Mecenas- ciasteczkowy potwór zamieszkał z Franką w DS

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie sty 24, 2010 15:58 Mecenas- ciasteczkowy potwór zamieszkał z Franką w DS

Uniatający Mecenas: http://www.youtube.com/watch?v=VbMeXLZW ... re=channel

Obrazek

* * *
Mecenas z katowickiego schroniska przebywa obecnie u nas na tymczasie i będzie szukał domku.

Krótka opowieść Mecenasa.

Mam niecałe dwa lata. Wyrwałem się ze schroniska,
    choć nie widziałem dla siebie szans.
    Nagle zrozumiałem sens znaczenie słowa dom.
    I powoli zapominam czym jest samotność.

Historia to historia. Przeszłość to przeszłość.
    A teraźniejszość to teraźniejszość. Podobnie jak przyszłość.

Jestem Mecenas. Nie pamiętam o sobie nic.
    Jestem znakiem zapytania, którego siłą rzeczy nie wyprostujesz
    w szereg liter informujących Cię o mojej przeszłości.
    Nie ma zresztą sensu, bo przeszłość to przeszłość.
    Teraz jest teraźniejszość, a potem przyszłość.
    Ta przyszłość zapowiada się dobrze i to się dla mnie liczy.

Przebywam w domu tymczasowym.
    Szukam swojego prawdziwego domu.
    Takiego, który wytłumaczy mi sens znaczenia
    słowa na zawsze.
    Bo na razie nie pojmuję go...
    Historia, moja historia?

Mecenas w katowickim schronisku (od dnia 14 października do 22 stycznia).

Kartka z pamiętnika Mecenasa- za czasów schroniska.
    Może ktoś kiedyś powiedział, że jestem jego- na zawsze. "Na zawsze" jednak minęło, jego, bo moje nadal trwa. Mieszkam w schronisku. Jestem niczyj, nikt nie chce mnie pokochać. Udaję, że jest mi to obojętne, zachowują się jak niedotykalski i nieufny kot, uciekam od tych ludzi co przychodzą tu, by do domu wrócić z jakimś futrzakiem, lub tych co przychodzą by pomóc mnie i moim towarzyszom niedoli. Moja przyszłość nie jest pewna. Podobnie jak przeszłość: nie wiem kim jestem. Czy miałem już dom, ciepło i cztery ściany, czy znajdę kiedyś nowy kąt? – pytam się. Czy istnieje ktoś, kto zdecyduje się mnie zabrać ze schroniska, nawet jeśli ja nie wiem, czy kiedyś będę taki jaki byłem kiedyś, nim zrozumiałem, że nie zawsze jest piękne? – chcę wiedzieć, dopytuję się. Jeśli tak, to kiedy ten człowiek się zjawi? – zastanawiam się. - Długo będę czekał? Ja nie wiem, czy pewnego dnia, tak nagle, nie opuści mnie nadzieje, stracę sens. – ja tylko ostrzegam, informuję. - Wtedy przestanę jeść, zacznę chorować, poddawać się, dlatego spiesz się…- dopowiadam, jednak nie wiem, czy ktoś mnie słucha. Tu mnóstwo kotów opowiada swoje opowieści, tyle kotów płacze tak samo jak ja, więc wątpliwe by ktoś usłyszał mnie, Mecenasa przemykającego jak cień po kociarni, unikającego ludzkiego towarzystwa, cicho miauczącego. Może jutro się poddam i popadnę w schroniskową depresję, może za tydzień, za miesiąc, a może jednak nigdy, bo ktoś mnie zauważy. Ktoś pokocha, nie zostawi, nie porzuci już nigdy. "Nie martw się, nie będziesz tu długo, do każdego z nas uśmiechnie się szczęście, mówię Ci"- zapewnia mnie Haker. Mój bury kolega jest tu od kilku miesięcy, chciałbym wierzyć w jego słowa. Wierzyć, że wyrwę się stąd, tymczasem nadal tkwię w schronisku. Na razie nie jest źle, na razie tylko uciekam. Uciekasz, dlaczego? – wyobrażam sobie, że nagle zadajesz mi to pytanie. Ty- mnie. Interesujesz się mną, widzisz mnie. Ja ci odpowiadam: Drogi i Dobry Człowieku, nie chcę znów zawieść się na ludziach. Bo po co? By znów mój świat się zmienił z dobrego na zły? Uciekasz, przed czym? – ciągniesz. Ponownie zabieram głos: Uciekam przed światem, bo nie jestem pewien, czy jest mi on przychylny. Nie mam szczęścia, ciągle jestem niczyj, ciągle nie wiem nic. Może to przypadek, że nikt odpowiedzialny się jeszcze na mnie nie natknął, a może po prostu sam świat nie chce mojego szczęścia. Nie wiem, nie wiem nawet kim jestem, jak znalazłem się tu, w schronisku, czym zawiniłem że ktoś zgotował mi taki los, nie wiem co dalej robić, więc ciągle uciekam. Jestem jak wiatr, który stanie dopiero, gdy ktoś kto podaruje dobrą przyszłość mnie dogoni"

Mecenas ściga się. Nie z wiatrem, a ze sobą. Ściga się i wygrywa. Ciągle wygrywa – przeciwstawia się własnemu sobie, unika kontaktu z ludźmi, choć tak naprawdę tego nie chce. Przemyka niezauważony po kociarni, skacze po śniegu, może liczy że tym zwróci na siebie uwagę. Mógłby podejść do kogoś, otrzeć się, pokazać jakim jest fajnym kotem- on tego nie robi, on trzyma dystans. Nie za bardzo ufa, broni się przed pełnym zaufaniem i porozumieniem z ludźmi, choć też pewnie by tego chciał. Nie jest dziki. Raczej niedotykalski i nieśmiały. Mecenas pewnie miał dom, jeśli tak- stracił go. Ktoś przestał kochać, Mecenas być może to pamięta. Sam przestał kochać. Mimo to jego oczy zapowiadają, gotów jest pokochać na nowo. Gotów jest na nowy początek. Jednak ten początek nie nadchodzi. On nie prosi, nie potrafi. Proszą w jego imieniu ludzie, których Mecenas się wystrzega. Proszą: dogoń ten wiatr…

Historia Mecenasa nim trafił do schroniska pozostanie zagadką, której nie ma sensu próbować odgadnąć, bo odpowiedzi jest wiele, lecz nie wiadomo która jest trafna. Czy miał swojego człowieka, który obiecywał kochać, kochać i kochać? Jeśli tak, to co zabrało mu szczęście i dlaczego. Tego nie wiemy. W schronisku w Katowicach dał się poznać jako nieuchwytny kotek, który gdzieś w dali hasa sobie po ziemi, sam, nie zwraca uwagi na ludzi, żyje, ale nie odczuwa z tego przyjemności. Początkowo hasał po trawie, potem po śniegu, bo dni mijały i mijały, nikt nie dawał szansy. "Wiesz jak to jest patrzeć jak spadają z góry płatki śniegu, widzieć je nad sobą? Widok to piękny, ale ja wolałbym obserwować jak puch okrywa świat przez okna, w szybę wlepiać wilgotny nosek i cieszyć się, że jestem w środku. Tam jest zimno, tu jest ciepło, taaak, ciepło. " Ciepło- to jest to o czym marzy każdy kot, to jest to o czym podświadomie marzył zagubiony, nieśmiały Mecenas. Zdając sobie jednak sprawę z tego, że nie wszystkie marzenia się spełniają, Mecenas wycofywał się, zamykał się w własnym świecie, ciągle uciekał, uciekał.

ObrazekObrazek

Mecenas w domku tymczasowym u nas (od dnia 22 stycznia).

Mecenas. Bo on taki to Josia podobny. Josia (Joszka)- pingwinka również z katowickiego schroniska, który chciał zniknąć, jednak przed nami pokazał swoje prawdziwe oblicze, okazał się najbardziej zwariowanym kotem, jakiego widziałyśmy. Tak, on uwierzył, zaufał, pokochał, a jego historię powinien przeczytać każdy, kto choć przez chwilę myślał nam oddaniem swojego kota do schroniska. Obaj eleganccy, obaj zrezygnowani, obaj niemalże identyczni. Mecenas. Bo on taki nieśmiały, wycofany, bo piszą, że jeśli nie znajdzie domu- to zdziczeje, zamknie ostatecznie sobie szansę na nowe życie. Bo on taki Josiowy, bo on taki smutny. Joś pakuje walizki, idzie na swoje, bo ktoś go pokochał. tymczasem drugi pingwinek tkwi w schronisku. Mecenas, jeden z niekochanych? Już nie, Mecenas to od 22 stycznia nasz kot tymczasowy. Jeśli miałybyśmy napisać o nim dwa słowa, napisałybyśmy bez wahania, że Mecenas to super kot, wielki kot. Majestat w każdym calu, elegancja, magia zamknięta w oczach. On ma to coś. Kot czarodzieja? Nie, on nie z tych fantastycznym postaci. Chociaż nigdy nie wiadomo. On twardo stąpa po ziemi, tak bynajmniej oceniamy go na tę chwilę. Jest, więc go widać. Nie ma go, więc go nie widać. Mecenas. Wielki Mecenas. Kochany mały kotek.

Mecenas zaraz po przejeździe do nas:
    Jest pod łóżkiem. Wyjdzie, nie wyjdzie?
    -No chodź, no chodź, no śmiało
    Podniesie główkę, wpatrzy się w oczy człowieka, pomyśli. Wyjdzie. Podejdzie do czerwonego kartonu, stojącego tuż obok łóżka i stanie.
    -Patrz, tutaj. No masz.- miseczka z wołowiną również spogląda na niego.
    Otrze się o karton. Patrzeć będzie dalej. Podniesie jedną łapkę, ściśnie ją w kocią piąstkę, postawi na ziemi. Potem drugą. Kocia piąstka i na ziemię, na podłogę. Ugniata. Patrzy nieprzerwanie. Obserwuje. W oczach czar. Jakaś siła, magnez. On hipnotyzuje. Wielkie oczy.
    Opada na ziemię, leży. I wciąż patrzy i ugniata. Bada, a jego chęć kontaktu z człowiekiem zdradza ugniatanie.
    Nie podejdzie. Bo się boi. Typ: chciałbym, ale się boję. Jakie to typowe u niektórych kotów, ale jakie czasem piękne.

Co robi w drugi dzień?
    Ugniata, ugniata, ugniata, i..., i..., no właśnie. Udowadnia nam, że ktoś kto kiedyś powiedział, że każdy kot zachowuje się zupełnie inaczej w domu niż w schronisku, miał rację.

Obrazek

Mecenas- to będzie jego wątek, gdzie poczytać będzie można o jego postępach, przebłyskach.
    Za jakiś czas Mecuś będzie szukał domku, jak najlepszego.

Banerek do wątku dla chętnych:
    Obrazek
    Kod: Zaznacz cały
    [url=http://tiny.pl/hm5cs][img]http://img638.imageshack.us/img638/3323/bnnme.jpg[/img][/url]

Obrazek
    Kod: Zaznacz cały
    [url=http://tiny.pl/hm5cs][img]http://img535.imageshack.us/img535/7586/mesio.jpg[/img][/url]
Ostatnio edytowano Pt mar 12, 2010 21:13 przez Korciaczki, łącznie edytowano 29 razy
Gaja - ['] -09.06.2010 | Miya - ['] -05.05.2012 | Krzywy - ['] - 30.09.2012 | Niania - ['] - 19.01.2013 | Thaja - ['] - 04.02.2013 | Gaspar - ['] - 18.07.2013 | Kora - ['] - 21.06.2014
Obrazek Obrazek

Korciaczki

Od: Sob lip 26, 2008 19:52

Post » Nie sty 24, 2010 15:59 Re: Mecenas. O tym, jak dogoniono ten wiatr...

ze strony 33
Korciaczki pisze:Meś strasznie strasznie polubił tę kanapę...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

...a ja też latać chcę...
Obrazek

Mecenas - 24stycznia pisze:Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Niestety jak widać- oczko trochę biedne.

link do albumu na imageshack

Mecenas - 23stycznia pisze:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano Sob lut 13, 2010 22:13 przez Korciaczki, łącznie edytowano 5 razy
Gaja - ['] -09.06.2010 | Miya - ['] -05.05.2012 | Krzywy - ['] - 30.09.2012 | Niania - ['] - 19.01.2013 | Thaja - ['] - 04.02.2013 | Gaspar - ['] - 18.07.2013 | Kora - ['] - 21.06.2014
Obrazek Obrazek

Korciaczki

Post » Nie sty 24, 2010 15:59 Re: Mecenas. O tym, jak dogoniono ten wiatr...

co robimy...

Nie mów hop, póki nie przeskoczyć...
Zdjęcia - teraz to już powódź

Reklamujemy Nikona...
Obrazek

Lubimy aniołki
Obrazek

i niezawsze jesteśmy grzeczni
Obrazek

mówimy "nie" wyładowanym telefonom
Obrazek

patrzymy na szreka
Obrazek

robimy "nie zabierajcie moich korali"
Obrazek
Ostatnio edytowano Sob lut 13, 2010 22:14 przez Korciaczki, łącznie edytowano 1 raz

Korciaczki

Post » Nie sty 24, 2010 16:14 Re: Mecenas. O tym, jak dogoniono ten wiatr...

Melduję się pierwsza!

Dama Ya

Od: Pt sty 30, 2009 21:44

Post » Nie sty 24, 2010 16:17 Re: Mecenas. O tym, jak dogoniono ten wiatr...

To ja też powitam koteczka :1luvu:
Obrazek Obrazek

Kłamstwo jest jedyną ucieczką słabych. Stendhal
Wątek Łopatą i do piachu ku przestrodze o zaufaniu i podłości ludzkiej bez granic, ale i szczęśliwym zakończeniu :) :) :)
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1& ... &start=960

Anna61

Od: Nie lis 25, 2007 20:27

Post » Nie sty 24, 2010 16:32 Re: Mecenas. O tym, jak dogoniono ten wiatr...

Cześć Mecenasie :P
Fajnie w pościeli,nie :mrgreen:
Obrazek

Te,które odeszły [*]
Fiona 12.01.2010.r. Borys 01.02.2010.r. Marusia 08.06.2011.r.
Aureliusz i Pyza 06.2011.r. Emiś 31.10.2011.r. Rudy 04.12.2011.r.
Kruszynka 04.04.2012.r. Maciuś 18.08.2012.r.Piękna 25.09.2012.r.

BOENA

Od: Czw lip 05, 2007 16:04

Post » Nie sty 24, 2010 16:43 Re: Mecenas. O tym, jak dogoniono ten wiatr...

Zaznaczam sobie wąteczek ślicznego Mecenasa :)

gosiaa

Od: Sob lut 10, 2007 18:59

Post » Nie sty 24, 2010 16:58 Re: Mecenas. O tym, jak dogoniono ten wiatr...

ależ te jego białe wąsy są piękne :1luvu: melduję się

miłka

Od: Pon gru 08, 2008 13:48

Post » Nie sty 24, 2010 17:03 Re: Mecenas. O tym, jak dogoniono ten wiatr...

Korciaczki, jestescie wielkie - kolejny tymczasik - podziwiam - no i znowu black&white :P to juz tradycja :mrgreen: super :1luvu: :1luvu: :1luvu:

tillibulek

Od: Czw gru 18, 2008 15:04

Post » Nie sty 24, 2010 17:06 Re: Mecenas. O tym, jak dogoniono ten wiatr...

miłka pisze:ależ te jego białe wąsy są piękne :1luvu: melduję się
a oczka jakie ma ogromne :) :1luvu: Nie wiem, czy mi sie wydaje, ale Jos ma chyba bardziej zielone, natomiast Mieciowi przechodza lekko w bursztynowozolte... Ale jest pieknym kotkiem :) Cos czuje, ze szybko od was wyfrunie na swoje :) Szybciej niz sie spodziewacie :)
A tak wogole witam bohatera watku :) Lapeczka koteczku :) :* i buziaczek w nosek :)

Kociara82

Od: Czw paź 09, 2008 22:20

Post » Nie sty 24, 2010 17:07 Re: Mecenas. O tym, jak dogoniono ten wiatr...

Korciaczki pisze:Co robi w drugi dzień?
Ugniata, ugniata, ugniata, i..., i..., no właśnie. Udawadnia nam, że ktoś kto kiedyś powiedział, że każdy kot zachowuje się zupełnie inaczej w domu niż w schronisku, miał rację.

przepieknie napisalyscie (jak zwykle), ale jak to przeczytalam, to łzy sie w oczach zakrecily.....

:1luvu: :1luvu: :1luvu:

tillibulek

Od: Czw gru 18, 2008 15:04

Post » Nie sty 24, 2010 17:23 Re: Mecenas- dogoń ten wiatr...

My też jesteśmy.
Korciaczki :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Obrazek**Obrazek**"Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą. Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie: może zostać Waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem."Théophile Gautier

Petka

Od: Nie cze 22, 2008 23:31

Post » Nie sty 24, 2010 17:38 Re: Mecenas- dogoń ten wiatr...

Mecenasiku, meldujemy się!!! :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Obrazek
Obrazek

kalair

Od: Czw maja 24, 2007 21:07

Post » Nie sty 24, 2010 17:44 Re: Mecenas- dogoń ten wiatr...

I ja się melduję! :)
I jeszcze raz ślicznie dziękuję za fotki Josia, są absolutnie cudowne i zaraz zawisną na "honorowym miejscu" w moim pokoju. :1luvu:

Ronnie

Od: Sob lis 28, 2009 14:36

Post » Nie sty 24, 2010 17:58 Re: Mecenas- dogoń ten wiatr...

Przepiekny Mecenas :1luvu:
a te wąsiska cudowne...

moni_f

Od: Pt sie 08, 2008 19:59

[następna]