» Sob lis 14, 2009 19:09
Re: Pirat wciąż dzielnie walczy o lepsze jutro. Jest nadzieja!!!
Wyniki Pirata:
AST: 28,62 (norma)
ALT; 4,22 (norma od 20-107) - wczoraj podczas USG wątroba była bardzo mała, może swiadczyc o marskości
Bialko calkowite: 71,29 (norma)
Mocznik: 69,63 (norma do 70)
Kreatynika: 7,95 (norma do 1,8)
Glukozal 155,09 (norma do 130 ale to nic bo wcześniej był na USG i mógł się zdenerwować)
Bilirubina calkowita - 1,68 (norma do 1,2)
Wapń: 3,74 (norma od 8 do 11,1)
Fosfor: 4,38 (norma)
USG wykazało, że nerka jest biała, może świadczyc o wlóknistości. Badania krwi potwierdzają, że z nerkami jest problem. 90% nefronów nie pracuje. W takiej sytuacji kota należałoby przeplukac kroplówkami. Problem w tym, że Pirat zbiera wodę w brzuchu i kroplówki mogą sprawić, że woda się zbierze właśnie w brzuchu. Dostaje furosemid w zastrzyku. Trzeba mu zmniejszyć miarki antybiotyku bo nerki nie pracuja jak trzeba i lek może za długo pozostawac w organizmie.
Pirat dzisiaj był tylko raz w kuwecie, po zatrzyku z furosemidu rano. Teraz lezy i śpi jakby nic się nie stało. O 21 zadzwonię do lekarza dyżurnego i zapytam co robić. Nie będę wlokła Pirata jak kroplówka jest niewskazana. Szczerze mówiąc nie wiem co robić bo rozmawiałam z 2 wetami i każdy mówi inaczej. Zapytam dzisiaj dyzutrnego doświadczonego w ciężkich przypadkach. Ja sie czuję kiepsko i teraz się położe. Być może czeka nas jeszcze dzisiaj w nocy wizyta u weterynarza. Dziękuję za kciuki i cieple myśli.
Jesli macie pomysły, to proszę!
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam,
co i los zwierząt; (...)
jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego,
i oddech życia ten sam.