ciągłe zapalenie dziąseł

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Czw sty 28, 2010 20:29 ciągłe zapalenie dziąseł

Witam, kochani do tej pory zdana byłam na swojego weta, ale zależy mi na opinii ludzi, którzy mieli podobny problem. Chodzi o to, że u mojego kota stwierdzono taka kocią chorobę - uczulenie na mikroflorę we własnym pyszczku czy na zębach. No i kot co jakiś czas ma aż krwisto czerwone dziąsła i przez tydzień jeździmy do weta na zastrzyki. Szorowanie zębów nawet nie wchodzi w grę. Próbowałam. Kot ma apetyt i dobry humor, ale zdaję sobie sprawę, że go bolą te dziąsła i strasznie mi go szkoda. Różni weterynarze mówią, że można albo usuwać kamień (którego de facto nie ma), albo podawać co jakiś czas antybiotyki i sterydy (co ma skutki uboczne...nerki, wątroba), albo usunąć zęby co jest podobno najzdrowsze dla kota, ale wiąże się z narkozą i kilkoma zabiegami. No i ogromnym stresem i bólem dla kota. Jeden lekarz powiedział mi, żeby na razie nic nie robić. Inny, że na następny raz mam dopiero przyjechać jak kot przestanie jeść..... Z BÓLU??? Nie wiem, co będzie dla niego najlepsze, pomóżcie. Kot ma 4 lata a problem istnieje od ponad 2 lat.....

frruzia80

Od: Czw sty 28, 2010 19:02

Post » Nie sty 31, 2010 19:19 Re: ciągłe zapalenie dziąseł

zaznaczam ,mam podobnie :(
Obrazek

cypisek

Od: Czw lut 26, 2009 18:44

Post » Nie sty 31, 2010 19:44 Re: ciągłe zapalenie dziąseł

poczytaj tutaj :arrow: :arrow: viewtopic.php?t=43599
nie sugeruje, ze Twój kot ma akurat eozynofilowe, ale w wątku jest dużo ciekawych informacji o chorobach pyszczka.

Ivette

Od: Sob lis 19, 2005 17:05

Post » Nie sty 31, 2010 19:45 Re: ciągłe zapalenie dziąseł

Przeszłam to z moim kocurkiem i ja wiem co bym zrobiła gdyby taka sytuacja znów sie zdarzyła mianowicie jeśli są częste nawroty to radzę usunąć wszystkie ząbki.Ja niestety za późno to zrobiłam tylko leczyłam właśnie antybiotykami i co gorsze sterydami ponieważ po sterydach jest fajna poprawa ale nie wiedziałam,że po sterydach kot może dostać cukrzycy posterydowej,a przy tym schorzeniu sterydy podaje się często no i oprócz bolącego pyszczka doszły jeszcze zastrzyki 2 razy dziennie z insuliny i ciągłe badanie poziomu cukru.Wtedy dopiero wet mnie poinformował,że można usunąć zęby i zrobiłam to ale niestety za późno.A wiec decyzja należy do Ciebie powiem jeszcze,że koty bezzębne świetnie sobie radzą i raczej nie maja problemów z jedzeniem .

Leri

Od: Śro gru 12, 2007 13:40

Post » Nie sty 31, 2010 20:01 Re: ciągłe zapalenie dziąseł

Ciekawe dlaczego tak wiele naszych domowych kotow ma problemy z dziaslami .Czego brakuje w ich diecie?

kya

Od: Śro mar 14, 2007 17:09

Post » Nie sty 31, 2010 20:31 Re: ciągłe zapalenie dziąseł

Na moje pytanie dlaczego mój Laluś zachorował na to paskudztwo wet. odpowiedział,że to taka autoagresja komórek i,że to coś takiego jak alergia no i jeszcze dodał,że uwarunkowania genetyczne ale w sumie to i tak nie wiem dlaczego. :?:

Leri

Od: Śro gru 12, 2007 13:40