Historia dużej już Gadżetki i Niuniuni - TO JUŻ ROCZEK! :)

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Czw lis 26, 2009 21:25 Re: Historia maleńkiej Gadżetki i Niuniuni - TO JUŻ ROCZEK! :)

Erin, Twoje koty to Twoja sprawa, oczywiście i nie mam zamiaru Ci niczego narzucać. Ale wiedzy nigdy dość - zawsze lepiej wiedzieć, niż nie wiedzieć, prawda?

Byłabym nie w porządku wobec siebie, zachowując dla siebie te informacje, bo przecież nie musisz skorzystać z nich Ty; być może przydadzą się komuś innemu. Zauważ, że nie odzywam się w wątku Twoich kotów (nawet nie wiem, czy taki istnieje). W ogóle rzadko odzywam się w "obcych" wątkach. Ale Gadżet jest moim byłym tymczasem i będę sobie tu pisać, chyba że sama Ulla mnie wywali, bo to jej zbójeckie prawo.

I uważam (nie jestem w tym odosobniona i mam podstawy), że karmy komercyjne (a już szczególnie karmy suche) są bardzo niekorzystne dla kociego zdrowia i należy je ograniczać, kiedy to tylko jest możliwe.
Zanim odrobaczysz, poczytaj:
viewtopic.php?t=86719
i zanim nafaszerujesz kota metronidazolem, sprawdź, czy nie ma zwyczajnie alergii na gluten...

Nordstjerna

Od: Czw lip 06, 2006 20:52

Post » Czw lis 26, 2009 21:37 Re: Historia maleńkiej Gadżetki i Niuniuni - TO JUŻ ROCZEK! :)

Ulla, a jak Twoje panienki się miewają?
Szaleją czy dają Pańci odpocząć?

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Czw lis 26, 2009 21:47 Re: Historia maleńkiej Gadżetki i Niuniuni - TO JUŻ ROCZEK! :)

Dziewczyny, proszę nie stroszcie piórek.
Każda ma jakieś własne doświadczenia i sporą wiedzę, którą lepiej sobie przekazywać w bardziej przyjaznej formie.
Krytyka przy nieuważnym czytaniu adwersarza prowadzi do nieporozumień, a przecież nam wszystkim chodzi o dobro naszych futerek :D
Obrazek

Każda przykrość nas dotyka, tylko niektóre szczególnie.

Amika6

Od: Śro sty 24, 2007 18:48

Post » Czw lis 26, 2009 22:18 Re: Historia maleńkiej Gadżetki i Niuniuni - TO JUŻ ROCZEK! :)

Ufff, to się narobiło 8O .
Wydaje mi się, że nie ma sensu wprowadzenie nerwowej atmosfery, bo życie i tak jest wyjątkowo stresujące :twisted: . Oszczędźmy więc sobie tego! :ok: .

Nordstjerna, jak mogłabym Ci zakazać wypowiadania się w naszym wątku, skoro byłaś Tymczasową Mamusią mojego słodkiego Gagulątka i Twoją opinię zawsze sobie bardzo cenię i szanuję, tak jak zresztą i opinie innych, którzy zechcą zająć stanowisko na dany temat.

Każdy ma prawo wypowiadać się na naszym wątku, ja chętnie wszystkich wysłucham (bo jestem laik :? ). Przecież nam wszystkim chodzi (a przede wszystkim powinno chodzić) o dobro naszych kochanych koteczków! :1luvu:.

Izuś, moje Malutkie dzisiaj były bardzo grzeczne, tylko troszkę zdemolowały mi mieszkanie :twisted: , a teraz słodko sobie śpią w fotelu :1luvu: . Gagunia leży na grzbieciku kołami do góry i pokazuje to swoje cudne i kudłate podwozie, a Niunieńka się do niej przytula leżąc na boczku :1luvu: .
Obrazek jest prześliczny! :1luvu:.
[img]...[/img]
Moje 2 cudne i ukochane serduszka Obrazek Obrazek

Ulla

Od: Nie paź 19, 2008 20:35

Post » Pt lis 27, 2009 7:18 Re: Historia maleńkiej Gadżetki i Niuniuni - TO JUŻ ROCZEK! :)

Cześć Kochani! :)
Ulla, jak to miło, że pannice takie grzeczne i kochane :love:
Moje futra wczoraj też były w miarę ustatkowane, tylko dzisiaj Komputerki od samego rana szalały jak najęte, a kiedy wyszłam już z domu i spojrzałam w okno, ujrzałam jak jedno z diablątek buja się w najlepsze na firance :roll: :P

Buzia duzia! :love:

Erin

Post » Pt lis 27, 2009 8:49 Re: Historia maleńkiej Gadżetki i Niuniuni - TO JUŻ ROCZEK! :)

Ulla pisze:,,,Niestety, nie udało mi się kupić pasków do badania moczu w Aspelu :? . Pani wręcz na mnie nakrzyczała, że pytam u niej o takie rzeczy, a ona przecież nigdy tego nie sprzedawała 8O . Jutro pojadę na Królewską do Cezalu - może dostanę...

Sorry Ulla nie miałam pojęcia, że nie sprzedają pasków, bo nigdy w tym sklepie nie byłam. Wydaje się jednak nieźle wyposażony (przez okno :wink: ) i stąd moje przypuszczenie że mogły tam być.

Sylwka

Od: Pt lut 11, 2005 10:52

Post » Pt lis 27, 2009 11:05 Re: Historia maleńkiej Gadżetki i Niuniuni - TO JUŻ ROCZEK! :)

Sylwka pisze:
Ulla pisze:,,,Niestety, nie udało mi się kupić pasków do badania moczu w Aspelu :? . Pani wręcz na mnie nakrzyczała, że pytam u niej o takie rzeczy, a ona przecież nigdy tego nie sprzedawała 8O . Jutro pojadę na Królewską do Cezalu - może dostanę...

Sorry Ulla nie miałam pojęcia, że nie sprzedają pasków, bo nigdy w tym sklepie nie byłam. Wydaje się jednak nieźle wyposażony (przez okno :wink: ) i stąd moje przypuszczenie że mogły tam być.

No coś Ty, Sylwka! 8O . Przecież to nie Twoja wina! 8O.
Napisałam to tylko jako sensację, bo pani była tak uprzejma, jak za czasów komuny i niemalże rzuciła CZEGO!, jak tam weszłam :lol: :twisted:.

Zaraz jadę na Królewską - może tam dostanę :D.

Maleńka też dziś rano ślicznie łyknęła ćwiarteczkę Urinoxu :ok: . I w nocy nie zlała mi się na kanapę, a zostawiłam jej salon do dyspozycji! :dance: :D.

Maleńkie moje kochane! :1luvu: . I grzeczne! :1luvu:
[img]...[/img]

Ulla

Post » Pt lis 27, 2009 14:00 Re: Historia maleńkiej Gadżetki i Niuniuni - TO JUŻ ROCZEK! :)

Dzień dobry Cioteczko i Kuzyneczki! Cieszymy się z Wami, że Gagunia nie zlała kanapy :D A co do Pani ze sklepu... Może już kilka osób pytało o te paski i dlatego tak się wkurzyła? :lol: Albo może przeszkodziłaś jej w ważnym momencie? :wink:

P.S. Sorki za mój humorek prześmiewczy :oops:

nanetka

Od: Sob maja 24, 2008 20:44

Post » Pt lis 27, 2009 15:15 Re: Historia maleńkiej Gadżetki i Niuniuni - TO JUŻ ROCZEK! :)

nanetka pisze:Dzień dobry Cioteczko i Kuzyneczki! Cieszymy się z Wami, że Gagunia nie zlała kanapy :D A co do Pani ze sklepu... Może już kilka osób pytało o te paski i dlatego tak się wkurzyła? :lol: Albo może przeszkodziłaś jej w ważnym momencie? :wink:

P.S. Sorki za mój humorek prześmiewczy :oops:

Hehehehe, pewnie tak Nanetko :lol: . Albo ja jej się nie spodobałam :twisted: :lol: .
Ale paski mam! :ok: :dance: :dance2: . Dostałam na Królewskiej, gdzie z kolei pan był baaardzo miły i zaprezentował mi wszystkie jakie miał :D.

Zdecydowałam się na opakowanie 100 szt marki CYBOW, bo ma dużą ilość mierzonych parametrów :wink: .
[img]...[/img]

Ulla

Post » Pt lis 27, 2009 16:10 Re: Historia maleńkiej Gadżetki i Niuniuni - TO JUŻ ROCZEK! :)

Tylko dopytaj dokładnie Sylwki, które z tych parametrów są w ogóle miarodajne! - bo ona kiedyś dostała schizy, jak jej wyszły straszne wyniki z paska. Badanie w labie tego nie potwierdziło. Potem się okazało, że tylko część z tych wyników paskowych jest wiarygodna w przypadku kocich siuśków. Badanie Ph paskami na pewno jest OK.
Zanim odrobaczysz, poczytaj:
viewtopic.php?t=86719
i zanim nafaszerujesz kota metronidazolem, sprawdź, czy nie ma zwyczajnie alergii na gluten...

Nordstjerna

Od: Czw lip 06, 2006 20:52

Post » Pt lis 27, 2009 16:16 Re: Historia maleńkiej Gadżetki i Niuniuni - TO JUŻ ROCZEK! :)

Nordstjerna pisze:Tylko dopytaj dokładnie Sylwki, które z tych parametrów są w ogóle miarodajne! - bo ona kiedyś dostała schizy, jak jej wyszły straszne wyniki z paska. Badanie w labie tego nie potwierdziło. Potem się okazało, że tylko część z tych wyników paskowych jest wiarygodna w przypadku kocich siuśków. Badanie Ph paskami na pewno jest OK.

Sylwka już o tym pisała :wink:. Pewnie wyczuła pismo nosem, bo chociaż mnie nie zna, to pewnie przypuszczała, że też mogę dostać schizy i zejść na zawał :lol:

Sylwka pisze:Według moich doświadczeń dobrze wykrywają obecność krwi, ciężar właściwy, azotyny (mówiące pośrednio o tym czy są bakterie), bilirubinę, ketony, glukozę. Niestety w przypadku moczu moich kotów zawsze wykazują (zarówno paski "ludzkie" jak i weterynaryjne) obecność białka i leukocytów co nie jest zgodne z prawdą. Czytałam jakiś artykuł o badniu moczu i to znany temat :wink: . Testowałam też na moim moczu i działają prawidłowo :D . Jak ja miałam zapalenie pęcherza okienka wskazujące poziom białka i leukocytów były wybarwione na maksa :wink: . Jak mi nic nie było to i wynik testu paskami był OK.
[img]...[/img]

Ulla

Post » Pt lis 27, 2009 16:56 Re: Historia maleńkiej Gadżetki i Niuniuni - TO JUŻ ROCZEK! :)

Paski firmy CYBOW miałam poprzednio. To po nich miałam takie schizy ale mi przeszło jak porównałam wynik z labu i z pasków tej samej próbki moczu. Są Ok i nie są bardzo drogie (za niby weterynaryjne zapłaciłam drugie tyle a i tak błędnie pokazują białko i laukocyty). Do kontroli odczynu są świetne jak każde paski :wink: .

Sylwka

Od: Pt lut 11, 2005 10:52

Post » Pt lis 27, 2009 17:06 Re: Historia maleńkiej Gadżetki i Niuniuni - TO JUŻ ROCZEK! :)

Dzięki Sylwka! :ok: :D.
Jesteś WIELKA! :1luvu:

Sylwka pisze:...(za niby weterynaryjne zapłaciłam drugie tyle a i tak błędnie pokazują białko i laukocyty)...

A ten przemiły pan w Cezalu powiedział mi, że nie istnieje coś takiego jak paski weterynaryjne 8O . Są tylko paski "ludzkie", które można też wykorzystać do badania moczu niektórych zwierząt.
[img]...[/img]

Ulla

Post » Pt lis 27, 2009 20:05 Re: Historia maleńkiej Gadżetki i Niuniuni - TO JUŻ ROCZEK! :)

O rety, Ula, ile się tutaj dzieje u Was - nawet pióra leciały :wink: - a powiadomienia śpią...
Kiedy idziesz pobierać krew Gagulejce? Wiem z doświadczenia (ze śp. Saninką), że pobierając krew, trzeba przede wszystkim trzymać kociaka za kark (wtedy nie może ugryźć), ale lepiej nie zwijać w ręczniki, bo można przydusić... Nasza Saninka prawie na tamtym świecie wylądowała przez badanie krwi... :( I w ogóle smutne miała to życie :cry:
ObrazekSaninka [']ObrazekSisi

Arsnova

Od: Nie lis 09, 2008 17:46

Post » Sob lis 28, 2009 10:56 Re: Historia maleńkiej Gadżetki i Niuniuni - TO JUŻ ROCZEK! :)

Cześć Kochane! :)
Jak się dziś miewacie?

Erin

[poprzednia][następna]