Bardzo chory kot , angina- po mału do przodu :)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt sty 01, 2010 16:42 Re: Bardzo chory kotek (płyn w brzuszku), prosze o rady,

dzisiaj przełomu nie ma :( , Ferdzik sam nie je, nie pije, wszystko się odbywa na siłę. Teściowa mówi, że ona ma tak jakby problemy z połykaniem, może coś zalega z przełyku? tak mi przyszło do głowy..., już nie wiem co myśleć- jutro do weta to na pewno , poproszę o badanie krwi, ponownie mocz i kurcze co jeszcze?, jak sprawdzić, czy nie ma czegoś w przełyku?, smutny początek roku....
Obrazek Obrazek
moja kocia miłość za TM

DGrażyna

Od: Wto lis 29, 2005 15:11

Post » Pt sty 01, 2010 17:06 Re: Bardzo chory kotek (płyn w brzuszku), prosze o rady,

Czy on nie ma nadżerek w pysiu?
Obrazek

galla

Od: Wto wrz 20, 2005 13:39

Post » Pt sty 01, 2010 17:10 Re: Bardzo chory kotek (płyn w brzuszku), prosze o rady,

Robiliście mu rentgen?
Obrazek

magicmada

Od: Śro paź 05, 2005 19:10

Post » Pt sty 01, 2010 17:19 Re: Bardzo chory kotek (płyn w brzuszku), prosze o rady,

nadżerek nie ma , wet sprawdzał, a rentgena nie robiliśmy, kurcze ja nie wiem czy w tej lecznicy mają rentgena, ale też pomyślałam o tym, moja teściowa mówi że mały miał małą myszkę do zabawy no i ta myszka zginęła, mieszkanie co prawda jest olbrzymie ale teściówka zaklina się że przetrząsnęła wszystko, myszy nie znalazła - wspominała o tym wetowi, no ale czyżby on mógł połknąć MYSZ?
Obrazek Obrazek
moja kocia miłość za TM

DGrażyna

Post » Pt sty 01, 2010 17:34 Re: Bardzo chory kotek (płyn w brzuszku), prosze o rady,

Nie wiem, całą to chyba niemożliwe.
Natomiast zapytałabym weterynarza o możliwość rentgena (z kontrastem, jeśli się nie mylę)
Obrazek

magicmada

Post » Pt sty 01, 2010 17:40 Re: Bardzo chory kotek (płyn w brzuszku), prosze o rady,

magicmada pisze:Nie wiem, całą to chyba niemożliwe.
Natomiast zapytałabym weterynarza o możliwość rentgena (z kontrastem, jeśli się nie mylę)

rentgen przewodu pokarmowego, tak? gorzej jak nie mają aparatu, ale w niedzielę jadę do Opola do brata więc mogę zabrać w razie czego Ferdę na badania do Opola... tak myślę. Na pewno wykorzystam wszystkie możliwe opcje, bo przecież gdzieś musi być przyczyna. Wet nie wspomniał o FIPie.... to może dobrze, że nie zakłada na wyrost takiej możliwości, więc leczymy i szukamy przyczyny do skutku.
Obrazek Obrazek
moja kocia miłość za TM

DGrażyna

Post » Pt sty 01, 2010 18:54 Re: Bardzo chory kotek (płyn w brzuszku), prosze o rady,

Ja nie jestem weterynarzem i nie wiem, czy się robi specjalny rentgen układu pokarmowego:( Chyba robi się takie ogólne zdjęcie.
Obrazek

magicmada

Post » Pt sty 01, 2010 19:02 Re: Bardzo chory kotek (płyn w brzuszku), prosze o rady,

Robi się ogólne, ale jeśli rentgen jest dobrej jakości, to wszystko dobrze widać.
Obrazek

galla

Post » Pt sty 01, 2010 19:02 Re: Bardzo chory kotek (płyn w brzuszku), prosze o rady,

Wydaje mi się że kilka "kloników" odeszło z powodu FIP'a... ale mam nadzieję że się mylę :(

Trzymam kciuki za Fredzia :ok: te kloniki to takie kochane kociątka, zawsze pchały się do ludzi... kiedy tylko ktoś wszedł :(

Cameo

Od: Pt cze 20, 2008 23:44

Post » Pt sty 01, 2010 19:05 Re: Bardzo chory kotek (płyn w brzuszku), prosze o rady,

magicmada pisze:Ja nie jestem weterynarzem i nie wiem, czy się robi specjalny rentgen układu pokarmowego:( Chyba robi się takie ogólne zdjęcie.

też nie wiem ale kilka lat temu naszej suni wet robiła zdjęcie brzuszka tylko- fakt to był duży piesek, w każdym razie wiem że trzeba to zrobić
Obrazek Obrazek
moja kocia miłość za TM

DGrażyna

Post » Pt sty 01, 2010 19:07 Re: Bardzo chory kotek (płyn w brzuszku), prosze o rady,

Cameo pisze:Wydaje mi się że kilka "kloników" odeszło z powodu FIP'a... ale mam nadzieję że się mylę :(

Trzymam kciuki za Fredzia :ok: te kloniki to takie kochane kociątka, zawsze pchały się do ludzi... kiedy tylko ktoś wszedł :(

Cameo ja wiem, że był FIP w Opolu, ale Ferdzika braliśmy pod koniec października czyżby tak długo po tym się ujawnił????
Obrazek Obrazek
moja kocia miłość za TM

DGrażyna

Post » Pt sty 01, 2010 19:09 Re: Bardzo chory kotek (płyn w brzuszku), prosze o rady,

Cameo pisze:Wydaje mi się że kilka "kloników" odeszło z powodu FIP'a... ale mam nadzieję że się mylę :(
...

Pozwolę sobie sprostować.

Na 10 "kloników" tylko jedna dziewczynka odeszła. [*]

Sześć "kloników" jest w swoich domkach.

Trzy, które czekają na nowe domki, są w świetnej formie.

Niemniej, za Ferdę/Tita mocno trzymam kciuki.
Ostatnio edytowano Pt sty 01, 2010 19:13 przez -Buffy-, łącznie edytowano 1 raz

-Buffy-

Od: Wto maja 15, 2007 20:14

Post » Pt sty 01, 2010 19:13 Re: Bardzo chory kotek (płyn w brzuszku), prosze o rady,

Na pewno trzeba zrobić wszystkie badania, które są możliwe z krwi byc może będzie wyciągnąc jakieś wnioski o złym samopoczuciu kotka.Również białko całkowite i globuliny.Może pomyślcie o kroplówkach albo po badaniach o jakis lekach na poprawę apetytu np.relanium (ale to do decyzji weterynarza), bo przecież musi cos jeść.
Badanie przewodu pokarmowego z kontrastem jest możliwe - podaje się taka papkę do jedzenia i co np.godzinę wykonuje zdjecie rentgenowskie i obserwuje się czy kontrast sie przemieszcza.Ale to badanie bardzo długo trwa.
ObrazekObrazek

Sattva

Od: Śro sty 28, 2009 19:54

Post » Pt sty 01, 2010 19:18 Re: Bardzo chory kotek (płyn w brzuszku), prosze o rady,

mały jest karmiony na siłę półpłynnym żarełkiem i rosołkiem , pojony na siłę wodą z glukozą (kupiliśmy w aptece) dostaje ponadto pastę calo pet codziennie, jutro na pewno kroplówa z tym żółtym preparatem, no i nie wiem co można jeszcze....
Obrazek Obrazek
moja kocia miłość za TM

DGrażyna

Post » Pt sty 01, 2010 19:20 Re: Bardzo chory kotek (płyn w brzuszku), prosze o rady,

Sattva pisze:Również białko całkowite i globuliny.

W standardowym badaniu oznacza się albuminy ;)
Globuliny oblicza się z różnicy między białkiem całkowitym a albuminami.
Globuliny można oznaczyć przez bodajże frakcjonowanie białka, ale wystarczy oznaczyć białko i albuminy ;)
Obrazek

galla

[poprzednia][następna]