Problem! Proszę o radę!!

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pon lut 01, 2010 19:15 Problem! Proszę o radę!!

Witam.
Jakieś 2 m-ce temu wzięłam kota, ma ok. 1,5 roku, a że nie chciałam, żeby sam siedział w domu całymi dniami wczoraj sprowadziłam mu do domu towarzyszke, kotkę ok. 5-miesięczną. Zaczęło się oswajanie. Marcel mój pierwszy kot jest, jak mi się wydaje dosyć dziwny. Lubi towarzystwo kotów, a wręcz do nich lgnie, ale koty się go boją. Nawiązuję do okresu Świąt, kiedy wzięłam go ze sobą do rodziny, gdzie są 2 inne koty. Był bardzo spokojny, mimo że koty na niego prychały i warczały, nie reagował, siadał blisko nich i patrzył. Z każdym dniem podchodził coraz bliżej i jak drugi kocur go nie widział, bo spał, Marcel położył się na łóżku niedaleko niego. Nigdy wcześniej nie widziałam tak spokojnego i opanowanego kota, który oswaja sobie inne koty.
Wracając do kotki, która się u nas pojawiła wczoraj. Kotka się go boi, prycha, warczy i żali mi się. Zostawiłam je dzisiaj same w domu i pewnie Marcel za nią łaził, a ona się go boi. Podbiega do niej, ona syczy, a on się powolutku wycofuje.
Kotka jest w o tle komfortowej sytuacji, że Marcel nie wskauje i nigdy nie wskakiwał na żadne szafki, biurko czy inne meble. Kotka ucieka przed nim na szafe i tam sobie śpi.
Powiedzcie mi, czy mieliście kiedyś do czynienia z podobną sytacją, z podobnym kotem jak Marcel. Miałam w życiu kontakt z wieloma kotami, ale takiego nigdy przedtem nie spotkałam.
Myślicie, że przyzwyczają się do siebie z czasem? Wiem, że to trochę trwa zanim koty zaczynają się akceptować.
Z góry bardzo dziękuję za wszelką pomoc słowną.

blueheart

Od: Sob lis 14, 2009 20:06

Post » Pon lut 01, 2010 19:19 Re: Problem! Proszę o radę!!

Spoko, wszyscy prawie mieli to samo przy dokocniu. Dotrą się koty.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Pon lut 01, 2010 19:54 Re: Problem! Proszę o radę!!

Też mi się zdaje, że trzeba im dać czas :)

Afryka

Od: Nie kwi 12, 2009 16:16

Post » Pon lut 01, 2010 20:08 Re: Problem! Proszę o radę!!

Też tak myślę, ale czy nie wydaje się Wam, że nie jest trochę dziwne to że kot (Marcel) jest tak spokojny, zrównoważony i łagodny... On nie skacze na szafki, nie śpi w łóżku, mimo że pokazywałam mu, że chce, żeby ze mną spał. Usilnie szuka przyjaciela kociego i zachowuje sie jakby oswajał sobie kota. Powoli podchodzi, siada i sie patrzy, a po kilku minutach odchodzi i kilka takich podejsc wczorajszego wieczoru wykonal z zachowaniem dystansu niewielkiej odleglosci.Nie ma typowych kociach zachowań (pomijając załatwianie się do kuwetki i jedzenie suchej karmy) :)
On sie nie przejmuje tym, ze pojawil sie nowy kot na jego terytorium, tylko chce sie z nim bawic, a tamten jest przerazony :|

blueheart

Od: Sob lis 14, 2009 20:06

Post » Pon lut 01, 2010 20:12 Re: Problem! Proszę o radę!!

Będzie dobrze :ok: mam takiego kota, mój ma na imię Gruś i jest moim pierwszym kotem i przez niego mam teraz 4 koty+Tymczasiątko :roll: on po prostu nie ma w sobie agresji i ze wszystkimi żyje ok. Chłopak po prostu lubi towarzystwo :D A koteczka troszkę poucieka, poprycha aż w końcu zrozumie, że Marceli jest fajnym chłopakiem i warto z nim trzymać sztamę. Na moje oko za dwa trzy dni będzie już dobrze, a za tydzień bardzo dobrze, za dwa będziesz miała tzw. "dwukot". pozdrawiam i trzymam za was kciuki!
Obrazek

biamila

Od: Czw gru 14, 2006 21:03