Ćwierć maincoon Jerzy pojechał do Krakowa :)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lis 20, 2009 23:14 Re: WRO Ćwierć main coon ma DT! :D

Kruszyna pisze:Kamień z serca :)

Bardzo prosimy o wsparcie finansowe na diagnostykę słuchu Czarnego:

viewtopic.php?f=20&t=103757

Po co robić diagnostyke słuchu? Wynik badania niczego nie zmieni ani nie da się głuchoty wyleczyć.
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Pt lis 20, 2009 23:17 Re: WRO Ćwierć main coon ma DT! :D

Czarny juz u nas :)
Hihi wyobrazałam sobie Czarnego jako biednego zestresowanego kotka ale jak na razie wydaje sie być raczej wyluzowany, chodzi, zwiedza i troche próbuje zaczepiać rezydentów. Jest niespokojny ale nie wystraszony,węszy po kątach, podjada, pije wodę, kładzie sie wstaje, ale nigdzie sie nie chowa :) Najbardziej zdenerwowana jest Wika, bo Czarny tak momentami podbiega i próbuje zaczepiac, myślę że raczej dla zabawy, ale ona biedaczka sie boi więc jest syrena włączona i irokez..
Ostatnio edytowano Pt lis 20, 2009 23:31 przez dzonss, łącznie edytowano 1 raz

dzonss

Od: Wto lis 18, 2008 23:02

Post » Pt lis 20, 2009 23:24 Re: WRO Ćwierć main coon ma DT! :D

MariaD pisze:Po co robić diagnostyke słuchu?

Też się nad tym zastanawiam..
Opowieści o moich kociastych..
viewtopic.php?p=3620054#3620054

aamms

Od: Czw lut 17, 2005 15:56

Post » Pt lis 20, 2009 23:50 Re: WRO Ćwierć main coon ma DT! :D

:lol:

estela

Od: Nie gru 14, 2008 20:41

Post » Sob lis 21, 2009 10:35 Re: WRO Ćwierć main coon ma DT! :D

aamms pisze:
MariaD pisze:Po co robić diagnostyke słuchu?

Też się nad tym zastanawiam..

Prosił o to warszawski dom, który zastanawia się nad przejęciem kota. Mam nadzieję, że odczyta Wasze sugestie :)

We Wrocławiu jest jedna klinika, która robi badania słuchu, ale kosztują one strasznie dużo :(
Obrazek

Kruszyna

Od: Czw gru 13, 2007 22:32

Post » Sob lis 21, 2009 10:44 Re: WRO Ćwierć main coon ma DT! :D

Moim zdaniem takie badania mają sens przy kotach rodowodowych, hodowlanych. żeby wiedzieć czy nie przekażą tej wady potomstwu..
no i głuche nie mogą być wystawiane..
Hodowcy, jeśli coś namieszałam, poprawcie, proszę..

A dla kota na kolanka skończy się na stuprocentowej pewności, że kot głuchy.. co i tak nic nie zmieni w jego sytuacji..
Proponuję, żeby potencjalny domek zastanowił się nad zasadnością tych badań.. :)

Szczerze mówiąc, ja wydałabym tę kasę np. na inne badania, jeśli byłyby konieczne - przede wszystkim kontrolną morfologię - i na lepsze jedzonko dla kota..
Papierek stwierdzający głuchotę nie jest właściwie do niczego potrzebny..
A najprostszy test - to włączyć odkurzacz i spróbować wyczyścić coś w bezpośredniej bliskości kota.. nic nie kosztuje a jeszcze sprzątanie się odwali.. :twisted:

aamms

Post » Sob lis 21, 2009 12:53 Re: WRO Ćwierć main coon ma DT! :D

aamms pisze:
Szczerze mówiąc, ja wydałabym tę kasę np. na inne badania, jeśli byłyby konieczne - przede wszystkim kontrolną morfologię - i na lepsze jedzonko dla kota..
Papierek stwierdzający głuchotę nie jest właściwie do niczego potrzebny..
A najprostszy test - to włączyć odkurzacz i spróbować wyczyścić coś w bezpośredniej bliskości kota.. nic nie kosztuje a jeszcze sprzątanie się odwali.. :twisted:

Bardzo dobre i praktyczne podejście :) :ok:
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Sob lis 21, 2009 13:14 Re: WRO Ćwierć main coon ma DT! :D

jak rozumiem koteczek jest calkowicie gluchy i nie da sie tego e zaden sposob wyleczyc, tak?

Kociara82

Od: Czw paź 09, 2008 22:20

Post » Sob lis 21, 2009 13:21 Re: WRO Ćwierć main coon ma DT! :D

Jedynym sensownym badanie w temacie słuchu u tego kota jest zajrzenie dogłebnie w uszy czy nie ma przewlekłego stanu zapalnego powodującego czasowe stępienie słuchu.

Jeżeli stan zapalny jest - wyleczyć.

Czy kot odzyska słuch czy nie, nie powinno to być powodem dyskryminacji kota w nowym domu a jedynie informacją. Takiego kota inaczej się wychowuje i z nim komunikuje (nie głosem a np. pukaniem w podłoże obok kota, dotykiem, gestami). Kot głuchy/niedosłyszący absolutnie nie może wychodzić!
Idealnie byłoby gdyby zamieszkał z kotem słyszącym. Nauczy się obserwować tego kota i zachowywać odpowiednio tak jak on. :)

aamms pisze:Moim zdaniem takie badania mają sens przy kotach rodowodowych, hodowlanych. żeby wiedzieć czy nie przekażą tej wady potomstwu..
no i głuche nie mogą być wystawiane..
Hodowcy, jeśli coś namieszałam, poprawcie, proszę..

Nic nie namieszałaś :) Tak jest u kotów hodowlanych. Koty głuche wykluczone są z rozrodu i wystaw.
Obrazek

MariaD

Post » Sob lis 21, 2009 13:23 Re: WRO Ćwierć main coon ma DT! :D

Kociara82 pisze:jak rozumiem koteczek jest calkowicie gluchy i nie da sie tego e zaden sposob wyleczyc, tak?

Czy całkowicie - trudno powiedzieć, na pewno w znaczący sposób. Czy nie da się wyleczyć - nie wiem, nie znam się na tym, ale nie słyszałam o aparatach słuchowych dla kotów ;)

Kiedy kot przez chwilę był u mnie, nie reagował w żaden sposób na klaskanie tuż koło niego. Nie było też reakcji, kiedy metalowa miska spadła ze stołu na kafle, a hałas był spory.

Dzonss, odkurzałaś już dzisiaj? ;)
Obrazek

Kruszyna

Post » Sob lis 21, 2009 13:23 Re: WRO Ćwierć main coon ma DT! :D

MariaD pisze:Jedynym sensownym badanie w temacie słuchu u tego kota jest zajrzenie dogłebnie w uszy czy nie ma przewlekłego stanu zapalnego powodującego czasowe stępienie słuchu.

Jeżeli stan zapalny jest - wyleczyć.

Dziękujemy za radę :ok:
Obrazek

Kruszyna

Post » Sob lis 21, 2009 13:28 Re: WRO Ćwierć main coon ma DT! :D

wiec moze ten domek z W-wy chce zrobic badania, zeby wlasnie miec pewnosc na czym stoi, bo jesli jest choc minimalna szansa na wyleczenie... To mogloby poprawic jakosc zycia kotka :)

Kociara82

Od: Czw paź 09, 2008 22:20

Post » Sob lis 21, 2009 13:40 Re: WRO Ćwierć main coon ma DT! :D

zaznaczam. no coz, przykro mi, ze od razu znalezli sie ludzie, ktorzy potepili sens badania sluchu u kota. A sens takiego badania jest oczywisty - jesli kota mozna leczyc, to ma wieksza szanase na adopcje, prawda?

Never

Od: Czw lis 29, 2007 23:22

Post » Sob lis 21, 2009 16:09 Re: WRO Ćwierć main coon ma DT! :D

Never pisze:zaznaczam. no coz, przykro mi, ze od razu znalezli sie ludzie, ktorzy potepili sens badania sluchu u kota. A sens takiego badania jest oczywisty - jesli kota mozna leczyc, to ma wieksza szanase na adopcje, prawda?

Istnieje różnica pomiędzy audiometrycznym badaniem słuchu - jedynie dla stwierdzenia czy kot słyszy i w jakim stopniu a badaniem uszu przez lekarza wet. w celu stwierdzenia czy jest stan zapalny, z czego się bierze i jak wyleczyć.

To pierwsze jest kosztowne i zbędne wg mnie.

To drugie - konieczne i celowe.
Obrazek

MariaD

Post » Sob lis 21, 2009 17:27 Re: WRO Ćwierć main coon ma DT! :D

MariaD pisze:
Never pisze:zaznaczam. no coz, przykro mi, ze od razu znalezli sie ludzie, ktorzy potepili sens badania sluchu u kota. A sens takiego badania jest oczywisty - jesli kota mozna leczyc, to ma wieksza szanase na adopcje, prawda?

Istnieje różnica pomiędzy audiometrycznym badaniem słuchu - jedynie dla stwierdzenia czy kot słyszy i w jakim stopniu a badaniem uszu przez lekarza wet. w celu stwierdzenia czy jest stan zapalny, z czego się bierze i jak wyleczyć.

To pierwsze jest kosztowne i zbędne wg mnie.

To drugie - konieczne i celowe.

Dokładnie o to samo mi chodziło.. :)

aamms

[poprzednia][następna]