» Pon lis 23, 2009 20:30
Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny II
no to zaczynamy nasz poniedziałkowy cykl poradnikowy
Poradnik jak mieć więcej czasu dla koteczków
Czyli jak robić porządki żeby się nie narobić a zarazem być ekologiczną i zgodną z naturą.
Dzisiaj będzie soda oczyszczana i ocet w roli głównej
Soda oczyszczana to od jakiegoś czasu dość ważny element w mojej łazience/kuchni
Kupuję ją na allegro w kilogramowych paczkach najczęściej hurtowo bo dla wszystkich koleżanek w pracy. Jest doskonałym zamiennikiem tego środka który polecają do naszych pralek w reklamach nachalnie (można tez używać kwasku cytrynowego to zależy od rodzaju wody). Polecił mi mechanik od pralki używać bo tanie i równie skuteczne działa jak rozreklamowany specyfik. Soda jest doskonała nie tylko do odkamieniania ale świetnie wybiela.
Dodaję 2 łyżki do każdego białego prania i obrusy, skarpetki, bielizna, firanki, wszystkie problematyczne brudy lśnią nieskazitelną bielą. Gdy coś jest bardzo zabrudzone to można namoczyć najpierw w samej sodzie na godzinkę dwie. Papka z sody doczyszcza również fugi i plamy z czekoladowych łapek na kanapach. No i zapomniałam jest doskonałym pochłaniaczem zapachów, można ją wstawić w pojemniczku do lodówki lub w miseczce z paroma kroplami olejku zapachowego w kibelku postawić nie szkodzi alergikom!
Drugim produktem leniwej Pani domu jest ocet, produkt doskonały i niezastąpiony w szybkim i skutecznym doczyszczaniu różnych powierzchni.
Do spryskiwacza wlewamy 1/3 octu dopełniamy wodą i kilkoma kroplami olejku zapachowego żeby nam nie cuchło. Opryskujemy czyszczoną powierzchnię i wycierami do sucha, w przypadku gdy kamień/ osad jest silny możemy zrobić „okłady” z samego octu a kamień zejdzie po 10 minutach takiego kompresu jak masełko nie niszcząc wcale powierzchni czyszczonej. Ja czyszczę tym łazienkę, szyby, lustra, blaty w kuchni no wszystko co tylko się nadaje do kontaktu z wodą. Kopiłam w tym celu spryskiwacz żeby nie zniszczyć tego do prasowani i kwiatów. Ocet też jest niesamowity do wywabiania plam z owoców o czym często zapominamy i odkamienianina czajników zamiast jakiś chemicznych świństw.
Na koniec jako bonu polecę coś niesamowitego nazywa się toto „magiczna gąbka” kupuję się toto w Rossmanie producentem jest firma 3M. W paczce są dwie sztuki i wierzcie warto wydać te 6 zł to naprawdę jest magia. Zmywa UWAGA: nawet lakier do paznokci z ramy okiennej bez używania jakiegokolwiek innego środka jk woda! Umywalka/wanna lśni od delikatnego przeciągnięcia gąbką, nie trzeba szorować tylko przeciągnąć zwilżoną gąbką i już gotowe. Same zobaczycie do czego jeszcze można używać tych gąbek są niesamowite i niezastąpione i wielokrotnego użytku.
Cdn..
Ostatnio edytowano Pon lis 23, 2009 20:40 przez
alus1, łącznie edytowano 1 raz