Bardzo mnie wzrusza Mikitka.
Kiedy trafiła do schroniska w 2002 roku, koty miały tam warunki dużo gorsze niz mają obecnie. Miały do dyspozycji tylko jedno pomieszczenie, pokój ok. 25 m kw. W tym pomieszczeniu przebywało ok 40 kotów.
Wszedzie stały kuwety wykładane dartymi gazetami, wiadomo że ani zapachu, ani wilgoci te gazety nie pochłaniały.
Kuwety były oczywiście sprzątane na bieżąco ale mimo wszystko pozostawały noce....
W nocy na dyżurze była tylko jedna osoba / ok. 120 psów i koty/, gdy więc rankiem wchodziło się do kociarni trzeba było uprawiać niezły slalom pomiędzy odchodami na podłodze by dotrzeć do kubłów, szczotek, kuwet, worków na śmieci.. a koty i tak czekały w kolejce na każdą oczyszczoną kuwetę.
W takich warunkach wychowała się Mini Kitka, Mikitka.
Teoretycznie miała by prawo być kotką nieporządną, załatwiającą się gdzie popadnie, gdzie tylko czysty kawałek podłogi.
A ona jest taka czyściutka! Nawet z mega biegunką gdy pokonanie niespełna metra pomiedzy legowiskiem a kuwetą było dla niej nie lada wyczynem - zawsze dobiegła i co miała zostawić, zostawiła gdzie trzeba.
Dwie noce temu odkryła łazienkę a w niej kuwety. Również ta najwiekszą która nazywamy mercedesem, i ta chyba polubiła szczególnie
Od tamtej pory uważa że pokój w którym śpi absolutnie, ale to absolutnie nie nadaje się do załatwiania "takich spraw".
Mimo że nadal się ukrywa za tapczanem, że niepewnie, niechętnie i na bardzo krótko wychodzi ze swojej kryjówki - gdy chce do kuwety - nic jej nie przeraża. Dzielnie maszeruje do łazienki
Moge sobie wyobrazić jak ta czyściutka i porzadna z natury koteczka cierpiała podczas swojej tułaczki z powodu kołtunów, brudu, biegunki i zafajdanego z jej powodu całego tyłu swojego ciałka. Jaka ona musiała być z tym nieszczęsliwa.
Wolność, kocham i rozumiem. Wolności oddać nie umiem.(Chłopcy z Placu Broni)
MISIA- 1.06.2002 - 13.12.2012. Skarbie, gadułeczko moja. Bardzo mi Ciebie brak.
MIKITKA - 03.2002 - 13.07.2015. Tak bardzo mi żal.
FELUTEK - 03.2002 - 11.10.2015. Najcudowniejszy kot terapeutyczny.
OKRUNIA - 09.2002 - 16.08.2018. Śpij, skarbie kochany.
GACEK - 03.2014 - 22.06.2019. Wierny i mądry Przyjaciel.
TYGRYNIA - 05.2002 - 16.12.2020 .Maleńki koto-piesek.
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=153652 sprawdź zanim oddasz kota!