» Pon paź 26, 2009 20:00
Re: wątek cukrzycowy III
Hi Sheanan,
bardzo się cieszę, że nowy wet zalecił podzielenie dawki na dwa razy dziennie. Trzymam też wielgachne kciuki za pierwsze pomiary glukometrem. Nawet gdyby się od razu nie udało, proszę nie zrażaj się. Do tej pory każdej osobie w tym wątku się udało. Teraz najważniejsze jest dobranie odpowiedniej dawki insuliny, a pomiary domowe w przeciwieństwie do tych w gabinetach weterynaryjnych są dla zwierzęcia o wiele mniejszym stresem. Dlatego prawdopodobieństwo zafałszowanych wyników jest dosyć małe.
Paski pokazują jedynie średnią z całego dnia lub od siusiania do siusiania. Z tego względu metoda paskowa jest mało przydatna, gdyż nie oddaje aktualnego poziomu glukozy we krwi. Może się oczywiście zdarzyć tak, że na pasku pokazują się dwa plusy, ale w momencie sprawdzania moczu na obecność glukozy jej poziom we krwi jest w normie. Znam to z autopsji, gdyż też często robiłam pomiary paskami, jednak nie ze względu na glukozę. Kontrolowałam wtedy regularnie inne parametry: ciężar właściwy, ph moczu, białko, bilirubinę itd. Na takich paskach są też odczynniki do sprawdzania poziomu glukozy i ketonów. Po kilkudziesięciu pomiarach wiedziałam, - i to się zawsze przez lata sprawdzało – że jeśli poziom glukozy w moczu u mojej kocicy był normalny, glukoza we krwi była już prawie w niebezpiecznym dolnym przedziale.
Jaką karmę podajesz obecnie? Mam wielką nadzieję, że wyeliminowałaś suchą karmę i że wszelkie diety cukrzycowe należą już do przeszłości.
Pozdrawiam serdecznie
Ostatnio edytowano Śro gru 30, 2009 18:26 przez
Tinka07, łącznie edytowano 2 razy
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.