DawidKRK pisze: No to tak:
1) Zapytałem jaką ilość płynów kot dostaje i jakie są to płyny?
Odpowiedź Pani wet: Że kotek dostaje kroplówkę w której są elektrolity i coś jeszcze (nie pamiętam).
Ile tego plynu kot dostaje jednorazowo?
DawidKRK pisze:2) Jaki środek moczopędny kotek dostaje?
Odpowiedź Pani wet: Furosemid.
Jak wet usasadnil potrzebe podawania Furosemidu?
DawidKRK pisze:3) Co Pani sądzi o poziomie fosforu we krwi kotka?
Odpowiedź Pani wet: Jest w normie. Między granicą maxymalną a minimalną.
Jezeli wedlug weta poziom fosforu jest w normnie to w jakim celu przypisal srodek na jego obnizenie (Ipakitine)?
DawidKRK pisze:6) Co Pani sądzi o zastosowaniu ALUSAL i FEMIDYNA ?
Odpowiedź Pani wet: My tego nie stosujemy, bo to są leki dla ludzi, ale jeśli Pan chcę ich użyć, to tylko na Pana odpowiedzialność.
Wiele "ludzkich" lekow podaje sie zwierzetom. Chocby kroplowka, ktora wet podaje czy Furosemid. To nie sa leki weterynaryjne, a dla ludzi.
DawidKRK pisze:Dziś o 18:00 mam przyjść na kolejną kroplówkę. Pani wet mówiła, że będzie trzeba kotkowi usunąć / wyleczyć ząbki. Spytałem co z nerkami, bo przecież mogą się zatrzymać, to powiedziała, że trzeba zaryzykować i kotkowi dać narkozę dla nerkowców (tzn. narkoza + kroplówka), bo jeśli nie usuniemy ząbków, to infekcja bakteryjna będzie nadal.
Zanim zaniesiesz kota na nastepna krolowka upewnij sie, ze plyn z poprzedniej calkowicie sie wchlonal. Nie moze byc zadnej guli pod skora, a kot przy dotykaniu nie moze byc taki gabczasty. Pod zadnym pozorem nie podaje sie kolejnej kroplowki jezeli porzednia sie nie wchlonela.
Przy takich wynikach nerkowych kot o ile to jest rzeczywiscie koniecznie moze dostac narkoze tylko wtedy kiedy cisnienie krwi ma w normie. Bardzo czesto koty z PNN maja wysokie cisnienie krwi. Bez jego uregulowania nie mozna kotu podac narkozy pod zadnym pozorem. Tak wiec konieczne jest zmierzenie Twojemu kotu cisnienia. Jezeli jest wysokie to kot powinien dostac odpowiednie leki na jego obnizenie i dopiero gdy cisnienie jest w normie mozna przeprowadzic zabieg pod narkoza.
A tak w ogole, tez wet nie robi wrazenie, ze ma pojecie jak postepowac z kotem z PNN.