Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 3

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Nie sty 24, 2010 15:57 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 3

trawa11 pisze:poprosze o przepis tych smakowitosci :oops:

to prościutkie jest
naleśniki - no chyba nie trzeba przepisu
Mięsko jak na pierogi, reszta z rosołu itd zmielone z jakiem przyprawami, dosmaczone jak lubimy. Naleśniki dość cienko (ja miałam tym razem z tym problem bo farsz po rozmrożeniu był) smarujemy farszem i zwijamy rulony
sos beszmelowy:
Składniki na sos :
2 łyżki masła
2 łyżki maki
1.5 szklanki mleka lub więcej jak będzie za gęsty
Sposób wykonania:
Tłuszcz umieszczamy w rondelku i na małym ogniu powoli go rozpuszczamy
Rozsypujemy mąkę na płynny tłuszcz i mieszamy trzepaczką, aż nam się składniki połączą.
Nie smażymy i nie przyrumieniamy, tylko od razu, gdy uzyskamy gładką masę wlewamy część mleka. Mieszamy energicznie trzepaczką, żeby nam nie powstała jedna wielka klucha.
Cały czas mieszając , podgrzewamy na małym ogniu. Pod wpływem temperatury sos się nam zagęszcza. Wlewamy więc następną porcję mleka i znowu podgrzewamy mieszając. Powtarzamy tę czynność, aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany. Teraz doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Doprowadzamy sos do punktu wrzenia, zestawiamy z ognia i serwujemy natychmiast. Należy go przyrządzać tuż przed zalaniem naleśników.
sos beszamelowy używam też do lasagne :)

Oczywiście wkładamy do piecyka nagrzanego do 180 na jakieś 20 minut. Pod koniec jeżeli macie można włączyć grilla i podpiec na brązowo sos. można też posypać startym serem serem, ale u mnie się skończył wczoraj :roll:
do naleśników podałam korniszony żeby wyostrzyć smaki 8)

alus1

Od: Śro wrz 03, 2008 16:26

Post » Nie sty 24, 2010 16:40 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 3

dzięki za przepis :1luvu:
rzeczywiscie prosty :lol:
Ja robie takie placuszki z ciasta ziemniaczanego, jak na kopytka, madziewam wlasnie takim mięskiem i smaze na oleju. Najlepiej smakuje z sosem pieczarkowym :wink:
ale te roladki te ciekawe :ok:
Obrazek

Danusia

Od: Pon kwi 02, 2007 11:56

Post » Nie sty 24, 2010 16:43 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 3

alus1 pisze:
obiecany obiad :mrgreen:
naleśnikowe roladki z mięsem zapieczone pod beszamelem
Obrazek

Ła! Doczekałam się naleśniczków!! :D
I mięsko takie jak na oierogi? Super. :1luvu:
Obrazek
Obrazek

kalair

Od: Czw maja 24, 2007 21:07

Post » Nie sty 24, 2010 16:58 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 3

trawa11 pisze:dzięki za przepis :1luvu:
rzeczywiscie prosty :lol:
Ja robie takie placuszki z ciasta ziemniaczanego, jak na kopytka, madziewam wlasnie takim mięskiem i smaze na oleju. Najlepiej smakuje z sosem pieczarkowym :wink:
ale te roladki te ciekawe :ok:

wiesz to takla troszkę bardziej dietetyczna wersja bo bez smażenia a beszamelu moza dac niedużo :)

alus1

Post » Nie sty 24, 2010 17:01 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 3

A tu jak zwykle o jedzeniu i kto gada:TRAWKA gada :mrgreen:
Obrazek

Tatku-pamiętam :(
Obrazek

kotka doroty

Od: Nie mar 22, 2009 13:56

Post » Nie sty 24, 2010 17:06 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 3

Fotki cudaśne :1luvu:
A jedzonko wygląda apetycznie, tylko po co to mięso :roll:
Obrazek

Agata&Alex

Od: Śro lut 11, 2009 10:14

Post » Nie sty 24, 2010 17:07 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 3

Agata&Alex pisze:Fotki cudaśne :1luvu:

nie marudź zrób sobie z pastą warzywną :mrgreen:

alus1

Post » Nie sty 24, 2010 17:12 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 3

alus1 pisze:wiesz to takla troszkę bardziej dietetyczna wersja bo bez smażenia a beszamelu moza dac niedużo :)

no niby tak :lol:
ale naleśniki to chyba też smażysz :roll:
Obrazek

Danusia

Post » Nie sty 24, 2010 17:16 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 3

trawa11 pisze:
alus1 pisze:wiesz to takla troszkę bardziej dietetyczna wersja bo bez smażenia a beszamelu moza dac niedużo :)

no niby tak ale cala sterta nalesników ma w sobie tylko łyżkę oleju :mrgreen:

alus1

Post » Nie sty 24, 2010 17:19 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 3

alus1 pisze:
trawa11 pisze:

no niby tak ale cala sterta nalesników ma w sobie tylko łyżkę oleju :mrgreen:

ja tez staram sie olej ograniczac :oops:
Obrazek

Danusia

Post » Nie sty 24, 2010 17:25 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 3

trawa11 pisze:ja tez staram sie olej ograniczac :oops:

ja zawsze tylko ździebko do naleśników, odkąd dostałam specjalną patelnie tylko do smażenia naleśników teflonową to już prawie wcale nie dodaję.

alus1

Post » Nie sty 24, 2010 17:33 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 3

alus1 pisze:
Agata&Alex pisze:Fotki cudaśne :1luvu:

nie marudź zrób sobie z pastą warzywną :mrgreen:

A też fajny pomysł. A ja ostatnio miałam naleśniczki z powidłami śliwkowymi, bo tylko to akurat pod ręką było. :lol: :lol:
Obrazek
Obrazek

kalair

Post » Nie sty 24, 2010 17:37 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 3

a ja dodaje tylko do pierwszego naleśnika na patelnie, a potem już wcale :mrgreen:
Ostatnio edytowano Nie sty 24, 2010 18:59 przez Agata&Alex, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Agata&Alex

Od: Śro lut 11, 2009 10:14

Post » Nie sty 24, 2010 18:42 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 3

Agata&Alex pisze:a jaj dodaje tylko do pierwszego naleśnika na patelnie, a potem już wcale :mrgreen:

i co to jajo - ścina się i co? Bo nie rozumiejąca jestem. Ja jaka mieszam z ciastem 8O

Tyzma

Od: Sob wrz 20, 2008 21:44

Post » Nie sty 24, 2010 18:44 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 3

Tyzma pisze:
Agata&Alex pisze:a jaj dodaje tylko do pierwszego naleśnika na patelnie, a potem już wcale :mrgreen:

i co to jajo - ścina się i co? Bo nie rozumiejąca jestem. Ja jaka mieszam z ciastem 8O

Miało być chyba a ja :ryk: :ryk: :ryk:
Oleju do pierwszego naleśnika.. :mrgreen: :mrgreen: ..
Obrazek
Obrazek

kalair

[poprzednia][następna]