Co wiem o FIPie

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lis 25, 2009 11:02 Re: Co wiem o FIPie

No i niestety też musze się dopisać z kotem ...
Choć nadzieja jest zawsze ...

Pierwsze objawy - gorączka bardzo wysoka - pojawiły sie w czwartek, wtedy wyglądało to na zwykłą infekcję. Unidox, potem synulox i nic - gorączka nadal 40 stopni :( W poniedziałek zauważyłam, że coś dziwnie kot wygląda, schudł, a brzuszek chyba lekko obolały.
Pierwsze oględziny - zażółcone oczy, na usg - już było widać trochę płynu. Skóra na brzuszku też zażółcona ...
Od razu miał pobraną krew - surowica żółta :(
Dostaje od poniedziałku kroplówki z furosemidem, żeby trochę płyn odciągnąć.
Dostał też tolfę i steryd - zero reakcji. Ani gorączka nie drgnęła, ani poprawy stanu po sterydzie nie widać ...
Whisky je i wydala normalnie, może je trochę mniej, ale jednak sam idzie do misek z reszta kotów.
Poza tym oczywiście jest słaby, no ale ma prawo, bo ma gorączkę ponad 40 od tygodnia ...

Teraz jest w klinice na dokładniejszych badaniach, rano miał juz wyciągnięty płyn - jest żółtawy, klejący ...
Za chwilę będą wyniki badań krwi z laboklinu.

Przeczytałam wczoraj wszystkie wątki fipowe, teraz mam kompletny mętlik w głowie ...
Powiedziałam wece o hemobartonelli, nie chce wierzyć, mówi, że to zbyt rzadkie :evil: Uparłam się jednak, zeby znalazła kogoś kto na szybko zrobi ręczny rozmaz krwi pod tym kątem. Będzie tez zrobione badanie płynu, choć wetka twierdzi, ze to nie ma sensu, bo jest ewidentnie fipowy. Zaraz powiem jeszcze wetce, żeby zrobiła usg wątroby

Kończą mi się pomysły, kończy się pewnie czas ...

Jedyna nie-FIPowa reakcja w tym momencie to tylko brak reakcji na steryd ...
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Śro lis 25, 2009 11:36 Re: Co wiem o FIPie

Jak będziesz miała wyniki przepisz je dokładnie do wątku proszę
może to coś rozjaśni
Obrazek

dalia

Od: Nie maja 09, 2004 16:08

Post » Śro lis 25, 2009 13:08 Re: Co wiem o FIPie

poczekamy na wyniki i poprosze Jane i Galle o pomoc.
Jestem w kropce....... zgadnij w której
Obrazek

aga9955

Od: Czw sie 14, 2008 18:51

Post » Śro lis 25, 2009 16:52 Re: Co wiem o FIPie

Badanie płynu zawsze warto zrobić, bo żółty klejący płyn nie zawsze oznacza FIP. Trzeba zrobić rozmaz płynu, nie tylko badanie składu. Trzeba też określić, czy jest wysiękowy czy przesiękowy. Przy FIP płyn jest raczej wysiękowy.
USG trzeba zrobić koniecznie, pozwoli obejrzeć narządy i otrzewną.
Obrazek

galla

Od: Wto wrz 20, 2005 13:39

Post » Śro lis 25, 2009 17:38 Re: Co wiem o FIPie

galla pisze:Badanie płynu zawsze warto zrobić, bo żółty klejący płyn nie zawsze oznacza FIP. Trzeba zrobić rozmaz płynu, nie tylko badanie składu. Trzeba też określić, czy jest wysiękowy czy przesiękowy. Przy FIP płyn jest raczej wysiękowy.
USG trzeba zrobić koniecznie, pozwoli obejrzeć narządy i otrzewną.

Kasiu dzieki:)

Iza wpisze wyniki i licze na Twoja pomoc.
Obrazek

aga9955

Post » Śro lis 25, 2009 20:06 Re: Co wiem o FIPie

Trzymam kciuki, żeby to było co innego.
Kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!
[...] jesteś tym, co jesz... kabanosem w majonezie"

ariel

Od: Wto mar 15, 2005 11:48

Post » Śro lis 25, 2009 20:47 Re: Co wiem o FIPie

Już jestem.

Whisky spędził dziś dzień w lecznicy.
Dostał już mniejszą kroplówkę, tylko 100ml, nadal w celu odwodnienie, z tolfą i tym razem z antybiotykiem (przepraszam, teraz jak spoglądam w ksiązeczkę, nie mogę rozszyfrowac ... cefaloksyna? jutro zapiszę własną ręką)
Udało się (nareszcie po prawie tygodniu) zbić temperaturę - rano 39,9 - po paru godzinach 38,1.

Miał zrobione USG - widac było wątrobę, ma dużo "złogów", same białe punkciki ...
Nie było widać trzustki, niestety, płyn przeszkadzał.

Wyniki
zdecydowanie mniej leukocytów - 18,3 (w poniedziałek 40,7)
RBC 5,26 (pn 8,3)
HGB 5,3 (pn 8,8)
HCT 22,7 (pn 35,0)

Biochemia
ALT 92
ASP 93,3
Bilirubina 2,8
Albuminy 26,8
B.całkowite 6,8 (niestety, wetka nie wpisała jednostek, już mnie dalia wyprostowała, że te dwa ostatnie wyniki muszą być w różnych jednostkach - jutro dopytam)

Widziałam płyn - żółty, bardzo gesty, klejący ... pojechał na badanie do laboklinu, pojechała też krew (badamy na hemobartonellę)
Nasiusiał na podkład - bardzo ciemny żółty kolor.

Kocio pożarł niezłą michę suchej karmy podczas pobytu w lecznicy ;)
Dostał pierwszą dawkę ornipuralu (Aga9955 - aniele dzięki :1luvu: ), ok.18 podałam mu zentonil.
W tym momencie leczymy przede wszystkim żółtaczkę.

Whisky wrócił do domu o 16, zmęczony wszystkimi badaniami ... jak go odwiedziłam o 18, miał całkiem dużo sił - wybiegł mi na spotkanie na klatkę schodową :D
Przed chwilą Kasia pisała (Whisky mieszka u Catherine), że pożarł gotowaną rybkę - głośno się jej domagał :D Zdecydowanie lepiej się czuje, ale to na pewno przez wreszcie normalną temperaturę ...

Tyle relacja z dzisiejszego dnia. Jutro postaram sie uzupełnić jednostki :oops:
Obrazek

Avian

Post » Śro lis 25, 2009 20:59 Re: Co wiem o FIPie

Avian, kciuki tzrymam :ok: , mam nadzieje że to nie FiP ale po przejsciach z moim Jasiem, wiem ze po kroplowkach czul sie lepiej a temperatura skakala..to podobno typowe..mam nadzieje ze nie
Żegnaj Budusiu......tęsknimy

moś

Od: Wto lip 06, 2004 16:48

Post » Śro lis 25, 2009 21:04 Re: Co wiem o FIPie

moś pisze:Avian, kciuki tzrymam :ok: , mam nadzieje że to nie FiP ale po przejsciach z moim Jasiem, wiem ze po kroplowkach czul sie lepiej a temperatura skakala..to podobno typowe..mam nadzieje ze nie

U niego nie skacze - od czwartku miał non-stop 40 stopni ... kroplówki miał od poniedziałku, też nie było reakcji, dopiero dziś taka zmiana. To chyba ten antybiotyk? Od czwartku do poniedziałku dostawał synulox, wcześniej parę dni unidox. Bez rezultatów.
Obrazek

Avian

Post » Śro lis 25, 2009 21:48 Re: Co wiem o FIPie

Coś z tą wątrobą się dzieje, a jak inne narządy, które było widać? Widać było otrzewną?

Niestety jest anemia, nie jest tragiczna, ale wyraźna, do tego bardzo szybko leci, skoro w poniedziałek wyniki były w normie. Jeśli następuje hemoliza, to dodatkowo może zwiększać ilość bilirubiny we krwi.

Stosunek A/G wychodzi mi 0,65, jeśli moje podejrzenia co do jednostek są słuszne i dobrze je przeliczyłam.

A jak rozmaz i inne oznaczenia morfologii? (np. MCV, który może powiedzieć, czy anemia jest niedoborowa i wskazać niedobór).
Obrazek

galla

Post » Śro lis 25, 2009 22:25 Re: Co wiem o FIPie

W poniedziałek :
MCV 43
MCH 10,7
MCHC 24,9

Dzisiaj pojechała krew na nowy rozmaz.
Pytałam tylko, jak wyglądała wątroba i trzustka na usg :oops: Postaram się dopytać.

Czy ten stosunek A/G 0,65 daje jakąś nadzieję, że jednak kot ma szanse? Czy to raczej dlatego, ze to początek choroby?

Jak wspomóc anemię? Co dawać? Mam np Urticaps (pokrzywa)
Jak go karmić, żeby poprawić krew, a nie pogorszyć stanu wątroby?
Jak często badać krew i co badać?
Na co jeszcze zwrócić uwagę wetom?
Obrazek

Avian

Post » Śro lis 25, 2009 22:35 Re: Co wiem o FIPie

Witam serdecznie,
Moj kot mial 0, 54 - czyli jeszcze mniej - nie ma Fipa - czego i Twojemu kotkowi z calego serca gorąco życzę !

Marsylka

Od: Pt sie 19, 2005 14:39

Post » Śro lis 25, 2009 22:36 Re: Co wiem o FIPie

MCV w normie, więc anemia raczej nie jest niedoborowa.
Nie wiem, co krwiotwórczego można podawać w takiej sytuacji :( Trzeba by się skonsultować z wetem.

Stosunek A/G wynoszący 0,65 niestety nie mówi nic pewnego. Oznacza, że to może być FIP, ale trzeba też rozpatrywać inne możliwości. Patrząc na wyniki na pewno warto leczyć wątrobę, bo to może być to. Może prowadzić do anemii, może też spowodować pojawienie się płynu.

A jak rozmaz? Limfocyty, granulocyty itp.? Przydałby się rozmaz ręczny.
Obrazek

galla

Post » Śro lis 25, 2009 22:43 Re: Co wiem o FIPie

Jutro będą kolejne wyniki, i krew i płyn ...

Tak bardzo chciałabym trzymać sie wersji, ze to bardzo chora wątroba ...

Ten kot miał być terapeutą ... to on miał leczyć, a nie być leczony :cry:
Obrazek

Avian

Post » Śro lis 25, 2009 22:47 Re: Co wiem o FIPie

Izuniu nie rozklejamy sie. Walczymy. Wypisz sobie wszystko co wazne i gadaj z dr Agnieszka.
Obrazek

aga9955

[poprzednia][następna]