mimbla64 pisze: Czytam ten wątek dziś cały dzień i jestem, coraz bardziej przerazona. Bo moja kotka nie ma żadnych objawów. Bardzo ładnie je. Pije normalnie, nie sika duzo. Chyba, że objawem są chore dziąsła. Pytałam o to lekarza, ale stwierdził bez namysłu, ze dziąsła i nerki nie mają związku ze sobą. Właściwie jestem bliska odstawienia jej w ogóle karmy nerkowej i ipakitine, dopóki więcej badań nie zrobie.
Lekarz zalecił mojej kotce karmę nerkową i ipakitine po obejrzeniu wyników badań krwi, które zamieściłam ponizej. Badania krwi były robione ze ze względu na powrót problemów z dziąsłami. Problemy te pojawiły sie w czerwcu 2009. Oprócz badania krwi lekarz nie zlecił żadnych innych badań. Wobec tego karmę nerkową i ipakitine odstawiłam na razie. Łapka ma bardzo dobry dobry apetyt. Nie pije wiecej, nie sika dużo.
Obecnie mam już więcej wyników badań mojej Łapki.
Przede wszystkim ma stwierdzone plazmocytarne zapalenie dziąseł, ale nic gorszego (nie ma komórek rakowych).Kotka dostała na początku stycznia steryd i z dziąsłami na razie jest w porządku.
W badaniu krwi nieprawidłowo jej wyszły:
leukocyty 7,80 tys./mm3
limofcyty 19%
kreatynina 2,04 mg/dl
BUN 24,89
Badanie moczu:
Stosunek białka (UPRO) do Crea (UCRE) 0,05/1,88 wyszedł w normie, ponieważ nie ma dużej ilości białka w moczu.
WYNIK BADANIA MOCZU
I. Ocena makroskopowa moczu:
cecha ocena
barwa Ciemno żółty
przejrzystość mętny
Osad skąpy
woń Charakterystyczna dla gatunku
Inne -
II. Ocena mikroskopowa osadu moczu, preparat bezpośredni
leukocyty - liczne (++)
erytrocyty - brak
kryształy fosforanu amonowo-magnezowego (kryształy struwitowe) - brak
kryształy węglanu wapnia - brak
Komórki nabłonkowe - nieliczne (++) (pęcherza moczowego warstwy zewnętrznej)
Inne - nieliczne bezpostaciowe moczany
III. Badanie moczu. Test paskowy. 10 parametrów.
Parametr jednostka Wynik badania
Glukoza mmol/L (brak)
Bilirubina --- (brak)
Ketony mmol/L (brak)
Krew Erytrocyty/µL (brak)
Białko g/L śladowe
Urobilinogen µmol/L < 16 (norma)
Azotyny µmol/ L (brak)
Leukocyty Komórek/µL 125 (+++)
pH --- 5,0-6,0
Ciężar właściwy --- 1,030
Niestety w styczniu nie bedzie wykonane badanie krwi (fosfor, itd.) ani usg nerek (dopiero w lutym). Ale czy ktoś mógłby spojrzeć na te wyniki. Czy prawidłowy wynik stosunku białka do kreatyniny oznacza, że moja Łapka nie ma pnn. Czy może białka za mało i ten wynik jest mało znaczący?