Mruczuś [*] Choco i Mikuś

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon paź 26, 2009 13:00 Re: Mruczuś [*] Choco i Mikuś

Właśnie ja też daję jaką mam i kupuję głównie 500 bo kiedyś podczas wakacji rozmawialiśmy z panem uprawiającym 120 ha zbóż. Pojawił się temat mąki i uprzedził nas żeby nie kupować 650 bo oznaczenie tzn. tyle kg czystej mąki otrzymamy z 1000 kg ziarna.
Tutaj: http://szkolnictwo.pl/index.php?id=PU6393 czytałam inne określenie:

Mąka i jej właściwości

Platforma Edukacyjna - gotowe opracowania lekcji oraz testów.
Praca powstała w celu wykorzystania jako materiał wprowadzający do tematu zajęć o mące.
Wykonała Wiesława Ciepłowska

Właściwości, rodzaje i zastosowanie mąki w potrawach
Mąka odznacza się wysoką wartością odżywczą.
Wartość odżywcza mąki uzależniona jest od rodzaju ziarna, z jakiego została wyprodukowana oraz od stopnia rozdrobnienia i oczyszczenia ziarna z łupiny. Im dokładniej ziarno zostało pozbawione łuski i zewnętrznej warstwy bielma, tym mąka zawiera więcej skrobi i jest uboższa w inne składniki, takie jak białko, witaminy, i składniki mineralne.Jest ona produktem wysokokalorycznym, ze względu na dużą zawartość węglowodanów, które stanowią 67-75% jej masy, a występujących głównie w postaci skrobi. Zawiera również błonnik w ilości zależnej od % przemiału ziarna.Mąka jest źródłem białka w ilości od 8-12%. Białko to jednak nie jest pełnowartościowe i dlatego mąka powinna być w potrawach łączona z surowcami zawierającymi białka pochodzenia zwierzęcego np. z mięsem, drobiem, jajkami, mlekiem i serami. Wartość odżywczą białka mąki można podnieść przez dodanie do produktów mącznych innych produktów roślinnych, których białka posiadają inny skład aminokwasowy np. suchych nasion roślin strączkowych, ziemniaków.Mąka zawiera niewielkie ilości tłuszczu –przeciętnie ok.2%. wyjątek stanowi mąka kukurydziana, w której tłuszcz stanowi nawet 7% masy.Ponadto mąka, a szczególnie ta z wysokiego przemiału jest dobrym źródłem witamin z grupy B oraz niektórych składników mineralnych, przede wszystkim żelaza, fosforu, wapnia działających zakwaszająco na organizm.
Kryterium podziału mąk jest popiołowość mąki, co oznacza zawartość popiołu w g na 100 kg produktu. Np. mąka typ 450 oznacza, że zawiera ona 450 g popiołu na 100 kg mąki. Im wyższa jest popiołowość mąki, tym więcej jest w niej cząsteczek ziarna, okrywy owocowo-nasiennej i warstwy aleuronowej, a więc białek, witamin, związków mineralnych i tłuszczu. Ponadto w nazewnictwie stosuje się słowne określenie gatunku np. mąka pszenna wrocławska typ 500.
Ocena towaroznawcza mąki Mąka powinna mieć swoisty, dosyć przyjemny zapach. Przy długotrwałym lub niewłaściwym przechowywaniu jej zapach zmienia się. Duży wpływ na zmianę zapachu mają zanieczyszczenia mąki, a szczególnie drobnoustrojami. Pleśń wpływa na powstanie stęchłego, kwaśnego zapachu. Bakterie dają zapach gnilno-kwaśny. Mąka z ziarna porośniętego odznacza się wyraźnym słodkawym zapachem.Barwa mąki zależy od gatunku ziarna, stopnia oddzielenia od pokrywy nasiennej, rozdrobnienia i świeżości produktu. Mąki pszenne mają odcień kremowy, żytnie zabarwienie białe z odcieniem zielonkawym lub żółtawym. Mąka kukurydziana jest żółta. Mąki o większej granulacji są zawsze ciemniejsze od mąk drobno zmielonych. Również mąka wilgotna jest ciemniejsza od mąki suchej.

Czynniki wpływające na tworzenie się ciasta
1. Rodzaj ziarna, z którego mąka jest wyprodukowana. Szczególnie dobrej jakości gluten powstaje z mąki z pszenicy szklistej, ponieważ jest on bardziej sprężysty i elastyczniejszy niż z pszenicy miękkiej.
2. Granulacja mąki ma duży wpływ nie tylko na trwałość mąki , ale również na jakość ciasta. Mąka z grubego przemiału np. krupczatka/typ 500/, daje ciasto twardsze, mniej rozpływające się, lecz wymaga długiego wyrabiania i dlatego nadaje się do wyrobu makaronów i niektórych wypieków, takich jak ciasta kruche i półkruche. Mąka z drobnego przemiału np. tortowa/ typ450/ szybciej pęcznieje, lecz ciasto ma skłonność do rozklejania się. Stosuje się ją głównie do wypieku ciast drożdżowych, biszkoptów, pierników. Maki o średniej granulacji, np. wrocławska /typ 500/ , najlepiej nadaje się do ciast gotowanych i smażonych oraz do zagęszczania potraw.
3. Skład ciasta. W trakcie tworzenia ciasta do mąki dodawany jest płyn. Jego ilość i rodzaj ma duży wpływ na jakość ciasta i zależy od rodzaju ciasta. Zawartość białka w dodawanym płynie/ np. z mleka / i z jaj poprawia wartość odżywczą białek mąki oraz polepsza strukturę glutenu. Ilość dodawanego płynu zależy też od wilgotności mąki, gęstości i właściwości organoleptycznych poszczególnych ciast oraz od ilości białek w mące tworzących gluten. Przy wyrobie ciasta oprócz płynu dodaje się jeszcze inne składniki takie jak cukier, tłuszcz, sól, jaja, przyprawy aromatyczne.
4. Technika sporządzania ciasta jest czynnikiem wpływającym na jakość ciasta. Przygotowanie ciast obejmuje następujące etapy: przesiewanie mąki, zarabianie, wyrabianie, formowanie i obróbkę termiczną:

Skracam to bo cały artykuł zająłby prawie stronę... zapisałam go sobie w oddzielnym pliku...
...Obrazek...Obrazek

kussad

Od: Pt paź 13, 2006 9:59

Post » Pon paź 26, 2009 16:36 Re: Mruczuś [*] Choco i Mikuś

Cały czas tylko opowiadam coś i opowiadam a do tej pory nie pokazałam obydwojga na wspólnym zdjęciu....
Spółka mnie obserwuje podczas mycia naczyń:

Obrazek

To trwało stanowczo za długo... obydwoje zasnęli....

Obrazek
...Obrazek...Obrazek

kussad

Post » Pon paź 26, 2009 16:40 Re: Mruczuś [*] Choco i Mikuś

kussad pisze:Cały czas tylko opowiadam coś i opowiadam a do tej pory nie pokazałam obydwojga na wspólnym zdjęciu....
Spółka mnie obserwuje podczas mycia naczyń:

Obrazek

To trwało stanowczo za długo... obydwoje zasnęli....

Obrazek

:1luvu: :1luvu:

nanetka

Od: Sob maja 24, 2008 20:44

Post » Pon paź 26, 2009 19:42 Re: Mruczuś [*] Choco i Mikuś

Ale cudeńka :love:

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Pon paź 26, 2009 21:17 Re: Mruczuś [*] Choco i Mikuś

ale masz piękne futrzaki :1luvu: :1luvu: :1luvu:

alus1

Od: Śro wrz 03, 2008 16:26

Post » Wto paź 27, 2009 11:36 Re: Mruczuś [*] Choco i Mikuś

Bardzo nam miło :1luvu:

Wieczorem zadzwoniła do TZ bratowa z informacją że Teściowa nie może do nich przyjechać podczas Wigilii gdyż w tym domu jest pies i dwa koty a Babcia jest uczulona.... Jaki stąd wniosek – Babcię mamy zabrać do siebie bo my nie mamy ani kota ani psa....
...Obrazek...Obrazek

kussad

Post » Wto paź 27, 2009 11:38 Re: Mruczuś [*] Choco i Mikuś

kussad pisze:Bardzo nam miło :1luvu:

Wieczorem zadzwoniła do TZ bratowa z informacją że Teściowa nie może do nich przyjechać podczas Wigilii gdyż w tym domu jest pies i dwa koty a Babcia jest uczulona.... Jaki stąd wniosek – Babcię mamy zabrać do siebie bo my nie mamy ani kota ani psa....

:ryk: :ryk: :ryk:

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Wto paź 27, 2009 12:31 Re: Mruczuś [*] Choco i Mikuś

No nieźle :roll: :wink:

Erin

Post » Wto paź 27, 2009 12:43 Re: Mruczuś [*] Choco i Mikuś

:ryk: :ryk: :ryk:

alus1

Od: Śro wrz 03, 2008 16:26

Post » Wto paź 27, 2009 12:59 Re: Mruczuś [*] Choco i Mikuś

:mrgreen:

nanetka

Post » Wto paź 27, 2009 13:47 Re: Mruczuś [*] Choco i Mikuś

Dzień dobry!

maciejowa

Od: Pt lut 27, 2009 22:29

Post » Wto paź 27, 2009 15:46 Re: Mruczuś [*] Choco i Mikuś

Zwierzaki rozrabiają, bawią się ze sobą, gonią się, zaczepiają się wzajemnie. Na zdjęcie podczas zabawy ciągle jeszcze za wcześnie bo nie chcemy ich speszyć. Nie ma jeszcze leżenia koło siebie na łóżku. Chodzenia z łebkiem w pysku tak jak chodzili Mruczek z Choco też nie – takich prób Mikuś się boi. Wczoraj nie wiem czy zabawa nie zakończyła się zahaczeniem pazurka w nos bo dokładnie go nie oglądałam ale pisku nie słyszałam....
...Obrazek...Obrazek

kussad

Post » Wto paź 27, 2009 16:15 Re: Mruczuś [*] Choco i Mikuś

Melduję że udało się wczytać kolejne zdjęcia prosto do odpowiedniego albumu.... tylko jeszcze nie mogę zrozumieć na jakiej zasadzie układają się zdjęcia w albumie po kolejnym wczytaniu żeby mi się nie pomyliło co już wklejałam...

Tak wygląda przypadkowe ukochane legowisko Mikusia... czyli mój utracony koc:

Obrazek
...Obrazek...Obrazek

kussad

Post » Wto paź 27, 2009 18:07 Re: Mruczuś [*] Choco i Mikuś

Śliczności :love:

Erin

Post » Wto paź 27, 2009 21:30 Re: Mruczuś [*] Choco i Mikuś

:1luvu:

nanetka

[poprzednia][następna]