W-wa Powiśle biało tygryskowe szukaja domu stałego!:)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob paź 31, 2009 1:03 Re: W-wa Powiśle biało tygryskowe szukaja DT PILNIE jest SPONSOR

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Ten z burym pysiem jako jedyny podejmował próby (na zdjęciu) wydostania się z klatki, biegał nerwowo, wreszcie zrezygnowany położył się z daleka od rodzeństwa.
Tak jak pisała Wejaga, krew na noskach to uszkodzone strupy od kataru. Mam nadzieje, że nie maja zapalenia płuc.
Szacuję je na co najmniej 3,5 m-ca.

Zostawiłam im wodę, jedzenie i czas na odreagowanie. Mają ciepło, sucho (nad klatką biegną rury co), ale niestety nie mają światła. Może uda się jutro jakoś temu zaradzić, żeby choć promyczek docierał do środka.

Dostały od dziewczyn żwirek, ale na razie w kuwecie wyłożyłam gazety, aby sprawdzić qpy.

Gu, jeśli nadal jest aktualna Twoja wizyta u dzieciaków, puść mi wcześniej sygnał, że jedziesz.

Wejaga, dziękuję za datek :1luvu: , będzie akurat na jutrzejsze zakupy w aptece.
Obrazek Obrazek

:201461 :cat3: . . . . . NASZ KOCI BLOX http://kocidomtymczasowy.blox.pl/html

:catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk:

delfinka

Od: Wto gru 05, 2006 0:13

Post » Sob paź 31, 2009 11:45 Re: W-wa Powiśle biało tygryskowe szukaja DT PILNIE jest SPONSOR

kurczę, duże są, będzie trudno je oswoić :(
AnielkaG

Post » Sob paź 31, 2009 13:56 Re: W-wa Powiśle biało tygryskowe szukaja DT PILNIE jest SPONSOR

Dziś przyjrzała się im dokładniej, mają jakieś 4 m-ce.

Dwa z nich mają fatalne oczy, po konsultacji z wetem powinnam im podawać floksal lub tobrexan, czyli krople do oczu. To na razie będzie bardzo trudne. Potwornie furkoczą. TŻ pojechał do weta po receptę na unidox, poza tym kupi probiotyk i panacur. Ale z odrobaczaniem mam poczekać. Jedzenie które zostawiłam w nocy ładnie zjadły, wody nie tknęły. Nie było też wypróżnień. Są jeszcze bardzo przestraszone. I zapchlone, ale z tym też jeszcze poczekam co najmniej dobę.
Obrazek Obrazek

:catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk:

delfinka

Post » Sob paź 31, 2009 16:22 Re: W-wa Powiśle biało tygryskowe szukaja DT PILNIE jest SPONSOR

Nie ma sensu podawać im kropli do oczu, nie dasz rady wyciągać ich 4 razy dziennie, zakroplenie kropli dzikunowi jest praktycznie niewykonalne. Ponieważ nigdy nie były niczym leczone ja bym zaczęła od Unidoxu, są duże, więc jeśli do tej pory widzą z oczami nie będzie gorzej, a antybiotyk potrafi czynić cuda. Moje 3 dzikusy ze spółdzielni (złapane do sterylizacji) tez miały fatalne oczy i kilka miesięcy - wcale nie dawałam im kropli, po tygodniu leczenia antybiotykiem w lecznicy do dziś kk nie nawrócił u żadnego.
Bardzo tylko wątpię żeby one się kiedykolwiek nadawały do adopcji, kociaki powyżej 12 tygodnia życia dzikie nie zsocjalizują się do końca (są wyjątki, ale to wyjątki).
AnielkaG

Post » Sob paź 31, 2009 18:02 Re: W-wa Powiśle biało tygryskowe szukaja DT PILNIE jest SPONSOR

One już raz zostały trochę przeleczone unidoxem.

Co do socjalizacji jestem ostrożną optymistką, ponieważ ich matka jest domową miziastą koteczką. Właściwie to nawet mogłaby pomoc w socjalizacji, ale na szczęście ma zapewniony dt.
Są dzikie, ale nie rzucają się na rękę, dziś jednego, chyba najbardziej przerażonego, głaskałam po łebku i pleckach. Inna sprawa, że chciał się wtopić w ten sweterek na którym leżał. Ale nie fukał i nie próbował się bronić.
Pozostałe uciekają po klatce, a najbardziej to ten z burym pysiem.

Gdy już ozdrowieją będą ślicznymi kociakami. Na razie wyglądają okropnie.
Obrazek Obrazek

delfinka

Post » Sob paź 31, 2009 18:24 Re: W-wa Powiśle biało tygryskowe szukaja DT PILNIE jest SPONSOR

No właśnie, one mogą nie być dzikie ale zawsze - przerażone.
AnielkaG

Post » Sob paź 31, 2009 19:14 Re: W-wa Powiśle biało tygryskowe szukaja DT PILNIE jest SPONSOR

bylam dzis troche ponad 2h, matki nie widzialam, obchodzilam teren
byl jez
przed 18sta pojawila sie spora czarna kotka (byc moze jest w ciazy)
podchodzi do zarcia blisko czlowieka, ale jest bardzo ploochliwa i uwazna, wiec klatka lapka wchodzi w rachube ew transporterek z kratka, ja sie jednak wydurnilam biorac ze soba nie sztywny.

Gu

Od: Wto mar 24, 2009 14:01

Post » Sob paź 31, 2009 19:47 Re: W-wa Powiśle biało tygryskowe szukaja DT PILNIE jest SPONSOR

Gu pisze:bylam dzis troche ponad 2h, matki nie widzialam, obchodzilam teren
byl jez
przed 18sta pojawila sie spora czarna kotka (byc moze jest w ciazy)
podchodzi do zarcia blisko czlowieka, ale jest bardzo ploochliwa i uwazna, wiec klatka lapka wchodzi w rachube ew transporterek z kratka, ja sie jednak wydurnilam biorac ze soba nie sztywny.

Gu, nie ryzykuj z kontenerem, bo w razie niepowodzenia zrobi się jeszcze bardziej ostrożna.
Obrazek Obrazek

delfinka

Post » Nie lis 01, 2009 10:41 Re: W-wa Powiśle biało tygryskowe szukaja DT PILNIE jest SPONSOR

Dziś damy radę z TŻ-em podjechać tam wieczorem, być może bardzo późnym, więc gdyby ktoś dał radę zajrzeć tam też wcześniej, byłoby świetnie.

Gu, może ta czarna kotka to spod Babooshki (drugi wątek na forum o kotach z Oboźnej). Tam też trzeba wyłapać koty przynajmniej do sterylizacji, a na razie nic nie jest ruszone :( , więc jeślibyś mogła, chętnie bym z Tobą spróbowała połapać - tylko muszę pożyczyć klatki i znaleźć miejsca w lecznicy/ach.
Obrazek

wejaga

Od: Śro lip 09, 2008 15:03

Post » Nie lis 01, 2009 13:51 Re: W-wa Powiśle biało tygryskowe szukaja DT PILNIE jest SPONSOR

Podobno Śreniawitów przyjmuje na sterylki, tylko nie wiem jak z miejscami. Nie poratuję talonami, to juz je komus przekazałam.
Jeśli byłyby kłopoty, a koty już w pułapkach kontaktujcie się ze mną.
Obrazek Obrazek

delfinka

Post » Nie lis 01, 2009 16:36 Re: W-wa Powiśle biało tygryskowe szukaja DT PILNIE jest SPONSOR

wejaga pisze:Dziś damy radę z TŻ-em podjechać tam wieczorem, być może bardzo późnym, więc gdyby ktoś dał radę zajrzeć tam też wcześniej, byłoby świetnie.

Gu, może ta czarna kotka to spod Babooshki (drugi wątek na forum o kotach z Oboźnej). Tam też trzeba wyłapać koty przynajmniej do sterylizacji, a na razie nic nie jest ruszone :( , więc jeślibyś mogła, chętnie bym z Tobą spróbowała połapać - tylko muszę pożyczyć klatki i znaleźć miejsca w lecznicy/ach.

Wejaga, ok, jestem do dyspozycji

Gu

Od: Wto mar 24, 2009 14:01

Post » Nie lis 01, 2009 20:16 Re: W-wa Powiśle biało tygryskowe szukaja DT PILNIE jest SPONSOR

i co?
Obrazek Obrazek

delfinka

Post » Nie lis 01, 2009 22:21 Re: W-wa Powiśle biało tygryskowe szukaja DT PILNIE jest SPONSOR

Zaraz tam jedziemy...
Obrazek

wejaga

Post » Pon lis 02, 2009 0:47 Re: W-wa Powiśle biało tygryskowe szukaja DT PILNIE jest SPONSOR

Kotki nie było :-(.

W środku ruin zobaczyliśmy dwoje świecących oczu. Na "kici kici" kot uciekł. TŻ zszedł tam, kot siedział w najdalszym kącie. Wreszcie uciekł do wyjścia (czyli tam, gdzie stałam). Był to czarno-biały kot (grzbiet czarny, spód biały), dosyć spory.

W pobliżu Babooshki z kolei nie widzieliśmy ani pół kota. W tamtejszej budce też nie było żadnego. Może schowały się przed zimnem...
Obrazek

wejaga

Post » Pon lis 02, 2009 1:11 Re: W-wa Powiśle biało tygryskowe szukaja DT PILNIE jest SPONSOR

:cry: szkoda

Może w ciągu dnia łatwiej je spotkać.
A ja ciągle myślę o matce.

Kociaki, oceniając na słuch, czują się troszkę lepiej. Gdy wchodzę do nich to te wszystkie charczenia i faflucenia są znacznie cichsze. Każde z nich ma problem z jednym okiem: załzawione, z wydzieliną (jeszcze nie ropną), zmrużone :cry: Do jutra mają czas na oswojenie się z nową sytuacją i próba wzięcia w ręce. Na razie tylko były delikatne muśnięcia po grzbietach i główkach. Jeden nieustannie próbuje uciekać przed ręką po kratkach klatki. I gadam do nich po parę minut dziennie. Wiem, niedużo, ale na razie więcej nie mogę. Płcie nieznane.

Dostają unidox, lakcid i scanomune. Skończył mi się zapas mokrego intenstinala po Staśkach, więc zabrałam tymczasom gourmety i tym karmię. Poza tym chętnie jedzą dobrą suchą karmę i zaczęły wreszcie pić wodę. Qpy są takie sobie :? Odrobaczenie będzie po unidoxie.
Zorientowały się do czego służy kuweta, więc w klatce jest czyściutko :lol:
Obrazek Obrazek

delfinka

[poprzednia][następna]