Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny II

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Śro gru 16, 2009 18:15 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny II

A co kotki robią ? 8)
ObrazekObrazek

amyszka

Avatar użytkownika
 
Posty: 24121
Od: Czw mar 22, 2007 14:26
Lokalizacja: Bolesławiec Śl.

Post » Śro gru 16, 2009 18:15 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny II

Chat pisze:Jedynie buleczki posypuja. A i to nie wszedzie. W niektorych piekarniach pieka chleb z ziarnem i wtedy dodaja mak. Ale na pewno nie pieka ciast z makiem.

faktycznie dziki kraj :roll: 8O

Shira to nie aż tak trudne :mrgreen:

alus1

 
Posty: 13699
Od: Śro wrz 03, 2008 16:26
Lokalizacja: Warszawa Mokotów

Post » Śro gru 16, 2009 18:16 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny II

Ubić na parze? Czyli jak? 8O :? 8)
Obrazek Obrazek

shira3

 
Posty: 25005
Od: Śro mar 11, 2009 21:51
Lokalizacja: zachodniopomorskie

Post » Śro gru 16, 2009 18:24 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny II

amyszka pisze:A co kotki robią ? 8)

Amysu zabieram się na pocztę paczkę wysłać a potem koty będą sprzątały ze mną a teraz... :twisted:

Mysia prowadzi kurs pedicure
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A Neryś cóż...
Obrazek
Obrazek

alus1

 
Posty: 13699
Od: Śro wrz 03, 2008 16:26
Lokalizacja: Warszawa Mokotów

Post » Śro gru 16, 2009 18:25 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny II

shira3 pisze:Ubić na parze? Czyli jak? 8O :? 8)

czyli duża micha na garnek z małą ilością wrzącej wody (woda nie może dotykać dna michy) i ubijamy, dzięki temu wytłuczone zostaną też ewentualne bakterie 8)

alus1

 
Posty: 13699
Od: Śro wrz 03, 2008 16:26
Lokalizacja: Warszawa Mokotów

Post » Śro gru 16, 2009 19:04 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny II

A Muszencja dokąd sie wybiera :?: , tak sie pucuje 8O
No chyba , ze do mnie 8)
Obrazek

Danusia

 
Posty: 119538
Od: Pon kwi 02, 2007 11:56
Lokalizacja: Opole

Post » Śro gru 16, 2009 19:11 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny II

alus1 pisze:
shira3 pisze:Ubić na parze? Czyli jak? 8O :? 8)

czyli duża micha na garnek z małą ilością wrzącej wody (woda nie może dotykać dna michy) i ubijamy, dzięki temu wytłuczone zostaną też ewentualne bakterie 8)

8O :roll: Może się i odważę....
Obrazek Obrazek

shira3

 
Posty: 25005
Od: Śro mar 11, 2009 21:51
Lokalizacja: zachodniopomorskie

Post » Śro gru 16, 2009 19:19 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny II

A ja czekam na jutrzejszy obiadek :twisted:
Torta piec nie będę ,bo znając moje zezowate szczęście to jeszcze zanim się za to zabiorę to w mące robaczki się zalęgną :mrgreen: [FUJ]
Obrazek

Tatku-pamiętam :(
Obrazek

kotka doroty

Avatar użytkownika
 
Posty: 10409
Od: Nie mar 22, 2009 13:56
Lokalizacja: Poznań

Post » Śro gru 16, 2009 19:31 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny II

Ktoś chciał piernik jak dobrze pamiętam :wink:
PIERNIK
2 szkl. mąki
1 szkl cukru
25 dag miodu ( w wersji oszczędnej może być sztuczny)
5 jaj
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki karmelu ( stopić cukier w rondelku)
bakalie,
trochę mielonej gałki muszkatołowej i mielone goździki lub gotowa przyprawa do pierników
Utrzeć wszystko razem i piec ok 1 godziny w średnio nagrzanym piekarniku
Nie wiem jak temperaura bo mama piecze od zawsze w prodiżu :)
Upiec wcześniej z tydzień a na same święta można przełożyć niezbyt słodkimi powidłami.
Polecam :D
Obrazek Obrazek

shira3

 
Posty: 25005
Od: Śro mar 11, 2009 21:51
Lokalizacja: zachodniopomorskie

Post » Śro gru 16, 2009 20:24 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny II

alus1 pisze:
Mysia prowadzi kurs pedicure
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A Neryś cóż...
Obrazek
Obrazek


Czyli jak stare dobre małżeństwo :wink: :ryk: :ryk: :ryk:
ObrazekObrazek

amyszka

Avatar użytkownika
 
Posty: 24121
Od: Czw mar 22, 2007 14:26
Lokalizacja: Bolesławiec Śl.

Post » Śro gru 16, 2009 20:33 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny II

Obgryza pazury 8O 8O 8O 8O

No tak Neryś jak przystało na prawdziwego faceta, pilot i kanapa :ryk: :ryk: :ryk: :ryk: :ryk:
Obrazek

Agata&Alex

 
Posty: 4971
Od: Śro lut 11, 2009 10:14
Lokalizacja: Prudnik

Post » Śro gru 16, 2009 20:38 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny II

:lol: Aluś,Mysia tak jak Nosek i Fifi paznokietki obgryza
poprawki robi po obcinaniu?
witam Was snieżnie i mroźnie brrrr

Całusy posyłam :1luvu:

Kociama

Avatar użytkownika
 
Posty: 23507
Od: Czw gru 07, 2006 18:34
Lokalizacja: Beskidy

Post » Śro gru 16, 2009 21:01 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny II

alus1 pisze:a proszę bardzo :mrgreen:

U nas w domu jest to nieodłączny element Świąt Bożego Narodzenia odkąd pamiętam
Najczęściej zaczynamy go jeść w 1 dzień Świąt jest pyszny i bezmączny
Daje się dość długo przechowywać choć czasem znika momentalnie

Tort makowy
25 dkg maku (polecam taki czeski do kupienia w kauflandzie lub Suchan już zmielony)
5 dkg tartej bułki
1-2 łyżki miodu
Olejek migdałowy
10 dkg zmielonych orzechów włoskich
8 całych jaj
25 dkg cukru


Zmielony mak przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu jeżeli nie jest zmielony trzeba go ugotować w mleku i zmielić ze 3 razy
Dodać miód, orzechy i olejek migdałowy ( z tym nie należy przesadzić) i dokładnie wymieszać
Jaja z cukrem ubić na parze (mikserem około 8 minut ręcznie około 2000 uderzeń trzepaczką)
masa ma być puszysta i gęsta po ubiciu należy odłożyć trochę więcej niż kubek resztę wymieszać z makiem. Możliwie szybko. Gotową masę wlać do tortownicy 22-24 cm tortownice wysmarować wcześniej masłem i wysypać tartą bułką
pieczemy 40 minut pierwsze pięć w temp. 225 C kolejne 35 w 170-180C
po upieczeniu i ostygnięciu kroimy na dwa placki i przekładamy masą kawową

Masa kawowa
20 dkg masła w temp. pokojowej
5-8 dkg cukru
2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej espresso
Ponad kubek masy jajecznej

Masło utrzeć z cukrem pudrem na krem dodając kawę w proszku a potem na mniejszych obrotach miksera dodawać po 1 łyżeczce masy jajecznej. Krem ma być delikatny można drewnianą łyżka dodać 1-2 łyżeczki spirytusu ale delikatnie żeby masa się nie zwżyła

Smacznego

PS: to nie jest przepis w stylu "dla opornych" uprzedzam :wink:
PS2: UWAGA to nie może być ta masa makowa przesłodzona z puszki!!!!!!

Mniam!!!
NIE MOŻE BYĆ GOTOWA MASA?! 8O No to mnie zmartwiłaś.. :roll:
Obrazek
Obrazek

kalair

Avatar użytkownika
 
Posty: 233427
Od: Czw maja 24, 2007 21:07
Lokalizacja: Beskid Śląski

Post » Śro gru 16, 2009 21:35 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny II

kalair pisze:Mniam!!!
NIE MOŻE BYĆ GOTOWA MASA?! 8O No to mnie zmartwiłaś.. :roll:

absolutnie nie może być ta gotowa
ale poszukaj tego maku już zmielonego z nim nie ma wcale roboty 8)

alus1

 
Posty: 13699
Od: Śro wrz 03, 2008 16:26
Lokalizacja: Warszawa Mokotów

Post » Śro gru 16, 2009 21:41 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny II

No chyba że tak..Poszukam. Dzięki.
Obrazek
Obrazek

kalair

Avatar użytkownika
 
Posty: 233427
Od: Czw maja 24, 2007 21:07
Lokalizacja: Beskid Śląski

[poprzednia][następna]



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 143 gości