NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sty 25, 2010 14:55 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

DawidKRK pisze: No to tak:

1) Zapytałem jaką ilość płynów kot dostaje i jakie są to płyny?
Odpowiedź Pani wet: Że kotek dostaje kroplówkę w której są elektrolity i coś jeszcze (nie pamiętam).

Ile tego plynu kot dostaje jednorazowo?
DawidKRK pisze:2) Jaki środek moczopędny kotek dostaje?
Odpowiedź Pani wet: Furosemid.

Jak wet usasadnil potrzebe podawania Furosemidu?
DawidKRK pisze:3) Co Pani sądzi o poziomie fosforu we krwi kotka?
Odpowiedź Pani wet: Jest w normie. Między granicą maxymalną a minimalną.

Jezeli wedlug weta poziom fosforu jest w normnie to w jakim celu przypisal srodek na jego obnizenie (Ipakitine)?
DawidKRK pisze:6) Co Pani sądzi o zastosowaniu ALUSAL i FEMIDYNA ?
Odpowiedź Pani wet: My tego nie stosujemy, bo to są leki dla ludzi, ale jeśli Pan chcę ich użyć, to tylko na Pana odpowiedzialność.

Wiele "ludzkich" lekow podaje sie zwierzetom. Chocby kroplowka, ktora wet podaje czy Furosemid. To nie sa leki weterynaryjne, a dla ludzi.

DawidKRK pisze:Dziś o 18:00 mam przyjść na kolejną kroplówkę. Pani wet mówiła, że będzie trzeba kotkowi usunąć / wyleczyć ząbki. Spytałem co z nerkami, bo przecież mogą się zatrzymać, to powiedziała, że trzeba zaryzykować i kotkowi dać narkozę dla nerkowców (tzn. narkoza + kroplówka), bo jeśli nie usuniemy ząbków, to infekcja bakteryjna będzie nadal.

Zanim zaniesiesz kota na nastepna krolowka upewnij sie, ze plyn z poprzedniej calkowicie sie wchlonal. Nie moze byc zadnej guli pod skora, a kot przy dotykaniu nie moze byc taki gabczasty. Pod zadnym pozorem nie podaje sie kolejnej kroplowki jezeli porzednia sie nie wchlonela.
Przy takich wynikach nerkowych kot o ile to jest rzeczywiscie koniecznie moze dostac narkoze tylko wtedy kiedy cisnienie krwi ma w normie. Bardzo czesto koty z PNN maja wysokie cisnienie krwi. Bez jego uregulowania nie mozna kotu podac narkozy pod zadnym pozorem. Tak wiec konieczne jest zmierzenie Twojemu kotu cisnienia. Jezeli jest wysokie to kot powinien dostac odpowiednie leki na jego obnizenie i dopiero gdy cisnienie jest w normie mozna przeprowadzic zabieg pod narkoza.

A tak w ogole, tez wet nie robi wrazenie, ze ma pojecie jak postepowac z kotem z PNN.

AlkaM

Od: Nie sty 04, 2004 6:14

Post » Pon sty 25, 2010 15:02 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

koconek pisze:.
U nas na pobudzenie apetytu zazwyczaj jak już to dają Peritol, po którym kot chodzi, jak

Czesc Koconku. W Polsce jest rowniez dostepna Mitrazapina, ktora jest lekiem numer jeden w Ameryce podawanym kotom na pobudznie apetytu. Moj kot ja dostawal i nie mial zadnych skutkow ubocznych. Zaleta Mitrazapiny jest rowniez to , ze podaja sie ja raz na 3 dni i nie trzeba siebie i kota stresowac czestym podawaniem tabletek.
Ja bym sprobowala najpierw Mitrazapine zanim zaczela karmienie kota strzykawka.

AlkaM

Post » Pon sty 25, 2010 15:05 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

Ile tego plynu kot dostaje jednorazowo?

Wczoraj dostał 50ml a dziś 100ml. Przedwczoraj też dostał 100ml.

Jak wet usasadnil potrzebe podawania Furosemidu?

Nie uzasadnił, bo nie pytałem, ale moim zdaniem lek moczopędny jest potrzebny, bo wtedy organizm szybciej się wypłukuję z toksyn.

Jezeli wedlug weta poziom fosforu jest w normnie to w jakim celu przypisal srodek na jego obnizenie

Zapytam o to.

Zanim zaniesiesz kota na nastepna krolowka upewnij sie, ze plyn z poprzedniej calkowicie sie wchlonal. Nie moze byc zadnej guli pod skora, a kot przy dotykaniu nie moze byc taki gabczasty. Pod zadnym pozorem nie podaje sie kolejnej kroplowki jezeli porzednia sie nie wchlonela.
Przy takich wynikach nerkowych kot o ile to jest rzeczywiscie koniecznie moze dostac narkoze tylko wtedy kiedy cisnienie krwi ma w normie. Bardzo czesto koty z PNN maja wysokie cisnienie krwi. Bez jego uregulowania nie mozna kotu podac narkozy pod zadnym pozorem. Tak wiec konieczne jest zmierzenie Twojemu kotu cisnienia. Jezeli jest wysokie to kot powinien dostac odpowiednie leki na jego obnizenie i dopiero gdy cisnienie jest w normie mozna przeprowadzic zabieg pod narkoza.

Sprawdzę czy niema guli. A co masz na myśli pisząc "gąbczasty"?
Co do ciśnienia krwi, to już wcześniej zapisałem, żeby mu ją zmierzono.

A tak w ogole, tez wet nie robi wrazenie, ze ma pojecie jak postepowac z kotem z PNN.

No właśnie. A może spytać czy ma w tym doświadczenie? Tam jest taka pani co ma kota w wieku mojego kota i jej kot od diagnozy żyje już prawie rok. A wet mówił, że niema sensu go leczyć, bo i tak zdechnie. Pani się nie poddała i kotek żyję więc może w tej lecznicy wet nie jest taki zły.

Mam jedno pytanie odnośnie karmienia. Jak zrobić papkę z pokarmu renala? Dodać wody i wymieszać / zmiksować? Ile mam mojemu kotu tego dać? Mama dziś z pracy przyjdzie, to spróbujemy go nakarmić chodź będzie ciężko, bo go bolą ząbki :cry:

Ma mieć zabieg leczenia / usuwania ząbków w tym tygodniu ale co jeśli mu staną nerki? Ja się tego bardzo boję..
31.08.2010 [*] Pituś. Nigdy o Tobie nie zapomnę! Kocham Cię!

DawidKRK

Od: Wto paź 21, 2008 14:37

Post » Pon sty 25, 2010 15:08 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

AlkaM pisze:
U nas na pobudzenie apetytu zazwyczaj jak już to dają Peritol, po którym kot chodzi, jak

Czesc Koconku. W Polsce jest rowniez dostepna Mitrazapina, ktora jest lekiem numer jeden w Ameryce podawanym kotom na pobudznie apetytu. Moj kot ja dostawal i nie mial zadnych skutkow ubocznych. Zaleta Mitrazapiny jest rowniez to , ze podaja sie ja raz na 3 dni i nie trzeba siebie i kota stresowac czestym podawaniem tabletek.

mirtazapina ??? ja osobiście brałam własnie mirtazapine (tyle że pod inna nazwą handlowa) na sen i chodziłam jak pijana pół dnia :o dodatkowo mirtazapina jest w 75% wydalana przez nerki. teraz to się zdziwiłam :/
moje nerkowe kochanie [*] 09.09.2010

Alida80

Od: Śro paź 22, 2008 12:57

Post » Pon sty 25, 2010 15:16 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

Alida80 pisze:
AlkaM pisze:

mirtazapina ??? ja osobiście brałam własnie mirtazapine (tyle że pod inna nazwą handlowa) na sen i chodziłam jak pijana pół dnia :o dodatkowo mirtazapina jest w 75% wydalana przez nerki. teraz to się zdziwiłam :/

Mitrazapina ma zupelnie odwrotne dzialanie na koty niz na ludzi. Dziala na nie pobudzajaco. 20 minut po jej podaniu moj kot sie darl, ze chce jesc. W Ameryce Mirtazapina jest lekiem podstwawym w prowdzeniu kota z PNN. Dzieki mitrazapinie moj kot wyszedl z kilku kryzysow.
Vetserwis tez kiedys o tym leku pisal, szkoda , ze strona zniknela.

AlkaM

Post » Pon sty 25, 2010 15:18 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

AlkaM pisze:Mitrazapina ma zupelnie odwrotne dzialanie na koty niz na ludzi. Dziala na nie pobudzajaco. 20 minut po jej podaniu moj kot sie darl, ze chce jesc. W Ameryce Mirtazapina jest lekiem podstwawym w prowdzeniu kota z PNN.
Vetserwis tez kiedys o tym leku pidsal, szkoda , ze strona zniknela.

no chyba że tak bo się wystraszyłam co by było z kotem skoro mnie pół tabletki zwaliło z nóg na pół dnia
moje nerkowe kochanie [*] 09.09.2010

Alida80

Od: Śro paź 22, 2008 12:57

Post » Pon sty 25, 2010 17:09 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

Mam jedno pytanie odnośnie karmienia. Jak zrobić papkę z pokarmu renala? Dodać wody i wymieszać / zmiksować? Ile mam mojemu kotu tego dać? Mama dziś z pracy przyjdzie, to spróbujemy go nakarmić chodź będzie ciężko, bo go bolą ząbki :cry:

Ma mieć zabieg leczenia / usuwania ząbków w tym tygodniu ale co jeśli mu staną nerki? Ja się tego bardzo boję..

Druga sprawa, to taka, że mam już przed sobą Famidynę i Asulan. Jak mam go podawać? Zrezygnować w takim razie z Ipakitine którą przepisał mi wet?

CZEKAM NA ODPOWIEDZI JAK NAJSZYBCIEJ!

DawidKRK

Post » Pon sty 25, 2010 17:33 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

jeśli dajesz alusal to nie trzeba ipakitine. Do karmy renal nie trzeba żadnego z nich, bo już jest obniżony fosfor. A ciapę zrób na różne sposoby i spróbuj co mu posmakuje, ja daję na palcu, tylko po dobroci. Twój Kot też się chyba nie da na siłę
JM Qua (*)

JOANNAM

Od: Pon lis 24, 2008 14:54

Post » Pon sty 25, 2010 17:41 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

moj kot juz nawet po dobroci nic nie zje.. dzis nawet wody nie pil :cry:

DawidKRK

Post » Pon sty 25, 2010 18:25 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

a kurczaka pieczonego?
JM Qua (*)

JOANNAM

Od: Pon lis 24, 2008 14:54

Post » Pon sty 25, 2010 18:39 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

DawidKRK pisze:moj kot juz nawet po dobroci nic nie zje.. dzis nawet wody nie pil :cry:

twoj kot powinnien zostac podlaczony do kroplowki dozylnej jak najszybciej i to nie na krocej niz 48 godzin . Wyniki ma zbyt zle, zeby kroplowki podskorne mu pomogly.

AlkaM

Post » Pon sty 25, 2010 19:21 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

Ktoś pisał, że Renala ponad jedną puszkę (?) dziennie. Im więcej dasz tym lepiej.
Włożyć tego Renala do kubeczka, najpierw troszkę, ze 3 łyżeczki, i widelcem rozgnieśc na papkę , dodać wody żeby było jak gęsta śmietana.
Wyjąć tłoczek ze strzykawki, łyżką nałożyc to do strzykawki nad kubeczkiem i wcisnąć tłoczek. Sprawdzić, czy da się przez końcówkę wycisnąć. Jesli się da, to karmić.
Jeśli nie, to wyjąć to z powrotem do kubeczka, i zmiksować końcówką do rozdrabniania...taką z nożykami. I z powrotem do strzykawki.
Popros weta o receptę na ta Mitrazepinę. Moja kotka też to miała zalecone do podawania.

http://www.doz.pl/leki/p2814-Mirtastad

Poproś o receptę na 45 mg, bo tych mniejszych może nie być w hurtowni.
W aptece zapytaj o te 15 mg, na mniejszą apteka może zamienić z większej dawki, a odwrotnie nie. Daje się chyba 1/4 z tabletki 15 mg...dziewczyny Ci powiedza dokładnie dawkę bo ja juz nie pamiętam...mniejsze tabletki łatwiej będzie podzielic.
Poproś tez o receptę na Peritol, to też jest na pobudzenie apetytu.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Pon sty 25, 2010 19:25 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

AlkaM pisze:
DawidKRK pisze:moj kot juz nawet po dobroci nic nie zje.. dzis nawet wody nie pil :cry:

twoj kot powinnien zostac podlaczony do kroplowki dozylnej jak najszybciej i to nie na krocej niz 48 godzin . Wyniki ma zbyt zle, zeby kroplowki podskorne mu pomogly.

Wcześniej pisałem, że pękają mu naczynka. Próbowaliśmy mu dać wenflon no ale niestety ma słabe naczynka.
Być może jutro spróbujemy dożylnie dać ale jak na razie musi pituś dostawać podskórną.

Próbowaliśmy kotka karmić przed chwilą ale ledwo co mu 3ml wlaliśmy, bo się bardzo główką wyrywał od strzykawki.
Co robić, żeby się tak nie wyrywał? Na razie daliśmy mu spokój, bo dopiero co wrócił od weta. Potem będziemy znów próbować, bo na razie siedzi pod stołem obrażony na nas.

DawidKRK

Post » Pon sty 25, 2010 19:38 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

Słuchaj, a czy on by nie zjadł surowego indyka z ręki? takie małe kawałeczki...albo kurczaka...w każdym razie surowe mięso. Bo z tego co piszesz to ja odnoszę wrażenie, że przez ostatnie kilka dni on tylko pił mleko z Conwalescens, a żadnego treściwego jedzenia nie jadł ? czy jadl a mnie tylko umknęło to ?
On MUSI coś zjeść...codziennie...jak nie chce Renala to lepsze mięsko surowe czy cokolwiek innego, plus Alusal, niż niejedzenie wcale.

Na pobudzenie apetytu, można też dać Relanium. Tylko ja nie pamiętam dawki, musialby Ci ktoś powiedzieć ile tego. To popularny lek i może masz w domu. I kilka minut po podaniu spróbować mu podsunąć jedzonko.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Pon sty 25, 2010 19:45 Re: NIEWYDOLNOSC NEREK:( PNN pilnie dobry wet w KRK pooszukiwany

Po pierwsze: dlaczego nie odpowiadacie na moje pytania tylko zasypujecie mnie kolejnymi swoimi? Po drugie: pisałem już, że pituś nic nie chce jeść, bo go bardzo bolą zęby. On dosłownie nawet papki nie chce jeść chociaż może dlatego, ze próbowałem mu tą papkę dać z karmy renala a on za nią nie przepada.

Ponawiam pytanie: Próbowaliśmy kotka karmić przed chwilą ale ledwo co mu 3ml wlaliśmy, bo się bardzo główką wyrywał od strzykawki. Co robić, żeby się tak nie wyrywał? Na razie daliśmy mu spokój, bo dopiero co wrócił od weta. Potem będziemy znów próbować, bo na razie siedzi pod stołem obrażony na nas.

DawidKRK

[poprzednia][następna]