Kruszyna pisze:Kamień z serca
Bardzo prosimy o wsparcie finansowe na diagnostykę słuchu Czarnego:
viewtopic.php?f=20&t=103757
Po co robić diagnostyke słuchu? Wynik badania niczego nie zmieni ani nie da się głuchoty wyleczyć.
Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Kruszyna pisze:Kamień z serca
Bardzo prosimy o wsparcie finansowe na diagnostykę słuchu Czarnego:
viewtopic.php?f=20&t=103757
MariaD pisze:Po co robić diagnostyke słuchu?
aamms pisze:MariaD pisze:Po co robić diagnostyke słuchu?
Też się nad tym zastanawiam..
aamms pisze:
Szczerze mówiąc, ja wydałabym tę kasę np. na inne badania, jeśli byłyby konieczne - przede wszystkim kontrolną morfologię - i na lepsze jedzonko dla kota..
Papierek stwierdzający głuchotę nie jest właściwie do niczego potrzebny..
A najprostszy test - to włączyć odkurzacz i spróbować wyczyścić coś w bezpośredniej bliskości kota.. nic nie kosztuje a jeszcze sprzątanie się odwali..
aamms pisze:Moim zdaniem takie badania mają sens przy kotach rodowodowych, hodowlanych. żeby wiedzieć czy nie przekażą tej wady potomstwu..
no i głuche nie mogą być wystawiane..
Hodowcy, jeśli coś namieszałam, poprawcie, proszę..
Kociara82 pisze:jak rozumiem koteczek jest calkowicie gluchy i nie da sie tego e zaden sposob wyleczyc, tak?
MariaD pisze:Jedynym sensownym badanie w temacie słuchu u tego kota jest zajrzenie dogłebnie w uszy czy nie ma przewlekłego stanu zapalnego powodującego czasowe stępienie słuchu.
Jeżeli stan zapalny jest - wyleczyć.
Never pisze:zaznaczam. no coz, przykro mi, ze od razu znalezli sie ludzie, ktorzy potepili sens badania sluchu u kota. A sens takiego badania jest oczywisty - jesli kota mozna leczyc, to ma wieksza szanase na adopcje, prawda?
MariaD pisze:Never pisze:zaznaczam. no coz, przykro mi, ze od razu znalezli sie ludzie, ktorzy potepili sens badania sluchu u kota. A sens takiego badania jest oczywisty - jesli kota mozna leczyc, to ma wieksza szanase na adopcje, prawda?
Istnieje różnica pomiędzy audiometrycznym badaniem słuchu - jedynie dla stwierdzenia czy kot słyszy i w jakim stopniu a badaniem uszu przez lekarza wet. w celu stwierdzenia czy jest stan zapalny, z czego się bierze i jak wyleczyć.
To pierwsze jest kosztowne i zbędne wg mnie.
To drugie - konieczne i celowe.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Blue, Evilus, Google [Bot] i 281 gości