Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny II

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Pon lis 23, 2009 16:11 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny II

kussad pisze::1luvu: :1luvu: :1luvu:

Dużo kotków lubi biegać za światłem latarki... :) Wystawa jest w Warszawie gdzieś na Ursynowie...chyba na Pileckiego... wczoraj zastanawiałam się gdzie konkretnie :oops:

Kussad, kochana, w tym wypadku to Chyba Ty byś za tymi latarkami musiała biegać... :ryk: :ryk: :ryk: :ryk:

A, w Warszawie. No tak, w Krakowie za często chyba by były. :kotek:
Obrazek
Obrazek

kalair

Od: Czw maja 24, 2007 21:07

Post » Pon lis 23, 2009 20:30 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny II

no to zaczynamy nasz poniedziałkowy cykl poradnikowy

Poradnik jak mieć więcej czasu dla koteczków
Czyli jak robić porządki żeby się nie narobić a zarazem być ekologiczną i zgodną z naturą.

Dzisiaj będzie soda oczyszczana i ocet w roli głównej

Soda oczyszczana to od jakiegoś czasu dość ważny element w mojej łazience/kuchni
Kupuję ją na allegro w kilogramowych paczkach najczęściej hurtowo bo dla wszystkich koleżanek w pracy. Jest doskonałym zamiennikiem tego środka który polecają do naszych pralek w reklamach nachalnie (można tez używać kwasku cytrynowego to zależy od rodzaju wody). Polecił mi mechanik od pralki używać bo tanie i równie skuteczne działa jak rozreklamowany specyfik. Soda jest doskonała nie tylko do odkamieniania ale świetnie wybiela.
Dodaję 2 łyżki do każdego białego prania i obrusy, skarpetki, bielizna, firanki, wszystkie problematyczne brudy lśnią nieskazitelną bielą. Gdy coś jest bardzo zabrudzone to można namoczyć najpierw w samej sodzie na godzinkę dwie. Papka z sody doczyszcza również fugi i plamy z czekoladowych łapek na kanapach. No i zapomniałam jest doskonałym pochłaniaczem zapachów, można ją wstawić w pojemniczku do lodówki lub w miseczce z paroma kroplami olejku zapachowego w kibelku postawić nie szkodzi alergikom!

Drugim produktem leniwej Pani domu jest ocet, produkt doskonały i niezastąpiony w szybkim i skutecznym doczyszczaniu różnych powierzchni.
Do spryskiwacza wlewamy 1/3 octu dopełniamy wodą i kilkoma kroplami olejku zapachowego żeby nam nie cuchło. Opryskujemy czyszczoną powierzchnię i wycierami do sucha, w przypadku gdy kamień/ osad jest silny możemy zrobić „okłady” z samego octu a kamień zejdzie po 10 minutach takiego kompresu jak masełko nie niszcząc wcale powierzchni czyszczonej. Ja czyszczę tym łazienkę, szyby, lustra, blaty w kuchni no wszystko co tylko się nadaje do kontaktu z wodą. Kopiłam w tym celu spryskiwacz żeby nie zniszczyć tego do prasowani i kwiatów. Ocet też jest niesamowity do wywabiania plam z owoców o czym często zapominamy i odkamienianina czajników zamiast jakiś chemicznych świństw.

Na koniec jako bonu polecę coś niesamowitego nazywa się toto „magiczna gąbka” kupuję się toto w Rossmanie producentem jest firma 3M. W paczce są dwie sztuki i wierzcie warto wydać te 6 zł to naprawdę jest magia. Zmywa UWAGA: nawet lakier do paznokci z ramy okiennej bez używania jakiegokolwiek innego środka jk woda! Umywalka/wanna lśni od delikatnego przeciągnięcia gąbką, nie trzeba szorować tylko przeciągnąć zwilżoną gąbką i już gotowe. Same zobaczycie do czego jeszcze można używać tych gąbek są niesamowite i niezastąpione i wielokrotnego użytku.
Cdn..
Ostatnio edytowano Pon lis 23, 2009 20:40 przez alus1, łącznie edytowano 1 raz

alus1

Od: Śro wrz 03, 2008 16:26

Post » Pon lis 23, 2009 20:31 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny II

althea ma w polsce siostrę? 8O
ObrazekObrazekObrazek

agul-la

Od: Czw sie 07, 2008 9:08

Post » Pon lis 23, 2009 20:32 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny II

Wow! :D
Obrazek
Obrazek

kalair

Post » Pon lis 23, 2009 20:39 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny II

oczywiście natchnieniem była anthea :wink:
ale znajduję coraz więcej zastosowań :mrgreen:

alus1

Post » Pon lis 23, 2009 20:41 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny II

Czekam na kolejne części poniedziałkowe, a jutro lecę do rossmanna po gąbki :mrgreen:
Obrazek

Agata&Alex

Od: Śro lut 11, 2009 10:14

Post » Pon lis 23, 2009 20:41 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny II

a ja zamiast sprzątać wole poczytać :mrgreen: jakby althea do mnie przyjechała to pewnie wpadłaby w rozpacz, choć nie jestem całkiem beznajdziejnym przypadkiem :mrgreen:
p.s. tych gąbek to ejstem ciekawa
ObrazekObrazekObrazek

agul-la

Od: Czw sie 07, 2008 9:08

Post » Pon lis 23, 2009 20:51 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny II

alus1

Post » Pon lis 23, 2009 20:53 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny II

A cóż to za magiczne cudo? Bezcenne w dodatku, bo nie ma ceny. :lol:
Obrazek
Obrazek

kalair

Post » Pon lis 23, 2009 20:57 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny II

Ja jeszcze tylko uściślę, że spryskiwacz do octu to najlepiej taki ciśnieniowy, żeby ręką się nie namachać :P . To ważne zwłaszcza przy czyszczeniu kabiny prysznicowej nierozcieńczonym octem - pokrywa powierzchnię cienką mgiełką i szybko, więc człowiek nie zdąży się zagazować :mrgreen: .
KK1, KK2, Kocia Koalicja 3
ROWERZYŚCI TO ZUO!

Monostra

Od: Śro lut 08, 2006 21:42

Post » Pon lis 23, 2009 20:58 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny II

kalair pisze:A cóż to za magiczne cudo? Bezcenne w dodatku, bo nie ma ceny. :lol:

no pisałam że koło 6 zł :roll:

alus1

Post » Pon lis 23, 2009 20:58 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny II

ale fajne - i po co tyle kasy wydawać na środki czystości jak wszystko załatwimy sodą i octem :) no i gąbkami :ok:

Tyzma

Od: Sob wrz 20, 2008 21:44

Post » Pon lis 23, 2009 21:02 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny II

alus1 pisze:
kalair pisze:A cóż to za magiczne cudo? Bezcenne w dodatku, bo nie ma ceny. :lol:

no pisałam że koło 6 zł :roll:

Ups...Ja się na zdjęcie zapatrzyłam.. :oops:
To bardzo fajna cena.
A koleżanka sprzedawała ściereczki po kilka tysięcy. :roll:
Obrazek
Obrazek

kalair

Post » Pon lis 23, 2009 21:02 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny II

Tyzma pisze:ale fajne - i po co tyle kasy wydawać na środki czystości jak wszystko załatwimy sodą i octem :) no i gąbkami :ok:

no powiem Ci że już niewiele tego badziewia chemicznego kupuję choć nadal mam nie powiem
bo jednak proszek tez daje oprócz sody :wink:

alus1

Post » Pon lis 23, 2009 21:03 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny II

Super Alus! Soda plus sok z cytryny wybielaja tez zeby :lol:
Obrazek

Chat

Od: Nie cze 15, 2008 8:57

[poprzednia][następna]