4miesTAJGA odeszła za TM [*] ;(z FIPem walki nie stoczymy:(

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lis 25, 2009 21:54 Re: 4miesTAJGA-w ciągu 3 dni straciła wzrok:(toxo?POMOCY!

Trzymam kciuki za malutką!!! :ok: :ok: :ok:
Obrazek Obrazek

Patsi

Od: Pon wrz 04, 2006 23:52

Post » Śro lis 25, 2009 22:09 Re: 4miesTAJGA-w ciągu 3 dni straciła wzrok:(toxo?POMOCY!

Czy ktoś tu zna na tyle angielski, terminologię, żeby móc coś przełożyć z pl na ang?
Mam kontakt do świetnych wetów na wyspach, którzy są ponoć rewelacyjni, zajmują się tylko chorobami kotów i jeżeli chodzi o trudne przypadki, to właśnie do nich trzeba uderzać.

Ana_Zbyska

Od: Śro kwi 16, 2008 18:20

Post » Śro lis 25, 2009 22:47 Re: 4miesTAJGA-w ciągu 3 dni straciła wzrok:(toxo?POMOCY!

Ana, ja mogę przetłumaczyć. Podeślij na pw.

Może powinnaś rozpatrywać objawy osobno?
Tzn. oczy osobno i samopoczucie osobno.

Krwiste kupy są niepokojące, mogą świadczyć o zakażeniu albo innych świństwach, które trzeba wykluczyć. Tu masz wątek:
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=15134

A jeśli chodzi o oczy, to może być herpes, albo kilka innych przyczyn:

* Niedobór aminokwasu tauryny prowadzi do stanu zwyrodnienia siatkówki bardzo przypominającego PRA w ostatnich stadiach. Obecnie jest to rzadkie schorzenie odkąd tauryna dodawana jest do składu sprzedawanych karm. Może wystąpić u kotów karmionych mało wartościowym pokarmem lub karmą dla psów. Niedobór tauryny skutkuje powolną utratą wzroku.
* Odwarstwienie siatkówki jest to oddzielenie siatkówki od leżącej pod nią naczyniówki, prowadzące do znacznego pogorszenia wzroku i ślepoty. U kotów najczęstszą przyczyną tego stanu jest wysokie ciśnienie krwi. Dotyka na ogół starsze koty, a postęp choroby jest zazwyczaj szybki.
* Zapalenie siatkówki jeżeli dotyczy dużej powierzchni siatkówki u obu oczu może powodować ślepotę. Rozwija się na skutek wniknięcia bakterii, grzybów (cryptococcosis, histoplasmosis), wirusów (wirus białaczki FeLV, wirus niedoboru immunologicznego FIV, wirus zapalenia otrzewnej FIP), pierwotniaków (toxoplasmosis), pasożytów czy toksyn do siatkówki i przylegającej do niej naczyniówki.
* Zapalenie nerwu wzrokowego spowodowane jest infekcją bakteryjną, wirusową lub zatruciem chemicznym. Gdy dojdzie do zniszczenia obu nerwów skutkuje to całkowitą ślepotą. Utratą wzroku postępuje zwykle szybko.
* Jaskra również może powodować ślepotę, rzadko jednak dotyka obu oczu równocześnie.
* Uszkodzenie siatkówki może nastąpić wskutek przyjęcia toksycznych substancji lub spożycia trujących roślin.

oraz postępujący zanik siatkówki, tu masz link do całości:

http://www.felinologia.edu.pl/artykul-022

To tak na szybko. Lekarzem nie jestem, ale lubię dłubać. Mam nadzieję, że nie zaśmiecam wątku...

Trzymamy kciuki :ok:
.:: Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji ::.

Obrazek

avild

Od: Wto lis 17, 2009 23:28

Post » Czw lis 26, 2009 11:54 Re: 4miesTAJGA-w ciągu 3 dni straciła wzrok:(toxo?POMOCY!

avild, pozwolisz, że skorzystam z tego, co wyszperałaś i wstawie na watku ślepaczków, kazde wiadomości na temat chorób oczu przydadzą sie opiekunom kotków z takimi problemami, poza tym , nauki nigdy za wiele, warto miec taką wiedze przy wizycie u weta

alessandra

Od: Pon maja 07, 2007 13:04

Post » Czw lis 26, 2009 12:40 Re: 4miesTAJGA-w ciągu 3 dni straciła wzrok:(toxo?POMOCY!

a moze ona rzeczywiscie ma jakies urazy po wwypadku, ktore dopiero teraz daja o sobie znac?
w razie czego moja pomoc w konsultacjach u dr Garncarza zawsze aktualna!

Never

Od: Czw lis 29, 2007 23:22

Post » Czw lis 26, 2009 19:49 Re: 4miesTAJGA-w ciągu 3 dni straciła wzrok:(toxo?POMOCY!

avild, wielkie dzięki za to info!

Słuchajcie, słuchajcie..Tyle wetów ją oglądało, każdy zalecał co innego, testy na wszystko, fip, felv i fiv, na tokso.. Nikt nie zrobił po prostu biochemii.
Wyniki wątroby są bardzo złe. Alat i aspat podwyższone kilkakrotnie. Tajga ma żółtaczkę, robi krwiste kupy.
Jutro jedzie znowu do Krakowa, do dr Stefanowicza, dlatego dzisiaj postanowiłam, żeby już do końca wykluczyć, zrobić test na felv i fiv i tę biochemię w Rudzie.
Prawdopodobnie, tak uważa wet z Zabrza, w zasadzie jest pewny, że to wsyztsko przez wątrobę-utrata wzroku.
Tajga była dziś kroplówkowana, dostała leki, ale wet z Rudy powiedział, że stan jest ciężki, żebym była świadoma.
Ja nie jestem jakoś doświadczona w leczeniu kotów, w zasadzie żadnem z moich kotów, tymczasów nie chorował nigdy na nic poważnego.
Zaufałam po prostu wetom, skoro nie każą robić biochemii, to wiedzą co robią.

Ciekawa jestem, czy tydzień temu, gdyby badanie krwi było zriobione od razu, czy byłyby większe szanse na uratowanie wzroku. Teraz ponoć nie ma dużych :cry:
dla mnie najważniejsze, żeby przeżyła!
Zobaczymy co z oczkami, co jutro powie dr Stefanowicz..

ehhh :cry:

Ana_Zbyska

Post » Czw lis 26, 2009 20:10 Re: 4miesTAJGA-w ciągu 3 dni straciła wzrok:(toxo?POMOCY!

Ech... :(
Kciuki za malutką cały czas :ok:

Bazyliszkowa

Od: Wto sty 31, 2006 15:47

Post » Czw lis 26, 2009 22:46 Re: 4miesTAJGA-w ciągu 3 dni straciła wzrok:(toxo?POMOCY!

Ana_Zbyska pisze:avild, wielkie dzięki za to info!

Słuchajcie, słuchajcie..Tyle wetów ją oglądało, każdy zalecał co innego, testy na wszystko, fip, felv i fiv, na tokso.. Nikt nie zrobił po prostu biochemii.
Wyniki wątroby są bardzo złe. Alat i aspat podwyższone kilkakrotnie. Tajga ma żółtaczkę, robi krwiste kupy.
Jutro jedzie znowu do Krakowa, do dr Stefanowicza, dlatego dzisiaj postanowiłam, żeby już do końca wykluczyć, zrobić test na felv i fiv i tę biochemię w Rudzie.
Prawdopodobnie, tak uważa wet z Zabrza, w zasadzie jest pewny, że to wsyztsko przez wątrobę-utrata wzroku.
Tajga była dziś kroplówkowana, dostała leki, ale wet z Rudy powiedział, że stan jest ciężki, żebym była świadoma.
Ja nie jestem jakoś doświadczona w leczeniu kotów, w zasadzie żadnem z moich kotów, tymczasów nie chorował nigdy na nic poważnego.
Zaufałam po prostu wetom, skoro nie każą robić biochemii, to wiedzą co robią.

Ciekawa jestem, czy tydzień temu, gdyby badanie krwi było zriobione od razu, czy byłyby większe szanse na uratowanie wzroku. Teraz ponoć nie ma dużych :cry:
dla mnie najważniejsze, żeby przeżyła!
Zobaczymy co z oczkami, co jutro powie dr Stefanowicz..

ehhh :cry:

Ano,

Z całych sił trzymamy kciuki, dobrze, że okazało się teraz, a nie później. Malutka ma szanse.

:ok:

A weterynarzom jakoś po ostatnich wypadkach i lekturze różnych wątków przestałam wierzyć na słowo. To smutne, ale gdy przychodzę do weta, muszę mówić, czego od niego oczekuję, bo inaczej się nie doproszę... A nie każdy wpadnie.

A kiciunia kochana, nawet jeśli będzie ślepaczek, będzie ukochana przez wszystkie ciocie z forum i dobrą Anę, lepsze takie życie, niż błąkanie się po ulicach wielkich miast...

alessandro, bierz, kopiuj, rób co chcesz. pro publico bono :)
.:: Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji ::.

Obrazek

avild

Post » Czw lis 26, 2009 22:56 Re: 4miesTAJGA-w ciągu 3 dni straciła wzrok:(toxo?POMOCY!

Żółtaczka jest objawem towarzyszącym, trzeba poszukać źródła choroby. Czasem jest wynikiem stłuszczenia wątroby.

Tu masz wątek wątrobowców:

viewtopic.php?t=38407&start=0

edit:
A jaki ma poziom leukocytów?

i jeszcze jedno: http://forum.animalia.pl/read.php?17,422832,426445

Obrazek

avild

Post » Pt lis 27, 2009 7:16 Re: 4miesTAJGA-w ciągu 3 dni straciła wzrok:(toxo?POMOCY!

Ja się martwię o jej życie w ogóle,
mam strasznie czarne myśli, jst taka słabiutka..Dziś znowu gorsza..
Oby wytrzymała :cry:

Ana_Zbyska

Post » Pt lis 27, 2009 7:59 Re: 4miesTAJGA-w ciągu 3 dni straciła wzrok:(toxo?POMOCY!

Mocno, mocno trzymamy kciuki, ja, mąż i trzy moje gadziny... :roll:

Obrazek

avild

Post » Pt lis 27, 2009 8:00 Re: 4miesTAJGA-w ciągu 3 dni straciła wzrok:(toxo?POMOCY!

Mocne kciuki od rana :ok: :ok: :ok:

Bazyliszkowa

Post » Pt lis 27, 2009 10:05 Re: 4miesTAJGA-w ciągu 3 dni straciła wzrok:(toxo?POMOCY!

Warto apelowac do wszytkich kociarzy, zeby zawsze sprawdzali krew. Ile razy z moim kotem jest cos nie tak, najpierw zasuwam pobrac krew i czekam na wyniki, dopiero z nimi ide do weta. Szkoda, ze trzeba o tym czasami mowic lekarzom :(
Trzymam kciuki za malutką -wątroba ma fantastyczne zdolnosci regeneracyjne, a o oczka zawsze będzie mozna powalczyc!

Never

Od: Czw lis 29, 2007 23:22

Post » Pt lis 27, 2009 10:35 Re: 4miesTAJGA-w ciągu 3 dni straciła wzrok:(toxo?POMOCY!

Ana pisała do mnie, że z Maleńką jest bardzo źle... Nie nadaje się na pewno na podróż do Krakowa... bardzo prosimy o mocne kciuki...
"Wykuj własny szlak przez kraj dziki i surowy..."

luelka

Od: Sob cze 30, 2007 8:14

Post » Pt lis 27, 2009 10:37 Re: 4miesTAJGA-w ciągu 3 dni straciła wzrok:(toxo?POMOCY!

luelka pisze:Ana pisała do mnie, że z Maleńką jest bardzo źle... Nie nadaje się na pewno na podróż do Krakowa... bardzo prosimy o mocne kciuki...

:(
:ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

Bazyliszkowa

[poprzednia][następna]