Wątek dla nerkowców - III

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Sob sty 09, 2010 16:42 Re: Wątek dla nerkowców - III

Alida80 pisze:czy jest coś na żołądek w formie najlepiej niewielkiego proszka który nie jest gorzki i którego otoczka nie rozpuści się przez 5 minut? jak z podawaniem Alusalu? Bo może jego bym poszukała.

Jest ranigast w zastrzykach.
Solvertyl (ranitidinum) należy podawać domięśniowo 2 x dziennie. Dawkę powinien dobrać lekarz. Ja podaję 4 jedn z insulinówki U40.
Dracul, uczestnik tego wątku jest kotem, któremu dopyszcznie nie jestem w stanie podać nic trzeba więc kombinować inaczej. I takie jest rozwiązanie. Skonsultuj to oczywiście z wetem.
I też nie panikuj, mocznik nie jest u Twojego kota aż tak wysoki, żeby dramatycznie i gwałtownie uszkadzał śluzówkę, na spokojnie. Czy on wymiotuje?
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Sob sty 09, 2010 17:00 Re: Wątek dla nerkowców - III

no właśnie raczej nie wymiotuje-jedyne co mnie niepokoi to brak apetytu. poskubie trochę renala i idzie spać przy kaloryferze. o dziwo je mało ale nie chudnie-cały czas utrzymuje się waga 4,8-5 kg .. co prawda na widok surowej piersi z kuraka która sobie robiłam na obiad nienaturalnie się ożywił-dostał kilka kawałków które pochłonął tak więc tez się zastanawiam czy ten jego brak apetytu to nie wina podrażnienia przewodu pokarmowego a po prostu zwykłego wybrzydzania :/
a co do panikowania w moim przypadku-nie da się niestety :/ to wrodzone ;p
moje nerkowe kochanie [*] 09.09.2010

Alida80

Od: Śro paź 22, 2008 12:57

Post » Sob sty 09, 2010 17:06 Re: Wątek dla nerkowców - III

Alida80 pisze:no właśnie raczej nie wymiotuje-jedyne co mnie niepokoi to brak apetytu. poskubie trochę renala i idzie spać przy kaloryferze. o dziwo je mało ale nie chudnie-cały czas utrzymuje się waga 4,8-5 kg .. co prawda na widok surowej piersi z kuraka która sobie robiłam na obiad nienaturalnie się ożywił-dostał kilka kawałków które pochłonął tak więc tez się zastanawiam czy ten jego brak apetytu to nie wina podrażnienia przewodu pokarmowego a po prostu zwykłego wybrzydzania :/
a co do panikowania w moim przypadku-nie da się niestety :/ to wrodzone ;p

Dużo kotów nie przepada za jedzeniem nerkowym. Moja zje łyżeczkę mokrego i wsio (próbowaliśmy każdą saszetkę czy puszkę nerkową na rynku i tak jest z każdą...chociaż 2 pierwsze tacki animondy zjadła ze smakiem ale tylko te 2..) Natomiast jeżeli chodzi o suche to dajemy Purine Vet NF i jej posmakowała na szczęście (wcześniej jadła Royala ale jej obrzydł i praktycznie 3 kg oddaliśmy, hillsa nie specjalnie też jadła)
Jeżeli byś chciała mogę wysłać w kopercie trochę chrupek na spróbowanie bo z tego co wiem Purina nie ma próbek... :roll:
Obrazek

JaEwka

Od: Wto gru 11, 2007 11:37

Post » Sob sty 09, 2010 17:30 Re: Wątek dla nerkowców - III

o byłoby fajnie bo widziałam że Purina tylko normalne opakowania ma a nie chce w ciemno wydawać od razu 50 zł. co do mokrego to tez nakupowałam wszystkie możliwe nerkowe karmy i próbujemy :/ kurcze Tadek-niejadek :/ tego po Panci to już na pewno nie ma ;p
ps. wyślę Ci zaraz na PW adres :)

Alida80

Post » Sob sty 09, 2010 20:28 Re: Wątek dla nerkowców - III

ja kupowałam w aptece takie waflowe kapsułki do leków proszkowych,są większe i mniejsze.
wsypywałam tam lekarstwo ,zamykałam i myk do dzioba. :)
Obrazek

cypisek

Od: Czw lut 26, 2009 18:44

Post » Sob sty 09, 2010 23:15 Re: Wątek dla nerkowców - III

bez smaku, b. maleńka jest famidyna. Daję 1/4 tabl w kawałku kabanosa kociego. Kot nerkowy ma jeść jak najwięcej, jak nie chce renala niech je porta 21, applaws, schesir z kurczaka
JM Qua (*)

JOANNAM

Od: Pon lis 24, 2008 14:54

Post » Sob sty 09, 2010 23:38 Re: Wątek dla nerkowców - III

Pytanie pytanie jeszcze jedno! Czy ktoś zna może dr Magdalenę Procyszyn? Jest nefrologiem. Właśnie u niej byłam i chciałabym wiedzieć czy ktoś ją zna itd.
Obrazek

hurr

Od: Czw sty 07, 2010 15:46

Post » Nie sty 10, 2010 0:16 Re: Wątek dla nerkowców - III

Alida80 pisze:o byłoby fajnie bo widziałam że Purina tylko normalne opakowania ma a nie chce w ciemno wydawać od razu 50 zł. co do mokrego to tez nakupowałam wszystkie możliwe nerkowe karmy i próbujemy :/ kurcze Tadek-niejadek :/ tego po Panci to już na pewno nie ma ;p
ps. wyślę Ci zaraz na PW adres :)

Ok to postaram się wysłać w pon :wink:
Obrazek

JaEwka

Post » Pon sty 11, 2010 14:07 Re: Wątek dla nerkowców - III

ostanio (po przeczytaniu milionów postów) zastanawiam sie czy 500 ml kroplówki to nie za dużo.. czy nie powinno być mniej. dodam też że oprócz Fortekoru kicia nie bierze nic moczopędnego. coprawda sika jak pompa strażacka i nie nadążam ze sprzątaniem kuwety ale już mi się jakaś wątpliwość pojawiła więc pytam

Alida80

Post » Pon sty 11, 2010 14:26 Re: Wątek dla nerkowców - III

Alida80 pisze:ostanio (po przeczytaniu milionów postów) zastanawiam sie czy 500 ml kroplówki to nie za dużo.. czy nie powinno być mniej. dodam też że oprócz Fortekoru kicia nie bierze nic moczopędnego. coprawda sika jak pompa strażacka i nie nadążam ze sprzątaniem kuwety ale już mi się jakaś wątpliwość pojawiła więc pytam

Ja niestety muszę czekać, na karmę bo już mam końcówkę więc wyśle nieco później :wink:
Co do kroplówki to zależy od wagi kota. Moja dostaje 250 ml (waga 2600 g z groszami ostatnio zwykle było 2,8 kg - 3 kg)
Obrazek

JaEwka

Post » Pon sty 11, 2010 15:09 Re: Wątek dla nerkowców - III

JaEwka-co do karmy to spokojnie :) póki co jak nie patrze to podskubuje troszkę Renala chociaz nie ukrywam że wolałabym żeby się rzucał z pasją w oczach w kierunku miski :/
a jeśli od wagi to byłoby jasne bo mój szanowny Pan waży 5 kg :)

Alida80

Post » Wto sty 12, 2010 18:22 Re: Wątek dla nerkowców - III

mimbla64 pisze: Czytam ten wątek dziś cały dzień i jestem, coraz bardziej przerazona. Bo moja kotka nie ma żadnych objawów. Bardzo ładnie je. Pije normalnie, nie sika duzo. Chyba, że objawem są chore dziąsła. Pytałam o to lekarza, ale stwierdził bez namysłu, ze dziąsła i nerki nie mają związku ze sobą. Właściwie jestem bliska odstawienia jej w ogóle karmy nerkowej i ipakitine, dopóki więcej badań nie zrobie.

Lekarz zalecił mojej kotce karmę nerkową i ipakitine po obejrzeniu wyników badań krwi, które zamieściłam ponizej. Badania krwi były robione ze ze względu na powrót problemów z dziąsłami. Problemy te pojawiły sie w czerwcu 2009. Oprócz badania krwi lekarz nie zlecił żadnych innych badań. Wobec tego karmę nerkową i ipakitine odstawiłam na razie. Łapka ma bardzo dobry dobry apetyt. Nie pije wiecej, nie sika dużo.

Obecnie mam już więcej wyników badań mojej Łapki.
Przede wszystkim ma stwierdzone plazmocytarne zapalenie dziąseł, ale nic gorszego (nie ma komórek rakowych).Kotka dostała na początku stycznia steryd i z dziąsłami na razie jest w porządku.

W badaniu krwi nieprawidłowo jej wyszły:
leukocyty 7,80 tys./mm3
limofcyty 19%
kreatynina 2,04 mg/dl
BUN 24,89

Badanie moczu:
Stosunek białka (UPRO) do Crea (UCRE) 0,05/1,88 wyszedł w normie, ponieważ nie ma dużej ilości białka w moczu.
WYNIK BADANIA MOCZU
I. Ocena makroskopowa moczu:
cecha ocena
barwa Ciemno żółty
przejrzystość mętny
Osad skąpy
woń Charakterystyczna dla gatunku
Inne -

II. Ocena mikroskopowa osadu moczu, preparat bezpośredni

leukocyty - liczne (++)
erytrocyty - brak
kryształy fosforanu amonowo-magnezowego (kryształy struwitowe) - brak
kryształy węglanu wapnia - brak
Komórki nabłonkowe - nieliczne (++) (pęcherza moczowego warstwy zewnętrznej)
Inne - nieliczne bezpostaciowe moczany

III. Badanie moczu. Test paskowy. 10 parametrów.
Parametr jednostka Wynik badania
Glukoza mmol/L (brak)
Bilirubina --- (brak)
Ketony mmol/L (brak)
Krew Erytrocyty/µL (brak)
Białko g/L śladowe
Urobilinogen µmol/L < 16 (norma)
Azotyny µmol/ L (brak)
Leukocyty Komórek/µL 125 (+++)
pH --- 5,0-6,0
Ciężar właściwy --- 1,030

Niestety w styczniu nie bedzie wykonane badanie krwi (fosfor, itd.) ani usg nerek (dopiero w lutym). Ale czy ktoś mógłby spojrzeć na te wyniki. Czy prawidłowy wynik stosunku białka do kreatyniny oznacza, że moja Łapka nie ma pnn. Czy może białka za mało i ten wynik jest mało znaczący?
Obrazek

mimbla64

Od: Pon lis 12, 2007 9:29

Post » Wto sty 12, 2010 18:43 Re: Wątek dla nerkowców - III

Mimbla, moim zdaniem, ale ja nie jestem wetem, Twoja kotka nie ma pnn. Ma natomiast wyraźny stan zapalny.
Przy plazmocytarnym zapaleniu dziąseł parametry nerkowe mogą być podwyższone.
Skonsultuj się z jakimś innym wetem.
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Wto sty 12, 2010 18:53 Re: Wątek dla nerkowców - III

Casica będę się konsultować z poleconą wetką z Konstancina (tą od strony internetowej), ale poczekam jeszcze na dwa wyniki (jonogram i usg) zrobię je, kiedy przywiozę Łapkę do Warszawy w lutym. W Szczecinie krwi się nie udało na żywca pobrać, dopiero po przyśpieniu. Póki co, nic się złego chyba nie dzieje. Chociaż trochę mnie uwiera ta samowolna decyzja, żeby kotce karmy nerkowej i ipakitine nie dawać.
Obrazek

mimbla64

Od: Pon lis 12, 2007 9:29

Post » Wto sty 12, 2010 19:12 Re: Wątek dla nerkowców - III

mimbla nie czekaj, tak jak napisała casica jest stan zapalny - nie leczony bedzie się tylko rozwijac i może w koncu uszkodzic nerki. Napisz do dr Agnieszki a jonogram dostarczysz jej pozniej.

Bez jonogramu nie podawaj Ipakitine. Ma ona za zadanie obniżać poziom fosforu we krwi.
A nie wiesz, czy w ogóle jest taka potrzeba.

koconek

Od: Sob sie 08, 2009 15:41

[poprzednia][następna]