



Moderator: Estraven
kalair pisze:kalair pisze:Doberek Ali i koteczkom. A przepisu nie było?!
Się zacytuję..
alus1 pisze:kalair pisze:kalair pisze:Doberek Ali i koteczkom. A przepisu nie było?!
Się zacytuję..
będzie będzie chwila daj zjeść obiad
alus1 pisze:to co ma być tort makowy czy obiad dzisiaj wstawiony
kalair pisze:alus1 pisze:to co ma być tort makowy czy obiad dzisiaj wstawiony
Dawaj jedno i drugie! Od Ciebie wszystko przyjmę!![]()
Chat pisze:No wiec brzmi pieknie!Zwlaszcza ten krem kawowy, czuje, ze uwielbiam
![]()
A czym by tutaj zmielic makBo moja babcia mielila w starej, niemieckiej maszynce do mielenia miesa, ktora sie przykrecalo do stolu Schlag...cos tam bylo na niej napisane
A ja mam tylko zwykly, chamski blender...
Chat pisze:Juz i tak cudem znalazlam mak w calosci w tym dzikim krajuTeoretycznie on po ugotowaniu lekko pecznieje, moze sie da w ktoryms z moich mlynkow...
alus1 pisze:a proszę bardzo![]()
U nas w domu jest to nieodłączny element Świąt Bożego Narodzenia odkąd pamiętam
Najczęściej zaczynamy go jeść w 1 dzień Świąt jest pyszny i bezmączny
Daje się dość długo przechowywać choć czasem znika momentalnie
Tort makowy
25 dkg maku (polecam taki czeski do kupienia w kauflandzie lub Suchan już zmielony)
5 dkg tartej bułki
1-2 łyżki miodu
Olejek migdałowy
10 dkg zmielonych orzechów włoskich
8 całych jaj
25 dkg cukru
Zmielony mak przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu jeżeli nie jest zmielony trzeba go ugotować w mleku i zmielić ze 3 razy
Dodać miód, orzechy i olejek migdałowy ( z tym nie należy przesadzić) i dokładnie wymieszać
Jaja z cukrem ubić na parze (mikserem około 8 minut ręcznie około 2000 uderzeń trzepaczką)
masa ma być puszysta i gęsta po ubiciu należy odłożyć trochę więcej niż kubek resztę wymieszać z makiem. Możliwie szybko. Gotową masę wlać do tortownicy 22-24 cm tortownice wysmarować wcześniej masłem i wysypać tartą bułką
pieczemy 40 minut pierwsze pięć w temp. 225 C kolejne 35 w 170-180C
po upieczeniu i ostygnięciu kroimy na dwa placki i przekładamy masą kawową
Masa kawowa
20 dkg masła w temp. pokojowej
5-8 dkg cukru
2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej espresso
Ponad kubek masy jajecznej
Masło utrzeć z cukrem pudrem na krem dodając kawę w proszku a potem na mniejszych obrotach miksera dodawać po 1 łyżeczce masy jajecznej. Krem ma być delikatny można drewnianą łyżka dodać 1-2 łyżeczki spirytusu ale delikatnie żeby masa się nie zwżyła
Smacznego
PS: to nie jest przepis w stylu "dla opornych" uprzedzam
PS2: UWAGA to nie może być ta masa makowa przesłodzona z puszki!!!!!!
Użytkownicy przeglądający ten dział: pibon i 118 gości