Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny II

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Śro gru 16, 2009 15:46 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny II

Przyszedł mail do pracy że,rozdzielnia na niedziele szykuje zwiększoną obstawę do dzielenia i kierowniczka się boi że,jak dowalą poczty to się do nowego roku nie wygrzebiemy :!: Swoją drogą to jak na tydzień przed świętami to tych kartek jest bardzo mało ,skoro 2 osoby dają radę wydzielić pocztę i jeszcze wpisać listy polecone 8O Już się bojam tej niedzielnej nocki,8 godzin na nogach!!! :strach: :strach:
Obrazek

Tatku-pamiętam :(
Obrazek

kotka doroty

Avatar użytkownika
 
Posty: 10409
Od: Nie mar 22, 2009 13:56
Lokalizacja: Poznań

Post » Śro gru 16, 2009 17:15 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny II

kalair pisze:Doberek Ali i koteczkom. A przepisu nie było?! :roll:

Się zacytuję..
Obrazek
Obrazek

kalair

Avatar użytkownika
 
Posty: 233427
Od: Czw maja 24, 2007 21:07
Lokalizacja: Beskid Śląski

Post » Śro gru 16, 2009 17:18 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny II

kalair pisze:
kalair pisze:Doberek Ali i koteczkom. A przepisu nie było?! :roll:

Się zacytuję..

będzie będzie chwila daj zjeść obiad :twisted:

alus1

 
Posty: 13699
Od: Śro wrz 03, 2008 16:26
Lokalizacja: Warszawa Mokotów

Post » Śro gru 16, 2009 17:32 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny II

alus1 pisze:
kalair pisze:
kalair pisze:Doberek Ali i koteczkom. A przepisu nie było?! :roll:

Się zacytuję..

będzie będzie chwila daj zjeść obiad :twisted:

Yyy..obiad? :mrgreen:
Obrazek
Obrazek

kalair

Avatar użytkownika
 
Posty: 233427
Od: Czw maja 24, 2007 21:07
Lokalizacja: Beskid Śląski

Post » Śro gru 16, 2009 17:35 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny II

to co ma być tort makowy czy obiad dzisiaj wstawiony :mrgreen:

alus1

 
Posty: 13699
Od: Śro wrz 03, 2008 16:26
Lokalizacja: Warszawa Mokotów

Post » Śro gru 16, 2009 17:35 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny II

alus1 pisze:to co ma być tort makowy czy obiad dzisiaj wstawiony :mrgreen:

Dawaj jedno i drugie! Od Ciebie wszystko przyjmę! :1luvu: :lol:
Obrazek
Obrazek

kalair

Avatar użytkownika
 
Posty: 233427
Od: Czw maja 24, 2007 21:07
Lokalizacja: Beskid Śląski

Post » Śro gru 16, 2009 17:37 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny II

kalair pisze:
alus1 pisze:to co ma być tort makowy czy obiad dzisiaj wstawiony :mrgreen:

Dawaj jedno i drugie! Od Ciebie wszystko przyjmę! :1luvu: :lol:

a nie nie tak dobrzenie ma wybieraj :twisted:

alus1

 
Posty: 13699
Od: Śro wrz 03, 2008 16:26
Lokalizacja: Warszawa Mokotów

Post » Śro gru 16, 2009 17:41 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny II

TORTA!!! :mrgreen:
Obrazek
Obrazek

kalair

Avatar użytkownika
 
Posty: 233427
Od: Czw maja 24, 2007 21:07
Lokalizacja: Beskid Śląski

Post » Śro gru 16, 2009 17:57 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny II

a proszę bardzo :mrgreen:

U nas w domu jest to nieodłączny element Świąt Bożego Narodzenia odkąd pamiętam
Najczęściej zaczynamy go jeść w 1 dzień Świąt jest pyszny i bezmączny
Daje się dość długo przechowywać choć czasem znika momentalnie

Tort makowy
25 dkg maku (polecam taki czeski do kupienia w kauflandzie lub Suchan już zmielony)
5 dkg tartej bułki
1-2 łyżki miodu
Olejek migdałowy
10 dkg zmielonych orzechów włoskich
8 całych jaj
25 dkg cukru


Zmielony mak przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu jeżeli nie jest zmielony trzeba go ugotować w mleku i zmielić ze 3 razy
Dodać miód, orzechy i olejek migdałowy ( z tym nie należy przesadzić) i dokładnie wymieszać
Jaja z cukrem ubić na parze (mikserem około 8 minut ręcznie około 2000 uderzeń trzepaczką)
masa ma być puszysta i gęsta po ubiciu należy odłożyć trochę więcej niż kubek resztę wymieszać z makiem. Możliwie szybko. Gotową masę wlać do tortownicy 22-24 cm tortownice wysmarować wcześniej masłem i wysypać tartą bułką
pieczemy 40 minut pierwsze pięć w temp. 225 C kolejne 35 w 170-180C
po upieczeniu i ostygnięciu kroimy na dwa placki i przekładamy masą kawową

Masa kawowa
20 dkg masła w temp. pokojowej
5-8 dkg cukru
2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej espresso
Ponad kubek masy jajecznej

Masło utrzeć z cukrem pudrem na krem dodając kawę w proszku a potem na mniejszych obrotach miksera dodawać po 1 łyżeczce masy jajecznej. Krem ma być delikatny można drewnianą łyżka dodać 1-2 łyżeczki spirytusu ale delikatnie żeby masa się nie zwżyła

Smacznego

PS: to nie jest przepis w stylu "dla opornych" uprzedzam :wink:
PS2: UWAGA to nie może być ta masa makowa przesłodzona z puszki!!!!!!
Ostatnio edytowano Śro gru 16, 2009 18:09 przez alus1, łącznie edytowano 1 raz

alus1

 
Posty: 13699
Od: Śro wrz 03, 2008 16:26
Lokalizacja: Warszawa Mokotów

Post » Śro gru 16, 2009 18:04 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny II

No wiec brzmi pieknie! 8) Zwlaszcza ten krem kawowy, czuje, ze uwielbiam :lol:
A czym by tutaj zmielic mak :roll: Bo moja babcia mielila w starej, niemieckiej maszynce do mielenia miesa, ktora sie przykrecalo do stolu Schlag...cos tam bylo na niej napisane :lol: A ja mam tylko zwykly, chamski blender... :roll:
Obrazek

Chat

Avatar użytkownika
 
Posty: 12883
Od: Nie cze 15, 2008 8:57
Lokalizacja: Belgia

Post » Śro gru 16, 2009 18:08 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny II

Chat pisze:No wiec brzmi pieknie! 8) Zwlaszcza ten krem kawowy, czuje, ze uwielbiam :lol:
A czym by tutaj zmielic mak :roll: Bo moja babcia mielila w starej, niemieckiej maszynce do mielenia miesa, ktora sie przykrecalo do stolu Schlag...cos tam bylo na niej napisane :lol: A ja mam tylko zwykly, chamski blender... :roll:

a może jest w sklepie już zmielony poczytaj mój tato odkrył go jakieś trzy lata temu dopiero i już nie ma zabawy z mieleniem :D

alus1

 
Posty: 13699
Od: Śro wrz 03, 2008 16:26
Lokalizacja: Warszawa Mokotów

Post » Śro gru 16, 2009 18:10 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny II

Juz i tak cudem znalazlam mak w calosci w tym dzikim kraju :? Teoretycznie on po ugotowaniu lekko pecznieje, moze sie da w ktoryms z moich mlynkow...
Obrazek

Chat

Avatar użytkownika
 
Posty: 12883
Od: Nie cze 15, 2008 8:57
Lokalizacja: Belgia

Post » Śro gru 16, 2009 18:12 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny II

Chat pisze:Juz i tak cudem znalazlam mak w calosci w tym dzikim kraju :? Teoretycznie on po ugotowaniu lekko pecznieje, moze sie da w ktoryms z moich mlynkow...

nie żartuj 8O to oni nie używają maku 8O
hmm może blenderem hmm najlepsza maszynka do mięsa tato używał elektrycznej :mrgreen:

alus1

 
Posty: 13699
Od: Śro wrz 03, 2008 16:26
Lokalizacja: Warszawa Mokotów

Post » Śro gru 16, 2009 18:13 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny II

Jedynie buleczki posypuja. A i to nie wszedzie. W niektorych piekarniach pieka chleb z ziarnem i wtedy dodaja mak. Ale na pewno nie pieka ciast z makiem.
Obrazek

Chat

Avatar użytkownika
 
Posty: 12883
Od: Nie cze 15, 2008 8:57
Lokalizacja: Belgia

Post » Śro gru 16, 2009 18:14 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny II

alus1 pisze:a proszę bardzo :mrgreen:

U nas w domu jest to nieodłączny element Świąt Bożego Narodzenia odkąd pamiętam
Najczęściej zaczynamy go jeść w 1 dzień Świąt jest pyszny i bezmączny
Daje się dość długo przechowywać choć czasem znika momentalnie

Tort makowy
25 dkg maku (polecam taki czeski do kupienia w kauflandzie lub Suchan już zmielony)
5 dkg tartej bułki
1-2 łyżki miodu
Olejek migdałowy
10 dkg zmielonych orzechów włoskich
8 całych jaj
25 dkg cukru


Zmielony mak przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu jeżeli nie jest zmielony trzeba go ugotować w mleku i zmielić ze 3 razy
Dodać miód, orzechy i olejek migdałowy ( z tym nie należy przesadzić) i dokładnie wymieszać
Jaja z cukrem ubić na parze (mikserem około 8 minut ręcznie około 2000 uderzeń trzepaczką)
masa ma być puszysta i gęsta po ubiciu należy odłożyć trochę więcej niż kubek resztę wymieszać z makiem. Możliwie szybko. Gotową masę wlać do tortownicy 22-24 cm tortownice wysmarować wcześniej masłem i wysypać tartą bułką
pieczemy 40 minut pierwsze pięć w temp. 225 C kolejne 35 w 170-180C
po upieczeniu i ostygnięciu kroimy na dwa placki i przekładamy masą kawową

Masa kawowa
20 dkg masła w temp. pokojowej
5-8 dkg cukru
2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej espresso
Ponad kubek masy jajecznej

Masło utrzeć z cukrem pudrem na krem dodając kawę w proszku a potem na mniejszych obrotach miksera dodawać po 1 łyżeczce masy jajecznej. Krem ma być delikatny można drewnianą łyżka dodać 1-2 łyżeczki spirytusu ale delikatnie żeby masa się nie zwżyła

Smacznego

PS: to nie jest przepis w stylu "dla opornych" uprzedzam :wink:
PS2: UWAGA to nie może być ta masa makowa przesłodzona z puszki!!!!!!

8O 8O 8O Miałam dobre chęci..... :(
A mogłabyś zdefiniować "ubić na parze"?
Obrazek Obrazek

shira3

 
Posty: 25005
Od: Śro mar 11, 2009 21:51
Lokalizacja: zachodniopomorskie

[poprzednia][następna]



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Paula05 i 124 gości

cron