Jak oduczyc psa rasy Haski?

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Nie sty 03, 2010 9:25 Jak oduczyc psa rasy Haski?

Czesc,od pół roku mam psa rasy Haski i troche mnie denerwuje.Zjada kury z czego moi rodzice są niezadowoleni,w sylwestra o północy znalazłam mojego kotka :kotek: zagryzionego przez tego psa.Niewiem co z nim zrobic.Chciałam go oddac ,ale mój wujek będzie zły że go oddałam bo od niego mam tego psa.Pies ma kilka miesięcy.Błagam o pomoc,bo ten kotek co juz go nie ma był najlepszym i najukochańszym psotnikiem na świecie.(*)

elwirQ123

Od: Sob sty 02, 2010 18:52

Post » Nie sty 03, 2010 9:51 Re: Jak oduczyc psa rasy Haski?

:cry:
=========================
Obrazek
=========================
http://www.allegro.pl/item924254167_dla ... haryt.html

Otiskowa Mama

Od: Nie cze 07, 2009 14:11

Post » Nie sty 03, 2010 11:29 Re: Jak oduczyc psa rasy Haski?

elwirQ123 pisze:Czesc,od pół roku mam psa rasy Haski i troche mnie denerwuje.Zjada kury z czego moi rodzice są niezadowoleni,w sylwestra o północy znalazłam mojego kotka :kotek: zagryzionego przez tego psa.Niewiem co z nim zrobic.Chciałam go oddac ,ale mój wujek będzie zły że go oddałam bo od niego mam tego psa.Pies ma kilka miesięcy.Błagam o pomoc,bo ten kotek co juz go nie ma był najlepszym i najukochańszym psotnikiem na świecie.(*)

Niestety...trzeba było się dowiedzieć tego i owego o tej rasie, zanim się wzięło ślicznego huskiego. A mają one to do siebie, że lubią polować na inne zwierzątka domowe. I wyć. A czasem także niszczyć sprzęty i uciekać. Potrzebują także bardzo dużo ruchu, przy czym bardzo oznacza wiele kilometrów dziennie. Myślę, ze wujek chyba nie powiedział Ci tego wszystkiego...

Mysia

Od: Wto lip 06, 2004 20:19

Post » Nie sty 03, 2010 14:36 Re: Jak oduczyc psa rasy Haski?

Doładnie haski w swoim naturalnym środowisku kiedy nie były potrzebne do ciągnięcia ludzie odpinali je z urzęzy i puszczali wolno żeby mogły znależc sobie jakieś pożywienie. I psy je znajdowały polując na zwierzynę. Ten silny instynkt został im do dziś . Nie oduczysz haski polowac nawet płoty i kojce nie są dla niego problemem nie do pokonania. Trzeba było najpierw poznac psychikę rasy która sie spodobała wtedy nie było by problemu. Niestety 80% ludzi kupuje psy ze względu na wygląd zewnętrzny ia potem się dziwi 8O

Apsik77

Od: Śro lip 29, 2009 16:31

Post » Nie sty 03, 2010 14:39 Re: Jak oduczyc psa rasy Haski?

Zarejestruj się na dogomanii, w dziale wychowanie powinnaś uzyskać porady tego typu.

dorobella

Od: Wto sty 06, 2009 19:52

Post » Nie sty 03, 2010 14:50 Re: Jak oduczyc psa rasy Haski?

dorobella pisze:Zarejestruj się na dogomanii, w dziale wychowanie powinnaś uzyskać porady tego typu.

Tak a szase na oduczenie hskiego polowania ma takie jak zniechęcenie labradora do kąpieli :lol:

Apsik77

Post » Nie sty 03, 2010 17:25 Re: Jak oduczyc psa rasy Haski?

Ale może przynajmniej dowie się czegoś o rasie, lepiej późno niż wcale. Bo ja o rasie haski nie słyszałam ;) o Siberian husky tak. Może ludzie mający SH udzielą jej porad co zrobić, żeby uniknąć takich sytuacji na przyszłość.

http://www.siberianhusky.pl/

dorobella

Od: Wto sty 06, 2009 19:52

Post » Nie sty 03, 2010 20:29 Re: Jak oduczyc psa rasy Haski?

Jedynym sposobem jest trzymanie psa w solidnym kojcu z wybetonowaną podłodą i zadaszeniem. Wtedy pies sie nie podkopie i nie przejdzie górą. Dodatkowo codziennie kilku godzinny spacer czy zabawa na posesji ale wszystko pod kontrolą . I na końcu to od czego powinnam była zacząc kurs posłuszeństwa , na pewno nie uczyni z syberiana onka, ale nauczy własciciela jak pracowac z psem i dzieki temu będzie mozna od młodzieniaszka zacząc co nieco egzekwowac.

Apsik77

Post » Nie sty 03, 2010 23:19 Re: Jak oduczyc psa rasy Haski?

Ja bym raczej sugerowała - mimo strachu przed wujkiem - znalezienie psiakowi domu u jakiegoś miłośnika rasy...w końcu to jeszcze szczeniak...

Mysia

Post » Pon sty 04, 2010 0:36 Re: Jak oduczyc psa rasy Haski?

Hm... Wiele lat hodowałam collie i malamuty. Tak jak w przypadku pierwszej rasy nie miałam żadnych problemów, tak jeśli chodzi o drugą!! Wszystko co było mniejsze od nich i się poruszało mogło stanowić zagrychę. Cóż, trzymałam na smyczy, puszczałam po chałupie nakręcaną zabawkę i ciągle powtarzałam "NIE WOLNO! NIE RUSZ!" Kiedyś, gdy musiałam iść z psicą na przegląd, trafiłam na mopsika /ciekawe, że sekcje malamutów i psów ozdobnych urzędowały tego samego dnia/. Moja sunia patrzyła na niego pożądliwym wzrokiem, aż się śliniła. Efekt mojej tresury może mizerny, ALE nie wystartowała do psiaka. I tu drobna uwaga. Moim zdaniem, nie zaatakowała, bo była świadoma mojej obecności.
Obrazek

selene00

Od: Nie gru 13, 2009 13:55

Post » Pon sty 04, 2010 11:50 Re: Jak oduczyc psa rasy Haski?

Po pierwsze mam takie pytanie: Czy to ty chciałaś taką rasę czy to była decyzja wujka? Pytam bo to ma znaczenie.
Pierwsze co trzeba zrobić to przeprowadzić rodzinną rozmowę. Trudno może być przykra , ale trzeba wyjaśnić wszystkie kwestie.
Nie wiem ,ale coś mi mówi ,że wujek chciał się pozbyć kłopotu sory ale tak jakoś mi się tak wydaje.
Trzeba zastanowić się czy jest szansa na pozostanie psa u ciebie i czy możliwe jest szkolenie.
Warto by było zastanowić się nad znalezieniem kogoś to się zna na tej rasie.

persiak1

Od: Sob paź 17, 2009 17:04

Post » Pon sty 04, 2010 12:12 Re: Jak oduczyc psa rasy Haski?

persiak1 pisze:.
Trzeba zastanowić się czy jest szansa na pozostanie psa u ciebie i czy możliwe jest szkolenie.
Warto by było zastanowić się nad znalezieniem kogoś to się zna na tej rasie.

Persiak skoro się tu juz wypowidasz to napisz co z wasza bernardynka. Chodzicie na szkolenie , nie spędza juz całych dni w kojcu, przestała atakowac koty i inne zwierzęta na waszej posesji?

Apsik77

Post » Pon sty 04, 2010 12:24 Re: Jak oduczyc psa rasy Haski?

Siostra z tego co wiem zaczęła coś robić. Zasadniczo się wyciszyło wszystko. Jednak dla bezpieczeństwa wieczorami hałasujemy aby dzikie koty sobie poszły . Wiem to nie zbyt dobry pomysł , ale tak pisało gdzieś w necie. Nasze domowe są ignorowane na reszcie.

persiak1

Od: Sob paź 17, 2009 17:04

Post » Pon sty 04, 2010 17:58 Re: Jak oduczyc psa rasy Haski?

[quote="persiak1"]Po pierwsze mam takie pytanie: Czy to ty chciałaś taką rasę czy to była decyzja wujka? Pytam bo to ma znaczenie.

Tutaj to wujek powiedział mi ze ma taką rase i ja chciałam wzionc ale nie brałam bo wiedziałamze tata nie pozwoli ale juz w ostatniej chwili moja mama go wzięla ale wtedy to nawet nie wiedziałam nic o tej rasie bo mnie nie interesowały,teraz w mojej okolicy szukam dla niego domu. :lol:

elwirQ123

Od: Sob sty 02, 2010 18:52

Post » Pon sty 04, 2010 20:59 Re: Jak oduczyc psa rasy Haski?

elwirQ123 pisze:
persiak1 pisze:Po pierwsze mam takie pytanie: Czy to ty chciałaś taką rasę czy to była decyzja wujka? Pytam bo to ma znaczenie.

Tutaj to wujek powiedział mi ze ma taką rase i ja chciałam wzionc ale nie brałam bo wiedziałamze tata nie pozwoli ale juz w ostatniej chwili moja mama go wzięla ale wtedy to nawet nie wiedziałam nic o tej rasie bo mnie nie interesowały,teraz w mojej okolicy szukam dla niego domu. :lol:

Szukaj dla niego takich ludzi, którzy będą chcieli poświęcić mu dużo czasu. Nie musi to być akurat w Twojej okolicy. I chyba jednak powinni zrobić to jednak Twoi Rodzice, a nie Ty sama...

Mysia

[następna]