Paluch2- smutny początek kolejnej cześci PROSZĘ O ZAMKNIĘCIE

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw sty 28, 2010 12:51 Re: Paluch 2- pilnie potrzebne 2 tdt: na 1 tydz i na 2 m-ce

Mnie też wbiło w fotel. Nie wiem co powiedzieć, co myśleć. Rozpacz w czystej postaci.. I bezsilność..

Kaprys2004

Od: Śro kwi 02, 2008 15:53

Post » Czw sty 28, 2010 12:57 Re: Paluch 2- pilnie potrzebne 2 tdt: na 1 tydz i na 2 m-ce

AnielkaG pisze:ja to sobie myślę, ze ktoś kto pracuje w schronisku musi nie mieć serca, bo nie wiem jak można to wytrzymać codziennie
to by wiele tłumaczyło, ktoś pozbawiony uczuciowości wyższej zachowuje się dokładnie tak jak pani Dyrektor i mój ulubieniec :twisted:

Ja myślę, że schronisko i ogrom nieszczęść może spowodować, że z serca newiele zostaje, bo albo ma się serce i traci rozum, albo traci serce i działa jak maszyna.

tylko że ludzi naprawdę jest więcej i naprawdę więcej osób gotowych pomagać, największą blokadą wydaje się być cała niechęć do wydawania zwierząt osobom na zasadach domów tymczasowych. nie ma ogłoszeń w sieci, a przecież to najszybszy sposób do trafienia do całej masy ludzi. Ludzie mogą bać się schroniska, bać się tam wejść nawet, bo to dla większości chyba mniejsza lub większa trauma. A dom tymczasowy brzmi bezpieczniej. Stamtąd naprawdę łatwiej i szybciej wyadoptuje się do bezpiecznych domów.

No chyba że te zmiany w wolontariacie... to może zmiany w kierunku również większych możliwości pomocy? Możliwości organizowania w okół schroniska sprwdzonych, bezpiecznych domów tymczasowych? Sama w to nie wierzę, ale to by był milowy krok... tyle że nadzieja to zdaje się matka głupich :(
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Zapraszam na bazarek Kotów i Spółki :) http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=20&t=144346

Poddasze

Od: Śro sty 18, 2006 19:07

Post » Czw sty 28, 2010 13:01 Re: Paluch 2- pilnie potrzebne 2 tdt: na 1 tydz i na 2 m-ce

aamms pisze:Kopiuję ze strony psy.warszawa:

nawet trudno mi opisać co czułam czytając ten post. Po prostu słów zabrakło, bo "wściekłość", "żal", "wstyd" w najmniejszym stopniu nie oddają tego co serce czuje.

To nie jedyna instytucja, organizacja, dla której "prasa" jest najważniejsza i chyba "kasa", a dobro zwierząt jest tylko szyldem. Daleko nie trzeba szukać, nawet na naszym własnym podwórku to widać, choć nie w tak drastycznej formie jak w schronie :evil:

Przydałaby się porządna akcja nagłaśniająca, zaprzyjaźnieni dziennikarze z niezależną prasą. Nie tacy, którzy bawią się w dyplomację, są drobnymi podporządkowanymi pioneczkami albo wręcz biorą łapówki za milczenie.
Zmiany w wolontariacie? Juz o tym słyszałam. Zmiany robi dyrekcja, więc nietrudno się domyślić, kto na tym ucierpi :evil:
Obrazek Obrazek

:201461 :cat3: . . . . . NASZ KOCI BLOX http://kocidomtymczasowy.blox.pl/html

:catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk:

delfinka

Od: Wto gru 05, 2006 0:13

Post » Czw sty 28, 2010 13:06 Re: Paluch 2- pilnie potrzebne 2 tdt: na 1 tydz i na 2 m-ce

dellfin612 pisze:Przydałaby się porządna akcja nagłaśniająca, zaprzyjaźnieni dziennikarze z niezależną prasą.

Ilu takich do tej pory napisało albo pokazało choć słowo prawdy o tym, co się tam dzieje?
Mam wrażenie, że wszyscy się boją albo są skutecznie blokowani..
Opowieści o moich kociastych..
viewtopic.php?p=3620054#3620054

aamms

Od: Czw lut 17, 2005 15:56

Post » Czw sty 28, 2010 13:10 Re: Paluch 2- pilnie potrzebne 2 tdt: na 1 tydz i na 2 m-ce

mpogorzelski pisze:
Poddasze pisze:...coraz mniej rozumiem. czy chodzi o dobro zwierząt czy o dobro ludzi na Paluchu? Jeśli o to drugie, to jako gatunek jesteśmy podli. :evil:

Ja juz dawno odpowiedzialem sobie na to pytanie :(

Poza odwiedzającymi i większością wolontariuszy, to na Paluchu ludzi brak :evil:

Jestem zdruzgotona tymi cytatami, ale niestety nie zaskoczona :cry:

Marzy mi się jakiś przewrót, rewolucja, w której przejęlibyśmy władzę na Paluchu. Mam wrażenie, że zwykły człowiek, bez specjalnego przygotowania, doświadczenia lepiej zarządzałby schroniskiem niż to co teraz sie tam dzieje. Wystarczy odrobina wyobraźni.

Absurdalne jest to, że boksy wykonano niezgodnie z projektem, a od wielu (ilu?) miesięcy schronisko nic z tym nie robi.
Inwestorem budowy jest Zarząd Rozbudowy Miasta, który zlecił wykonanie budynku białostockiej firmie Fadbet. Ekspertyza schroniska potwierdziła, że "przyczyną złej pracy drenażu jest jego całkowite zamulenie, spowodowane wadliwym wykonaniem, niezgodnym z projektem budowlano-wykonawczym". – Rzeczywiście, nie było prawidłowo zrobione. Zabrakło otuliny, co jest to niezgodne z projektem. Ma być to poprawione przez wykonawcę do końca czerwca. – powiedziała Wanda Dejnerowicz.

Wykonanie niezgodne z projektem, w ogóle nie ma prawa być oddane do użytku!
Jaki wpływ na drenaż (w końcu drenaż czy kanalizacja?) ma jakaś otulina?
Co na ten temat wie p. Wanda? Czyżby ukończyła kolejny fakultet?
Dlaczego schronisko nie pozwało do tej pory wykonawcy? Wykonawca ponosi odpowiedzialność z tytułu rękojmi za wady fizyczne. O usunięcie ich/przywrócenie do stanu zgodnego z projektem można domagać się przez 3 lub 10 lat od momentu zakończenia robót. Czemu nikt o to nie walczy? Można też samemu usunąć niezgodności i domagać się odszkodowania od wykonawcy. Dżisas, czy Paluch nie konsultuje się z żadnym prawnikiem? :strach:

Zwierząt szkoda bardzo, czemu cierpią z powodu ludzkiej głupoty? :(
Obrazek

gaota

Od: Pt cze 19, 2009 9:10

Post » Czw sty 28, 2010 13:21 Re: Paluch 2- pilnie potrzebne 2 tdt: na 1 tydz i na 2 m-ce

Sprawa Palucha pokazała juz wczesniej, ze nie ma czegos takiego jak niezalezne dziennikarstwo. To jeden, wielki polityczny układ gdzie tak naprawde dobro zwierzat lezy gdzies na najnizszej półce. Gdzie po jednej stronie stoi srodowisko prezydenckie a druga strona ze strachu każe nam tego nie ruszać (mialem tego nie pisac ale jestem w tej chwili bardzo zły). Gdzie liczą sie statystyki i dobry PR a przypadki nagłaśniania nieprawidlowości są skutecznie sekowane poprzez zastraszanie.
Nie mam pojęcia co musi się jeszcze wydarzyć by ktoś wreszcie przejrzał na oczy ale jestem pewny na 200%, że to kiedyś nastąpi. I liczę po cichutku by stało się to już niedługo. Chociażby dla dobra zwierząt.
Ostatnio edytowano Czw sty 28, 2010 13:33 przez mpogorzelski, łącznie edytowano 1 raz
ObrazekObrazekObrazek

mpogorzelski

Od: Śro paź 29, 2008 10:46

Post » Czw sty 28, 2010 13:31 Re: Paluch 2- pilnie potrzebne 2 tdt: na 1 tydz i na 2 m-ce

gaota pisze:
mpogorzelski pisze:
Poddasze pisze:...coraz mniej rozumiem. czy chodzi o dobro zwierząt czy o dobro ludzi na Paluchu? Jeśli o to drugie, to jako gatunek jesteśmy podli. :evil:

Ja juz dawno odpowiedzialem sobie na to pytanie :(

Poza odwiedzającymi i większością wolontariuszy, to na Paluchu ludzi brak :evil:

Jestem zdruzgotona tymi cytatami, ale niestety nie zaskoczona :cry:

Marzy mi się jakiś przewrót, rewolucja, w której przejęlibyśmy władzę na Paluchu. Mam wrażenie, że zwykły człowiek, bez specjalnego przygotowania, doświadczenia lepiej zarządzałby schroniskiem niż to co teraz sie tam dzieje. Wystarczy odrobina wyobraźni.

Absurdalne jest to, że boksy wykonano niezgodnie z projektem, a od wielu (ilu?) miesięcy schronisko nic z tym nie robi.
Inwestorem budowy jest Zarząd Rozbudowy Miasta, który zlecił wykonanie budynku białostockiej firmie Fadbet. Ekspertyza schroniska potwierdziła, że "przyczyną złej pracy drenażu jest jego całkowite zamulenie, spowodowane wadliwym wykonaniem, niezgodnym z projektem budowlano-wykonawczym". – Rzeczywiście, nie było prawidłowo zrobione. Zabrakło otuliny, co jest to niezgodne z projektem. Ma być to poprawione przez wykonawcę do końca czerwca. – powiedziała Wanda Dejnerowicz.

Wykonanie niezgodne z projektem, w ogóle nie ma prawa być oddane do użytku!
Jaki wpływ na drenaż (w końcu drenaż czy kanalizacja?) ma jakaś otulina?
Co na ten temat wie p. Wanda? Czyżby ukończyła kolejny fakultet?
Dlaczego schronisko nie pozwało do tej pory wykonawcy? Wykonawca ponosi odpowiedzialność z tytułu rękojmi za wady fizyczne. O usunięcie ich/przywrócenie do stanu zgodnego z projektem można domagać się przez 3 lub 10 lat od momentu zakończenia robót. Czemu nikt o to nie walczy? Można też samemu usunąć niezgodności i domagać się odszkodowania od wykonawcy. Dżisas, czy Paluch nie konsultuje się z żadnym prawnikiem? :strach:

Zwierząt szkoda bardzo, czemu cierpią z powodu ludzkiej głupoty? :(

Mnie nasuneła sie inna strona. Skad wiecie gdzie poszły pieniadze przeznaczone na schronisko. Skoro wszystko miało rece i nogi w planie to zawiedli ludzie. A skoro zawiedli to znaczy ze nie wszystkie pieniadze poszły tam gdzie trzeba. Może dlatego nie sa reklamowane ewidentne niedoróbki, może dlatego nie mozna uzyskac odszkodowania od wykonawcy. W naszym środowisku mówi sie że idą raczka w raczkę, ale nie mysla co sie stanie jak stana koło Temidy :twisted: Oby niedługo :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Mój ukochany Biesik 3.04. - 16.12.09 za TM
Obrazek[url=http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=110295&start=0]

IKA 6

Od: Pon mar 30, 2009 18:31

Post » Czw sty 28, 2010 13:33 Re: Paluch 2- pilnie potrzebne 2 tdt: na 1 tydz i na 2 m-ce

kot jest w klatce, leczony na kk, potrzebna jest dla niego łazienka, raz - zeby w klatce nie siedział, dwa - on kocha byc głaskanym, trzy - zeby nie placic za lecznice :oops:
W środę kot poszedłby do domu...

poza tym tam są jeszcze 3 koty przewlekle chore - bez szans anadopcję. zalatwię im testy i bad krwi oraz wymaz, ale bez dt nie mają szansy na ratunek. Cześć z nich już nie żyje... Zdjęcia Bibi pokazują, ze te zwierząta często nie mogą juz czekać ...

Tam jest kilka tysięcy zwierząt i 10 lekarzy - nie są w stanie zająć się zwierzętami, nie chodzi tutaj o kompetencje tylko o nadmiar zwierząt

Never

Od: Czw lis 29, 2007 23:22

Post » Czw sty 28, 2010 14:25 Re: Paluch 2- pilnie potrzebne 2 tdt: na 1 tydz i na 2 m-ce

mpogorzelski pisze:Sprawa Palucha pokazała juz wczesniej, ze nie ma czegos takiego jak niezalezne dziennikarstwo. To jeden, wielki polityczny układ gdzie tak naprawde dobro zwierzat lezy gdzies na najnizszej półce. Gdzie po jednej stronie stoi srodowisko prezydenckie a druga strona ze strachu każe nam tego nie ruszać (mialem tego nie pisac ale jestem w tej chwili bardzo zły). Gdzie liczą sie statystyki i dobry PR a przypadki nagłaśniania nieprawidlowości są skutecznie sekowane poprzez zastraszanie.
Nie mam pojęcia co musi się jeszcze wydarzyć by ktoś wreszcie przejrzał na oczy ale jestem pewny na 200%, że to kiedyś nastąpi. I liczę po cichutku by stało się to już niedługo. Chociażby dla dobra zwierząt.

pamiętacie czerwiec zeszłego roku i zatrzymanie emisji programu o Paluchu?
http://forum.tvp.pl/index.php?topic=24657.0

jeden z postów z w/w strony:
Witam,

Jestem wolnotariuszem na Paluchu.
Może wiele osób będzie miało pretensje o to, że wolnotaiursze nic nie robią, żeby pokazać jak naprawdę wygląda życie zwierząt na Paluchu, ale jesteśmy bezsilni. Mamy pod opieka swoje psiaki i "wilczy bilet" (nazwisk ujawniać nie możemy, dyrekcja może nam zabronić wstępu na Paluch a to dla nas, a raczej dla naszych podopiecznych będzie zbyt wuielki cios) to tragedia dla naszych podopiecznych.

Schronisko na Paluchu to jedno z najgorszych w Polsce. Przepełnione klatki (zamiast 2 4, 6 psów) powodują, że:
1. nie wszystkie psiaki mogą wychodzić na spacery
2. nie wszystkie pieski jedzą, czy pija. W klatkach są dominatorzy, zabraniaja dostępu innym zwierzętom do misek poprzez gryzienie ich.
3. opiekunowie zwierząt, zatrudnieni na stałe to w większości oprawcy. O czym śiwadczy fakt, że jak wolnotariusz wchodzi do klatki psy do niego lgną. Jak wchodzi opiekun, 5 na raz ładuje sie do jednej budy ze strachu!

Wszystkie informacje zawarte w Internecie są prawdziwe.
Psy w ksiazeczki maja wpisane zdrowe, co nie jest prawda! Weterynarz "oglada" je na zewnatrz wydajac diagnozy. Pozniej czesto okazuje sie, ze psy sa schorowane, koszty leczenia ogromne.

Psy w wiekszosci nie sa zaszczepione. szczepi sie je przy adopcji. Naraza to zycie i zdorwie osob odwiedzajacych je a przede wszystkim wolnotariuszy.

psy w geriatrium oczekują na śmierć. Dużą część z nich umiera w meczarniach, bo za kadencji pani dyrektor żadne zwierze nie bedzie uspione....Nie moga wychodzic na spacery.

Odwiedzajacym wydaje sie, ze schronisko jest nowoczesne, ze wszystko gra i psiaki sa w nim szczesliwe. Wystarczy tez posluchac p. dyrektor czy p. Dyrektora (jego praca to spacery po schronisku). Wszystkie zaslugi, wszelkie promocje schroniska naleza wylacznie do wolnotariuszy. Wystarczy spojrzec na strone Palucha a tam z mozliwych 2500 psow wyeksponowane 5 szt na 15 stronach. Żenada!
Wszystkie bilbordy, i reklamy zwierzakow do adopcji to zasluga darczyncow i czas wolny wolnotariuszy!

Duzo by pisac o tym wszystkim co sie tam dzieje. O biurze adopcji, ktore wrecz zniecheca do adopcji, zabrania ich w wielu przypadkach.
O braku obslugi odwiedzajacych gosci, z czego duza czesc wychodzi z niczym. O opryskliwosci pracownikow i utrudnianiu pracy wolnotariuszom, o ich agresywnosci w stosunku do wolnotariuszy itp. itd.

Błagam Was. Wyemitujcie ten program! To bardzo ważne dla psów, dla osób które chcą im pomoc a maja zwiazane rece. W Was jedyna nadzieja na poprawe warunkow w tej mordowni!

Sporo tego jeszcze w necie.. :evil: wystarczy poszukać..
Chciałam też jeszcze poczytać wątek z dogomanii na temat Palucha ale chyba już wyleciał w kosmos.. :?
Opowieści o moich kociastych..
viewtopic.php?p=3620054#3620054

aamms

Od: Czw lut 17, 2005 15:56

Post » Czw sty 28, 2010 14:31 Re: Paluch 2- pilnie potrzebne 2 tdt: na 1 tydz i na 2 m-ce

łazienka u mnie odpada,mam tymczasy małe przedadopcyjne, i chore oraz swoje.Stoja tam kuwety i koty nie chce gdzie indziej łazić.Sprawdzone.Poza tym kk a one słabe :mrgreen:
W pokoju jest klatka. Luzem siedzieć nie moze,bo tam przez drzwi przesuwne wszystko wejdzie.Nawet małe przeslizgują sie.Wyrobiły drzwi kociska.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Czw sty 28, 2010 15:01 Re: Paluch 2- pilnie potrzebne 2 tdt: na 1 tydz i na 2 m-ce

Kochana Never, gdyby były wyniki wymazu Bibi, please, daj znać SMS-em. Ja zaraz znikam z netu :kotek:
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Pt sty 29, 2010 4:56 Re: Paluch 2- pilnie potrzebne 2 tdt: na 1 tydz i na 2 m-ce

aamms, mpogorzelski, poddasze ... - może uliczna pikietka, taka na paręnaście tysięcy ludzi, coś zaczęłaby zmieniać,
skoro słowo pisane w necie (bo przecież nie w prasie) nie ma żadnego znaczenia?
Może to jedyna metoda nagłośnienia i uświadomienia problemu?
Obrazek Obrazek

:catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk:

delfinka

Post » Pt sty 29, 2010 5:53 Re: Paluch 2- pilnie potrzebne 2 tdt: na 1 tydz i na 2 m-ce

zapraszam na bazarek dla paluszków

viewtopic.php?f=20&t=106964&p=5522641#p5522641
Obrazek Obrazek

delfinka

Post » Pt sty 29, 2010 7:47 Re: Paluch 2- pilnie potrzebne 2 tdt: na 1 tydz i na 2 m-ce

Never pisze:kot jest w klatce, leczony na kk, potrzebna jest dla niego łazienka, raz - zeby w klatce nie siedział, dwa - on kocha byc głaskanym, trzy - zeby nie placic za lecznice :oops:
W środę kot poszedłby do domu...

piszę pw
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Pt sty 29, 2010 9:34 Re: Paluch 2- pilnie potrzebne 2 tdt: na 1 tydz i na 2 m-ce

dellfin612 pisze:aamms, mpogorzelski, poddasze ... - może uliczna pikietka, taka na paręnaście tysięcy ludzi, coś zaczęłaby zmieniać,
skoro słowo pisane w necie (bo przecież nie w prasie) nie ma żadnego znaczenia?
Może to jedyna metoda nagłośnienia i uświadomienia problemu?

Jezeli o mnie chodzi to bardzo chetnie, nawet jezeli mielibysmy stac na ulicy w kilka osob (niedlugo Miedzynarodowy Dzien Kota :). Choc podobno wiekszosc spoleczenstwa kocha zwierzeta wiec moze by nie bylo zle z tą frekwencją.
ObrazekObrazekObrazek

mpogorzelski

Od: Śro paź 29, 2008 10:46

[poprzednia][następna]