Bury tercet: Ala, Niki, Alek - koncertów nadszedł czas, w DS

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lis 25, 2009 23:35 Re: Bure trio, czyli Alek, Ala i sierotka Niki:) Foto s.5

Wyobraź sobie kota, któremu nagle zawalił się na głowę cały świat, a w przerażonych, zielonych oczach pojawia się tylko jedno pytanie, na które najczęściej nie ma odpowiedzi "dlaczego"?

Witaj, mam na imię Alek, co prawda, jestem tylko "zwykłym" burym kocurkiem o zielonych oczętach, ale pozwól, że wymruczę Ci swoją (smutną) historię. Jaka była moja historia? Napewno smutna, bo życie mnie niestety nie rozpieszczało, nie było usłane różami, nie pamiętam nawet skąd pochodzę, co robiłem, może kiedyś miałem dom... ? ludzi, własne miseczki, i kanapę, na której mogłem się wylegiwać bez końca, tego nie wiem. Pamiętam tylko ludzi, którzy powiedzieli że będzie dobrze, że już jestem bezpieczny, i ten budynek, a w nim zapach leków, odgłos szczekających psów, atmosfera smutku i cierpienia. Nie wiedziałem gdzie jestem i co mi zrobią. Nie wiedziałem że jestem już bezpieczny, że ludzie są wbrew pozorom dobrzy, że potrafią pogłaskać i przytulić, a nie tylko uderzyć i sprawić ból. Ale na wszelki wypadek, wolałem się schować, zniknąć, rozpłynąć, żeby nie czuć już bólu, i strachu. Ktoś na początku powiedział że "będzie dobrze", dwa magiczne słowa, tak ważne w moim życiu. To nie były puste słowa, miały jakieś znaczenie, znaczenie dla mnie, bo uwierzyłem że faktycznie będzie dobrze. Zaczynałem się otwierać, ufać i wierzyć w lepsze jutro, ale mimo wszystko, czasami jednak schować, i zaszyć się gdzieś w kąciku (na wszelki wypadek) żeby nikt nie zrobił mi krzywdy. Bo w głębi duszy byłem miziakiem, gdzieś pod tą burą skorupą krył się prawdziwy miziak, a pod wpływem jej głasków zaczynałem to sobie powoli przypominać, i wtedy, faktycznie przypominały mi się te wszystkie, przyjemne chwile, nie złe, o których chciałbym zapomnieć, tylko te dobre, które utkwiły mi gdzieś głęboko w pamięci, te "domowe" zapachy, dźwięk telewizora, odgłos kroków w przedpokoju, ciepły dotyk na swoim futerku, nagle poczułem się jak w domu, ale rzeczywistość była jednak inna. Kiedy przyjemny dotyk się już skończył, zobaczyłem tylko puste ściany, kiepskie jedzenie, i ludzi, którzy odchodzili, zajęci swoimi sprawami. Nie byłem w domu. Wciąż tylko strach, pustka i samotność. Skąd brać nadzieję na lepsze jutro, skoro ludzie odchodzą, nikomu nie jesteś już potrzebny, jak stary niepotrzebny pluszak, którego można wyrzucić do śmietnika. W schronisku jest tyle miziaków, idź do nich, a ja posiedzę sobie w tym ciemnym kąciku i pomruczę, w samotności.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Już jesteś bezpieczny, malutki :1luvu:

Alek faktycznie się przełamuje, czuję że coś "pęka", ale jeszcze nie czas. Mamy go jednak bardzo dużo, więc nie ma pośpiechu. Jedno jest pewne, Alek jest u nas kochany, i na dodatek rozpieszczany, mimo charakteru, każdy kot, nawet ten najbardziej dziki zasługuje przecież na miłość, czyż nie? A teraz trochę o Alku, Aluś, zwany też Pulpecikiem, praktycznie całe dnie spędza na szafie, zawsze lepsze to niż jakieś mroczne zakamarki, ale dziury mamy już pozatykane, więc chyba dlatego "nocuje" na wysokościach. Ma tam doskonały punkt obserwacyjny, widok na cały pokój. Czuje się tam bezpiecznie i trzeba to uszanować. Kiedy człowiek podchodzi do szafy, Alek powoli się wycofuje i ucieka po meblach na drugi koniec, żeby zejść sobie z półeczki i dać dyla. Nawet jak człowiek jest niższy od niego, Alek musi uciec i już, wieczorem jest zupełnie inna sytuacja - kot podchodzi z podniesionym ogonkiem, i przyjaźnie obwąchuje palce. Kiedy nie mam jednak w łapach czegoś smacznego, to mogę się... wypchać, zobaczę tylko bury tyłek z pręgowanym ogonkiem, chociaż bardzo chciałabym zobaczyć ten sam tyłeczek na kolanach, czy chociaż na kanapie, a nie na szafie, kiedy wyciera nim wszystkie kurze... sądzę że nastąpi to szybciej niż się tego spodziewamy, jak w przypadku Kaya, strachliwego kota, który pokochał człowieka całym sercem i kocha go nadal! Tak naprawdę, to marzy mi się super domek dla Alka, może forumowy, kto wie? ale z tym może być ciężko. Zresztą, sami wiecie jak to jest... kot miziasty - duuuuża szansa na dom, kot nie miziasty, maaaała szansa... gdybym mogła, to Alek zostałby u mnie na stałe. Jest moim ideałem kota. Nie pcha się na kolana, nie łazi po klawiaturze, nie wtyka nochala do kubków czy talerzy, jak Kay. To ideał kota...

Trochę się rozpisałam :oops:

Cameo

Od: Pt cze 20, 2008 23:44

Post » Czw lis 26, 2009 1:25 Re: Bure trio, czyli Alek, Ala i sierotka Niki:) nowe foto s.11

Moja kochana i mądra Alunia. Długo walczyła z grzybicą, prawie kilka miesięcy, powoli odrastała też sierść, ale teraz można śmiało powiedzieć że grzybek poszedł precz, a my możemy cieszyć się zdrową, i kochaną Alunią (może tylko z lekkim świerzbem :roll: który już się zresztą tłucze)

Obrazek

Cameo

Post » Czw lis 26, 2009 1:37 Re: Bure trio, czyli Alek, Ala i sierotka Niki:) nowe foto s.11

Moja ostatnia koteczka, drugi tymczasik (i może nie ostatni ;) ) z Łódzkiego schroniska. Ma szczególne miejsce w moim sercu. Potrafi być miła i przyjacielska, a z drugiej strony, pacnąć łapą. Uzależniona od gotowanego kurczaka :ryk:

Obrazek

Obrazek

Alek, Alusia i Niki szukają domków, Niki co prawda jeszcze przed sterylką, a Alek musi trochę poczekać. Narazie tylko Ala jest już gotowa na spotkanie ze swoim ludziem. To bardzo kochane koty, po przejściach, w DT zapominają o smutnej przeszłości i czekają na domki!

Cameo

Post » Czw lis 26, 2009 6:47 Re: Bure trio, czyli Alek, Ala i sierotka Niki:) nowe foto s.11

Cameo
Zdjęcia fantastyczne, burasiątka przepiękne i Aluś mniej zestresowany. Myślę, że do pozostałych futerek też się przyzwyczai powolutku, bo za długo był jedynakiem.

Teraz będzie tylko lepiej.

rabarbar

Od: Czw cze 15, 2006 10:32

Post » Czw lis 26, 2009 7:56 Re: Bure trio, czyli Alek, Ala i sierotka Niki:) nowe foto s.11

Kamilo, jak zwykl;e zachwycam się fotkami Twoich podopiecznych :love: :love: :love: Przepiękne z nich buraski!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mam nadzieję, że zdrówko Alka prędko wróci do normy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Obrazek Obrazek Obrazek
Anielko ['], Jerzyku ['], Malwinko ['], Kellusiu ['], Tymonku ['], Lolusiu['], Klaczku ['], Jaśminku ['], PiPi [']

jerzykowka

Od: Śro kwi 30, 2008 10:53

Post » Czw lis 26, 2009 8:13 Re: Bure trio, czyli Alek, Ala i sierotka Niki:) nowe foto s.11

Piękna opowieść o Alusiu i (jak zwykle) piękne zdjęcia. Zaczynamy więc akcję szukania stałrgo domku dla Ali :)

sygitka21

Od: Wto wrz 08, 2009 21:16

Post » Czw lis 26, 2009 9:04 Re: Bure trio, czyli Alek, Ala i sierotka Niki:) nowe foto s.11

Oczywiście zaglądam. :)

Na razie tylko zapisuję, przeczytam pilnie jak złapię troszkę czasu.

Powodzenia i pozdrowienia!

mrr

Od: Czw gru 11, 2008 17:48

Post » Czw lis 26, 2009 16:44 Re: Bure trio, czyli Alek, Ala i sierotka Niki:) Foto s.5

Pięknie napisane.................. a zdjęcia.......... no cóż,to mistrzostwo świata!!!!!!!!!!!!! pokazują całe piękno kota!!!!!!!!!!!!! :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu:

Cameo pisze:Trochę się rozpisałam :oops:

I to chodzi!!!!!!!!!!!!! pisz, pisz!!!!!!!!!!!!!!! jak najwięcej!!!!!!!!!!!!! i nie żałuj fotek!!!!!!!!!!
Obrazek
Moje kocie serduszko :) :) :) :) :) :)

Ira.

Od: Śro sie 05, 2009 9:34

Post » Czw lis 26, 2009 16:52 Re: Bure trio, czyli Alek, Ala i sierotka Niki:) nowe foto s.11

Piękne zdjęcia. :1luvu:
Obrazek Obrazek

Kłamstwo jest jedyną ucieczką słabych. Stendhal
Wątek Łopatą i do piachu ku przestrodze o zaufaniu i podłości ludzkiej bez granic, ale i szczęśliwym zakończeniu :) :) :)
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1& ... &start=960

Anna61

Od: Nie lis 25, 2007 20:27

Post » Czw lis 26, 2009 18:58 Re: Bure trio, czyli Alek, Ala i sierotka Niki:) Foto s.5

Cameo pisze:[i] Jest moim ideałem kota. Nie pcha się na kolana, nie łazi po klawiaturze, nie wtyka nochala do kubków czy talerzy, jak Kay. To ideał kota...

Ciekawe jak długo nie będzie właził na kolanka,nie będzie łaził po klawiaturze,nie wtykał nochalka do kubków ,czy talerzy?-Kamila-nie łudź się-za chwile bedzie takim samym miziakiem,chodzącym krok,w krok za człowiekiem i proszacym o głaski!
A cudny jest niesłychanie!!!
ObrazekObrazekObrazek
Tylko przyjaciele słyszą Twój krzyk , gdy milczysz i widzą łzy, gdy się śmiejesz
"Boże , chroń mnie od fałszywych przyjaciół -z wrogami sobie poradzę"

kropkaXL

Od: Wto sie 12, 2008 14:18

Post » Czw lis 26, 2009 20:02 Re: Bure trio, czyli Alek, Ala i sierotka Niki:) nowe foto s.11

To trochę potrwa :oops: ale nam się nie spieszy :mrgreen: Alek ma trochę ciałka :mrgreen: jak wejdzie na biurko, to chyba wszystko mi się rozleci :mrgreen:

PANCIU. M, po Piraciku mam całą szafkę kropelek :oops: w tym Dicortineff w kroplach, może być? takie kropelki dostawał? :oops:

Cameo

Post » Czw lis 26, 2009 20:11 Re: Bure trio, czyli Alek, Ala i sierotka Niki:) nowe foto s.11

Marnujesz się Cameo :1luvu: , powinnaś zostać zawodowym fotografem i otworzyć zakład..... twoje fotki to coś cudownego :love:

Niki jest gruba :mrgreen: .

myszka007

Od: Sob maja 09, 2009 18:21

Post » Czw lis 26, 2009 21:10 Re: Bure trio, czyli Alek, Ala i sierotka Niki:) nowe foto s.11

Nawet o tym myślałam :oops: ale to dalekie plany ;)

Muszę zainwestować w jakieś oświetlenie do kamery. Bo jak przychodzę do domu, to za oknem ciemno (w końcu idzie zima :( ) i mam szumy :roll: poczekamy. Położyłam na szafie ulubiony kocyk Alka i może postawię tam jeszcze kuwetę i miski :roll: bo on praktycznie nie schodzi z szafy :roll:

Alę czekają testy FeLV/FIV, Niki i Alek mają ujemne :ok: proszę o kciuki, żeby Alusiowe również okazały się "-" :ok:

Cameo

Post » Czw lis 26, 2009 21:13 Re: Bure trio, czyli Alek, Ala i sierotka Niki:) nowe foto s.11

Zdjęcia śliczne, cała trójka cudowna :1luvu:
Trzymamy wielkie kciuki :ok: :ok: :ok:
Obrazek

Satyr77

Od: Pt lip 31, 2009 12:06

Post » Czw lis 26, 2009 21:17 Re: Bure trio, czyli Alek, Ala i sierotka Niki:) nowe foto s.11

:ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Obrazek
Moje kocie serduszko :) :) :) :) :) :)

Ira.

Od: Śro sie 05, 2009 9:34

[poprzednia][następna]