-Anula- pisze:Wiem, że to stary wątek, ale ....
miszelina pisze:Woda Jana to naturalna woda mineralna, wydobywana w Krynicy Górskiej. Dostępna w normalnych (znaczy ludzkich

) sklepach spożywczych. Jest używana także przez ludzi mających kamicę nerkową, poniewaz jest moczopędna i ma właściwości czyszczące nerki i pęcherz, rozpuszcza kamienie.
Tu jest link opisujący jej właściwości:
http://www.przychodnia.pl/poradnik/inde ... 3&d=7&t=13
Miszelino, w linku, który podałaś znalazłam takie zdanie:
Woda „Jan” z Krynicy wpływa zarówno na obniżenie poziomu glukozy, jak i na podniesienie poziomu potasu i wapnia w surowicy krwi. Co najważniejsze, jej silne działanie alkalizujące zapobiega powstawaniu kamicy szczawianowej.
... więc nie wiem, czy nadaje się przy struwitach, bo struwity wytrącają się w moczu o odczynie zasadowym.

A kamienie szczawianowe w moczu kwaśnym...

Felek ma obecnie mocz z ph 6,5, ale to się zmienia. Czasem trzeba zakwaszać. Struwitów ostatnio brak.
U Drabka i Astra ph utrzymuje się na poziomie 6,5, a więc idealnie dla kota.
Poza wodą Jana, która jest w poidle, koty dopijają z kranów.
I jeszcze jeden cytat z podanego linku:
Minerały, jakie się w niej znajdują, pobudzają enzymy zawiadujące gospodarką wodną. Powoduje to wydzielanie z moczem protoplastów kamicy nerkowej - kwasu moczowego, szczawiowego i fosforowego, i to znacznie większe niż przy piciu zwykłej wody. Polscy urolodzy ustalili doświadczalnie, że podawanie krynickich wód - „Jan” i „Józef” wyraźnie potęguje wydalanie z moczem soli wapnia, fosforanów i magnezu. Słowem wzmaga wydalanie z organizmu podstawowego budulca kamieni moczowych.
Struwity, to o ile mi wiadomo, fosforany amonowo-magnezowe
Dlaczego wody mineralne Jan, Józef, Marysieńka, Anna i Kinga pomagają w kamicy nerkowej i dnie moczanowej? Te moczopędne wody mineralne korzystnie wspomagają leczenie kamicy moczowej i dny moczanowej dzięki alkalizowaniu moczu, zmniejszaniu stężenia kwasu moczanowego i szczawiowego we krwi, rozpuszczaniu kamieni moczowych, wspomaganiu diurezy, przepłukiwaniu błon śluzowych, co działa przeciwzapalnie. Ponadto pobudzają perystaltykę dróg moczowych, wzmagając wydalanie kamieni i złogów.
Szczawiany chyba się nie rozpuszczają?
Jakaś niezgodność w tym tekście.
A może u ludzi inaczej działa.
Mnie poleciła wodę Jana wetka i jak na razie koty nawrotu kamieni nie mają.
EDIT: poprawka ze względu na nowe wyniki Felka i dodanie cytatów