Fundacja KŻ: wyjazd=uśpienie, czyli cudowne ozdrowienie

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie sty 03, 2010 20:04 Re: Fundacja Kocie Życie zaprasza na TARGI ZOO-BOTANICA

Eddziu, ja tam jestem na miau zarejestrowana. Tylko się ukrywam :) Ale obiecuję o kolejnych dzieciakach pisać sama - jako że ze względu na mojego kota-rezydenta Stefana mogę przyjmować na DT tylko kociaki, bo starszych zwierząt Stefek nie toleruje niestety... :(

Gosia B

Od: Nie maja 17, 2009 9:35

Post » Nie sty 03, 2010 20:36 Re: Fundacja Kocie Życie zaprasza na TARGI ZOO-BOTANICA

:kotek:
ups ....
a tak w ogóle zapraszamy równiez na nasze forum www.kociezycie.pl jeśli ktoś chce poczytać sobie szczegółowo,
mamy troszkę kotów, które szukają domu, zaprezentujemy je również na miau, jak tylko znajdzie się wolna chwila :)
Obrazek

Eddzia

Od: Pt gru 12, 2008 19:38

Post » Wto sty 05, 2010 7:59 Re: Fundacja Kocie Życie zaprasza na TARGI ZOO-BOTANICA

Kotki wyadoptowane przez kolejną nasza wolontariuszkę Natalkę, w ciągu ostatniego kwartału:

imię kotka- Emilka
płeć- kotka
kotka specjalnej troski, ma problemy z utrzymaniem równowagi, po paru krokach się przewraca i mimo tego znalazła dom!!! dziękujemy domkowi !
data adopcji- 15.11.2009

imię kotka- Zuzia
płeć- kotka
wiek- 4 miesiące
data adopcji- 15.11.2009

imię kotka- Natalka
płeć- kotka
wiek- 4 miesiące
data adopcji- 15.11.2009

imię kotka- Muniek
płeć- kocur
wiek- 2 lata
data adopcji- 02.12.2009

Większość z naszych kotów wydajemy już wysterylizowane, jednak maluchy idą do nowych opiekunów oczywiście bez przyspieszonej sterylki, gdyż i tak przy adopcji podpisywana jest umowa zobowiązująca opiekuna do wykonania tego zabiegu.
Ze wszystkimi domkami utrzymujemy stały kontakt i chętnie obserwujemy co tam u naszych podopiecznych słychać.

Datki, które zbieramy nie idą tylko na żywność, potrzebne są leki , badania, wizyty u weterynarza. Wiele z tych cudnych kotów zanim znalazło domek wymagało cudu :) i wielkich starań.
Obrazek

Eddzia

Post » Wto sty 05, 2010 17:39 Re: Fundacja Kocie Życie - pomoc dla kotów we Wrocławiu

To ja pozwolę sobie powstawiać w kolejności zdjęcia kotów, które tymczasowały u mnie w ubiegłym roku. Przy okazji uświadomiłam sobie, że zpomniałam podać do statystyk Kołeczka - to był kochany, 7-tygodniowy kocurek, przywieziony z jednego z magazynów w Rybniku. Dziś ma szczęśliwy DS we Wrocławiu.

Także po kolei:

1. Ruda, Śnieżka i ich 6 dzieci - koty zabrane z Oławy, z domu do wyburzenia. Teraz wszystkie są w DS - we Wrocławiu i po za nim również :):

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

2. Maleńka Kulcia, uratowana z jednej z lecznic przed uśpieniem. Jej adopcja została przeprowadzona we współpracy ze Strażą dla Zwierząt:

Obrazek

A tu Kulcia obecnie - zdjęcie z grudnia w DS:
Obrazek

3. Piotruś i Filipek - dwa czorty porzucone przez matkę, uratowane ze sterty drewna w podgliwickiej cegielni. Dziś obaj mieszkają na Górnym Śląsku - czarny w Gliwicach, a pingwinek w Rudzie Śląskiej:

Obrazek Obrazek

4. Gacek - Pani zabrała go z klatki w galerii handlowej w Katowicach, bo ją synek namówił, a potem jej się (cytuję) "przypomniało, ze mieszka z Niemczech" i nie ma jak kota zabrać. Odebrany jej rodzicom, niechętnym opiece nad zwierzakiem, teraz ma DS w Oławie:

Obrazek

5. Bunia - maleństwo z przepukliną rogówki. Na zdjęciach kolejno: przed zabiegiem, po operacji, po otwarciu powieki i aktualnie (ma 4 miesiące). Widać bliznę na rogówce, ale mała widzi.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

6. Rico i Moris - dwa kocurki z przydomowej drewutni pod Legnicą - właściciel domu zmarł, a kociaki miały być pozostawione same sobie. Rico mieszka pod Wrocławiem, a Moris w Katowicach. Historię ich siostrzyczki Fiony opowie Wima bo to ona zajmowała się dziewczynką:

Obrazek Obrazek

7. Kołek - to ten o którym wcześniej zapomniałam. Swój domek znalazł już po 7 dniach :)

Obrazek

8. Dino - malutki chłopczyk o pięknym motylkowym ubarwieniu. Został znaleziony w podwrocławskiej wsiw wieku 3 tygodni - ktoś go wyrzucił do rowu pod kościołem. Dziś mieszka w Katowicach.

Obrazek

9. Triss - to pierwsza z grona kotów z Kątów Wrocławskich. Skóra i kości, bardzo chorowita. Ale udało się ją wyprowadzić na "ludzi". Dziś mieszka w Katowicach wraz z drugim starszym kocurem.

Obrazek

Pozostałe kociaki z Kątów Wrocławskich nie były u mnie (DT dała Martka - stokrotne dzięki), ale pomagałam w ich adopcji, dzięki czemu:
Puchatek trafił do Zielonej Góry, Kudłatek do Krakowa a biała Śnieżynka do Gliwic. Wszystkie mają się dobrze:

Obrazek Obrazek Obrazek

10. Mróweczka - maleńka kocinka, która jeszcze sama nie jadła, jak do mnie przyszła. Miała poważne kłopoty z brzuszkiem. Teraz wygrzewa się na moim kolanie i czeka spokojnie na wyjazd do swojego DS, który ma nastąpić już pod koniec przyszłego tygodnia:

Obrazek

Po za tym koty, którym pomagałam dostać się do swoich domków to także uratowany spod Magolii Olek (2-letni kocur, mieszka teraz w Gliwicach) nieco starszy Fixmer (właściciele z ciężkim sercem musieli go oddać, z powodu alergii u noworodka - dziś mieszka w Rzeszowie) oraz Nika, piękna tricolorka z Mikołowa, która dziś mieszka we Wrocławiu. Po kolei obaj Panowie i dziewczyna:

Obrazek Obrazek Obrazek

Tak to u mnie w tym roku wyglądało :)

Gosia B

Od: Nie maja 17, 2009 9:35

Post » Pt sty 08, 2010 8:24 Re: Fundacja Kocie Życie - pomoc dla kotów we Wrocławiu

c.d. o naszej działalności
staramy się prowadzić rozliczenia talonów i wykupionych przez nas sterylek,

Wykupione przez nas w Doranie zabiegi:
2 kocurki
7 kotek
i 2, ale zapomniałyśmy już jakiej płci

Legwan:
13 kotek
3 kocurki
wszystko na talony

Strerylizację i kastrację staramy się robic za uzyskane talony, a gdy ich jest mało ( a zawsze jest za mało) z wpłat na nasze konto i naszych własnych zrzutek :)
Obrazek

Eddzia

Post » Nie sty 10, 2010 8:47 Re: Fundacja Kocie Życie - pomoc dla kotów we Wrocławiu

Pragniemy przypomnieć, iż Fundacja Kocie Życie jest Organizacją Pożytku Publicznego, co pozwala nam na przyjmowanie darowizny w formie 1% podatku.

Wszelka pomoc finansowa udzielana Fundacji przeznaczona jest wyłącznie na realizację celów statutowych.

Może zechcesz wesprzeć naszych kocich podopiecznych, dokonując w tym roku rozliczenia podatkowego? Wszelkie potrzebne dane znajdziesz na naszej stronie http://www.kociezycie.pl

Za każdą pomoc bardzo serdecznie dziękujemy.
:1luvu: :catmilk: :kotek:

Kocie Życie

Od: Pt lut 27, 2009 13:16

Post » Śro sty 13, 2010 21:00 Re: Fundacja Kocie Życie - pomoc dla kotów we Wrocławiu

Wszystkich zainteresowanych informujemy, że
Fundacja Kocie Życie rozpoczęła nową turę AKCJI DLA KARMICIELI - tym razem na 2010 rok.

Tak jak w roku ubiegłym co miesiąc wspólnie wybieramy osobę, dla której gromadzimy wszelkie potrzebne rzeczy, takie jak karmę, żwirek, kocie mleko i inne kocie akcesoria.

O zasadach funkcjonowania akcji dla karmicieli można przeczytać na stronie Fundacji:

http://www.kociezycie.pl/?action=strona&site=78

A po szczegóły tegorocznej zbiórki zapraszamy na nasze fundacyjne Forum

http://www.kociezycie.pl/forum_kocie/viewtopic.php?f=1&t=1248

Dostępne są również rozliczenia akcji zeszłorocznej.

Nasi koci podopieczni będą wdzięczni za wszelką pomoc :kotek:

Kocie Życie

Post » Pt sty 15, 2010 21:09 Re: Fundacja Kocie Życie - pomoc dla kotów we Wrocławiu

Zmobilizowałam się i przedstawiam tymczasy Gutka 2009 :D Wszystkie znalazły dobre domki :ok:
1. MisioRysio w DS zwany Rychem
Obrazek wyadoptowany do Wrocławia, przyjechał z Kątów Wrocławskich jak łup po pierwszej wizycie u p. Hanki, znaleziony na tamtejszym rynku przez dobrą duszę :)
2. Kawunia - maluszek wyciągnięty przez Kicię z wrocławskiego schronu Obrazek W tym wypadku byłam jedynie opiekunka, sprawą poszukiwań domku zajęły się Kicia i spółka :ok:
3. Skarpetka w DS zwana Stefką :) Obrazek Jej domek od czerwca dokocił się jeszcze dwoma futrami, w tym w samą Wigilę koteczką pogryzioną przez kuny.
Obrazek Obrazek Obrazek

Gutek

Od: Sob wrz 09, 2006 0:34

Post » Pt sty 15, 2010 21:22 Re: Fundacja Kocie Życie - pomoc dla kotów we Wrocławiu

4 i 5. Stokrotka i Szelmusia. (na zdjęciu w towarzystwie Skarpetki) Obrazek
Stokrotka zamieszkała we Wrocławiu a Szelmusia została Zouzą :mrgreen: i ma dom stały u Gutka.
6. Bączek :1luvu: Obrazek Do DS zabrała kawał mojego serca. Podrzucono ją studentom weterynarii jako niesamodzielne jeszcze kocie niemowlę. U mnie odpasła się, pozbyła życia wewnętrznego, nauczyła samodzielności pod czujnym nadzorem Gutka i Zou i... ruszyła w świat.
7. Majeczka Obrazek urodzona w Oławie, na podwórku szkoły podstawowej. Jej rodzeństwo zniknęło w tajemniczych okolicznościach, gdy się o nich dowiedziałam zabrałam małą a matka została rezydentką w lecznicy, do której moja Mama zaniosła ja na sterylkę :) W Mai zakochała się moja koleżanka z pracy :)
Obrazek Obrazek Obrazek

Gutek

Post » Pt sty 15, 2010 21:33 Re: Fundacja Kocie Życie - pomoc dla kotów we Wrocławiu

8. Gremlin w DS zwana Milusią :) Obrazek (zdjęcie by Gosia.B) Osobiste i prywatne znalezisko psa Gutka. Gutek znalazł sobie ledwie zipiącego kotka z zapaleniem płuc i bogatym życiem wewnętrznym, zapewnił mu opiekę w mojej osobie a następnie, jak rasowy macho przestał się dzieckiem interesować. W Gremlinie zakochała się rodzinka aż z Gliwic, przyjechali po nią tuż przed Bożym Narodzeniem :)
To by było na tyle w roku 2009. Uffff...

Edit: Bo te wszystkie miasta na Śląsku takie podobne...
Obrazek Obrazek Obrazek

Gutek

Post » Pon lut 01, 2010 16:51 Re: Fundacja Kocie Życie - pomoc dla kotów we Wrocławiu

Nerkowy Mikołaj

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Czeka na DS. oraz wsparcie:
Fundacja Kocie życie
Konto Alior Bank: 30 2490 0005 0000 4500 8315 1633
W tytule przelewu prosimy wpisać: "Darowizna na cele statutowe"

marcjannakape pisze:Obecnie stan Mikołaja jest stabilny.
Ktoś kto go pokocham musi jedynie dbać o jego prawidłowe żywienie poprzez stosowanie karmy dla nerkowców.
Wybór karm jest spory i zróznicowany cenowo (opis karm jest subiektywny, sporządzony wg moich kotów):
1/ Royal Canin Renal dość szybko znudził się moim kotom, no i ma wieeeelkie piguły;
2/ jest i Kattovit Low Protein http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... ovit/31098 dość smaczny i w mniejszych trójkątnych kawałkach;
3/ spróbowaliśmy też i Trovett RID http://www.krakvet.pl/trovet-renal-insu ... -2350.html , ale on strasznie się kruszy i tworzy się pył;
4/ najchętniej jednak moje koty zjadały Hill's k/d http://www.krakvet.pl/hills-feline-p-250.html, no i chyba też najekonomiczniej mi to wychodziło;

Od czasu do czasu (ok. 1 raz na miesiąc) należy sprawdzić poziom kreatyniny (w ludzkim laboratorium kosztuje to ok. 5-7 zł).
Ostatnio edytowano Pt paź 21, 2011 10:42 przez Kocie Życie, łącznie edytowano 1 raz

Kocie Życie

Post » Czw lut 25, 2010 23:25 Re: Fundacja Kocie Życie - pomoc dla kotów we Wrocławiu

Serdecznie zapraszamy wszystkich na naszą nową stronę internetową. Adres pozostaje bez zmian: http://www.kociezycie.pl

Na stronie znaleźć można wiele nowych rzeczy, a także pojawiły się odświeżone i rozbudowane wersje starszych tekstów. W najbliższych dniach zostaną dodane kolejne nowości. Serdecznie zapraszamy !!!

Na stronie dostępny jest również nowy artykuł o stanie naszego podopiecznego - Kota Mikołaja. Kocurek nadal czeka na swój wymarzony domek...

Kocie Życie

Post » Śro mar 31, 2010 22:15 Re: Fundacja Kocie Życie - pomoc dla kotów we Wrocławiu

Nadszedł kwiecień. W związku z tym ogłaszamy nową akcję: "Kocie Życie - Działkowcom".

Jest to przedłużenie marcowej akcji sterylizacyjnej, którego celem jest propagowanie kontroli populacji wśród wrocławskich działkowców. Po szczegóły zapraszamy na nasza stronę - wystarczy kliknąć banerek:

Obrazek

Kocie Życie

Post » Pon kwi 12, 2010 12:30 Re: Fundacja Kocie Życie - pomoc dla kotów we Wrocławiu

Fundacja Kocie Życie już w marcu otworzyła "Sezon Maluszkowy". W tej chwili pod naszą opieką znajdują się dwa maleńkie kociaki ze Środy Śląskiej: Topik i Topcia. A to dopiero początek, bo wysyp kociąt nastąpi lada dzień...

Obrazek Obrazek Obrazek

Gdyby ktoś chciał pomóc kociaczkom, to zapraszamy.

Losy rodzeństwa można śledzić na stronie Fundacji, lub na naszym forum:

http://www.kociezycie.pl/forum_kocie/vi ... f=1&t=1328

Obrazek
Ostatnio edytowano Pt paź 21, 2011 10:44 przez Kocie Życie, łącznie edytowano 1 raz

Kocie Życie

Post » Czw kwi 15, 2010 21:53 Re: Fundacja Kocie Życie - pomoc dla kotów we Wrocławiu

Fundacja Kocie Życie prowadzi akcję pomocy kotom mieszkającym w opuszczonym baraku po starej ślusarni we Wrocławiu. Stado 12 dzikich kotów żyje tam w okropnych warunkach - pomieszczenie jest zaśmiecone, koty potrzebują sterylizacji, odrobaczania i odpchlenia, a część dodatkowego leczenia (głównie górnych dróg oddechowych). Pierwsza kocica jest już po sterylce, kolejne zabiegi są zaplanowane. Oto kilka zdjęć:

Obrazek Obrazek Obrazek

Jednocześnie informujemy, ze w ostatnich dniach nowe domy znalazła dwójka naszych podopiecznych:

Nerkowy kot Mikołaj: Obrazek

Koteczka Trusia uratowana z Nowowiejskiej po śmierci właściciela:Obrazek

Kocie Życie

[poprzednia][następna]