trawa11 pisze:poprosze o przepis tych smakowitosci
to prościutkie jest
naleśniki - no chyba nie trzeba przepisu
Mięsko jak na pierogi, reszta z rosołu itd zmielone z jakiem przyprawami, dosmaczone jak lubimy. Naleśniki dość cienko (ja miałam tym razem z tym problem bo farsz po rozmrożeniu był) smarujemy farszem i zwijamy rulony
sos beszmelowy:
Składniki na sos :
2 łyżki masła
2 łyżki maki
1.5 szklanki mleka lub więcej jak będzie za gęsty
Sposób wykonania:
Tłuszcz umieszczamy w rondelku i na małym ogniu powoli go rozpuszczamy
Rozsypujemy mąkę na płynny tłuszcz i mieszamy trzepaczką, aż nam się składniki połączą.
Nie smażymy i nie przyrumieniamy, tylko od razu, gdy uzyskamy gładką masę wlewamy część mleka. Mieszamy energicznie trzepaczką, żeby nam nie powstała jedna wielka klucha.
Cały czas mieszając , podgrzewamy na małym ogniu. Pod wpływem temperatury sos się nam zagęszcza. Wlewamy więc następną porcję mleka i znowu podgrzewamy mieszając. Powtarzamy tę czynność, aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany. Teraz doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Doprowadzamy sos do punktu wrzenia, zestawiamy z ognia i serwujemy natychmiast. Należy go przyrządzać tuż przed zalaniem naleśników.
sos beszamelowy używam też do lasagne

Oczywiście wkładamy do piecyka nagrzanego do 180 na jakieś 20 minut. Pod koniec jeżeli macie można włączyć grilla i podpiec na brązowo sos. można też posypać startym serem serem, ale u mnie się skończył wczoraj

do naleśników podałam korniszony żeby wyostrzyć smaki
