_____________, dnia ________________
O Ś W I A D C Z E N I E
Oświadczam, że ja, niżej podpisana/y:
w dniu dzisiejszym otrzymuję w drodze adopcji psa/suczkę – kota/kotkę ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________
od ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________ i zobowiązuję się do zapewnienia psu/suczce, kotu/kotce wszechstronnej właściwej opieki, zgodnej z wymogami gatunku, etyką oraz ustawą o ochronie zwierząt.
Zostałam/em poinformowana/y, że w przypadku braku możliwości zapewnienia zwierzęciu opieki - zwrócę je do osoby wydającej lub zapewnię mu nowego odpowiedzialne opiekuna, powiadamiając o tym osobę wydającą mi zwierzę. Zgadzam się także na przeprowadzenie u mnie wizyt kontrolnych dotyczącej zaadaptowania się zwierzęcia w nowym domu oraz na natychmiastowe oddanie zwierzęcia osobie, od której go otrzymałam/em w przypadku stwierdzonych nieprawidłowości w opiece nad nim. Zostałam/em pouczona/y o odpowiedzialności karnej za złamanie zasad niniejszej umowy.
______________________________ ____________________________
(podpis wydającego) (podpis przyjmującego)
To najprostsza umowa, są oczywiście bardziej szczegółowe, z wypunktowanymi warunkami, przepisami prawnymi, zobowiązaniami do sterylizacji, itd. itp. - W umowie można zawrzeć wszystko - ważne jest jednak przede wszystkim: kontrola przed i po adopcji. Dlaczego - już sam wiesz. Pozdrawiam jeszcze raz - Lori.