Wątek dla nerkowców - III

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Wto gru 29, 2009 19:05 Re: Wątek dla nerkowców - III

mimbla64 pisze:Casica moja kotka miała już w czerwcu czyszczone zęby z kamienia. Po pierwszym epizodzie chorych dziąseł. Nie wyrwano jej zadnego zęba, według lekarza nie było takiej potrzeby. Niestety teraz dziąsła są chore znowu i leczenie antybiotykami nie poskutkowało. Dzisiaj kotka znowu mało zjadła i jutro pojedzie do lekarza. Pewno dostanie steryd.

Wiesz problemy z dziąsłami i ząbkami mogą być różnego typu. Dracul nigdy nie miał podejrzenia o plazmocytarne zapalenie dziąseł, jego problem był klasyczny - starzejący się kot, któremu zbiera się na zębach kamień etc. A jednak gdy miał lat 13 powinnam mu usunąć ząbki bo był w doskonałej kondycji. Niestety nie zrobiłam tego bo nikt mi nie powiedział, że występuje taka zależność, że infekcje jamy ustnej mają skutki w postaci chorób nerek.
Problem Twojej kotki może być zupełnie inny, trzeba to zbadać.
Kot nerkowy nie powinien dostawać sterydów, więc i Twoja kotka nie powinna, zwłaszcza, że jak piszesz jej samopoczucie jest dobre. Od wszystkich reguł są jednak odstępstwa, mój nerkowy kot już z rozwiniętą pnn w chwili załamania zdrowia (gwałtowny rozwój infekcji w pyszczku) dostał steryd i to była dobra decyzja. Dziąsła bowiem się wygoiły, zaczął znowu jeść. Innym wyjściem była sanacja jamy ustnej co w jego przypadku możliwe nie było.
Skonsultuj się z tą lekarką, ja też ostatniokonsultowałam moją kotkę z nią poprzez internet i jestem bardzo zadowolona. Spróbuj, może poradzi coś sensownego.
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Wto gru 29, 2009 20:17 Re: Wątek dla nerkowców - III

Bardzo mocno mi zależy..!!!może ktoś zerknąc!!!!please!!! ,
:( krew
UREA /42.2
CREA/0.863 mg/dl
GPT.72.3 u/1 37 stopni
GOT 9.8 u/1 37 stopni/
/////////////////////////////////////////////////////////////////
mocz.
MULTISTIX 10 SG
glu- negat
BIL-nagat
KET-Trace
SG-1.005
blo-negat
PH 8.5
PRO-300
URO-0.2 E.U.
NIT-negat
LEU-large
nabłonki-pł.liczne
krwinki białe -poj wpr.
wałeczki -grubo ziarniste
nabłonki-liczne fosforany bezp.
liczne bakterie
liczne fosforany amon. magnezowe
Obrazek

cypisek

Od: Czw lut 26, 2009 18:44

Post » Wto gru 29, 2009 20:23 Re: Wątek dla nerkowców - III

cypisek pisze:Bardzo mocno mi zależy..!!!może ktoś zerknąc!!!!please!!! ,
:( krew
UREA /42.2
CREA/0.863 mg/dl
GPT.72.3 u/1 37 stopni
GOT 9.8 u/1 37 stopni/
/////////////////////////////////////////////////////////////////
mocz.
MULTISTIX 10 SG
glu- negat
BIL-nagat
KET-Trace
SG-1.005
blo-negat
PH 8.5
PRO-300
URO-0.2 E.U.
NIT-negat
LEU-large
nabłonki-pł.liczne
krwinki białe -poj wpr.
wałeczki -grubo ziarniste
nabłonki-liczne fosforany bezp.
liczne bakterie
liczne fosforany amon. magnezowe

Ja niestety nie pomogę bo aż tak to się nie znam żeby wyniki interpretować :(
Obrazek

JaEwka

Od: Wto gru 11, 2007 11:37

Post » Wto gru 29, 2009 20:42 Re: Wątek dla nerkowców - III

Cypisku, mogę tylko powiedzieć, że mocznik jest w normie (dokładnie na jego dolnej granicy) a kreatynina jest poniżej normy.
Wyniki moczu zaś są niewątpliwie złe. I moim zdaniem te wyniki raczej świadczyć mogą o jakimś ostrym stanie zapalnym, nie o pnn. W każdym razie jest Ci potrzebny dobry wet :ok:

casica

Post » Wto gru 29, 2009 22:56 Re: Wątek dla nerkowców - III

heh i tu jest problem!!!!!!!
jeden mowi kamienie ,drugi nerki......załamka
Obrazek

cypisek

Post » Śro gru 30, 2009 0:10 Re: Wątek dla nerkowców - III

cypisek pisze:heh i tu jest problem!!!!!!!
jeden mowi kamienie ,drugi nerki......załamka

Wiesz sprawdziłam, wet od kamieni ma rację. Świadczą o tym fosforany w moczu. Nie martw się to jest łatwiejsze do zwalczenia niż pnn. Dobrze ustawione leczenie powinno poskutkować. Chyba powinnaś też zwrócić uwagę na dietę, raczej bym zrezygnowała z suchej karmy, o ile ją podajesz.
Za kociastego oczywiście :ok:

casica

Post » Śro gru 30, 2009 0:32 Re: Wątek dla nerkowców - III

daj boże ,żeby tak było.On bierze rubenal,ipakityne, pastę uro pet i Chrupki urinary,Raczej nie lubi mokrego.
Ostatnio edytowano Śro gru 30, 2009 1:02 przez cypisek, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

cypisek

Post » Śro gru 30, 2009 0:50 Re: Wątek dla nerkowców - III

cypisek pisze:daj boże ,żeby tak było.On bierze rubenal,ipaktyne, pastę uro pet i Chrupki urinary,Raczej nie lubi mokrego.

Na kamienie? 8O W ten sposób raczej się ich nie pozbędziecie. Skonsultuj to koniecznie z jakimś sensownym wetem, może skorzystaj z linka którego podałam wcześniej? Nie ma na co czekać, kamieni trzeba się jakoś pozbyć. Moja kotka dostawała rovatinex (to ludzki lek) ale nie wiem czy nadaje się on do rozpuszczania wszystkich rodzajów kamyczków więc nie podawaj go bez konsultacji z wetem.
Ipakitine chyba nie jest mu potrzebna, rubenal też chyba nie, to wszystko suplementy przy terapii na pnn.
Czy robiłaś kotu pełną morfologię? Przydałby się też posiew moczu. Prawdopodobnie potrzebny będzie antybiotyk.

casica

Post » Śro gru 30, 2009 1:01 Re: Wątek dla nerkowców - III

rovatinex bierze i na zakwaszenie moczu.
ech, wyniki nowe zrobię mu.Posiew moczu?? jak to zrobić ma być to mocz jednorazowy??poproszę o pomoc.
:roll:
apetyt ma ok,pije dużo wody!!!

jak długo twoja kotka brała rovatinex?? i jakie dawki??
Obrazek

cypisek

Post » Śro gru 30, 2009 12:50 Re: Wątek dla nerkowców - III

Witam serdecznie!
Na imię mi Mikołaj, jestem z Krakowa i mam wspaniałego kocura emeryta o imieniu Rumcajs. Jestem całkiem nowy na tym forum i żałuję, że rejestruję się i piszę w takich okolicznościach. Od jakiegoś czasu widać było, że coś się z kotkiem dzieje, ale bez tragedii. Jakoś dwa tygodnie temu dostał koszmarnego zaparcia, które skończyło się wizytą w Amavet na Centralnej (tam od kilkunastu lat chodzimy) i lewatywą oraz parafiną doustnie. Po tej wizycie z kotem wyraźnie się pogorszyło. Postanowiliśmy jeszcze raz pójść do lekarza i tym razem zrobiono badanie krwi. Oto wyniki:
Obrazek
Obrazek
Stwierdzono, że to przewlekła niewydolność nerek i kazano przyjść z kotem na kroplówki i zasugerowano zmianę diety na specjalną karmę. Oczywiście bardzo się zmartwiliśmy. Po powrocie natychmiast zacząłem grzebać w sieci i trafiłem tutaj. I tu zaczęły się wątpliwości. Nigdy nie miałem zastrzeżeń do tej lecznicy, ale teraz coraz bardziej widzę, że chyba trzeba zmienić lekarzy. Przede wszystkim wielka szkoda, że nigdy nie proponowano regularnych badań krwi! Po drugie po lekturze wątków o PNN tutaj nie bardzo rozumiem, jak mogą leczyć mi kota tylko na podstawie wyników krwi. Nie zrobiono, ani nie zasugerowano zrobienia analizy elektrolitów, moczu i USG nerek. Z tego co tu piszecie podejmowanie poważnych kroków musi być poparte badaniami. Najgorsze, że boję się płynącego czasu. Kotek na razie sam z siebie wraca do dobrego samopoczucia i w tej chwili jest z nim naprawdę nieźle, bawi się, mruczy, ma ładne futerko, je i pije, przestał wymiotować. Dlatego mam kilka pytań.
1. Najważniejsze to gdzie w Krakowie lub niedalekich okolicach znajdę dobrego lekarza od nerek?
Polecono mi dwie lecznice:
Gabinet Weterynaryjny S.C. Klich Jacek Lek.Wet. I Kułyk Lek.Wet. na Orlich Gniazd 22
oraz:
http://www.therios.eu Therios w Myślenicach (ponoć koniecznie należy walić do właścicieli, czyli państwa Ingardenów).
Ponoć ta w Myślenicach to jedna z lepszych w kraju i ludzie jeżdżą tam z całej Polski. Niestety to trochę daleko, żeby regularnie tam jeździć, poza tym kotek na pewno źle będzie to znosił, bo taki już jest, że okropnie go stresują wyjazdy. Powiedziano mi, że w takim przypadku mogę rozważyć diagnostykę i wszelkie badania tam, a potem skonsultować się z nimi i być może przy ich pomocy znaleźć fachowca w Krakowie i tu prowadzić dalsze leczenie. Co o tym sądzicie?
2. Czy z tych wyników, które mam rzeczywiście można wysnuć jednoznaczną diagnozę?
Miałem już dziś zacząć kroplówki, ale boję się i nie wiem co robić. Bardzo proszę, pomóżcie koteczkowi, na pewno się odwdzięczy. :) W razie czego można pisać do mnie na maila albo gg, ale lepiej może tutaj, niech coś zostanie dla innych.
--
http://miki.menek.one.pl miki@menek.one.pl
Gadu-gadu: 2128279 Mobile: +48607345846

Clauz

Od: Śro gru 30, 2009 11:51

Post » Śro gru 30, 2009 13:17 Re: Wątek dla nerkowców - III

cypisek pisze:rovatinex bierze i na zakwaszenie moczu.
ech, wyniki nowe zrobię mu.Posiew moczu?? jak to zrobić ma być to mocz jednorazowy??poproszę o pomoc.
:roll:
apetyt ma ok,pije dużo wody!!!

jak długo twoja kotka brała rovatinex?? i jakie dawki??

Rovatinex dostawała raz dziennie.
A przy okazji dzisiejszego pobierania krwi skonsultowałam się z moją wetką - i tak, posiew moczu bardzo się przyda i nie ma szans, żeby obeszło się bez antybiotyku. Tak więc pogoń weta.
Mocz normalny, jednorazowy,oddajesz na posiew, czekasz aż się wyhoduje (o ile jest co).

casica

Post » Śro gru 30, 2009 13:46 Re: Wątek dla nerkowców - III

Witaj Mikołaj.
Przede wszystkim, jak mi się zdaje, jak na swój wiek Rumcajs ma wyniki nie takie złe.
Do zdiagnozowania pnn potrzebne byłyby jeszcze badania moczu. Za jednym razem najlepiej zrobić wszystko, tj - badanie ogólne, posiew, oznaczenie kreatyniny i białka w moczu oraz wyliczenie ich stosunku. To powinno pokazać jak nerki pracują i czy faktycznie jest to pnn czy jakiś stan ostry.
W razie wątpliwości zawsze jeszcze można zrobić USG nerek, ale z tym bym poczekała na wyniki moczu.
Jest też tak, że w związku z różnymi dolegliwościami parametry nerkowe są podwyższone, co świadczy o infekcji i stanie zapalnym w organiźmie, a wcale nie musi zaraz oznaczć pnn. A przecież kotek miał jakieś kłopoty z szeroko pojętym trawieniem. Po wyleczeniu takich infekcji, parametry nerkowe wracają z reguły do normy samodzielnie, niewątpliwie łatwiej i szybciej u młodego kota. U starego można faktycznie zastosować kroplówkę, pod warunkiem, że same nie spadają.
Do państwa Ingarden można też zadzwonić, porozmawiać, umówić się na konsultację poprze email, w końcu, o ile będzie taka potrzeba pojechać. Z panią dr Ingarden konsultowałam moją kotkę i jestem bardzo zadowolona. Spróbuj, w razie potrzeby masz bliżej niż ja.
Do zdiagnozowania, pewnego, pnn nie szalałabym z nerkową karmą.
Nie wiem czy choć trochę Ci pomogłam.

casica

Post » Sob sty 02, 2010 13:31 Re: Wątek dla nerkowców - III

Mam pytanko. Szczepicie swoje nerkowe koty na choroby zakaźne? I czym odrobaczacie?
Ja odkąd mam zdiagnozowaną u Patty PNN nie szczepiłam jej. W schronisku była prawdopodobnie szczepiona kilka razy.
Odrobaczałam ją pół roku temu, Milbemaxem, po konsultacji z wetem oczywiście. A teraz wpadłam na pomysł odrobaczenia całego stada Profenderem ale teraz zastanawiam się, czy to na pewno dobry pomysł.

mokkunia

Od: Wto gru 20, 2005 18:14

Post » Sob sty 02, 2010 16:46 Re: Wątek dla nerkowców - III

Cypisek - osad moczu wskazuje na stan zapalny wyowałny bakteriami, więc posiew koniecznie.
Oczywiście są kamienie, natomiast stan zapalny i kamienie wcale nie musza wskazywac na PNN natomiast nieleczone lub nieprawidłowo leczone PNN wywołają z pewnoscią.
Kamienie kaleczą scianki pęcherza, co wywołuje stany zaplane i bakterie mnozą się bardzo szybko.
W przypadku jakiegokolwiek podejrzenia uszkodzenia nerek zalecałabym zbadanie elektrolitów i USG. Bardzo często wyniki krwi nie wskazują na rzeczywisty stopień uszkodzenia nerek lub jedenej nerki, gdy w miarę jeszcze one pracuja.

koconek

Od: Sob sie 08, 2009 15:41

Post » Sob sty 02, 2010 16:49 Re: Wątek dla nerkowców - III

Mokkunia, ja Kici nie szczepiłam, ale ona była kotem niewychodzącym i bez kontaktu z innymi kotami, więc mogłam na to pozwolić.

Odrobaczanie po konsultacji także milbemaxem. Nie stosowałabym na własną rękę bez konsultacji innych środków.

koconek

Od: Sob sie 08, 2009 15:41

[poprzednia][następna]