1 seterka Gapusia i dwa ragdolki i.. proszę o zamknięcie

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lis 10, 2009 21:51 Re: 1 seterka Gapusia i dwa ragdolki i......rude tornado

Ja zauważyłam ,że właściciele MCO często ważą swoje koty :lol:

Niebieska_Chmurka

Od: Wto mar 24, 2009 13:47

Post » Wto lis 10, 2009 21:52 Re: 1 seterka Gapusia i dwa ragdolki i......rude tornado

ja jeszcze nie wazylam...apetyt ma wszystko ok.....wiec po co wazyc :ryk:
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .
Smakusia odeszła 14.05.2024.

anulka111

Od: Sob lip 14, 2007 16:39

Post » Wto lis 10, 2009 22:26 Re: 1 seterka Gapusia i dwa ragdolki i......rude tornado

Ważyłam, bo zdawało mi się że mało je. Ale wszystko jest w porządku. Rośnie :lol:
Koty żyją akurat tyle, żeby zdążyły spleść się z naszym życiem i zapaść
głęboko w serce. Potem je łamią. Ale ile warte byłoby życie bez nich...

Dwie baby i rudy ...

tosiula

Od: Sob lut 24, 2007 17:42

Post » Wto lis 10, 2009 22:32 Re: 1 seterka Gapusia i dwa ragdolki i......rude tornado

tosiula pisze:Ważyłam, bo zdawało mi się że mało je. Ale wszystko jest w porządku. Rośnie :lol:

Bo to się wydaje małe i chude cały czas :evil: . I nagle staje koło rezydenta, który był sporo większy i przerasta go :evil: . To oszuści :lol: .
KK1, KK2, Kocia Koalicja 3
ROWERZYŚCI TO ZUO!

Monostra

Od: Śro lut 08, 2006 21:42

Post » Wto lis 10, 2009 22:40 Re: 1 seterka Gapusia i dwa ragdolki i......rude tornado

:mrgreen: Monostra jako doswiadczona dorastaniem mco ....opowiedz co pamietasz ....kiedy wymiana zabkow byla, do kiedy beda dlugimi podrostkami, kiedy sie ofutrza, czy ogon urosnie,czy lapy urosna ...itd czy uszy rosna jeszcze czy to juz max?
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .

anulka111

Post » Wto lis 10, 2009 22:49 Re: 1 seterka Gapusia i dwa ragdolki i......rude tornado

anulka111 pisze:opowiedz co pamietasz ....kiedy wymiana zabkow byla,

Naprawdę chcesz wiedzieć? :twisted: Wymianę ząbków zauważyłam, jak moja nowa, super-hiper wypasiona :evil: torebka z delikatnej skórki zyskała dziurkowany wzorek na klapie. Udało się zapastować :twisted: .
ROWERZYŚCI TO ZUO!

Monostra

Post » Wto lis 10, 2009 22:54 Re: 1 seterka Gapusia i dwa ragdolki i......rude tornado

Monostra pisze:
tosiula pisze:Ważyłam, bo zdawało mi się że mało je. Ale wszystko jest w porządku. Rośnie :lol:

Bo to się wydaje małe i chude cały czas :evil: . I nagle staje koło rezydenta, który był sporo większy i przerasta go :evil: . To oszuści :lol: .

Filek już wybiera sobie do spania największe legowiska :P

Dwie baby i rudy ...

tosiula

Post » Wto lis 10, 2009 23:00 Re: 1 seterka Gapusia i dwa ragdolki i......rude tornado

:P kolezanka kupila legowisko ladne dla kota ...ale za male dla jej kota i przyniosla mi dzis do pracy, wie ,ze mam malego kotka......wiec mi hihi zaproponowala ,ze bedzie dla niego poki nie dorosnie...popatrzylam na legowisko i wyszlo na to ,ze .....hmmmm maly juz jest na nie za duzyyyyyyyyyy ......w zwiazku z tym zrozumiala ,czmeu od poczatku proponowalam ,ze dam je kolezance, ktora ma jedna malutka koteczke....i ona bedzie miala swietna meline w tje budce ;)))

Nadawaj Monostra wszystko co wiesz???? Moj z taka pasja dopada sznurka z tukanem.....i i kable ,ze powaznie sie zastanawiam ,czy on nie bedzie lada moment zebiska wymieniac??? co z uszamio itd.....kiedy mordka kotu robi sie miaukunia zamiast mordki kociakowejjjjjjj :mrgreen:

anulka111

Post » Wto lis 10, 2009 23:24 Re: 1 seterka Gapusia i dwa ragdolki i......rude tornado

Niebieska_Chmurka pisze:Ja zauważyłam ,że właściciele MCO często ważą swoje koty :lol:

Bo Maine Coony kupuje się na wagę. :mrgreen:

anulka111 pisze:czy on nie bedzie lada moment zebiska wymieniac???
Na zęby za wcześnie, koło 4 miesiąca życia zaczyna się wymiana. Żujki były od samego początku, więc nie jest to związane z wymianą uzębienia.

anulka111 pisze:do kiedy beda dlugimi podrostkami,

Oj, to tak jeszcze z rok czasu. :)

anulka111 pisze:kiedy sie ofutrza,

Wymiana futra na pośrednie, już nie dziecinne ale nie dorosłe to ok. 6-7 miesiąca życia. Potem jakieś 4-5 miesięcy wymiany na docelowe futro. Na kryzę czasami trzeba poczekać ze 2 lata.
anulka111 pisze:czy ogon urosnie

Tak, proporcjonalnie wraz ze wzrostem ciała. I potężnie się ofutrzy :)
anulka111 pisze:czy lapy urosna ...

J.w. z wyjątkiem ofturzenia. ;)
anulka111 pisze:czy uszy rosna jeszcze czy to juz max?

No, nie max. Jakby zostały tej wielkości co są to byłyby duży MCO z maleńkimi uszkami :D Urosną.

Z gogonem i uszami jest śmiesznie - kociak MCO powinien mieć jak najdłuższy ogon i ogromne uszyska. One rosną, ale nie do końca proporcjonalnie z resztą ciała. Troszkę wolniej, tak więc w końcowym efekcie kociak z uszami nietoperka i ogonem do nosa będzie dorosłym MCO z ogonem sięgającym powyżej łopatek (mierzonym położonym na grzbiecie) i dużymi, prawidłowymi uszami.

Z osadzeniem uszu też jest ciekawie - u małego MCO powinny być jak najbliżej siebie, wysoko osadzone. Czaszka się rozrasta w części czołowej, tej pomiędzy uszami i uszy trochę schodzą na boki.

A u np. Kicorkowych devonków jest z uszami na odwrót - czaszka rozrasta się w części frontowej (tej gdzie są oczy) i uszy jadą do góry. A devoni standard wymaga uszu bardzo nisko osadzonych, prawie na szyi :)
Tak więc, Kicorek życzy sobie w temacie uszu dokładnie odwrotnie tego co ja, hodowca MCO. :) I obie zamieniłybyśmy u naszych kotów rozwój czaszki. ;) Co do ogona jesteśmy zgodne - im dluższy tym lepiej. :)
anulka111 pisze:kiedy mordka kotu robi sie miaukunia zamiast mordki kociakowejjjjjjj :mrgreen:

Oj, na to też trzeba poczekać - około roku życia.

Z kociakami MCO - ich etapami rozwoju jest śmiesznie.
Najpierw mamy ślicznego maluszka wieku 6-8 tygodni, ryjek śliczny, stop zaznaczony perfekcyjnie, broda mocna. Potem (5-8 m-cy) wszystko zaczyna się "rozjeżdżać". Stop się spłaszcza, broda "ucieka" do tyłu. No czysta rozpacz. Trzeba to cierpliwie przeczekać. Po jakimś czasie (kilku miesięcy) kociak zaczyna "zbierać się do kupki" - stop znowu jest widoczny, broda wraca na miejsce, morda nabiera kwadratury. :D
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Wto lis 10, 2009 23:35 Re: 1 seterka Gapusia i dwa ragdolki i......rude tornado

Mario jestes boska :mrgreen: super odpowiedzi, jak zawsze od Ciebie :P :P :P ,cyzli na razie zmieniam sie w wielkie oczkeiwanie :)) na zmiany u malego ......byl braciszek wymizial malego i pobawil sie z nim tukanem........Maly dzis ulozyl sie na chwilke kolo Gapusi 8O odwazny jest nad wyraz

Zostalo mi jeszcze jedno malutkie pytanie, kiedy Rysim wyrazem pysia bede mogla straszyc braciszka :twisted: ,dzis znow mu robil glaskania ogona intensywne....boje sie ,ze maly zamiast kity bedzie miec szczurzy ogonek przez braciszka............ :roll: ale czaruje Rys brata rowno, bo jakos vchetnie zaglada do malego :ryk:

Z tymi uszami to arcyciekawe, bede musiala na wystawie kociej porownac sobie te uszy, czy faktycznie az tak mocno widac, ze te uszyska maja lezec na szyjce :mrgreen: :mrgreen:

Ryś na moje oko ma długi ogonek, lapy ma powalajaco grube 8O :lol: , uszyska zas slodkie .....i maja duza powierzchnie do calowania:))) Dziasiaj Bozenka napatrzyc sie nie mogla jak maly sie do nas przytulal......wizyte zakonczyla biorac malego na rece bym mogla wstac z fotela.....bo spal na mnie....Ryś byl tak ufny ,ze dal jej sie w tej samej pozycji przeniesc pare metrow na kanape i tylko przeciagnal sie po polozeniu :lol: -wyglad ana to ,ze ma dodatkowa pare rak do obslugi hihi

anulka111

Post » Wto lis 10, 2009 23:45 Re: 1 seterka Gapusia i dwa ragdolki i......rude tornado

Maria opisała pewnie normalny wzrost MCO - ja, laik, tego pewnie nie zauważyłam, bo Moher rósł proporcjonalnie, przysięgam! Był kudłaty i został kudłaty :roll: . Rosły jednocześnie uszy, ogon, łapy tułów itd. :roll: . Dlatego pewnie zgłupiałam przy SIBie - albo był długi, albo wysoki, albo kudłaty - aż poleciałam do weta :oops: .
ROWERZYŚCI TO ZUO!

Monostra

Post » Śro lis 11, 2009 0:09 Re: 1 seterka Gapusia i dwa ragdolki i......rude tornado

:ryk: Monostra, ja poki tego Maria nie napisala, to sobie nie zdawalam sprawy ,ze sa az takie roznice w rozwoju miedzy rasami kocimi ....ja dalej jestem psiara i większość rzeczy u kotow mnie zadziwia :mrgreen: Bede musiala podbierac aparat bratu i prosic uczennice by robila sesje malemu....by utrwalic jego etapy rozwoju :D - na razie wyglada na wyjatkowo duzego jak na tak mlode kocie :))) , najwiekszy szok wywoluja papusie u malego jak ktos z gosci wypatrzy ............te lapki to ma ofutrzone ,ze hohooooooo :)))

Przeczesuje go kilka razy w tygodniu szczoteczka,by sie przyzwyczajal do czesania ,choc na razie nie ma takiej potrzeby,zauwazylam ,ze przybywa mu wlosow okrywowych sa wyraznie dluzsze niz poprzednie wloski... :P ,zadziwia mnie tez to ,ze maly wyjatkowo dokladnie sie myje, Gucio przy nim wychodzi na ostatniego fleję , jak chodzi o mycie :P

Czy malym mco grozi w ktoryms momencie zaklaczenie? maly mocno podgryza papiruska....chyba wysieje dla niego owies....moze bedzie pierwszym kotkiem,ktorego zainteresuje cos poza papiruskiem w mym stadzie.....bo dotad tylko papirus byl pogryzany,a reszta skrajnie lekcewazona,zadne kocie trawki nie mialy wziecia.....zobaczymy.....ze wzgledu na tendencje do lezenia w papirusie...musze kupic odpowiednio duza doniczke .....ciezka ,by maly mogl sie stabilnie na owsie wylegiwac :))

anulka111

Post » Śro lis 11, 2009 8:57 Re: 1 seterka Gapusia i dwa ragdolki i......rude tornado

Anulka, nie martw się, będzie z Ciebie super kociara! :D
Obrazek
Obrazek
Obrazek

kalair

Od: Czw maja 24, 2007 21:07

Post » Śro lis 11, 2009 13:16 Re: 1 seterka Gapusia i dwa ragdolki i......rude tornado

Z Anulki już jest super kociara. Zakręcona na maxa :lol:

Dwie baby i rudy ...

tosiula

Post » Śro lis 11, 2009 13:21 Re: 1 seterka Gapusia i dwa ragdolki i......rude tornado

Anulka, jakie ty masz piekne te koty :D
a ten rudy cuudny..jakas plaga rudych MCO na forum? :twisted:
Żegnaj Budusiu......tęsknimy

moś

Od: Wto lip 06, 2004 16:48

[poprzednia][następna]