Kociaki jak dzieci...mój syn zawsze chorował w weekend. Oraz Swiętaagul-la pisze:koty chyba mają to do siebie, rysiek zawsze zaczynał chorowac w sobote

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Kociaki jak dzieci...mój syn zawsze chorował w weekend. Oraz Swiętaagul-la pisze:koty chyba mają to do siebie, rysiek zawsze zaczynał chorowac w sobote
kinga w. pisze:Ale Szelka jest chora... To właśnie ona ma taką wysoką gorączkę. POdałam paracetamol - ok ćwiartki. Wet kazał. Jutro od 11:00 lecznica. Ku...! NIe mogę... To nie miało być tak!
Paracetamol jest powszechnie stosowanym przez nas lekiem przeciwbólowym.Jest on przeznaczony TYLKO dla ludzi.Podawanie go u kotów stwarza bardzo duże zagrożenie w związku z ograniczoną zdolnością metabolizowania go w wątrobie.
Według literatury:
- dawka 50 - 100 mg/kg może wywołać objawy zatrucia
- jednokrotne podanie 250 - 500 mg może być dawką śmiertelną
- jeżeli 1 dawka nie wywoła objawów chorobowych, następne dawki podane w czasie 4-24 godzin mogą spowodować zejście śmiertelne
Objawy kliniczne:
A/ wczesne objawy
- czas 1-4 godziny od podania
- sinica
- przyspieszenie pracy serca
- przyspieszenie oddechów
- duszność
- wymioty
- obrzęk części twarzowej głowy
- obrzęk obwodowych części kończyn
- hipotermia
B/ późne objawy
- 2-7 dni po podaniu leku
- objawy uszkodzenia wątroby (podwyższenie ALAT i bilirubiny)
- śpiączka (czasem)
- konwulsje
- obrzęk płuc
- uszkodzenie nerek (skąpomocz)
Leczenie:
- zawsze, jeżeli dawka przekroczyła 20 mg/kg
- do 2 godzin po zjedzeniu - wywołanie wymiotów
- podanie adsorbentu (aktywowany węgiel)
- tlenoterapia (w przypadku sinicy)
- podanie odtrutki
- płynoterapia
- utrzymywanie odpowiedniej temperatury ciała
- monitorowanie wskaźników krwi
Informacje podano na podstawie książki "Zatrucia u psów i kotów" Alexandra Campbella i Michaela Chapmana.
Tyzma pisze:pixie65 poczytałam, to straszne. Gdzie Kinga
kinga w. pisze:Mam numer do Agaty. Co zmieni że ją zawiadomię poza spieprzeniem jej wizyty u siostry?
Nic - Agata jest strasznie daleko.kinga w. pisze:Mam numer do Agaty. Co zmieni że ją zawiadomię poza spieprzeniem jej wizyty u siostry?
Poproszę na PW - chociaż mogę dopiero we wtorekTyzma pisze:czyli już wiemy - chociaż finansowa pomoc się przyda. Odszukuję konto - to co na kolczyki?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 34 gości