Fasola

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto gru 29, 2009 9:23 Re: Fasola

Inna Koleżanka odpisała:
Co do karmienia, to niestety bez silnej woli się nie obejdzie.
Naprawdę, trzeba trochę się pomęczyć, ale to jest konieczne, bo inaczej za jakiś czas będzie w domu nie koteczka, tylko baryłeczka Może sposobem byłoby karmienie częściej, ale w mniejszych ilościach?
...Obrazek...Obrazek

kussad

Od: Pt paź 13, 2006 9:59

Post » Wto gru 29, 2009 11:51 Re: Fasola

Dziekuje za wskazówki - zauwazylem ze Fasola mniej je suchej karmy Royala natomiast szaleje za Kitekatem ( mokra karma) dlatego tez sypie jej Royala i rzeczywiscie dawkuje sobie przez caly dzien - pytanie tylko ile gram powinna dostac dziennie w porcjach i ilu poracjach ? ja karmie 2 X po 150 g - przynajmniej staram sie tak dawkowac - mokre jedzonko postanowilem dawac co 2 dzien - nie wiem czy to dobry system ale mysle ze skuteczny i nie odbije sie na zdrowiu Fasoli
Fasola ma ok 1 rok nie ma nadwagi i jest zywotna - mimo iz jest strasznie milusinska i kanapowa:)
co do zdjec - owszem byly za duze totez sprowadzilo je do linków - wieczorkiem lub jutro powklejam jeszce jakies zdjecia Fasolindy :kotek:

Kuba86

Od: Sob gru 12, 2009 19:06

Post » Wto gru 29, 2009 12:29 Re: Fasola

i jeszce jedno pytanko w jaki sposob zabezpieczyc balkon? Nie chce zabezpieczac okien samych w sobie lecz balkon - tzn myslalem o zabezpieczeniu balustrady do polowy ale sadzac poo skocznosci kota przeskoczy to jak czlowiek kraweznik:) mimo wszystko chcialbym w okresie wiosenno letnim wypuszczac Fasole na balkon zeby popodziwiala sobie przyrode i popatrzyla na latajace " kawalki miesa":) chcialbym takze sobie posiedziec na balkonie. Jak zatem zabezpieczyc caly balkon - mieszkam na 1 pietrze

Kuba86

Post » Śro gru 30, 2009 10:58 Re: Fasola

podbijam!

Kuba86

Post » Śro gru 30, 2009 11:11 Re: Fasola

Tak ekspresowo podam Ci kilka linków
viewtopic.php?f=1&t=27018

9. KOT, A OKNA
a. Czy nie wyjdzie przez okno ??? viewtopic.php?t=36
b. Wątek zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów viewtopic.php?t=348
c. Forumowa strona (ze zdjęciami i opisami) o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów http://www.miau.pl/zabezpieczenia/
...Obrazek...Obrazek

kussad

Post » Śro gru 30, 2009 14:26 Re: Fasola

Super u zasiadam do lektury -
mam jeszce pytanie - jakby ktos mogl mi szczegolowo rozpisac dzienne porcje zywienbiowe dla kota - ile gram i czego i w jakich porach najlepiej
Kotka ok 1 rok - wysterylizowana, zdrowa na moje oko jej waga to 3,4 - 4 kg ale moge sie mylic

Kuba86

Post » Śro gru 30, 2009 14:33 Re: Fasola

Spróbuj może zadać to pytanie na krakowskim wątku tam gdzie znalazłeś Fasolkę. Co kot to inny przypadek a Koleżanki tam Ją znają. Jeszcze bardzo mało osób wie o istnieniu Waszego wątka :)
Nie zaglądałam co piszą w ABC czyli w linku, który podałam jako pierwszy.
Ostatnio edytowano Śro gru 30, 2009 15:36 przez kussad, łącznie edytowano 1 raz
...Obrazek...Obrazek

kussad

Post » Śro gru 30, 2009 14:51 Re: Fasola

Kuba86 pisze:
mam jeszce pytanie - jakby ktos mogl mi szczegolowo rozpisac dzienne porcje zywienbiowe dla kota - ile gram i czego i w jakich porach najlepiej
Kotka ok 1 rok - wysterylizowana, zdrowa na moje oko jej waga to 3,4 - 4 kg ale moge sie mylic

na paczce royala jest rozpisane dawkowanie wiec moze wsypiesz jej do miski dzienną porcję i zobacz na ile jej to starcza
jak zjada w miarę szybko to syp dwa razy dziennie po pół porcji
co do mokrej
ja moim kotom daje codziennie wieczorem 50 gr (tak na oko) puszki (kupuję feline porta, cosmę, filety sheby, rybne schmusy, bozitę, ale są też inne dobre animonda, grau, spójrz na www.zooplus.pl mają dobre ceny i często promocje)albo surowego/gotowanego mięsa (kurczak, indyk, wolowina) czasami ugotowana rybę
moje koty tak od popoludnia juz nie podjadaja suchej ponieważ czekają na mięsko
nie sa grube a od kiedy wiedzą że sucha karma zawsze jest nie napychają się nadmiernie (choc początki były trudne bo niektóre chcialy jeśc na zapas)
Obrazek

dalia

Od: Nie maja 09, 2004 16:08

Post » Śro gru 30, 2009 14:53 Re: Fasola

mjs pisze:Czy to jest mama nutek Do Re i Mi? Krakowska Fasola?

W tej chwili znalazłam wątek i jak zerknęłam na zdjęcia to miałam zadać to samo pytanie, czy to TA Fasola. No ale już znam odpowiedź :)

Co do karmienia, to moja Skierka jest właśnie takim kotem, który zje ile dostanie i żebrze cały czas, nie można nic spokojnie zrobić w kuchni (a nie mamy drzwi do kuchni - masakra).

Na opakowaniach jest z reguły napisane ile powinien (mniej więcej dostawać kot danej karmy). Aczkolwiek tak średnio (ale nie sugeruj się tym co piszę tak dosłownie, jak widać, że kot głodny to trzeba mu dołożyć jedzenia, musisz obserwować Fasole przez jakiś czas) dorosły kot powinien jeść ok. 200-220g mokrego jedzenia (sugeruję nie dawać za dużo karmy marketowej typu Kitekat, zawiera ok 4% mięsa :? - jak dla mięsożerca, to trochę mało ;) ) Ja swoim kotom daję jedzenie trzy razy dziennie, ale spokojnie mogą dostawać dwa razy - kot zadziwiająco szybko przyzwyczaja się do stałych pór posiłków i jest mistrzowsko punktualny. Uwaga: odpowiednikiem 200g mokrego jedzenia jest ok. 80g suchej karmy :)

No i niestety trzeba być twardym i konsekwentnym i odmawiać przysmaków za każdym razem, jeśli nie chcesz mieć za jakiś czas, jak już ktoś napisał, baryłeczki ;)
Obrazek Obrazek
W sprawie banerków proszę o pw Obrazek

panikota

Od: Czw wrz 10, 2009 7:02

Post » Śro gru 30, 2009 15:35 Re: Fasola

Moja bestia potrafi zjeśc i 150g-200g suchego royala kitten dziennie :!: 8O ma 6mcy i prawie 4 kg. Nie jest tłusty tylko bardzo długi, wysoki i masywny. Kilku wetów powiedziało, że ma adhd. Jest bardzo ruchliwy, mało śpi. Wydaje mi sie, że on potrzebuje jeść więcej, niż jest napisane na opakowaniu.
Jak już pisałam mój TŻ dawkuje mu według opakowania co skutkuje tym że jak widzi mnie to jest rozpacz w stylu: "aaa spójrz na moją pustą miskę". Ja wychodzę z założenia, że dopóki nie skończy roku niech je ile chce. :kotek:
Obrazek

Miss

Od: Wto gru 01, 2009 13:59

Post » Śro gru 30, 2009 15:48 Re: Fasola

Kociak to co innego, jak do pewnego momentu też dawałam Skierce ile chciała :)
No i napisałam, ze to tylko średnio i nie należy traktować tak bardzo dosłownie, ale obserwować swojego kota :)

Z moich obserwacji wynika, że producenci na ogól zawyżają dawki podawane na opakowaniach ;)
Obrazek Obrazek
W sprawie banerków proszę o pw Obrazek

panikota

Od: Czw wrz 10, 2009 7:02

Post » Wto sty 12, 2010 17:31 Re: Fasola

Kilka obrazków z życia Fasoli i z Fasolą:)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Kuba86

Post » Wto sty 12, 2010 17:33 Re: Fasola

Obrazek
Obrazek
Obrazek