Kuźnica Helska - na usypianie kotów są pieniądze! :(

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lis 09, 2009 0:43 Re: Kuźnica Helska - nieudolność urzędnicza

Kocia dusza pisze:Ja bym prosiła osoby rozmawiające z panią karmicielką o ustalenie terminu odłapania kotek - pieniądze i transport są, tylko
wszystko trzeba ustalić - czas ucieka.
A odebrać można, tylko że nie ma gdzie potem tych kotów umieścić. Dlatego prosiłam o zdjecia, by spróbować adoptować koty przez net.

koty - PO KASTRACJI I GDY BĘDĄ MIAŁY ZAPEWNIONE JEDZENIE- mogą mieszkać tam gdzie teraz. Najważniejsze, by ich nie przybywało i by nie głodowały.
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09

Post » Pon lis 09, 2009 9:26 Re: Kuźnica Helska - nieudolność urzędnicza

koty - PO KASTRACJI I GDY BĘDĄ MIAŁY ZAPEWNIONE JEDZENIE- mogą mieszkać tam gdzie teraz. Najważniejsze, by ich nie przybywało i by nie głodowały.[/quote]

Dokładnie.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Pon lis 09, 2009 17:39 Re: Kuźnica Helska - nieudolność urzędnicza

w kwestii formalnej ustawa o ochronie praw zwierząt
art 4, ust 17. - zwierzęta domowe - rozumie się przez to zwierzęta tradycyjnie przebywające wraz z człowiekiem w jego domu lub innym odpowiednim pomieszczeniu, utrzymywane przez człowieka w charakterze jego towarzysza

jeśli koty nie przebywają w domu lub pomieszczeniu specjalnym dla nich (dostosowanym! czyli z legowiskiem i karmą), a jedynie błąkają się po posesji, nie można mówić o własności, ergo ten Pan nie może zabronić ich łapania czy sterylizacji

Jeśli sprawa idzie na noże, to ta sama ustawa art 7 ust. 3. W przypadkach nie cierpiących zwłoki, gdy dalsze pozostawanie zwierzęcia u dotychczasowego właściciela lub opiekuna zagraża jego życiu, policjant, a także inspektor Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami w Polsce lub upoważniony przedstawiciel innej organizacji społecznej o podobnym statutowym celu działania może odebrać mu zwierzę, zawiadamiając o tym niezwłocznie wójta (burmistrza, prezydenta miasta), celem podjęcia przez ten organ decyzji w przedmiocie odebrania zwierzęcia.
Z tego co pamiętam na forum jest inspektor TOZ z Pomorza (gdzieś widziałam może na wątku pkdt? izabela chyba ale głowy nie dam). Wtedy kwestia dogadania się zeby go "wypożyczyć" na jeden dzień. Albo któregoś z inspektorów trójmiejskiej straży. Albo uderzyć do Rady Krajowej OTOZ Animals. Pewnie trzeba tłumaczyć że się nie chce kasy ani schroniska ani nic tylko ludź potrzebny na podkładkę.

W kwestii praktycznej (niestety ostatnio jestem mało mobilna więc trudno by mi było się wyrwać i jechać na cały dzień :( ) spróbowałabym podstępniepolubownie. Skoro Pan lubi wypić weźta która TZ do towarzystwa, postawić połówkę Panu i w tym czasie cichcem łapać. Albo i nie cichcem, niektórzy ludzie po zaspokojeniu "podstawowych" popędów stają się dziwnie ugodowi. Jak coś daję kasę na połówkę i ewentualny alkazeltzer dla "ugadującego".

Inna metoda: weźmie się który/która zadrapie, powie ze kot, ze może mieć wściekliznę (w końcu dookoła jest trochę lasów), jeśli pan jest własciciel to prosze pokazać szczepienie, jak szczepienia nie ma to wzywamy policję czy zabieramy kota bez policji?
I wtedy uświadomić ze jesli policja, to będzie go kosztowac 500zet wypuszczanie nieszczepionego zwierzęcia samopas. (kodeks wykroczeń o nieprzestrzeganiu standardów trzymania zwierząt). Myślicie ze będzie chciał?

Jeśli sprawa łapania/dowozu/kosztów jest/będzie (bo juz nie wiem) wstepnie załatwiona, mam panią która ma mini-hotelik dla zwierząt. Jeśli brak DA na kocice po sterylizacji dajcie znać (mój namiar ma mpacz i sabina skaza), umówię tą babkę (myślę że jednorazowo dwie spokojnie da radę- tylko potrzebuję 24h wcześniej wiedzieć), odbiorę od weta i zawiozę jej na dojscie do siebie. Koszt opieki i dowozu wet-hotelik pokrywam w całości.

Poker71

Od: Nie lip 01, 2007 15:03

Post » Pon lis 09, 2009 17:42 Re: Kuźnica Helska - nieudolność urzędnicza

Kasa na 3 sterylki i DA (u sabiny właśnie;-)) będzie.
Trzeba tylko fizycznie złapać kotki i dowieźć do weta.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kocia dusza

Od: Sob wrz 26, 2009 17:42

Post » Pon lis 09, 2009 21:49 Re: Kuźnica Helska - nieudolność urzędnicza

a jak Sabina chce się tymi kotkami zajmować? tzn, czy ona nie ma teraz innych spraw na głowie?
Obrazek ObrazekObrazek
Franek & Rysia
Zabezpieczenia okien i balkonów 3miasto- R E A K T Y W A C J A.

rambo_ruda

Od: Pon maja 15, 2006 16:53

Post » Pon lis 09, 2009 21:51 Re: Kuźnica Helska - nieudolność urzędnicza

Spokojnie, wszystko umówione. :)
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kocia dusza

Od: Sob wrz 26, 2009 17:42

Post » Czw lis 12, 2009 8:41 Re: Kuźnica Helska - nieudolność urzędnicza

Informuję, że sprawę sterylizacji zgłosiłam pani Agnieszce Siebert z Urzędu Miasta w Jastarni tel 058/675-19-20
telefon też można znaleźć w książce telefonicznej
"Człowiek nie jest apoteozą ewolucji, a jedynie ślepą uliczką pomniejszej, bocznej gałęzi jednej z mniej wykształconych podgrup ssaków." pamietnikpoldka.blogspot.com

Killatha

Od: Sob lis 17, 2007 12:04

Post » Czw lis 12, 2009 11:24 Re: Kuźnica Helska - nieudolność urzędnicza

W jakie dni złapane koty można zawieźć na te sterylki - w dni robocze , czy w niedzielę lub sobotę też można ?
No i ewar nie odzywa się czy rozmawiała z panią Bożeną.
A z tą kotką co ma tak wiele miotów to nie jest tak jak napisała ewar, że pani Bożena złapie ją w kazdej chwili. Ta kotka miała być sterylizowana w ubiegłym roku, ale cwana bestia nie dała się złapać.
Mruczek, Gapcio, Gucio, Filip, Filemon w jednym żyją domku!
viewtopic.php?f=46&t=80071&p=12585019#p12585019

jarekm

Od: Pon sie 18, 2008 1:33

Post » Czw lis 12, 2009 11:58 Re: Kuźnica Helska - nieudolność urzędnicza

Pisałam na wątku,że rozmawiałam z p.Bożeną.Jarek,masz jej numer,lepiej chyba Tobie się z nią umawiać niż przez Stalową Wolę.Z rozmowy zrozumiałam,że p.Bożena TĘ kotkę złapie.Mogę oczywiście zadzwonić,żaden problem tylko proszę mi napisać dokładnie pytania,a ja wtedy napiszę odpowiedzi.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Sob lis 14, 2009 8:34 Re: Kuźnica Helska - nieudolność urzędnicza

nie wiem gdzie chcecie kicie ciachać, aler widaze osoby wejherowo i reda: w redzie na derdowskiego jest gabinet dra podgórskiego, który dla pkdt sterylizuje taniej (zawiozłam mu pierwszą dziczkę z balkonu- DUZO TANIEJ), ma również możliwość przechowania kota po sterylce (tez nieduze pieniądze). Gabinet jest czynny 9-12 i 17-79 w redzie, ma jeszcze przychodnie w rumii na bydgoskiej.

Poker71

Od: Nie lip 01, 2007 15:03

Post » Sob lis 14, 2009 20:55 Re: Kuźnica Helska - nieudolność urzędnicza

Ten gabinet raczej do tanich nie należy.

jarekm

Post » Sob lis 14, 2009 20:57 Re: Kuźnica Helska - nieudolność urzędnicza

Kocia dusza pisze:Spokojnie, wszystko umówione. :)

Wszystko umówione ?
Ale dalej nie dostalem odpowiedzi w jakie dni tygonia można przywieźć te koty

jarekm

Post » Sob lis 14, 2009 21:07 Re: Kuźnica Helska - nieudolność urzędnicza

Jest też pytanie, w co te koty zlapać i przewieźć, przecież nie luzem w samochodzie.
Mam kontenerki , ale część jest w obiegu, w domu w tej chwili pozostał mi jeden.
Nie mam zamiaru pozbywać się ostatniego kontenerka na nie wiadomo jak długo, oby tylko wrócił, bo w czym bym przewiózł w razie czego do weta te co u mnie mieszkają

jarekm

Post » Sob lis 14, 2009 21:16 Re: Kuźnica Helska - nieudolność urzędnicza

To forum jest typowo feministyczne, niezbyt przyjaźnie nastawione do facetów, co zrobię i tak pewnie bedzie źle, dlatego wolałbym aby panie się dogadały, a ja jako fizyczny pojadę łapać i zawiozę do wybranego przez was weta

jarekm

Post » Nie lis 15, 2009 23:54 Re: Kuźnica Helska - nieudolność urzędnicza

jarekm pisze:A z tą kotką co ma tak wiele miotów to nie jest tak jak napisała ewar, że pani Bożena złapie ją w kazdej chwili. Ta kotka miała być sterylizowana w ubiegłym roku, ale cwana bestia nie dała się złapać.

w najgorszym razie pozostaje Promonvet- ja bym "akcję hormony" rozszerzyła także na kotki tego faceta, dopóki się nie uda ciachnąć...

a co do reszty mogę tylko trzymać kciuki- jestem za daleko żeby pomóc, więc :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: - mam nadzieję, że wszystko się uda! :)

rozumiem Twoje rozgoryczenie, mnie też to irytuje, ale wydaje mi się, że pomoc zwierzakom nie ma (a przynajmniej nie powinna mieć) barw politycznych :)
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09

[poprzednia][następna]