do 7 dni, postaram się zrobić przerwę (na ile pozwoli stan kota), a potem potraktuje ją tym fenbendazolem.. Ech..

Dziewczyny, które proponują mi fenbenat - serdeczne dzięki :). Panacur jest dostępny u mojego weta, więc prośba nieaktualna :).
Moje panny :)
ObrazekObrazek

circa_about

Od: Pon lis 16, 2009 11:25

Post » Wto lut 02, 2010 21:28 Re: Lamblie, każda rada na wagę złota!

Zapytaj o cenę Aniprazolu.
1 tabletka Anipr jest na 10 kg, więc może w sumie wyjść taniej niż Panacur.

Lamblie bardzo lubią atakować trzustkę. Na to by wskazywał wzmożony apetyt...szczególnie, jeśli kotka przy tym nie tyje.
Warto podać enzymy trzustkowe, np Panzytrat...porozmawiaj o tym z wetem.

Kazia

Post » Wto lut 02, 2010 22:26 Re: Lamblie, każda rada na wagę złota!

To jest niestety tak że jeśli są lamblie to mogą być biegunki. Jak są biegunki to niestety nabłonek jelit jest uszkodzony (kosmki jelitowe mogą być skrócone) a to skutkuje zaburzeniami wchłaniania. Jak są niedobory to kot jest ciągle głodny i do tego trzustka może niejako wtórnie "wariować" (przerabiałam to na sobie z niezdiagnozowaną celiakią :wink: ). Wtedy rzeczywiście enzymy trzustkowe mogą pomóc ustabilizować brzuszek.
Można jak najbardziej podawać panacur zamiast fenbenatu. Aniprazol jest preparatem dwuskładnikowym (zawiera też praziquantel który w biciu lamblii nie jest potrzebny) dlatego pewnie lepiej nie obciążać kota dodatkową chemią. Podawałam aniprazol z dobrym skutkiem ale teraz gdybym miała wybierać to szukałabym raczej preparatów jednoskładnikowych.

Sylwka

Post » Wto lut 02, 2010 22:49 Re: Lamblie, każda rada na wagę złota!

A czy te enzymy trzustkowe można zbadać za pomocą badania krwi?
Czy raczej podaje się je w ciemno?

Poczytałam sobie o tym aniprazolu i chyba się na niego zdecyduję.
Jest o tyle lepszy od panacuru, że ma jeszcze jeden składnik, przez co ma szersze spektrum działania.

Serdeczne dzięki :)
ObrazekObrazek

circa_about

Post » Wto lut 02, 2010 22:57 Re: Lamblie, każda rada na wagę złota!

Sylwka pisze:To jest niestety tak że jeśli są lamblie to mogą być biegunki. Jak są biegunki to niestety nabłonek jelit jest uszkodzony (kosmki jelitowe mogą być skrócone) a to skutkuje zaburzeniami wchłaniania. Jak są niedobory to kot jest ciągle głodny i do tego trzustka może niejako wtórnie "wariować" (przerabiałam to na sobie z niezdiagnozowaną celiakią :wink: ). Wtedy rzeczywiście enzymy trzustkowe mogą pomóc ustabilizować brzuszek

No właśnie Helka jest strasznym głodomorem "od zawsze". W dt, gdzie q miała w miarę normalne (rozluźniały się tylko przy zmianie karmy, albo jak coś ukradła), też tak żarła. To jeszcze mały kociak (5 m-cy), rośnie, wiec ma prawo dużo jeść. ALE przyznaję, słabo rosnie (ostatnio trochę przybrała) - jest o wiele mniejsza niż metryka wskazuje - co jednak potwierdzałoby że jakiś problem z wchłanianiem ma.

Można jak najbardziej podawać panacur zamiast fenbenatu. Aniprazol jest preparatem dwuskładnikowym (zawiera też praziquantel który w biciu lamblii nie jest potrzebny) dlatego pewnie lepiej nie obciążać kota dodatkową chemią. Podawałam aniprazol z dobrym skutkiem ale teraz gdybym miała wybierać to szukałabym raczej preparatów jednoskładnikowych.

No ja właśnie nie wiem, co by było dla niej lepsze.. Cholera wie, czy jeszcze coś innego w niej nie mieszka.
Czytałam gdzie artykuł o jedno i wieloskładnikowych lekach, w którym autor stwierdził, że substancje podawane razem w jednym preparacie mają o wiele lepsze działanie niż te same podawane osobno. Podawane razem oddziaływują na siebie i wzmacniają swoje działanie.
ObrazekObrazek

circa_about

Post » Śro lut 03, 2010 0:11 Re: Lamblie, każda rada na wagę złota!

Można zbadać aktywność trypsyny w kale ale to nie jest proste, bo kupala trzeba szybko dostarczyć do labu - robi się test kliszowy. Obawiam się że to może być niewykonalne (chyba, że masz jakieś znajomości w ludzkim labie :wink: ). Zapytaj weta przy okazji co myśli o podaniu np Kreonu (są też inne preparaty). Enzymy trzustkowe podaje się chyba często zupełnie 'na czuja' (mój kot alergik dostawał Kreon testowo bo kupale ciągle były kiepskie - nic to u niego nie zmieniło). To ma jedynie ułatwić trawienie i wchłanianie do czasu aż jelita wrócą do normy.

Sylwka

Post » Śro lut 03, 2010 7:41 Re: Lamblie, każda rada na wagę złota!

Enzymy trzustkowe nie zaszkodzą jeśli są podane bez potrzeby, pod warunkiem, że nie są podawane bardzo dlugo (nie wiem ile to jest bardzo dlugo) bo wtedy trzustka się "rozleniwi". Podane przez kilkanaście dni, na pewno nie zaszkodzą.

Czy Panacur nie jest również 2-składnikowy ?

Kazia

Post » Śro lut 03, 2010 7:52 Re: Lamblie, każda rada na wagę złota!

>>Kazia - Panacur zawiera tylko fenbendazol, a Aniprazol dodatkowo praziquantel, który działa też na płaskie i obłe.

Waham się co komu dać - w styczniu miałam odrobaczać Kinię, ale przez tę całą jazdę z Helką, wyleciało mi to z głowy, więc myślę, że dla niej zamówię Aniprazol żeby wytłuc oprócz lamblii wszystkich ewentualnych gości. Helka była odrobaczana Flubenolem, który co prawda nie działa na płaskie (?), ale na obłe już tak, więc wydaje mi się, że nie ma potrzeby ponownie odrobaczać ją kompleksowo.
Idę dziś znowu do weta, zapytam o te enzymy trzustkowe i chyba warto by było dać jej coś na wątrobę?
Kreon to lek ludzki, jeśli się nie mylę?
ObrazekObrazek

circa_about

Post » Śro lut 03, 2010 7:58 Re: Lamblie, każda rada na wagę złota!

Właśnie sprawdziłam, masz rację.
Tu są omówione środki na odrobaczanie, warto sobie gdzieś zapisać.

http://www.molosy.pl/preparaty_do_odrob ... molosy.htm

Kazia

[poprzednia][następna]