Wątek dla nerkowców - III

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pt paź 02, 2009 21:17 Re: Wątek dla nerkowców - III

Diagnostyka jest niedostateczna. Zdecydowanie powinno się zrobić badania moczu i posiew z antybiogramem przed włączeniem antybiotyku.
Cefalexim, skoro już rozpoczety, podawaj - moze się uda. Właściwie do zakończenia serii nie masz wielkiego pola manewru, więc sporo czasu na zaplanowanie leczenia w przypadku porażki. Czy wetka powiedziała na co konkretnie ten antybiotyk podaje?
Przepisz te wyniki. Ile tego mocznika jest?

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Wto paź 06, 2009 11:08 Re: Wątek dla nerkowców - III

Z Warszawy blisko do Konstancina. Skonatktuj się. Lepszej opcji nie ma.
Tu masz dane:
www.nerkiwet.com

koconek

Od: Sob sie 08, 2009 15:41

Post » Pt lis 13, 2009 20:29 Re: Wątek dla nerkowców - III

Oddam potrzebującemu futerku:
- próbka suchej karmy Renal Royal Canin (niepełna)
- próbka suchej karmy k/d Hillsa (niepełna)
- puszka k/d Hillsa kawałki kurczaka

Poza tym zapraszam na bazarek z lekarstwami:
viewtopic.php?f=20&t=103423

koconek

Post » Pon lis 16, 2009 12:05 Re: Wątek dla nerkowców - III

Nieaktualne

koconek

Post » Pon lis 30, 2009 12:30 Re: Wątek dla nerkowców - III

Mamy keratryninę 1,91 (czyli nie tragedia) i mocznik 63 ( wnormie). Podobni jakieś kiepskie USG. Wet był zmartwiony, ja półżywa ze strachu. Zaaplikowano nam mnóóóóóóóstwo kroplówek, które kot bardzo źle znosi. Nie wiem czy to dobra droga. Kazano mi go też przerzucić na karmy renal a tu czytam, że nie koniecznie. Ba, ze może nawet szkodzić. Chyba zwariuję. Zaznaczam wątek do doczytania - jak się pozbieram.
Nikt mi w tym moim zadupiu nie zrobi porządnych badań. Nawet coś co się dumnie zwie laboratorium weterynaryjnym robi badania "na paskach". A - rok temu był problem z wątrobą, zresztą ciągle jest powiększona i bilirubina 0,91 (norma 0,5), ALAT ASPAT ponoć w normie, choć nie widzę ich na wynikach.

Gohag

Od: Śro sty 16, 2008 8:16

Post » Pon lis 30, 2009 13:17 Re: Wątek dla nerkowców - III

Zarówno mocznik jak i kreatynina są w normie.
Skąd diagnoza niewydolności nerek? Czy pojawiły się inne objawy, dolegliwości?
Czy może na USG wyszło, że na nerkach są cysty (torbielowatość nerek) czy też obraz nerek jest zmieniony ( powiększone, zniekształcone?). To bardzo ważne. Nie wiemy, czy to ostra czy przewlekła niewydolność nerek jesli jest takowa.

W przypadku chorych nerek należy także zbadać poziom elektrolitów: fosfor, wapń, potas i sód - to bardzo ważne informacje. Goahg możesz tylko pobrać krew u weta i zanieść do badania do ludzkiego labu, najlepiej przyszpitalnego.

Wartości referencyjne dla mocznika i kreatyniny przedstawiają się nastepująco:

norma dla mocznika 4,15-11,62 mmol/l lub 25,02-70,07 mg/dl
przelicznik :
mmmol/l x 6,03= mg/dl
mg/dl x 0,166 = mmol/l

norma dla kreatyniny 80-229 umol/l lub 0,88-2,52 mg/dl
przelicznik umol/l x 0,011=mg/dl
mg/dl x 88,4 = umol/l

Nie wiem po co kroplówki????!!!! Żeby wypłukac mocznik, który jest w normie, a przy okazji rozrzedzić krew? Mam nadzieję, że dodatkowo nie dowalił furosemidu, bo to tylko rozwali nerki! Zadzwoń do weta i poproś jeszcze raz , żeby ci powiedział co zaobserwował i dokładnie to zapisz a potem tu umieśc razem z resztą wyników krwi (mam nadzieję, że morfologia też była robiona).

Niestety nawet w dużych miastach wielu weterynarzy nie potrafi prawidłowo diagnozować i prowadzić chorych nerek.

Jedno jest ważne: trzeba działać szybko!

koconek

Post » Pon lis 30, 2009 14:12 Re: Wątek dla nerkowców - III

Nie wiem czy dostaje furosemid (chyba tak) ale na pewno ma go dostać. O USG mówili,że coś jest czarne a nie powinno (to podsłuchałam) i że mocz zatrzymał się, ale już nie pamiętam w miedniczkach? w kęłbuszkach?
Zaczęło się od tego, że Albert "płakał" przy siusianiu i sikał duuuużo mniej. Zbadałam mocz wyszły leukocyty (++?) i chyba białko - w tej chwili nie jestem pewna. Do tego osad - ale tu już nie wysilili się na oznaczenie.
Krew:
GPT 39,3 U/l
GOT 35,6 U/l
Mocznik 63,1
Keratynina 1,91 mg/dl
bilirubina 0,91 mg/dl

WBC 23.21 +10^9/l
LYM 7.24 +10^9/l
MID 1,76 +10^9/l
GRA 14,05 +10^9/l
Ly% 32
MI 7.5%
GR 60,5%

RBC 10,91 +10^12/l
HGB 19.,0 g/dl
HCT 49.15 %
MCV 45 fl
MCH 17,4 pg
MCHC 38.6 g/dl
RDWc 19,0%

PLT 438 10^9/l
PCT 0,60 %
MPV 13,8 fl
PDWc 40,3%

To chyba wszystko.
Muszę jakoś wywalczyć opis USG.
Niestety u nas podobno laboratoria ludzkie nie pryzmują próbek od zwierząt.
Ostatnio edytowano Pon lis 30, 2009 14:18 przez Gohag, łącznie edytowano 1 raz

Gohag

Post » Pon lis 30, 2009 14:17 Re: Wątek dla nerkowców - III

Przypuszczam, że pojawił się stan zapalny + kamica moczowa.
Aby określić umiejscowienie stanu zapalnego konieczne jest wykonanie badania osadu moczu.
Czarne plamy na nerkach w badaniu USG wskazywałyby na cysty.

Koniecznie dowiedz się o konkrety, bo bez tego trudno coś pomóc.

koconek

Post » Pon lis 30, 2009 14:20 Re: Wątek dla nerkowców - III

O co mam konkretnie spytać? Bo ja to totalny laik jestem.

Gohag

Post » Pon lis 30, 2009 14:34 Re: Wątek dla nerkowców - III

Dowiedz się przede wszystkim o:
1. Wszystkie leki, które zostały do tej pory podane - konkrety, jaki rodzaj płynu w kroplówce, jaki zastrzyk, nazwy leków oraz te, które zostały przepisane
2. Co wykazał obraz usg: zmiany w nerkach: jakie? czy pęcherzu? jakie?
3. Powinnaś/powinieneś dostać wynik badania moczu, jesli badali mocz, a w nim ciężar moczu, ph (bardzo ważne), kolor, przejrzystość, białko, glukoza, ketony, azotyny, urubilinogen, bilirubina, leukocyty, erytrocyty. Dodatkowo powinien być osad, bo rodzaj komórek np. nabłonka, które się w nim pojawią pozwalają na określenie stanu zapalnego, a także w osadzie wychodzi czy są kryształy, czy nie (jeśli było wstrzymanie moczu i problemy z siakniem to przypuszczam, że jednak kryształy były/są).
4. Jesli podejrzewają, że coś złego dzieje się z nerkami to niech określą dokładnie co. Czy to ostra niewydolność nerek, czy przewlekła, itd.

Jeśli w moczu wyszło, że są leukocyty w ilości ++ to na bank jest stan zapalny.
Jeśli pojawiło się białko, czyli tzw. białkomocz, to znaczy, że nerki są uszkodzone i nie filtrują jak powinny.

W tych schorzeniach liczą się detale. Dowiedz się jak najwięcej.
Czy kroplówki są dożylne czy podskórne?
W jakim celu podawane? W jakiej ilości? Furosemid jest bardzo silnym lekiem moczopędnym.
Na tyle silnym, że stosuje się go np. do usuwania wody w płucach. Bardzo silnie obciąża nerki, które jeśli są uszkodzone mogą jeszcze bardziej ucierpieć. Praktyką polską niestety jest, czego np. w USA już się nie praktykuje, że nawadnia się organizm kroplówkami, a następnie zmusza furosemidem to usunięcia płynów aby "wypłukać" z organizmu nadmiar mocznika. Ale jeśli mocznik u was, jak piszesz nie przekroczył normy, to co oni chcą wypłukać?

koconek

Post » Pon lis 30, 2009 14:58 Re: Wątek dla nerkowców - III

Kroplówki z soli fizjologicznej, dożylne, 2-3 x po 125ml. Podobno jest odwodniony.
pęcherz na USG słabo było widać - bardzo malutki, a do tego kot zsikał się podczas badania i wtedy to już lipa.
Wyniki moczu mam ale go gdzieś upchłam i nie mogę znaleźć. Osadu nikt mi w Płocku nie zbada - pytałam a nie wiem czy da się to wysłać gdzieś dalej. Poza leukacytami i chyba białkiem wszystko na "-".PH podobno ok, ciężar nie pamiętam - poszukam
Określili, ze to ostre zapalenie (niewydolność? - nie zapamiętałam) Na USG żadnych kryształów nie stwierdzono.

Gohag

Post » Pon lis 30, 2009 16:35 Re: Wątek dla nerkowców - III

Słonko, ale to bardzo, bardzo ważne: ostre zapalenie, ostra niewydolność? CZEGO???? Nerki czy pęcherz ????!!!!!! Niewydolność może być nerek, stan zapalny może dotyczyć i pęcherza i nerek.
Mogę się tylko domyślać, że wyszła ostra niewydolność nerek, ale nie pasują mi tu wyniki mocznika i kreatyniny. To się nie trzyma koopy.

Ile waży kot? Jeśli dostanie 3x125ml dziennie czyli 375ml to chyba eksploduje!!! To raczej za dużo, chyba, ze masz kota giganta! Podaje się 50ml na kazdy kg masy ciała.

Badanie osadu moczu to standard, nic nadzwyczajnego, chyba, że w całym Płocku badają mocz tylko paskami 8O 8O 8O
Po prostu pobierz próbkę moczu, oddaj do zwykłego ludzkiego labu, a jeśli mają problem z tym, że koci to nie mów. Zorientują się (lub nie) już w trakcie badania.

koconek

Post » Pon lis 30, 2009 16:51 Re: Wątek dla nerkowców - III

Koconek, dziękuję doszło, :D , wszyscy sprawdzali co w środku, a najbardziej ciekawe były te zdrowe :wink:

dodaj że ta dawka 50ml to dzienna dawka na 1kg masy ciała lub jak mój zawsze mówi 2ml na kgmc na godzinę

Prążek

Od: Śro gru 26, 2007 21:33

Post » Pon lis 30, 2009 17:07 Re: Wątek dla nerkowców - III

Prązek super, że dotarło :D . Oby wszystko smakowało :wink:

koconek

Post » Wto gru 01, 2009 7:31 Re: Wątek dla nerkowców - III

Dzięki. Wygląda na to, ze coś mi tu nie gra. Pokombinuję z tym moczem, może faktycznie uda się przebadać w ludzkim. Może dziś będę miała więcej info. Kot waży ok. 7 kg - no to by prawie...wychodziło. wczoraj dostał jedną bo bardzo przeżywał (ale w domu bez głupiego jasia). Jak mu serduszko biło...

Gohag

[poprzednia][następna]